Maimutele salbatice din zona Fukushima din Japonia prezinta anomalii ale sangelui, asociate cu dezastrul nuclear din 2011, potrivit unui nou studiu, care ar putea ajuta oamenii de stiinta sa inteleaga mai bine efectele radiatiei asupra sanatatii umane. Studiul a descoperit ca macacii japonezi au niveluri scazute de celule albe si rosii in sange, precum si un nivel scazut de hemoglobina, ceea ce ar putea creste riscul aparitiei bolilor infectioase, relateaza The Guardian.

Cu toate acestea, criticii studiului spun ca legatura dintre testele de sange anormale si expunerea maimutelor la radiatii ramane nedovedita si ca dozele de radiatie ar putea fi prea mici pentru a provoca acest efect.

Oamenii de stiinta au comparat 61 de maimute, care traiesc la 70 de kilometri distanta de centrala Fukushima, cu 31 de maimute care traiesc in peninsula Shimokita, situata la 400 de kilometri de Fukushima.

Maimutele de langa centrala nucleara au avut rezultate mult mai proaste ale hemoleucogramei si prezentau cesiu radioactiv in organism. Maimutele din Shimokita nu prezentau urme de cesiu in organism.

Profesor Shin-ichi Hayama de la Nippon Veterinary and Life Science University din Tokyo a explicat ca in timpul iernilor cu multa zapada, maimutele se hranesc cu mugurii copacilor, unde s-a demonstrat ca cesiul este acumulat in concentratii mari.

"Aceste date de la primatele non-umane-cea mai apropiata ruda a oamenilor- ar trebui sa aiba o contributie notabila la cercetarile viitoare referitoare la efectele expunerii la radiatie asupra sanatatii oamenilor", a adaugat acesta.

Studiul, care a explus bolile sau malnutritia din randul cauzelor, a fost publicat in revista Scientific Reports.

Numarul de celule albe din sange era mai scazut in cazul maimutelor imature, care prezentau concentratii mari de cesiu, sugerand ca acestea sunt mai vulnerabile la contaminarea radioactiva.

"Anomaliile precum nivelul scazut de celule din sange in cazul oamenilor au fost raportate si in cazul persoanelor care traiau in zonele contaminate de la Cernobil, fiind un efect pe termen lung al radiatiilor in doze mici", a adaugat acesta.

Prof. Geraldine Thomas de la Imperial College din Londra a mentionat ca studiile de la Cernobil "nu sunt considerate valide din punct de vedere stiintific" si ca respectivele corelatii dintre cesiu si nivelul scazut de celule albe si rosii din sange in studiul Fukushima nu sunt puternice.

Profesorul Hayama a spus ca nivelurile de cesiu au fost folosite ca un indicator al expunerii maimutelor la radiatii.

"Valorile hematologice scazute ale maimutelor de langa Fukushima ar putea fi cauzate de efectul materialelor radioactive. Nu am concluzionat ca aceasta valoare este cauzata de cesiu, dar pana acum nu am gasit o alta explicatie in afara de radiatie", a spus Hayama.