Departamentul pentru populatiile indigene din Brazilia a anuntat ca un trib izolat din regiunea Amazonului a facut un pas important spre lumea civilizata. Venind din padurea tropicala densa de-a lungul raului Envira, in satul Acre, grupul a abordat de bunavoie o echipa de oameni de stiinta. Evenimentul reprezinta primul contact al Braziliei cu un trib izolat din 1996, dar nu a fost complet neasteptat. Inca de la inceputul lunii iunie, satenii din regiune au anuntat autoritatile braziliene despre existenta celor aproximativ 35 de straini care faceau raiduri prin culturile lor.

Sesizand o potentiala problema, Departamentul pentru populatiile indigene a trimis o echipa de specialisti, inclusiv personal medical.

Reactia rapida a departamentului este laudabila, potrivit antropologului Kim Hill de la Arizona State University, care a efectuat munca de teren extinsa printre triburile din padurea tropicala, relateaza Sciencemag.

Agentia a incercat sa evite contactul cu aceste triburi, lasand loc posibilitatii de a interveni in cazul in care supravieturiea unuia este in pericol.

"Probabil ca asta s-a intamplat si in acest caz. Era un pericol grav de violente intre doua populatii indigene si interventia ar trebui sa il elimine", a explicat Hill. Cu toate acestea, antropologul ramane ingrijorat cu privire la viitorul tribului din cauza posibilitatii aparitiei bolilor.

In jungla amzoniana se regasesc cele mai multe triburi izolate. Majoritatea au avut un contact cel putin trecator cu lumea de afara, in special la sfarsitul secolului al 19-lea si inceputul secolului 20. Dupa aceea, multe dintre aceste triburi au taiat orice contact cu strainii.

Echipa trimisa de Departamentul pentru populatiile indigene nu a identificat inca limba tribului sau povestea acestuia, agentia incercand acum sa ceara ajutorul specialistilor. Dar oficialii cred ca, cel mai probabil, tribul a migrat dintr-o zona din Peru.

Decizia tribului de a se misca si a intra in contact cu lumea de afara ii face pe membrii acestuia vulnerabili. Pincipala prioritate este, potrivit antropologului Robert Walker de la Universitatea din Missouri, prevenirea transmiterii bolilor, prin punerea zonei in carantina si oferirea accesului doar personalului medical.

"Vaccinarile sunt o posibilitate la un moment dat", spune Walker. Cu toate acestea, antropologul a mentionat ca vaccinurile ar putea sa ii sperie pe membrii tribului, ceea ce ii va determina sa fuga si sa raspandeasca "agentii patogeni necontactati in prezent de oameni".

In cele din urma, soarta poporului nou contactat poate depinde de disponibilitatea departamentului de a oferi monitorizare si asistenta medicala pe termen lung, precum si o bucata de pamant care sa devina a tribului, spune Hill.

"De atat de multe ori in trecut persoanele din aceste triburi au fost abandonate [...] Primul an de contact este extrem de important pentru ca atunci mor foarte multi oameni", a explicat Fiona Watson, director de cercetare la Survival International, o organizatie nonguvernamentala din Londra.