Un diamant de 232.08 de carate, "de o marime si o claritate exceptioanala", a fost descoperit intr-o mina din Africa de Sud, in apropiere de Pretoria, zona bogata in diamante supradimensionate, relateaza AFP.

Societatea londoneza Petra Diamonds, care detina mina Cullinan din 2008, nu a comunicat valoarea diamantului, care se incadreaza in categoria "D de tip II", adica transparent sau incolor si fara o masura de impuritate.

Ultimul diamant alb vandut de catre companie, de 507.3 carate, a avut pretul record de 35,3 milioane de dolari in 2010, a declarat Cathy Malins, purtator de cuvant al Petra Diamonds.

Potrivit acesteia, expertii vor evalua noul diamant la un pret intre 10 si 20 de milioane de dolari. Vanzarea va avea loc pana la sfaristul anului.

In iunie, compania a anuntat o alta descoperire rara, un diamant albastru de 122.52 de carate, in aceeasi mina, situata la aproximativ patruzeci de kilometri de capitala Africii de Sud.

In 1905, cel mai mare diamant din lume- "Cullinan", de 3.106 de carate- a fost descoperit in aceeasi mina, fiind taiat in jumatate pentru a fi integrat in colectia bijuteriilor Coroanei Britanice.