Patriarhul Kirill, capul Bisericii Ortodoxe a Rusiei, a primit un cadou ciudat pentru un lider religios atunci cand vizita o fabrica din Rusia: un avion de lupta SU-35, cu un singur loc, relateaza Reuters. Kirill a primit avionul dupa ce le-a dat muncitorilor de la baza de avioane civile si militare icoane binecuvantate de el insusi, se arata in comunicatul de pe site-ul bisericii.

Patriarhul KirillFoto: AGERPRES

Patriarhul, care in ultimii ani a devenit din ce in ce mai apropiat de presedintele Vladimir Putin, le-a vorbit muncitorilor despre importanta protejarii Rusiei.

"Rusia nu poate fi un vasal. Pentru ca Rusia nu este doar o tara, este o intreaga civilizatie, este o poveste de mii de ani, un punct de intalnire cultural (n.red. ), de o putere enorma", a spus Kirill.

"Ca sa putem sa traim o viata suverana trebuie, daca este necesar, sa fim in stare sa ne aparam patria", a adaugat acesta.

Ideologia bisericii lui Kirill s-a aliniat cu impulsul lui Putin de a reuni tarile din fosta sfera sovietica, cu Biserica Ortodoxa rusa exercitand o influenta considerabila prin intermediul celor 165 de milioane de membri din Rusia si din alte foste republici sovietice.

Criticii Bisericii Ortodoxe Ruse au spus ca aceasta actioneaza ca un minister pentru Putin, implicandu-se in afacerile externe, si au avertizat ca astfel de angajamente politice ar putea avea efecte inverse.