Cand ne enervam, cu totii avem tendinta de a face aceeasi fata- ne incruntam, strangem din falci si ne marim narile. Pana acum, oamenii de stiinta nu stiau cu certitudine de ce avem toti aceeasi expresie a fetei, scrie HuffingtonPost. Un studiu recent sugereaza ca expresia noastra faciala a evoluat in asa fel incat atunci cand suntem nervosi sa parem mai puternici din punct de vedere fizic.

"Fiecare element este conceput pentru a ajuta la intimidarea celoralalti, facand astfel ca individul nervos sa para mai capabil de a face rau", a explicat co-autorul studiului Dr. Aaron Sell, cercetator la Universitatea Griffith din Australia.

"Expresia este universala si chiar si copiii orbi din nastere o expun, chiar daca nu au vazut vreodata o astfel de expresie faciala".

In cadrul studiului, cercetatorii le-au aratat celor 141 de participanti imagini pe calculator cu fata unui barbat. Unele imagini nu erau modificate in niciun fel, dar altele au fost transformate in asa fel incat fata din poza sa includa una dintre trasaturile cheie ale fetei nervoase.

Majoritatea participantilor au spus ca "fata nervoasa" facea persoana sa para mai puternica din punct de vedere fizic.

"Ceea ce este cel mai interesant la acest studiu este ca nicio trasatura nervoasa a fetei nu pare sa fie arbitrara, toate transmit acelasi mesaj", a spus Dr. John Tooby, profesor de antropologie la Universitatea din California.

"Fata se organizeaza imediat pentru a avertiza cealalta parte cu privire la costurile unei atitutudini care nu face situatia mai acceptabila", a adaugat acesta.

Studiul a fost publicat la inceputul lunii septembrie in revista Evolution and Human Behavior.