Un american a fost arestat dupa ce a fost prins ca incerca sa inoate de-a lungul unui rau din Coreea de Sud pentru a ajunge in Coreea de Nord pentru ca dorea foarte mult sa il cunoasca pe Kim Jong Un, au raportat oficialii de la Seul, relateaza Washington Post. Puscasii marini din Coreea de Sud l-au gasit pe american pe malul raului Han, care trece prin Seul si formeaza granita cu Coreea de Nord.

Kim Jong-un, liderul unui regim izolatFoto: Agerpres/AP

Americanul are 30 de ani si a fost interogat de agentii serviciilor secrete din Sud, dar acesta a refuzat sa ofere alte detalii.

"Am incercat sa merg in Coreea de Nord ca sa il intalnesc pe liderul suprem Kim Jong-un", a spus barbatul, potrivit Yonhap News Agency, care citeaza o sursa guvernamentala.

O asemenea escapada in zona demilitarizata dintre Nord si Sud, frontiera cea mai fortificata din lume, este extrem de periculoasa. Soldatii din Coreea de Sud au impuscat si omorat o persoana dupa ce aceasta a incercat sa inoate de-a lungul raului, catre Coreea de Nord.

Incercarea barbatului de a inota spre Coreea de Nord este o problema si pentru ca Phenianul detine trei cetateni americani, care au comis "acte ostile",in incercarea de influenta relatiile cu administratia Obama.

Coreea de Nord l-a condamnat duminica pe Matthew Miller din California de Nord la sase ani de munca silnica, dupa ce acesta si-a rupt viza turistica dupa ce a ajuns pe aeroportul din Phenian in luna aprilie.

Intre timp, Kenneth Bae, un misionar american-coreean, a executat doi ani din sentinta de 15 ani de munca silnica pentru "acte ostile in care a incercat sa doboare guvernul".

Un al treilea american, Jeffrey Fowle, din Ohio, a fost arestat in mai dupa ce a lasat o Biblie intr-un club de marinari in partea de nord-est a orasului Chongjin. In momentul de fata, Fowle asteapta inceperea procesului.

Phenianul a precizat ca vrea sa faca o intelegere cu Statele Unite. Guvernul din Coreea de Nord a aranjat interviuri fabricate cu cei trei barbati, in care acestia cer Washingtonului sa trimita reprezentanti care sa ii elibereze.

Departamentul de Stat a vrut sa il trimita pe Robert King, care se ocupa de drepturile omului pe problemele venite din Coreea de Nord, dar momentan nu s-a intamplat nimic. Regimul pare ca vrea o persoana mai importanta.

Alti americani retinuti in Coreea de Nord, in ultimii ani, au fost eliberati dupa vizitele efectuate de fosti presedinti Jimmy Carter si Bill Clinton.