Dupa ce Rusia a anuntat ca interzice importurile de fructe si legume din Polonia, utilizatorii polonezi au postat pe retelele de socializare imagini cu mere, ca o modalitate de a protesta impotriva Rusiei, scrie BBC.

HotNews.roFoto: Hotnews

Miercuri, Rusia a anuntat o interdictie asupra importurilor anumitor fructe si legume-inclusiv mere- din Polonia, invocand "motive sanitare". Producatorii de alimente din Polonia au spus ca interdictia este motivata politic, ca raspuns la sanctiunile impuse de UE, afirmatie negata de catre Rusia.

Reactia la aceasta masura nu a intarziat sa apara, polonezii aratandu-si sustinerea pentru fermierii locali printr-o campanie pe retelele de socializare.

Campania a inceput pe Twitter, cand jurnalistul Grzegorz Nawacki a distribuit o imaginie cu el mancand un mar, folosind "hashtagul" #jedzjabłka, care inseamna "mancati mere".

"Este cel mai dureros lucru care li se putea intampla fermierilor polonezi. Peste jumate dintre merele produse in Polonia sunt exportate in Rusia. M-am gandit ca cea mai buna modalitate prin care ii putem ajuta este sa mancam mai multe mere si sa bem mai mult cidru. In acest fel, o parte din mere va fi consumata si oamenii vor arata solidaritate cu fermierii", a scris Nawacki.

"Hashtagurile" #jedzjabłka si #EatApples au devenit foarte populare pe Twitter. O pagina de Facebook, intitulata Mancati mere ca sa il enervati pe Putin, a adunat cele mai populare imagini de parodie si a strans peste 15.000 de like-uri.

Campania a ajuns in toata presa poloneza, iar printre persoanele care s-au alaturat campaniei se afla si ministrul agriculturii din Polonia. Unul dintre cele mai mari lanturi de supermarketuri, POLOmarket, a sustinut activ campania.

"Nu ma asteptam sa fie atat de populara (n.red. campania). Poate consumatorii au realizat ca pot modela si influenta realitatea", a declarat Nawacki pentru BBC.