Norvegia planuieste ca detinutii sai sa isi ispaseasca pedepsele in inchisorile olandeze, pe fondul unei lipse de spatiu in penitenciarele norvegiene, dupa ce Suedia a refuzat recent o solicitare similara, relateaza The Wall Street Journal.

"Am mostenit o situatie dificila de la guvernul anterior", a declarat ministrul norvegian al Justitiei si Securitatii Publice, Anders Anundsen.

"Pentru a realiza o extindere necesara a spatiului din inchisori, pe termen scurt, am demarat discutiile cu autoritatile olandeze pentru a inchiria spatiu in penitenciarele din Olanda", a adaugat acesta.

Guvernul olandez a anuntat ca a ajuns la un acord preliminar cu Norvegia in ceea ce priveste inchirierea spatiului sau de detentie in exces. Regulile aplicate in aceste spatii vor fi cele norvegiene.

Cele doua tari trebuie sa incheie un tratat pentru a incepe o astfel de cooperare, care a mai fost facuta si anterior, a afirmat guvernul olandez.

Aproximativ 550 de prizonieri din Belgia au executat pedeapsa in Penitenciarul olandez Tilburg, in urma unui tratat semnat in 2009 de Olanda si Belgia.

Suedia a refuzat cererea Norvegiei la inceputul acestui an pentru ca legislatia suedeza nu permite, in prezent, o astfel de colaborare. In cazul Suediei se poate vorbi de un surplus in ceea ce priveste capacitatea de detentie.

De multe ori, detinutii din Norvegia trebuie sa astepte sa se elibereze locuri, momentan existand aproximativ 1300 de persoane care "stau la coada" pentru a-si executa pedepsele.

O estimare anterioara a aratat ca imbunatatirea acestor conditii ar costa intre 3,3 miliarde de coroane norvegiene (521 de milioane de dolari) si 4,4 miliarde de coroane norvegiene.

"Nevoia urgenta inseamna ca trebuie luate in considerare masuri pe termen scurt, iar inchirierea spatiului in strainatate poate contribui la acest lucru", a declarat Anundsen.

Este prea devreme pentru a putea estima cati detinuti norvegieni ar putea executa pedepsele in inchisorile olandeze, care ar fi costurile sau cum ar functiona sistemul, a aratat guvernul norvegian.

Cu toate acestea, postul TV 2 din Norvegia a spus ca aproximativ 300 de detinuti norvegieni ar putea executa pedepsele in Olanda, in special cei cu sentinte mari, dar si cetatenii straini care vor fi extradati din Norvegia la eliberare.