Consiliul local din Gangi, o comuna din provincia Palermo, din sudul Italiei a scos la vanzare aproximativ 20 de case istorice la pretul de un euro, in speranta de a crea o noua viata pentru comunitatea de acolo, scrie The Telegraph.Satul sicilian a suferit zeci de ani de declin demografic si neglijare.

HotNews.roFoto: Hotnews

Gangi este un sat situat pe un deal, inconjurat de campuri de grau si vai impadurite, in centrul Siciliei. Fondat in secolul al 12-lea, Gangi se mandreste cu un castel si cu trasee pentru drumeti in peisajul rural inconjurator.

Consiliul local vrea sa vanda in jur de 20 de case, multe dintre ele abandonate. Acestea au fost lasate prin testament de localnici, care nu au avut resursele sau dorinta de a le renova.

Pretul de un euro pentru fiecare casa vine cu cateva conditii: cumparatorii trebuie sa plateasca o garantie de 5000 de euro Consiliului local pentru a se asigura ca acestia vor renova proprietatile. Banii vor fi rambursati in momentul in care casele sunt restaurate.

Proprietarii au un termen de cinci ani pentru a face casele locuibile. Majoritatea sunt intr-o stare de degradare, iar costul renovarii este estimat la 35.000 de euro.

In plus, cumparatorii ar trebui sa plateasca cheltuielile legale legate de achizitionarea casei, estimate la aproximativ 6000 de euro.

Consiliul local din Gangi a lansat neobisnuita initiativa si acum cativa ani, dar avand in vedere ca niciun consilier nu vorbeste limba engleza, oferta a primit foarte putina atentia si doar cateva rezultate.

Satul este locuit de 7000 de oameni, iar de data aceasta Consiliul Local a apelat la Marie Wester, vorbitor de limba engleza, pentru a usura procesul.

Oferta a atras deja atentia a patru cupluri: britanici, suedezi, americani si rusi.

"Oamenii din Gangi vor sa atraga straini in sat pentru ca acestia vor aduce o noua viata. De cand m-am implicat in vanzari, a existat un interes foarte mare. Cred ca este o afacere buna", a spus Wester.

Doua case au fost cumparate saptamana trecuta de un om de afaceri italian expatriat si sotia sa din Rusia, care lucreaza in Abu Dhabi.

"Cei doi s-au indragostit de satul nostru, de liniste si de aerul curat. Am primit mai mult de 100 de telefoane din Italia si din strainatate. Suntem pregatiti sa intampinam mai multi oameni cu ospitalitatea noastra traditionala", a spus primarul Giuseppe Ferrarello.