Camerele video ale jurnalistilor l-au surprins pe David Cameron spunand ca regina "a tors" atunci cand a anuntat-o ca Scotia a respins independenta, relateaza BBC. Prim-ministrul britanic a fost inregistrat in timp ce discuta cu fostul primar al New Yorkului, Michael Bloomberg. "Nu am mai auzit pe nimeni care sa fie atat de fericit", a spus Cameron.

David Cameron si Michael BloombergFoto: Captura YouTube

Palatul Buckingham a refuzat sa comenteze remarcile lui Cameron.

In discutia cu Bloomberg, David Cameron isi reaminteste ca i-a spus Reginei ca "totul e bine". "A tors pana la capat. Nu am auzit pe nimeni atat de fericit', spune Cameron pe inregistrare.

Prim-ministrul britanic a criticat si sondajele de opinie din perioada premergatoare votului, care sugerau ca cele doua tabere sunt foarte apropiate.

"Nu trebuiau sa fie atat de apropiate. Intr-un final nici nu au fost, dar a existat o perioada in mijlocul campaniei cand credeam ca... Am spus ca vreau sa gasesc companiile care s-au ocupat de aceste sondaje si sa le dau in judecata pentru ulcerul meu la stomac", a spus Cameron.

Alex Salmond, care a condus campania pentru independenta, a declarat pentru BBC ca "David Cameron a fost prim-ministru pentru patru ani si inca nu a invatat politetea de baza, sa nu barfeasca despre ce crede sau nu crede Majestatea sa Regina Elisabeta in fata lui Michael Bloomberg, sau in fata oricui". Acest gest este "absolut penibil si ar trebui sa ii fie rusine", a adaugat Salmond.

Palatul Buckingham si Downing Street au spus ca nu fac comentarii referitoare la remarcile lui David Cameron.

Dupa ce s-a aflat rezultatul referendumului, Regina a afirmat ca in opinia sa Scotia se va uni "intr-un spirit de respect reciproc si sprijin", in ciuda "sentimentelor puternice si emotiilor contrastante".

Dupa ce rapoartele anterioare aratau ca Regina era din ce in ce mai preocupata ca Scotia se va rupe de Regatul Unit, Palatul Buckingham a emis un comunicat in care se afirma ca Regina este deasupra politicii.