Cinci barbati, care au fost condamnati pe nedrept pentru viol in 1989, au fost despagubiti cu 41 de milioane de dolari. Un judecator federal a aprobat plata daunelor in New York vineri, iar primarul Bill de Blasio a numit decizia acestuia ca fiind "un act de justitie", scrie The Independent.

Central Park FiveFoto: Captura YouTube

Inculpatii au fost inchisi atunci cand erau adolescenti pentru atacul si violul unei femei si au petrecut 13 ani in inchisoare, acestia fiind eliberati in 2002.

Reprezentantii acuzatilor au accentuat importanta discriminarii rasiale in proces, avand in vedere ca toti cei cinci barbati erau afro-americani sau hispanici.

Barbatii au fost achitati in 2002 cand Matias Reyes, criminal si violator in serie, a marturisit crima, dupa ce au fost efectuate teste ADN.

Korey Wise, care la momentul acuzarii avea 16 ani, a stat in inchisoare 13 ani si va primi 12,25 milioane de dolari.

Ceilalti patru inculpati, Antron McCray, Kevin Richardson, Raymond Santana and Yusef Salaam, vor primi 7,1 milioane de dolari, aproximativ un milion pentru fiecare an petrecut in inchisoare.

Victima a murit in urma unu atac brutal, dupa ce a fost violata, iar craniul sau lovit cu o piatra. In urma incidentului, femeia a stat 6 zile in coma. In 1989, victima avea 28 de ani.

"Trebuia sa vindecam acele rani acum mult timp. Ca oras, avem obligatia morala de a indrepta aceasta nedreptate", a declarat primarul De Blasio.

Primarul de la momentul atacului, Ed Koch, a numit incidentul "crima secolului" si a insistat ca Donald Trump sa puna reclame in favoarea reinstalarii pedepsei cu moartea.

Procesele controversate ale celor cinci barbati au fost subiectul unui documentar numit "Central Park Five".

Dupa ce au fost eliberati, acuzatii au intentat un proces impotriva orasului in 2003 pentru ca au fost inchisi pe nedrept si pentru ca le-au fost incalcate drepturile civile.

Departamentul Juridic al primariei din New York a sustinut anterior ca politia si procurorii au actionat cu buna credinta in momentul arestarilor si ca, prin urmare, orasul nu ar trebui sa fie tras la raspundere.