Un alpinist american si-a filmat copiii in varsta de noua si 11 ani, cum au fost daramati de o "mini-avalansa", in timp ce incercau sa stabileaca un nou record de alpinism pe varful Mont Blanc. Acesta a fost acuzat de catre primarul din St-Gervais-les-Bains, orasul in care alpinistii incep ascensiunea pe varf, si de catre asociatiile de alpinism de "inconstienta" si "prostie", noteaza The Guardian.

Un alpinist filmeaza o avalansa din Mont BlancFoto: Captura YouTube

Patrick Sweeney, care a surprins incidentul pe aparatul de fotografiat si l-a postat pe platforma Youtube, a fost intervievat impreuna cu copiii sai, unde acesta a povestit despre cum au supravietuit "culoarului mortii".

Dupa ce a vazut filmul, Jean-Marc Peillex, primarul din St-Gervais-les-Bains l-a atacat pe Sweeney. Acesta a denuntat "inconstienta" si promovarea unui asemenea incident in media.

Sweeney incerca sa depaseasca recordul stabilit de o fetita de 11 ani din Londra, impreuna cu fiul si cu fiica sa.

"A incercat sa doboare recordul pentru prostie", a declarat presdintele Uniunii Nationale a ghizilor montani, Denis Crabieres.

Acesta si-a exprimat ingrijorarea cu privire la modul in care alpinistii utilizeaza retelele de socializare pentru a-si face publicitate si a spus ca Sweeney ar fi trebuit sa stie mai bine decat sa isi exploateze copiii, care nu erau constienti de riscul extrem la care erau supusi.

"Mont Blanc nu este maratonul din New York. Nu este o calatorie. Este alpinim", a spus primarul, adaugand ca un alpinist ucrainean a fost ucis vineri, pe acelasi coridor.