Doi papagali cacadu au fost filmati cand modelau instrumente din lemn ca sa le foloseasca pentru a ajunge la mancare. Pasarile au fost puse in fata unei custi de metal care avea in interior o nuca. Papagalii erau in afara custii si le-a fost oferita o bucata de lemn. Dupa cateva incercari de a ajunge la mancare prin lovirea custii cu bucata de lemn, papagalii au realizat ca pentru a-si atinge scopul este nevoie de un instrument mai mic, relateaza The Telegraph.

Un papagal cacadu construieste unelte de lemnFoto: Captura The Telegraph

Primul papagal, Figaro, a fost primul care a inceput sa "sculpteze" bastonul pentru a ajunge la nuca, dar gesturile sale au fost rapid copiate de pasarile care urmareau.

Cercetatorii de la Universitatea din Oxoford si de la Universitatea din Viena au descoperit ca in timpul procesului de copiere, pasarile au inceput sa rafineze tehnica, schimband modul de lucru al lui Figaro.

"Exista o diferenta substantiala dintre repetarea comportamentului unui profesor si copierea acestuia, dar creand in acelasi timp propriile metode", a explicat Prof. Alex Kacelnik de la Universitatea din Oxford.

"Papagalii cacadu par sa imite si sa isi depaseasca profesorul", a adaugat acesta.

Cacatua goffini este o specie de papagal indonezian care nu este cunoscut pentru capacitatea sa de a utiliza instrumente in salbaticie.

La un laborator din Austria, oamenii de stiinta au observat ca Figaro a inceput spontan sa sculpteze instrumentele de lemn ca apoi sa le foloseasca pentru a ajunge la mancare.