Armata thailandeza continua sa reduca la tacere criticii loviturii de stat din 22 mai. Junta militara din Thailanda a stabilit un precedent ingrijorator dupa ce a arestat redactorul unei reviste pentru comentariile pe care acesta le-a postat pe pagina sa de Facebook, noteaza Time.

In mesajul sau, Thanapol Eawsakul, editor al revistei Fah Diew Khan, a spus ca autoritatile militare l-au instruit sa se abtina de la a face remarci critice cu privire la junta. El a fost luat in custodie a doua zi de catre soldati imbracati in civili.

Aceasta este a doua oara in care Thanapol a fost luat in custodie de cand armata a preluat puterea la sfarsitul lunii mai. Acesta va fi, cel mai probabil, tinut in "detentie administrativa" pentru cel putin sapte zile.

"Arestarea unui redactor pentru o critica la adresa juntei militare, postata pe Facebook, arata cat de departe poate merge aceasta pentru a-si aduce criticii la tacere", a spus Brad Adams, director la Human Rights Watch din Asia.

Revista Fah Diew Khan este asociata cu miscarea tricourilor rosii, care sustine guvernul lui Yingluck Shinawatra, care a fost inlaturat de la putere in timpul loviturii de stat.

Junta militara a numit, intr-un act de favoritism media, noul presedinte al Post Publishing, care detine mai multe publicatii, care au legaturi stranse cu armata thailandeza.

De cand a preluat puterea, armata s-a bazat pe 'ingroparea' liderilor de protest, politicienilor, analistilor si jurnalistilor care criticau politicile acesteia.

Pe 28 mai, junta a suspendat pentru o scurta perioada de timp accesul la Facebook. Desi acestia au negat blocarea accesului la reteaua de socializare, purtatorul de cuvant al firmei de telecomunicatii norvegiene Telenor, care opereaza a doua cea mai mare retea din Thailanda, a declarat ca administratorii au facut asta timp de o ora, fiind instruiti de Comisia Nationala a Audiovizualului si Telecomunicatiilor din Thailanda.