Doua membre ale grupului feminist Pussy Riot au dat in judecata guvernul rus deoarece au fost arestate dupa un protest dintr-o catedrala din Moscova. Maria Alyokhina si Nadezhda Tolokonnikova sunt de parere ca urmarirea penala in cazul lor este echivalenta cu tortura si au depus o plangere la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Cele doua rusoaice cer despagubiri de 120.000 de euro, plus 10.000 de euro cheltuieli de judecata, scrie BBC.

Tatal Nadezhdei Tolokonnikova a spus ca cele doua ar fi trebuit sa ceara despagubiri mai mari: ""Ce pot sa spun? Fete bune! Dar, in opinia mea, suma solicitata este prea mica".

Nadejda Tolokonnikova si Maria Alehina, precum si o a treia membra a grupului au fost arestate in februarie 2012 dupa ce au interpretat o "rugaciune punk" impotriva lui Vladimir Putin intr-o catedrala din Moscova.

Ele au fost condamnate in august 2012 la doi ani de inchisoare pentru huliganism. Condamnarea celei de-a treia membre a grupului a primit inchisoare cu suspendare in apel.

Tolokonnikova si Alehina au fost amnistiate in decembrie, dupa 21 de luni de inchisoare, iar acum sustin ca procesul a incalcat articolele Conventiei Europeane a Drepturilor Omului, care interzic tortura si garanteaza libertatea de exprimare, securitatea si libertatea, precum si un proces echitabil.