Un grup de indieni "izolati", fara contact cu lumea exterioara, a iesit din padurea amazoniana pentru a intra in contact pasnic cu indienii Ashaninkas din nordul Braziliei, fugind probabil de atacurile din Peru, scrie AFP.

Momentul intalniriiFoto: youtube.com

Departamentul pentru Afaceri indigene din Brazilia (Funai) a difuzat o inregistrare video care arata momentul contactului, pe fluviul Envira, in statul brazilian Acre, la granita cu Peru.

O scena arata momentul in care un indian Ashaninka intinde un ciorchine de banane catre doi indieni izolati, dezbracati si inarmati cu arcuri si sageti.

"Imaginea video este une dintre scenele inregistrate in momentul in care indienii izolati intra in contact cu echipa Funai si Ashaninkas. A fost a doua zi de contact, in 30 iunie", afirma Carlos Travassos, directorul Departamentului pentru indienii izolati, citat de site-ul G1 al Globo.

Expertii apreciaza ca indienii izolati - reperati de Funai in 2006 - care apartin grupului lingvistic "pano", au traversat granita cu Peru din cauza taietorilor ilegali de lemne si a traficantilor de droguri.

Potrivit indianului Jaminawa Jose Correia, unul dintre cei care a vorbit cu ei, venisera in cautare de arme si de aliati.

"Au povestit ca au fost atacati de ne-indigeni si multi au murit dupa ce au facut gripa si difterie", a adaugat acesta, citat de G1.

Funai a precizat ca grupul de indieni izolati s-a intors in padure dar au revenit in urma cu trei saptamani deoarece facusera gripa. O echipa medicala a guvernului a fost trimisa in zona si a tratat sapte indieni bolnavi.

Aceasta informatie a fost considerata drept "extrem de ingrijoratoare" de Survival International, miscarea mondiala pentru drepturile popoarelor indigene, deoarece epidemiile de gripa au distrus deja triburi intregi in trecut.

Amazonia braziliana adaposteste cel mai mare numar de triburi izolate din lume. Funai estimeaza numarul acestora la 77, grupurile fiind formate de la cinci la o suta de indivizi.

Dorinta lor de a nu avea contacte cu alte triburi sau cu lumea exterioara provine cu siguranta din raporturi anterioare dezastruoase, potrivit Survival.