​Lumea în schimbare

Cât vor rezista gazele naturale în fața asaltului energiei verzi

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Luni, 14 decembrie 2020, 11:05 Lumea in schimbare


Parc eolian
Foto: AGERPRES
​În urmă cu aproape nouă ani, OMV Petrom și americanii de la Exxon au anunțat descoperirea unui mare zăcământ de gaze în Marea Neagră. Apoi au fost descoperite și alte zăcăminte, mai mici. De atunci, autoritățile și politicienii ne-au tot servit mirajul independenței energetice, ne-au povestit despre cum va deveni România hub regional și cum vom ajunge, mai nou, cel mai important producător de gaze din Uniunea Europeană. Una era vorba, alta era fapta. În realitate, politicul a depus eforturi și chiar a și obținut blocarea investiților în Marea Neagră. Între timp, atenția marilor investitori a început să fie atrasă de alt tip de investiții: cele în energia verde, care, de altfel, va atrage și multe miliarde de euro fonduri europene. În schimb, gazele au primit un statut inferior- combustibil de tranziție.

O scurtă istorie. Extracția gazelor din Marea Neagră este blocată din cauza lipsei unei legislații care să acorde investitorilor garanția că își vor recupera banii. Cu mare greutate s-a născut Legea Offshore, în urmă cu doi ani, însă aceasta a fost elaborată în așa fel încât să descurajeze investitorii. Atunci, a fost un război între puterea controlată de Liviu Dragnea și investitori. Liviu Dragnea și strategul PSD de atunci Darius Vâlvov, ambii suspectați de unele voci de servire a unor interese rusești, s-au considerat victorioși după aprobarea legii în Parlament, însă România nu a obținut absolut nimic. Un an mai târziu, Exxon a decis să-și vândă participația pe care o deținea pentru perimetrul Neptun Deep în Marea Neagră. Nici până acum nu a reușit să o vândă, iar singura compania rămasă în cursă pentru achiziționarea participației este compania de stat Romgaz.

Între timp, Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, cei care au pus evident piedici investițiilor în Marea Neagră, au dispărut din peisajul politic, și a apărut guvernarea Orban cu promisiunea că va modifica legislația astfel încât să sprijine deținătorii de licențe petroliere. Promisiunea a fost încălcată, chiar dacă a fost inclusă chiar și în programul de guvernare. Guvernul PNL a susținut în mai multe rânduri că nu poate trimite în Parlament un proiect de modificare a Legii Offshore din cauza lipsei unui consens politic și că așteaptă o nouă majoritate. Teoretic, acum după alegeri, ar putea forma majoritatea necesară adoptării unei legi corecte și aceasta cât mai rapid.

Ultima șansă pentru exploatarea gazelor


Investițiile din Marea Neagră au devenit o urgență. Practic, acele gaze trebuie exploatate în următorii ani, în condițiile în care ele ar urma să își piardă valoarea dacă mai stau mult pe fundul mării. Uniunea Europeană pune accent pe energia din surse regenerabile și vede hidrogenul ca sursă a viitorului, în timp ce gazele au primit statut de combustibil de tranziție, de înlocuire a cărbunelui, urmând să se investească din ce în ce mai puțin în acest sector. Mare parte din atenția investitorilor s-a mutat pe zona de energie verde.

Potrivit UE, consumul de gaze naturale trebuie diminuat în următoarele decenii, iar până în 2050, să fie înlocuit cu energie din surse regenerabile. România a așteptat periculos de mult cu exploatarea resurselor de gaze. Ar putea ajunge în situația ca aceste gaze să nu mai valoreze atât de mult încât să merite investiții în extracția lor.

Guvernul PNL a demarat un program național, în valoare de 900 de milioane de euro, de racordare a populației și consumatorilor non-casnici la rețeaua inteligentă de distribuție a gazelor naturale. Pe acest program, consumul anual ar urma să se majoreze cu circa 4,4 miliarde mc, față de 10 miliarde cât este acum. Mai mult, Guvernul vrea investiții masive în înlocuirea cărbunelui ca sursă cu gaze naturale. Pentru centralele electrice prin cogenererare va fi nevoie de alte 3,5 miliarde metri cubi. În total, încă 8 miliarde de metri cubi în plus față de necesarul de acum. Însă, toate aceste investiții nu apar peste noapte, ci în ani, până în 2030, exact când este estimat să înceapă declinul gazelor la nivel european și înlocuirea lor cu alte resurse, precum hidrogenul care este produs utilizând energie regenerabilă.

Practic, dacă va fi pus în aplicare unitar planul UE de înlocuire a gazelor cu energie regenerabilă, fără concesii față de țările mai sărace din estul Europei, acele noi centrale vor funcționa douăzeci și ceva de ani, iar populația proaspăt racordată la gaze va trebui să treacă pe energie electrică. De aici urgența. Cu cât vor fi făcute mai rapid aceste investiții, cu atât ele vor fi mai puțin inutile.Guvernele care s-au perindat în ultimii 30 de ani au ținut mare parte din populație neracordată la gaze și abia acum, când această resursă începe să-și piardă din importanță, a fost demarat un amplu program de racordare. Doar 35% din populația României este racordată la gaze și foarte mulți se încălzesc cu lemne, fiind tăiate masiv pădurile în acest scop. Abia acum, au început să fie făcute investiții în infrastructura de gaze, în gazoductul BRUA, care acum stă nefolosită, deși a fost finalizată faza I, așteptând conducta Tuzla-Podișor, care va transporta gazele din Marea Neagră.

Sunt zeci de ani în care gazele au zăcut inutil în pământ, iar pădurile au dispărut în foc. Dacă va fi irosită și această ultimă șanse de utilizare a resurselor, responsabilă va fi guvernarea din următorii patru ani.

Finanțările europene merg către energia verde


Un proiect de document consultat de Reuters arată chiar o intenție a Uniunii Europene de a restricționa finanţarea acordată pentru proiectele în infrastructura de gaze. Ar putea fi permise finanțări pentru reţelele inteligente de gaze, cu condiția integrării regenerabilelor şi a gazelor cu emisii reduse de carbon în reţeaua de gaze.

Cei mai mulți bani europeni se vor îndrepta către energia verde, nu către gaze. De altfel, Uniunea Europeană a decis că Fondul pentru o tranziţie justă, în valoare de 17,5 miliarde de euro, nu va fi cheltuit pentru combustibili fosili, inclusiv gaze naturale.

De curând, la reuniunea Consiliului European de la Bruxelles, liderii UE au hotărât să crească ținta de reducere a emisiilor de carbon de la 40% la 55% până în 2030, față de nivelul din 1990. Parlamentul European vrea chiar mai mult: 60%. Pentru țările din estul Europei, mai ales a celor care folosesc masiv cărbunele ca sursă de generare a energiei, precum România și Polonia, este un efort uriaș, mai ales financiar. State precum România vor putea investi în proiecte pe gaze, însă cei mai mulți bani europeni se vor duce către energia verde.

Recent, Guvernul a aprobat un memorandum privind acordarea unui ajutor din bugetul de stat pentru restructurare de 1,3 miliarde de euro, în perioada 2021-2025, Complexului Energetic Oltenia. Suma este prevăzută în planul de restructurare, care acum se află la Comisia Europeană pentru aprobare. Complexul Energetic Oltenia intenționează să înlocuiască actualele capacități pe cărbune cu unele pe gaz și cu energie fotovoltaică.

Sunt așteptați foarte mulți bani pentru energia verde, iar singurul lucru pe care trebuie să-l facă România este să se miște rapid și eficient pentru a beneficia de ei. Sunt finanțările prin Fondul de Modernizare, circa 6 miliarde euro pentru perioada 2021-2030, bani care provin din certificatele de CO2. De curând, România a notificat Comisiei intenția sa de a oferi sprijin public în valoare de până la 750 de milioane RON (aproximativ 150 de milioane EUR) pentru construirea și/sau modernizarea mai multor de instalații de producție și rețele de distribuție a energiei termice (cu o contribuție de maximum 20% din valoarea totală a investițiilor în cazul celor din urmă). Schema de sprijin a fost aprobată de Comisia Europeană.

Mai sunt banii din fondul de redresare și reziliență. Potrivit unui Planului Național de Redresare și Reziliență, aflat acum în dezbatere publică, pentru investițiile din domeniul energie și tranziție verde ar urma să fie alocată suma de 1,55 mld. euro, iar investițiile în eficiență energetică sunt estimate la 1,8 miliarde euro. Cei mai mulți bani se vor duce în rețele inteligente de transport a energiei regenerabile.


Vor fi mulți bani de cheltuit pentru producerea de energie regenerabilă. Capacitatea eoliană offshore a Europei va crește de la nivelul actual de 12 GW la un nivel de cel puțin 60 GW până în 2030 și de 300 GW până în 2050, se arată în strategia Comisiei Europene privind energia din surse regenerabile offshore. Comisia Europeană mai propune ca, până în 2050, să completeze această capacitate cu 40 GW provenind din energie oceanică, dar și cu energie produsă utilizând alte tehnologii emergente, de exemplu turbine eoliene și panouri solare flotante. Potențialul eolian din Marea Neagră este uriaș, fiind estimat la peste 70.000 MW.

Comisia încurajează statele membre să utilizeze Mecanismul de redresare și reziliență și să colaboreze cu Banca Europeană de Investiții și cu alte instituții financiare pentru a sprijini investițiile în energia offshore prin intermediul InvestEU.

Practic, în ceea ce privește investițiile în gaze, sunt destul de reduse șansele de obținere a unor fonduri europene. Guvernul speră, totuși, să obțină fonduri europene, circa 3,8 miliarde lei, în perioada 2021-2027, pentru racordarea populației la gaze. Este nevoie de aprobarea prin decizia Comisiei Europene a programului operațional în cadrul căruia va avea loc finanțarea.


Acest articol face parte din proiectul Lumea în schimbare, o inițiativă HotNews.ro, susținută de Fundația Konrad Adenauer. Opiniile prezentate în materialele proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția partenerului nostru.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11302 vizualizari

 • -1 (65 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 14 decembrie 2020, 13:24)

  [anonim]

 • -3 (37 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Luni, 14 decembrie 2020, 13:25)

  [anonim]

 • +7 (49 voturi)    
  vise taica, vise (Luni, 14 decembrie 2020, 13:45)

  IpseAnton [utilizator]

  E usor de aruncat lozinci: ati scos-o pe asta cu energia electrica. Dar cum? Exista doua posibilitati: (1) pompa de caldura care consuma 25-30% EE pentru a da 100% energie termica, adica undeva la 4000 kWh pe an. ca bani inseamna cam 2900 lei la preturile de acum. Investitia initiala: 8000 euro cel putin. Credeti ca cei 70% romani care nu au gaze, din care cel putin 50% depind de lemnul din padure, isi permit asa ceva? (2) energie electrica, exclus: investitia undeva la 2000 euro dar consumul e cel de mai sus inmultit cu 4-5, adica undeva la minim 12000 lei an, adica 2000 lei/luna de iarna. Dar investind mult in energii vezi acestea vor aduce costuri suplimentare cu pret mai mare la EE si ... ghici, cine le plateste? CONSUMATORUL. Tu autorule care te dai asa rotund vezi posibil asa ceva? Prin ideile astea crete condamnati milioane de romani la saracie si la ... furat lemne din padure. Vrei progres cu orice pret, Catavencule. Sa nu-mi spui de biomasa ca tocmai a esuat RAUNATOR un proiect in Austria unde s-au bagat bani cu nemiluita cu rezultat ...FIS.
 • +1 (43 voturi)    
  Fundatia Adenauer (Luni, 14 decembrie 2020, 13:50)

  IpseAnton [utilizator]

  Dar care e pozitia fundatiei daca va luati masuri de prevedere si o spuneti in final ca ati vorbit asa, in vint, fara sa angajati agentia? Daca Adenauer ar trai v-ar trimite urgent pe scari, ala avea cap si coloana vertebrala. De unde sunteti platiti ca sa stim si noi sursa ideilor, asa ar fi corect. Am in vedere cazul Al Gore, mare ecologist din ale carui preziceri s-au implinit 0%, dar care acum are o avere uriasa cladita pe naivitatea si NESTIINTA sustinatorilor.
 • +6 (40 voturi)    
  Cum s aomori ceva productiv (Luni, 14 decembrie 2020, 14:10)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  Cum sa omori ceva care economic e viabil prin pompari nesustenabile d ebani publici in ideologii si idei. Vreaus a vad ce va fi peste 10 ani si mai ales daca cineva din tot ghemul asta de iresponabili va fi vinovat de ceva.
 • -2 (42 voturi)    
  Gazul natural va fi folosit. (Luni, 14 decembrie 2020, 15:47)

  asavreau [utilizator]

  Pariez că sfârșitul de secol ne va găsi cu gazul natural un important produs energetic.Motivația,1 (gaze naturale sunt și se descoperă în continuare;2)Gazele naturale dacă nu sunt folosite se degajă în atmosferă și fac probleme pentru mediu mult mai periculoase decât bioxidul de carbon;3)utilizare lejeră,posibilitate de automatizări;4) randamente ridicate.
 • +6 (46 voturi)    
  Va fi cel mai mare transfer de bani (Luni, 14 decembrie 2020, 16:47)

  Fu Leng [utilizator]

  De la Saraci la Bogati, din istorie. Panourile solare si turbinele eoliene vor cauza si un dezastru ecologic in jurul lumii, in primul rand prin mineritul crunt de care va fi nevoie, ca doar nu credeti ca astea cresc prin copaci.
  PS: stiati ca, pt topirea cuartitului necesar pt a face sticla pt panouri solare se foloseste cel putin aceeasi cantitate de carbune metalurgic?
  • -3 (39 voturi)    
   nu (Luni, 14 decembrie 2020, 17:32)

   mavi [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   stai jos.
   • 0 (38 voturi)    
    Stiati ca: (Luni, 14 decembrie 2020, 18:39)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui mavi

    Toate fermele astea eoliene sau solare au in spate un power generator be baza de, culmea, GAZ NATURAL? Pt ca gridul trebuie suplementat continuu cu energie, or solar si eolian nu-s continue!!!
  • +7 (39 voturi)    
   .... ecologie, nene .... (Luni, 14 decembrie 2020, 17:47)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   Iar palele uzate ale turbinelor eoliene sunt taiate si ingropate in pamant pentru ca nu se pot recicla. Ecologie si sustenabilitate nene, nu gluma !
   • +5 (13 voturi)    
    Gresit (Luni, 14 decembrie 2020, 22:58)

    POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

    Se pot recicla , doar de GE..
    • 0 (6 voturi)    
     Doar ca multe se recicleaza ca-n poza (Marţi, 15 decembrie 2020, 16:31)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui POMPIERUL

     https://www.flickr.com/photos/jimschuknecht/5412259971
  • +5 (39 voturi)    
   Aleluia (Luni, 14 decembrie 2020, 18:43)

   gnd [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

   Primul si singurul om informat care comenteaza aici. Ma apuca plansul citind comentariile. Un tren va lovi vestul cu ideologia asta. Sa le spuneti va rog si de cat carbune metalurgic este nevoie pt a face otelul necesar turbinelor eoliene, cat cupru nichel si multe alte metale rare sint necesare pentru eoliene si fotovoltaice, si ati pus punctul pe i cu ce dezastru ecologic va fi excavarea planetei pentru aceste resurse (excavare care apropo se va face folosind cantitati enorme de MOTORINA )
   Felicitari !
   • +9 (37 voturi)    
    Thanks dar nu merit felicitari (Luni, 14 decembrie 2020, 19:20)

    Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui gnd

    Consider ca e basic knowledge. Si hai sa mai exemplific. Fundatia eolienelor e din ciment nu? Ma rog mortar, dar se foloseste ciment, care este obtinut din...calcar. Care trebuie incalzit la o anumita temperatura, etc, carbune utilizat, poluare. Dar, first of all, se exploateaza in cariera. Munti intregi sunt rasi efectiv de pe fata pamantului. Si btw, industria cimentului e considerata de unii responsabila pt 30% din poluare.
    Exemplul 2: toata lumea crede ca panourile solare se fac din nisip. Gresit, nisipul contine impuritati, nu e 100% SiO2. Cuartitul e 100% si se exploatea, ca si calcarul, in cariera. Munti intregi dispar.
    Gand final: in toate etapele, de la minerit minereurile, prelucrare primara, topitorii, manufacturing, transport si asamblare, a vazut cineva lucratorii cu baterii in spate care sa le asigure ce e nevoie??? NU. Asa ca again, e o vaca buna de muls pe banii saracilor. Si aici dau exemplu masinilor Tesla, cine isi permite o masina din aia? Tot unul cu bani, ca ala sarac abia de isi permite o rabla second. Or ala de cumpara Tesla este subventionat de Stat. Or Statul de unde are banii? Din taxe, adica is bani publici. Deci ala sarac, vrea nu vrea, plateste energie mai scumpa, plateste si pt dezvoltarea infrastructurii si ii mai si da bani la ala bogat sa aiba de o Tesla si sa se umfle ca un buboi ca e e Green!!!
    • 0 (10 voturi)    
     energii verzi (Marţi, 15 decembrie 2020, 10:10)

     atc [utilizator] i-a raspuns lui Fu Leng

     imi permit sa va completez, mentionand un element mai rar adus in discutie: dezechilibrele induse in sistem de variatiile cantitatii de energie produsa in unitatea de timp de catre centralele eoliene , solare, fotovoltaice si chiar MHC. Aceste dezechilibre nu pot fi compensate, pentru pastrarea frecventei in limitele tehnice obligatorii, la nivel OTS, decat utilizand centralele clasice, ce pot fi pornite cu o relativa rapiditate.
 • +4 (44 voturi)    
  până una alta (Luni, 14 decembrie 2020, 17:06)

  samuraijack [utilizator]

  Toată evoluția omenirii din ultimii 500 de ani se datorează progresului tehnologic dezvoltat de occident. Asta datorită modului de gândire vizionar, progresiv și neconvențional.

  Combustibilul fosil și-a arătat limitările (poluare și stocuri limitate) si e nevoie de un nou mod sustenabil pe termen lung de a produce și folosi energia. Singura sursă reală de energie disponibilă pe pământ e cea solară (chiar și energia eoliană e generată de energia solară) și nucleară; toți combustibilii fosili sunt de fapt etape intermediare de transformare a energiei solare (substanță organică transformată în gaze, petrol, cărbuni). Deci ce sens are să ne bazăm pe termen lung pe ceva care are limite și dăunează omenirii?

  Poporul român e destul de needucat și fără viziune, de aici reticiența la progress care se vede în comentarile la acest articol. Însă până una alta occidentul e mult mai dezvoltat, iar România e tot în urma lor, trăind de pe urma progresele care au fost făcute și sunt făcute în occident.
  • +5 (41 voturi)    
   Stii samuraiule, trecerea de la cal si caruta (Luni, 14 decembrie 2020, 17:47)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

   La motorul cu aburi nu s-a facut prin subventionarea celui din urma, trecerea de la abur/carbune la ardere interna idem, deci ceea ce spui cu progresul tehnic vizionar, progresiv e perfect adevarat mai putin partea in care vechea tehnologie subventioneaza noua tehnologie prin interventia masiva a politicului.
   Nu m-ar deranja daca aceste noi tehnologii ar putea sa se autosustina financiar dar asta e un obiectiv mai mult decat indepartat. La fel nu m-ar deranja daca panoul solar de pe casa mi-ar oferi un cost total al energiei mai mic decat cel de la Cernavoda fara sa fie nevoie ca totul sa fie subventionat din taxele pe benzina. Dar din nou asta nu se intampla si nici nu se va intampla in viitorul apropiat.
   Cat despre faptul ca absolut orice "energie verde" are nevoie de un back-up 100% din energie conventionala te las pe tine sa comentezi.
   PS - Romanii nu sunt chiar asa inapoiati pe cat crezi. Legile fizicii sunt aceleasi peste tot.
   • +5 (23 voturi)    
    Industria petroliera si cea pe carbune (Marţi, 15 decembrie 2020, 0:35)

    landromat [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    nu ar fi existat daca nu ar fi fost subventionate masiv cu mii de miliarde de dolari. Chiar si acum mai sunt inca sustinute de stat. Asa se va intampla si cu energia verde care vine tare din urma. Cu marele avantaj asupra sanatatii si mediului.
    • -3 (13 voturi)    
     haha, ce-a facut mah? in ce film? hai cu exemple (Marţi, 15 decembrie 2020, 9:46)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui landromat

     concrete.
     Vrei sa spui ca fieare propietar de cal platea o taxa pe balegar din care se subventionau motoarele de abur? Si ca la randul lor fiecare aburitor platea o taxa pe din care se subventionau motoarele cu ardere interna? Iar Ford primea 30% din valoarea fiecarui Ford T vandut de la stat?
     • +5 (11 voturi)    
      Petrolul si gazele sunt subventionate (Marţi, 15 decembrie 2020, 15:00)

      landromat [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Post-tax energy subsidies were estimated at $4.7 trillion (6.3 percent of global GDP) in 2015 and at $5.2 trillion (6.5 percent of global GDP) in 2017.

      Cauta pe site-ul FMI.
      • -2 (8 voturi)    
       vorbesti de energy nu de gaze sau petrol (Marţi, 15 decembrie 2020, 19:02)

       AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui landromat

       Sau vrei sa spui ca de fapt statul roman de exemplu ne da subventie de 6% la benzina si nu ne ia mai mult de 50% prin accize si taxe?
    • -2 (6 voturi)    
     exemplu de subventionare (Miercuri, 16 decembrie 2020, 10:49)

     IpseAnton [utilizator] i-a raspuns lui landromat

     Taxe si accize pe combustibili la pompa, valoare fixa, peste 50% din pretul de vinzare. Sa adaug si taxele la curent pentru neconventionale? Sau poate si certificatele de carbon in conditiile in care nimeni nu calculeaza cit este amprenta de carbon la neconventionale (si evident nimeni nu le taxeaza), taxe care sunt platite doar de unii producatori de energie iar cei neconventionali sunt subventionati. Sau sa vorbim de primele de 10000 euro date masinilor electrice. Mai ai si alte exemple de "mii de miliarde"? Dar nu asa, din vorbe, documentat.
   • +3 (7 voturi)    
    ... (Marţi, 15 decembrie 2020, 15:21)

    samuraijack [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    În unele părti ale lumii energia regenerabilă e mai ieftină decât cea pe bază de combustibili fosili chiar și fără subvenții. În ultimii ani, de exemplu, pretul panourilor solare au scăzut dramatic. La fel și randamentul generatoarelor eonline. În plus de asta mai e un cost care nu e inclus în cel al combustibililor fosili: pretul poluării care produce pagube de multe miliarde prin îmbolnăviri și decese premature, distrugerea biodiversității, etc. Prețul acesta cine îl plătește? Pe moment nimeni, sau de fapt toți dintre noi. Prefer să plătesc în plus pentru o energie curată însă să păstrez sănătatea mea, a celor din jur și a naturii.

    Există diverse metode de a înmagazina energia electrică pe termen scurt si mediu care pot atenua fluctuațiile generate de prductia de energie regenerabilă. Oricum, o rețea inteligentă de distribuție cu diverse surse de energie regenerabilă, care interconecteaza diverse state poate atenua aceste fluctuații.

    Trebuie sa ne gândim și ce fel de lume vom lăsa în urmă urmașilor, una stearpă și fără speranță? Pentru că modul cum ne folosim de planeta asta nu poate continua la nesfărșit, are limitele ei în regenerare, limite pe care deja le-am depășit. Banii nu sunt totul.
    • -2 (6 voturi)    
     spune partea aia a lumii in care energia "verde" e (Marţi, 15 decembrie 2020, 19:06)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

     mai ieftina.
     Sa nu zici Quebec sau Tasmania fiindca ambii stau pe niste acvifere uriase si in plus anergia hidro, din motive neintelese, nu prea incadrata la energie verde de catre ecologisti.
     Cat priveste potentiala catastrofa man-made cred ca apocalipsa carbonica mai asteapta.
  • +3 (31 voturi)    
   ... reticenta la progres ..... (Luni, 14 decembrie 2020, 17:58)

   cbogdan [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

   Sigur ca "poporul român e destul de needucat și fără viziune" dar reticenta este justificata. Progresul trebuie sa fie natural si sa nu se bazeze pe subventii daca este asa o mare binefacere. Trecerea de la caruta la automobil s-a facut cu subventii ? Automobilul a castigat competitia pe sosea pentru ca avea avantaje evidente nu pantru ca cineva / guvern pompa bani cu nemiluita. Si mai sunt exemple.
   • +9 (15 voturi)    
    Atat dvs.... (Luni, 14 decembrie 2020, 20:32)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

    ...cat si antevorbitorul plecati de la premisa generoasa, dar falsa, ca industria combustibililor fosili nu papa niciun fel de subventie.
    Nu vreau s-o fac pe desteptul (nici n-as avea cum, nu-i asa?), drept pentru care va sugerez sa gugaliti, de pilda, "fossil fuel subsidies" si mai apoi "renewable energy subsidies". Comparati si vedeti ce va da.
    Altfel, eu n-as fi atat de sceptic precum autoarea in ceea ce priveste viitorul gazului natural in Romania. Nici atat de optimist ca altcineva aici, care vorbea despre sfarsitul acestui secol, dar la nivelul lui 2050 cred ca inca va conta mult.
    Cat despre atitudinea UE fata de gaz, asta n-ar trebui sa ne ingrijoreze chiar atat de mult. Nu lipsa banilor a fost problema Romaniei in ultimii 30 de ani - si mai ales in ultimii 15 - ci incapacitatea de a-i folosi a statului roman si firmelor sale.
    Vorbind de gaz, a se compara prestatia Petrom in ceea ce priveste centrala pe gaze de la Brazi (in conditiile in care si Petrom e un fel de struto-camila, nici chiar de stat, nici chiar privata) si epopeea penibila a centralei pe care chipurile o construieste Romgaz la Iernut.
    Atata timp cat gazul inca are ce inlocui, sa zic asa - respectiv carbunele sau lemnul de foc - nu cred ca UE se va impotrivi. Asta e mai degraba scuza preferata a tuturor politicienilor romani (nu ne lasa UE, nu ne lasa FMI etc) ca sa faca ceea ce le place lor cel mai mult - adica nimic.
    • -4 (18 voturi)    
     Subsidies, in majoritatea tarilor producatoare (Luni, 14 decembrie 2020, 21:51)

     Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

     de oil and gas is cel mai adesea sub forma de tax cuts, royalties cuts, etc. Returnul e pe masura insa, in tarile dezvoltate, Canada, USA, Norway, Marea Britanie, vezi scoli, gradinite, strazi, parcuri, salide de gym....construite de firmele de Oil and Gas. Prin comparatie, firmele astea Grin, doar papa bani, si mai si distrug mediul. Sunt destule ghost farms deja in lume, eoliene si solare, iar Africa incepe sa se sature deja de palete de eoliene second hand din Europa.
    • -2 (6 voturi)    
     Domnu' Prostu, puteti sa imi spuneti care este (Marţi, 15 decembrie 2020, 19:09)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui Prostu' satului

     Ponderea taxelor in benzina(sau motorina) de la pompa? Adica vreit sa spuneti ca Petrom e net beneficiar de la bugetul de stat si nu net contributor?
     • 0 (2 voturi)    
      Nu va pot spune... (Miercuri, 16 decembrie 2020, 20:33)

      Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      ... pentru ca intrebarea e imprecisa. Asta lasand la o parte faptul ca n-are legatura cu comentariul meu.
      Dar sunt convins ca puteti afla singur despre aceste taxe, facand exact ce-as face si eu ca sa va raspund - cautand pe Net.
   • +9 (17 voturi)    
    Mii de miliarde de dolari subventii (Marţi, 15 decembrie 2020, 0:39)

    landromat [utilizator] i-a raspuns lui cbogdan

    Fossil fuel subsidies are an important policy issue for all countries. Not only do energy subsidies have negative economic and environmental effects, they also mainly benefit the wealthiest households.

    Post-tax energy subsidies were estimated at $4.7 trillion (6.3 percent of global GDP) in 2015 and at $5.2 trillion (6.5 percent of global GDP) in 2017.

    Dwe la FMI.
  • +4 (34 voturi)    
   Doar ca e nevoie de fossil fuel in toate stadiile (Luni, 14 decembrie 2020, 18:42)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

   Fabricarii masinariilor care produc so called green energies. De la minerit pana in faza finala de instalare si ulterior de service, se utilizeaza fossil fuel based energy. Adica tu vii cu mijloace ale Erei Industriale si le lauzi ca vrei sa Elimini Era Industriala. Cam ipocritic, nu crezi?
  • -4 (26 voturi)    
   aiurea (Luni, 14 decembrie 2020, 19:04)

   IpseAnton [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

   other people money sau pe romaneste, trai nineaca pe banii babachii!
  • -7 (7 voturi)    
   ai auzit de EROI (Marţi, 15 decembrie 2020, 11:31)

   IpseAnton [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

   Ia vezi aici:
   https://www.google.com/url?sa=i&url=https%3A%2F%2Fwww.unz.com%2Fakarlin%2Ftopic%2Fdemographics%2F201%2F&psig=AOvVaw1W_OViFHaC5F1qjtQ3N-03&ust=1608110939180000&source=images&cd=vfe&ved=0CAIQjRxqFwoTCLi7uZzWz-0CFQAAAAAdAAAAABAI
  • 0 (4 voturi)    
   Evoluția ... spre destinația finală (Marţi, 15 decembrie 2020, 17:03)

   Pacientul_2020 [utilizator] i-a raspuns lui samuraijack

   Peste zeci de ani .. 100 se va termina și cu gazul.
   Deci să nu mai folosim gaz care este mai ieftin / KWh că oricum se va termina ? ... da este învechit maoral, să-l dăm la alții și noi să
   le plătim afacerile lor cu "energie verde" la noi în țară, echipamentele lor ( eoliene , panouri voltaice ) ...

   Până una alta ... singurul lucru 100% sigur este că toți o să murim în câteva zeci de ani, maxim încă 100 ani.
   Așa că ce rost mai are să trăiești, de ce nu te sinucizi de acum ? "Evoluția" oricum te duce spre "viața eterna" ! Nu te mai opune evoluției, fii vizionar și progresist și ieși în întâmpinarea ei !!!
 • 0 (36 voturi)    
  mda (Luni, 14 decembrie 2020, 17:21)

  gelu antigelu [utilizator]

  Cand consumatorul final va decide sa treaca de la gaze la energii regenerabile pentru ca merita atunci va fi o evolutie naturala.
  Pana atunci cu tot sistemul de subventii si accize energiile regenerabile vor ramane un mare fas.
  adica se pot folosi din cand in cand cu randamente mici dar nici vorba sa poata inlocui combustibilii clasici. Si vorbesc la scara globala nu la exceptii gen Tasmania cu teritorii mari, populatii foarte reduse si conditii particulare.
  Daca pe banii nostri se va incerca sa ni se baga pe gat tehnologii scumpe si proaste in scopuri nobile gen salvat planeta atunci o sa iasa scandal!
  • +2 (20 voturi)    
   Eu zic (Luni, 14 decembrie 2020, 19:29)

   /./ [utilizator] i-a raspuns lui gelu antigelu

   deja sa militezi pt Roexit ca actele au fost semnate, nu mai sta degeaba!
 • -1 (33 voturi)    
  Cum adica (Luni, 14 decembrie 2020, 17:31)

  jolian [utilizator]

  Ni se zice in text ca la nivel european se incepe tranzitia catre hidrogen produs din energie verde ca inlocuitor pentru gaz metan.
  Nu am auzit nimic pana acum de asa ceva.
  In primul rand infrastructura pentru transportul hidrogenului nu exista si e foarte scumpa de construit.
  In al doilea rand treba e studiata si cea mai ieftina metoda de producere a hidrogenului este din metan.
  In al treilea rand gazul e superabundent si superieftin cu preturi de 10-15-20 euro per MWh ceea ce inseamna 1-2 centi per kw. E greu de batut pretul asta cu orice regenerabila intermitenta.
  • +2 (12 voturi)    
   Va fi batut undeva dupa 2045 daca avem noroc ... (Luni, 14 decembrie 2020, 19:00)

   _sandu_ [utilizator] i-a raspuns lui jolian

   Cand pretul la CO2 trece bine de 150Euro poate. Ei ii tot dau cu urgenta asta ca sa ne convinga ca trebuie exploatate repede ca ramanem cu ele in pamant. Prostii. Riscum e mai mare ca nici rusii sa nu aiba suficiente gaze ca sa puteam sa renuntam la carbune si sa castigam timp cat sa umplem lumea de regenerabile si centrale nucleare. Garantat nu ramane m3 de gaz in marea neagra in oricare din scenariile posibile.
  • -4 (16 voturi)    
   Ai dreptate (Luni, 14 decembrie 2020, 19:18)

   gnd [utilizator] i-a raspuns lui jolian

   Ai foarte mare dreptate.
   Ce nu ai pus in calcul e ca acesti comunisti ideologi care ne imping pe gat ideologia asta nu iau in considerare elementele economice, de randament si nici macar ecologice..... e pura nebunie.
 • -1 (35 voturi)    
  Sigur (Luni, 14 decembrie 2020, 17:47)

  cripop88 [utilizator]

  Acum ca nu mai e Trump, nemtii vor continua nestingheriti cu Nord Stream 2, iar gazele europene nu mai prezinta interes. Fondurile europene se duc catre energie verde = bullshit.
 • +2 (24 voturi)    
  Ba baieti, (Luni, 14 decembrie 2020, 19:25)

  /./ [utilizator]

  nu va mai agitati degeaba ca oricum e in zadar.Romania face parte din UE si va trebui sa faca ce s-a semnat ca va place voua sau nu.Daca nu va place aveti varianta UK numita Brexit si ramaneti voi la coada vacii ca oricum la nivel de mentalitatea acolo sunteti.HAi, fuga fuguta la pupat niste moaste.
  • -4 (20 voturi)    
   bine bai gurule (Luni, 14 decembrie 2020, 19:52)

   IpseAnton [utilizator] i-a raspuns lui /./

   Vorbea lui nenea Iancu: ca tine Bibicule, mai rar. Nu mai bine cobori tu de acolo din turnul ala de fildes cu picioarele de pamint?
  • -7 (13 voturi)    
   UE (Marţi, 15 decembrie 2020, 9:39)

   atc [utilizator] i-a raspuns lui /./

   Cred ca ridicati o problema interesanta: ce alegem, intre a pupa moaste / talpi pantofi UE.
 • +3 (11 voturi)    
  PNL - un partid cu istorie mare si prezent mic (Luni, 14 decembrie 2020, 20:00)

  Klaus_ [utilizator]

  Partidului Național Liberal e acel partid care a avut poate cea mai mare influenta in formarea Romaniei. PNL a fost acolo la instaurarea monarhiei constituționale (1866), la obținerea independenței (1877), in timpul primului razboi mondial si la crearea României Mari (1918), la adoptarea Constituției din 1923, la cresterea economica din perioada interbelica de dupa criza economica. Partidul asta a fost condus de niste oameni care au facut ceva pentru tara asta: Ion C Bratianu, Ion I. C. Bratianu. D. Sturza, I. G. Duca... au fost niste oameni politici carora avem pentru ce sa le multumim.
  Acum ma uit la presedintii PNL din ultimii ani si vad pe Antonescu repetentul Căcărău, pe Tăriceanu Schimbăceanu, pe Blaga omul lui Băse, pe Gorghiu (nu mai spun nimic ca mi se face rau) si, in cele din urma, l-au pus presedinte PNL pe Orban zis Sică Mandolină. Si ma intreb cum draq a luat partidul asta 25% cu Sică Mandolină prim-ministru? Si ma intreb ce-i mai trebuie lui Sică Mandolină sa fie presedinte al Camerei Deputatilor? De ce tine neaparat sa ia functia asta? Sa-i spuna cineva lui Sică Mandolină ca si Adrian Nastase, si Liviu Dragnea, desi au fost presedinti de partid si presedinti de Camera Deputatilor, intr-un final cariera politica au incheiat-o tot la Rahova. Deci e cam riscant.
 • -1 (11 voturi)    
  In 2 ani (Luni, 14 decembrie 2020, 23:09)

  POMPIERUL [utilizator]

  -Gazele vor fi la mare cautare. Hidrogenul din molecula de gaz, prin 'bateriile' : fuel cell vor domina industria auto si vor putea functiona si in locuinte pentru a dezvolta : energie electrica si caldura. Mare parte din energie v-a fi depozitata in baterii pe baza de zinc care au o capacitate foarte mare de inmagazinare, si sunt fara memorie.
  • -2 (4 voturi)    
   hei (Marţi, 15 decembrie 2020, 11:33)

   IpseAnton [utilizator] i-a raspuns lui POMPIERUL

   ai idee cum obtii hidrogenul, nu povesti, ci cum este in acest moment si cum va fi pina ce energia electrica va fi produsa din fuziune nucleara?
   • +1 (5 voturi)    
    Am (Marţi, 15 decembrie 2020, 12:59)

    POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui IpseAnton

    -Fuel Cell iti spune ceva?? Daca citesti cu atentie am scris la inceputul frazei... Este o membrana care... Poti cauta pe Wikipedia -fuel cell
 • -1 (19 voturi)    
  Oare ? (Marţi, 15 decembrie 2020, 1:00)

  danmarian [utilizator]

  Oare e cinstit ce afirma EU - sau cel putin ce spune articolul ca "spune EU" ? Pai atunci DE CE GERMANIA si- a "tras" a doua magistrala - cu o capacitate uriase GAZPROM ? Asa .... de amorul artei ? Iar acum EU - adica Germania afirma ca nu mai acorda credite si ajutoare pentru noi canducte magistrale de gaze - ca ei si le-au .... facut ?? Fara sa intram in aspecte tehnice - ca de ex. : Cum dreaq se asigura continuitatea alimentarii cu energie din surse regenerabile - vant si soare - daca vine noaptea si nu bate vantul ??? Oare nu ne trebue niste surse de energie pe combustibili conventionali pentru a "trece hopul" ? Dar REVENIND : Toata afacerea PUTE a pungasie ! Unii - vorba lui Bula : Stim noi care ! - si-au aranjat sursele de gaze pe urmatoarea suta de ani ! Deci toti "aia mici" sa cerseasca - pe bani multi - energie de la noi cand e noapte si/sau nu bate vantul ! Si din pacate - cu un Biden - monument de prostie, senilitate si coruptie - nici pactul strategic USA - Romania nu "prea" mai are valoare ! In rest .... sa auzim numai de bine de la
  MM - Merkel si Macrom
 • +3 (17 voturi)    
  nu vor rezista schimbarii (Marţi, 15 decembrie 2020, 7:41)

  Coresponedntu [utilizator]

  la inceputurile sale umanitatea a utilizat numai lemn pentru obtinerea energiei termice, carbunele ulterior, petrolul gazui, eolian, solar in epoca moderna samd. Gazul va pierde teren, chiar si eolienele au anumite limite. energia solara este viitorul, total nepoluanta, infinita si GRATIS. In Romania clasa politica este blocata, incapabila sa inteleaga, capete patrate decid viitorul energetic al tarii. Daca nu pute a gaz si benzina nu e energie. Romania e cea mai poluata tara in UE, cu cea mai mica speranta de viata si cu probleme grave de sanatate a populatiei din cauza poluarii dar, culmea, nu are un PARTID VERDE parlamentar. Are in schimb AUR, un partid retrograd care propune solutii de ev mediu pentru dezvoltarea societatii. Partidul ecologist din Romania i-a avut drept candidat pentru parlament, pe ??? Serban Nicolae... LOL.... un alt partid verde am inteles ca il are ca lider tot pe un dinozaur, Flooorin Caaaalinescuuuuuu. In toata Europa verzii sunt reprezentati consistent in parlamente, tineri, dinamici, progresisti, non conformisti, au un procent important din voturi si in general joaca un rol important in balanta puterii. Romania, cu cele mai grave probleme de mediu si poluare, cu distrugerea habitatelor naturale si in plin proces de betonare si pavelare a oraselor, nu este preocupata de problemele de mediu. Avem nevoie de asa ceva? Banii pentru politici verzi, finantari Green Deal, vor fi tot mai multi de la Comisie si nu are cine sa ii cheltuie, nu exista specialisti in dezvoltare durabila la nivelul ministerelor si primariilor. Nu sunt proiecte, preocupare pentru asa ceva. Orasele Romaniei se sufoca in gunoaie, in timp ce in alte state europene gunoiul inseamna bani, materie prima, se reutilizeaza in proportii de 100% in cadrul unor economii circulare. Si in Romania inseamna bani pentru dar pt mafie, gunoiul nu e sortat si reintrodus in circuitul industrial sau agricol, ci e depozitat in jurul oraselor, unde este incendiat voluntar sau involuntar.
  • -4 (14 voturi)    
   „Gratis” (Marţi, 15 decembrie 2020, 13:11)

   Tescovin [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   „energia solara este viitorul, total nepoluanta, infinita si GRATIS.”

   Sanchi. Și petrolul e gratis. Doar că trebuie să-l aduci la suprafață și să-l prelucrezi. Energia solară o fi ea gratis de la drăguțul de Soare, dar panourile solare costă o grămadă de bani, se fac cu materiale rare, scumpe și poluante, au o eficiență energetică de vreo 30-40% și ocupă sute de kilometri pătrați de teren care costă bani prin imobilizare.
   Parcă nu prea mai e chiar „gratis”, nu ?
  • -1 (13 voturi)    
   Am explicat mai sus, Green Energies are not green (Marţi, 15 decembrie 2020, 16:05)

   Fu Leng [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   ba din contra, pt ca distrug mediul si se foloseste fossil fuel in tot procesul de la minerit pana la asamblare si maintenance. Adica Energia Solara e green acum, asa cum vine ea de la Soare si atat.
  • +1 (1 vot)    
   Energia eoliana (Vineri, 18 decembrie 2020, 1:47)

   POMPIERUL [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   Este gratis, nelimitata, nepoluanta ... insa modul de conversie, de transformare..., pentru a fi folosita de catre oameni este poluant. asa ca....
 • 0 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 15 decembrie 2020, 13:20)

  [anonim]

 • -5 (9 voturi)    
  mie-mi pare articol la comanda (Marţi, 15 decembrie 2020, 16:05)

  MBA [utilizator]

  USA care tocmai l-a medaliat pe prim-ministrul nostru interimar - ca sa aiba prioritate Gazele din Marea Neagra - sa ajunga la Exxon sau alti "prieteni". Si poate si Hidroelectrica - pentru ca prea a ramas a Romanilor inca... Si nesimtitii mai sunt si profitabili - deci trebuie imediat privatizati - sa nu mai ajunga la Statul Roman decat ceva firimituri...

  Lacomii astia vestici, ne imping pe toti care mai simtim ceva Romaneste, sa votam AUR data viitoare...


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by