Cel mai mare aeroport international din Venezuela percepe o taxa pentru dreptul pasagerilor de a respira aer curat, decizie aspru criticata pe retele de socializare, scrie BBC.

Cetatenii sunt obisnuiti cu seria de taxe, aparent fara sfarsit, atunci cand zboara: taxe de pasageri, taxe de plecare, taxe pe combustibil. Dar aeroportul international Maiquetia din Caracas a mers un pas mai departe: pasagerii trebuie sa plateasca o taxa de aproximativ 20 de dolari pentru aerul pe care il respira.

Aceasta taxa este pentru a acoperi costul unui sistem nou instalat, care foloseste ozonul pentru a purifica sistemul de aer conditionat al cladirii. Un comunicat de presa de la Ministerul Apelor si Transportului Aerian arata ca Maiquetia este primul aeroport din America de Sud si Caraibe care foloseste tehnologia, care sustine ca va elimina riscul dezvoltarii bacteriilor si va "proteja sanatatea calatorilor', precum si dezodorizarea si dezinfectarea cladirii.

Dar, avand in vedere pretul ridicat al biletelor, precum si frecventa redusa a acestora, din cauza crizei economice din Venezuela, mesajele de pe retelele de socializare arata atat umorul, cat si socul utilizatorilor.

Un cunoscut prezentator radio din Venezuela a scris pe Twitter "Imi poate explica cineva ce este cu ozonul din Maiquetia? Toaletele nu au apa, aerul conditionat este stricat, sunt caini vagabonzi in interiorul aeroportului, dar exista ozon?

Unii venezueleni se tem ca taxa ar putea fi o noua sursa pentru coruptie. Altii o vad ca pe o dovada a saraciei aeroportului. Cele mai multe companii aeriene internationale si-au redus numarul zborurilor catre Venezuela din cauza disputei financiare cu guvernul venezuelean.

In functie de persoanele intrebate, taxa este amuzanta, enervanta sau doar un aspect aproape ireal al unei tari care are cele mai mari rezerve de petrol din lume, dar cu toate acestea are un deficit de hartie igienica si zahar, adauga BBC.