Airbus este cu un pas mai aproape de a introduce o noua clasa de avioane alimentate cu energie solara, dupa ce o aeronava a companiei a incheiat o cursa de 11 zile. Airbus a incheiat testarea aeronavei Zephyr 7, un "pseudo-satelit", care zboara la altitudini mari. Zephyr 7, conceput pentru Ministerul Apararii, deschide calea unor noi p[osibilitati pentru armata, scrie The Telegraph.

In viitor, aceste vehicule ar putea sa ofere poisibilitati de supraveghere si comunicatii similare satelitilor, dar la un pret mult mic decat cel necesar lansarii rachetelor in spatiu.

Zephyr cantareste doar 50 de kilograme si poate fi echipat cu camere video si senzori cu infrarosu. Acesta poate fi dotat cu echipamente de comunicatii, ceea ce inseamna ca, in viitor, ar putea oferi conexiuni radio si de internet in zone care nu detin infrastructura necesara, devenind alternativa low-cost a satelitilor.

Paul Brooks, directorul de vanzari si dezvoltare al companiei, a declarat ca testul recent este semnificativ deoarece zborul, de peste 250 de ore, a fost realizat in conditii grele de iarna, intr-o locatie secreta din emisfera sudica.

"Este mai usor sa realizezi zboruri lungi vara, unde sunt 15 ore de lumina si 9 de intuneric. Noi am zburat in conditii de iarna, ceea ce este un adevarat test".

Zephyr 7 "este mai putin o aeronava si mai mult un satelit. Ne confruntam cu probleme pe care majoritatea designerilor de aeronave nu le au", a adaugat Brooks.