In cazul in care Scotia voteaza pentru independenta la referendumul de joi, este posibil ca steagul Marii Britanii, unul dintre cele mai cunoscute drapele din lume, sa fie amenintat. Steagul Uniunii, creat acum mai mult de 200 de ani, combina culorile celor trei sfinti care patroneaza Anglia, Irlanda si Scotia. Daca scotienii aleg sa fie independenti, crucea alba de pe fondul albastru ar putea disparea, relateaza AFP.

Propuneri pentru steagul Marii Britanii, fara ScotiaFoto: Captura YouTube

Ulterior, Marea Britanie va trebui sa se decida asupra unui nou design, care sa includa, spre exemplu, culoarea verde si dragonul rosu al drapelului Tarii Galilor.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Drapelului, 65% dintre respondenti au fost de parere ca steagul ar trebui schimbat. Dar, problema cea mai dificila este reprezentata de opiniile foarte diferite referitoare la ce ar trebui sa inlocuiasca actualul drapel.

"Nu avem niciun plan referitor la acest subiect"', a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al Downing Street, care a refuzat sa discute despre o posibila alternativa.

Institutul Drapelului, care a primit o serie de propuneri, dintre care unele exagerate, crede ca guvernul "nu va incerca sa impuna nimic" si "va lasa oameni sa decida prin vot".

Un design unic

Cu toate acestea, Institutul considera ca steagul Marii Britanii nu ar trebui sa fie modificat.

"Acesta este steagul cel mai usor de recunoscut din lume. De ce sa il separam?", s-a intrebat Graham Bartram

Acest "banner" a devenit mai mult decat un steag, este o marca si aproape o pictograma, reprezentat pe aproape orice lucru imaginabil, de la carti postale, la cani si haine. Popularitatea drapelului, potrivit lui Bartram, este datorat "designului cu adevarat unic", recunoscut de toti.

Cu toate acestea, expertii citati de The Guardian spun ca in cazul in care Scotia devine independenta, dar o pastreaza pe Regina Elisabeta a II a ca sef al statului, asa cum a fost promis de catre nationalisti, steagul nu va trebui modificat.

Intr-un sondaj de opinie, realizat de The Guardian, cititorii au avut optiunea de a vota varianta preferata: