Numarul persoanelor care sunt tentate sa isi faca un tatuaj permanent este in continua crestere, dar putinie dintre acestea stiu exact care este mecanismul din spatele lor. "Cerneala intra in atat de adanc in piele incat nu mai poate fi indepartata" este explicatia generala referitoare la modul in care acest proces functioneaza. Dar, nu este atat de simplu: tatuajele sunt, de fapt, un proces inflamator complex,se arata intr-un video TED.

Se pare ca tatuajul este de fapt o infectie si ramane permanent pentru ca organismul lupta cu el constant.

Acele cu care sunt realizate tatuajele intra prin epiderma si transporta cerneala in derma, stratul profund al pielii, care este plin de nervi si vase de sange.

"De fiecare data cand acul patrunde in piele se produce o rana care alerteaza corpul si il determina sa inceapa procesul inflamator", se explica in video. Semnalul trimite celulele sistemului imunitar la "rana".

Celulele speciale, numite macrofage, vin pentru a salva zona afectata si consuma colorantul in incercarea de a "curata" inflamatia pe care acesta o cauzeaza. Restul colorantului este absorbit de catre celulele pielii numite fibroblaste. Acestea, impreuna cu macrofagele, raman suspendate in derma pentru totdeauna.

Colorantul din magrofagele si fibroblastele prinse in derma proiecteaza tatuajul pe piele.