Arhitectul danez Bjarke Ingels reinventeaza conceptul de gradina zoologica, punand oamenii in captivitate. Planul sau pentru "Zootopia", o gradina zoologica construita in 1960 in sudul Danemarcei, este o lume in care animalele se plimba libere, in timp ce vizitatorii le observa din locuri ascunse, sub pamant sau din interiorul gramezilor de busteni, scrie The Guardian.

Proiect ZootopiaFoto: Bjarke Ingels Group

"Sarcina cea mai minunata si mai importanta a unui arhitect este de a se asigura ca orasele ofera un cadru potrivit pentru oameni diferiti- din medii diferite, economii diferite, gen diferit, cultura, educatie si varsta diferita-astfel incat pot trai impreuna in armonie", scrie Bjarke Ingels Group.

Din punctul asta de vedere, "nicaieri nu este o provocare mai puternica decat intr-o gradina zoologica".

Vizitatorii vor putea observa leii dintr-un buncar ingropat sub un deal si vor putea privi ursii panda prin intermediul unui ecran de bambus. Oamenii se vor uita la ursi dintr-o casuta ascunsa in trunchiuri de copac si vor observa girafele prin intermediul unor gauri taiate intr-un deal

"In loc sa copiem arhitectura de pe diferite continente prin arhitectura vernaculara ( sau - n,red.), ne-am propus sa integram si sa ascundem cat putem de mult cladirile in peisaj", spun arhitectii.