​Lumea în schimbare

VIDEO Relația Stat- culte în pandemie și după. Expert: Nu există un dialog instituționalizat. Cercetător: Serviciile pe care le aducea Biserica acum două secole Statului nu mai sunt azi necesare

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 10 decembrie 2020, 8:26 Lumea in schimbare


Relatia Statului cu cultele- între sinuozități si decizii interpretabile
Foto: Pixabay
Relația dintre autoritățile laice și cele religioase s-au tensionat în pandemie ca urmare a restricțiilor impuse de coronavirus. Reprezentanții la vârf a majorității cultelor importante spun că dialogul cu Statul a fost unul de fațadă și speră ca pe viitor acesta să fie consistent îmbunătățit. Petre Guran, cercetător științific specializat în fenomenul religios, e însă de altă părere. Guran spune că intrăm din acest punct de vedere într-o altă fază a istoriei. ”Ce se întâmplă în epoca noastră este că serviciile pe care le aducea Biserica în secolul XIX și XX nu mai sunt necesare. Statul nu mai are nevoie de aceste servicii. În primul rând au devenit marginale prin scăderea evident dramatică a frecventării bisericilor pe fondul unei des-creștinări galopante a societății și sigur că orice fel de servicii din acestea de tip ideologic pe care le poate aduce Biserica devine marginal”, spune cercetătorul.

La discuția HotNews cu reprezentanți ai clerului și cu experți independenți specializați pe această temă au participat: Ionuț Mavrichi, consilier patriarhal în cadrul Patriarhiei Române, Cătălin Raiu, reprezentantul României în panelul de experți pe libertate religioasă al OSCE și președintele FoRB România, Viorel Iuga, președintele Uniunii Baptiste, Petre Guran, cercetător ştiinţific la Institutul de studii sud-est europene al Academiei Române și Francisc Doboș, reprezentantul Arhidiecezei Romano-Catolice de Bucureşti.


Vezi mai jos discuția integrală:

Ionuț Mavrichi, BOR:
 • Vă mulțumesc pentru posibilitatea de a ne exprima pe o temă atât de importantă. Iată au trecut 3 decade de la căderea unui regim opresiv în ceea ce privește cultele și am ajuns să ne punem iar problema libertății religioase.
 • Am observat foarte mirat că încă nu avem anticorpii necesari, că a durat mult până când lumea și-a dat seama că asistăm la ingerințe mai mult sau mai puțin legitime în viața cultelor.
 • Există o ambivalență din nefericire pe care trebuie să o mărturisim. Cu stupefacție am dat de un document public, aflat pe site-ul Camerei Deputaților și elaborat la câteva zile după pelerinajul de la București, după ce fusese experiența pelerinajului de la Iași. În acest document, Secretariatul de Stat pentru Culte precizează pur și simplu că în România nicio măsură dispusă nu a interzis practici sau ritualuri religioase. Și nu pot să nu fi mirat de această formulare spusă cumva ca o concesie.
 • Critica noastră cu privire la libertate religioasă nu se referă la faptul că aceste măsuri au fost necesare ci că aceste măsuri trebuiau luate în acord cu legea care trebuia să menționeze înainte ca pandemia să vină ce trebuie făcut în asemenea situații. Altfel, aceste măsuri devin arbitrare. Trebuie normată modalitatea în care se organizează viața cultelor în situații din acestea dramatice ca cea prin care trece fiecare dintre noi.
Într-adevăr au existat sincope într adevăr a existat comunicare defectuoasă, nu s-a comunicat la timp... Ceea ce se numește acum dialog e o discuție nu instituționalizată ci mai degrabă informală. Și ea are loc abia acum, la câteva luni după ce a început pandemia.

Viorel Iuga, președinte Uniunea Baptistă

 • Eu personal cred că apariția virusului și a pandemiei nu a prins pe nimeni pregătit. Nici Statul, nici bisericile, nici credincioșii cultelor nu au fost pregătiți pentru așa ceva.
 • Am încercat sa facem tot ce ține de noi ca să ajutăm societatea, pentru că ăsta era miza comună: să ajutăm societatea în limitarea efectelor nocive ale virusului.
 • Ce ne-a deranjat pe noi a fost următorul lucru: o perioadă de aproximativ trei luni de zile nu a existat comunicare din partea Statului- mă refer la invitarea la dialog. Statul a comunicat în mod unilateral- a luat hotărâri pe care ulterior ni le-a transmis... După o vreme s-au adresat invitații dar au fost mai mult de ochii lumii ca să poată spune că s-a auzit și poziția cultelor și că au acolo semnătura noastră sau că toate deciziile au avut și binecuvântarea noastră.
 • Când am văzut că nici nu există invitație la dialog din partea Statului am început să scriem noi scrisori prin care atrăgeam atenția că așteptăm să fim chemați la dialog. Ba aduceam aminte și Statului că prin lege s-a obligat să ne ia ca parteneri și că era o datorie a lui asta, nu a cultelor. Am scris la toate instituțiile ale căror semnături apăreau pe deciziile emise. Am primit de-a lungul timpului, nu imediat, un răspuns de la două-trei instituții. Restul nu ne au băgat în seamă.
 • După intervențiile noastre am fost invitați în cele din urmă la dialog. A fost mai întâi o întâlnire fizică după care am convenit că putem să ne întâlnim și pe platforme online așa că au mai urmat două întâlniri în online și probabil că ele vor continua. Ideea este să putem să exprimăm și noi un punct de vedere astfel încât cei care iau decizii să le poată lua cât mai informați. Bucuria mea a fost la fiecare întâlnire se mai adauga cineva din partea societății sau de la vreun minister ceea ce înseamnă că informațiile noastre ajung mai departe. Și ceea ce am apreciat foarte mult fost că la ultima întâlnire nu am mai discutat doar teoretic ci s-a discutat pe un text primit anterior, pe care am putut face propuneri concrete și s-a ajuns la niște sugestii practice privind desfășurarea serviciilor pe timp de iarnă a serviciului religios.
 • Duoă precizări aș mai dori să fac. Prima: N-am crezut niciodată că este datoria statului să ne spună cum să ne practicăm credința în intimitate. Și este deranjant că o mare perioadă de timp reprezentanții statului tot asta ne spuneau: ce să facem noi în casele noastre și cum ne putem închina lui Dumnezeu. Asta e grija noastră, nu a Statului. Grija Statului este cum ne închinăm în public. A doua observație este că noi, baptiștii, niciodată nu am cerut favoruri. Nu doar acum în pandemie. Pe noi nu ne interesează să fim favorizați în vreun fel. Pe noi ne interesează ca Statul să nu ne privească în funcție de cultul cetățenilor ci în mod echitabil ca cetățeni egali. Eu am fost foarte deranjat că s-au călcat în picioare legi românești, legi internaționale și exact cum le spuneam colegilor mei că în pandemie nu se schimbă Sfânta Scriptură, așa îi spun și Statului că în perioada de pandemie nu se schimbă Constituția țării și nu se schimbă nici legile țării.
 • Reporter: La ce legi vă referiți că au fost încălcate? Iuga: Avem legea cultelor care este un cadru foarte clar, general unde se spune care sunt atribuțiile statului și cele ale bisericilor când vine vorba de raportul Stat/culte. Apoi fiecare cult are statutul de organizare și funcționare care este aprobat de Guvernul României și care nu poate fi călcat în picioare de niște legi care apar într-o situație particulară sau de un for inferior celui care le a aprobat. Avem apoi legile internaționale care spun ce drepturi se pot restricționa dar și felul în care acestea se pot restricționa. Deci dorința noastră ar fi să nu mai fim priviți ca unii cărora li se fac niște favoruri și noi să fim mereu cei care facem cereri. Dacă am prins perioade de persecuție atunci biserica s ar bucura de fiecare firmitură pe care o primește. Dar câtă vreme vorbim de o societate democratică, Statul trebuie să fie primul care veghează la împlinirea legii.
 • Părerea mea personală este că nu poate de pildă un comitet județean să decidă ceva în afara Legii-cadru 55 care a fost creată pentru toată țara. Trecutul sigur că își are rănile lui, dar eu sper ca acestea să nu rămână ca precedente pentru diverse imixtiuni în viața Bisericii. Și încă ceva: Am atras atenția că statul nu a făcut diferența între administrativul din viața religioasă și doctrina din viața religioasă.
 • Din punct de vedere administrativ să vă dau un exemplu. Dacă ar veni un grup de specialiști și ne-ar spune că virusul este cel mai puternic între orele 10 la 12, am înțelege să nu ne ducem la slujbă de la 10 la 12 ne-am duce de la 7 dimineața la 9 pentru că nici în Sfânta Scriptură nu ni se spune ora la care să mergem la închinare. Deci, asta e o problemă administrativă. Când Statul ne spune că nu mai avem voie să ne închinăm public, comunitar, că putem să ne întâlnim pe platforme online, deja statul intră în doctrina noastră pentru că, în cazul nostru, închinarea publică este o chestiune de doctrină. Și atunci întrebarea mea este dacă azi, Statul își permite să îmi spună cum să mă întâlnesc, dacă o să mă întâlnesc și unde să mă întâlnesc, mâine îmi va spune cum să votez dacă să votez, poimâine îmi va spune dacă să particip la masa Domnului? Pentru că astfel, Statul intră în problemele noastre doctrinare care nu sunt negociabile. Întâlnirea Bisericii nu este negociabilă, doctrina Bisericii nu este negociabilă, starea sufletească a oamenilor nu este negociabilă. Și nu cred că statul are dreptul să spună în societate în mod discriminatoriu ce este important și ce nu este important.

Francisc Doboș, Arhidieceza Romano-Catolică de Bucureşti

 • Toată experiența pe care am avut-o în această perioadă este aceea una respectuoasă și pacifică. Evident că nu eram mulțumiți în unele privințe, dar nu neapărat ca reprezentant al unui cult, ci ca cetățean. Nimănui nu-i place masca, nimănui nu-i plac toate aceste restricții dar cu toate acestea am fost nevoit să le respectăm. Dau un singur exemplu: În Mexic există un sanctuar- sanctuarul Sfintei Fecioare Maria de la Guadalupe- unde se adună catolicii din toată America Latină. în aceste zile - 12 Decembrie -este sărbătoarea Sfintei Fecioare de la Guadalupe. Episcopii au hotărât acolo, nu Statul, ca acest pelerinaj din motive sanitare să nu aibă loc. Nu se mai face acest pelerinaj.
 • Tuturor ne-a fost greu în această perioadă. Oricărui preot sau oricărui pastor i-a fost greu să celebreze slujba uitându-se la o camera, așa cum o facem acum. Și știm că cei care participă online la Sfânta Liturghie nu se pot împărtăși sau spovedi.
 • Aceste restricții au fost oarecum ca un post impus de autorități dar nici autoritățile nu cred că ar fi făcut așa ceva dacă nu exista pandemia. Cred că nici autoritățile nu și-l doreau. Iar aceste lucruri nu se întâmplă doar la noi în țară. Se întâmplă la nivel mondial. Și, așa cum a spus și Papa Francisc zilele acestea, e bine atunci când credincioșii conlucrează cu autoritățile în deciziile pe care pe care acestea le iau pentru a evita răspândirea virusului. Asta nu înseamnă lipsă de credință. Că tot am dat exemplul sanctuarului din Mexic; chiar dacă nu are loc pelerinajul, sanctuarul nu pleacă de acolo. Sfânta Fecioară nu dispare. Și nici nu se supără pentru că nu s-a mai făcut pelerinajul.
 • Vin aici și cu un exemplu personal. L-am pierdut pe tata acum câteva săptămâni, Dumnezeu să-l odihnească!, urmare a Covid-19. Avea și alte afecțiuni. Toată familia mea a avut Covid. Astăzi ies din carantina. Lucrurile acestea sunt reale. Dar asta nu m-a împiedicat să-mi exercit cultul. Colaborarea cu Statul am simțit-o bună. În mod special din partea Secretariatului de Stat pentru Culte.

Petre Guran, cercetător ştiinţific la Institutul de studii sud-est europene al Academiei Române

 • Tipul de relație între stat și Biserica Ortodoxă așa cum s-a desenat instituțional în secolul XIX e de tip concordat, dar are și un element împrumutat din tradițiile protestante și anume acela al definirii unui rol social al bisericii. Rol social care nu era întru totul în spiritul bisericilor respective, adică tipul de rol pe care i-l atribuie Statul în secolul XIX nu era cel pe care îl jucase până la acel concordat. Și aici mă refer la un aspect pe care îl socotesc trăsătura de bază a acestei epoci- secolul IX până la începutul secolului XXI- anume rolul Bisericii în formarea statului național.
 • Biserica, în cazul Principatelor Române dinaintea întemeierii României moderne, era o biserică cu un puternic caracter internațional, citit în epocă ca având un caracter preponderent grecesc. De aici o întreagă retorică anti grecească care s-a dezvoltat în Principate în acea epocă și care a dus la o fantastică operațiune economică a statului român: naționalizarea sau etatizarea bunurilor bisericești în secolul al XIX-lea.
 • Am rămas în această paradigmă și în perioada interbelică, culmea, chiar și în comunism. E de fapt o formă de prizonierat, de data asta a clerului, adică a părții administrative nu a părții mistice a Bisericii, căreia i s-a trasat tot timpul din partea Statului anumite roluri.
 • Ce se întâmplă în epoca noastră este că serviciile pe care le aducea Biserica în secolul XIX și XX nu mai sunt necesare. Statul nu mai are nevoie de aceste servicii. În primul rând au devenit marginale prin scăderea evident dramatică a frecventării bisericilor pe fondul unei des-creștinări galopante a societății și sigur că orice fel de servicii din acestea de tip ideologic pe care le poate aduce Biserica devine marginal.
 • De aici și lipsa de relevanță socială a Bisericii. Nu e ca și cum Statul are ceva cu biserica sau că Statul a devenit dintr-o dată rău cu Biserica. Pur și simplu nu mai are niciun interes, nu mai are nicio miză. De ce nu mai are miză? Statul este foarte obiectiv chiar dacă uneori actorii lui nu sunt obiectivi. Interesul statului este armonizarea societății și capacitatea de a produce consens politic și social. Ori, asta este ceea ce nu mai poate oferi astăzi biserica devenind minoritară în societate. Vorbesc de orice biserică, nu de una anume. Impactul Bisericii în general asupra societății este marginal. Sigur că în acest context, un concordat trebuie să existe și de aici dreptul acestor culte de a clama un drept de minoritate și de a beneficia de libertatea religioasă.
 • Au existat elemente care au arătat o reacție disproporționate sau oricum prost calibrate ale Statului dar, fără să iau apărarea vreunei părți, dar Statul a reacționat în virtutea unui reflex mai vechi. Acela al statutului public al cultelor. De fapt, ceea ce se pune astăzi în discuție și ceea ce e fundamental și marchează o ruptură în tradiția noastră politică: cultul mai este un act public sau este unul privat? Dacă este un act public, atunci Statul este legitimat să-l gestioneze și să decidă un anumit comportament. Iar din acest punct de vedere deciziile Statului nu pot fi considerate o îngrădire a libertăților religioase. Dacă cultul este un act privat, e o altă situație. Și în acest caz, intervențiile Statului nu au ce căuta.
 • Numai că dacă vorbim în acești termeni, asistăm la o schimbare istorică uriașă, în care orice cult devine un act privat în care Statul nu poate interveni decât în cazul unor legi speciale. Și aș vrea să-i întreb pe reprezentanții cultelor dacă sunt pregătiți să își definească viața religioasă ca o activitate privată.

Cătălin Raiu, reprezentantul României în panelul de experți pe libertate religioasă al OSCE și președintele FoRB România
 • Legat de ceea ce spunea dl. Guran: Biserica este spațiu eminamente privat. Punct. Nu mai e nimic de adăugat după. O spune legea românească, o spun standardele internaționale. Observ de asemenea că, atunci când vorbim despre restricționarea vieții religioase, în loc să ne îndreptăm atenția către standardele internaționale care ne spun cu precizie cum poate fi restricționată în timpul unei pandemii, discuția alunecă spre Biserică. Prin Biserică, în România se înțelege din punct de vedere cultural, din păcate, doar Niserica Ortodoxă, deși există zeci de organizații religioase.
 • Dacă ne referim la raportarea Statului față de cultele religioase, încă un element care ne diferențiază negativ față de practica din Occident e următorul: la noi s-au restricționat Biserica sau cultul ca organizații, nu lăcașul de cult.
 • În Marea Britanie, documentul rezultat în urma unei platforme de dialog între Stat, Culte și experți independenți se referă la locul de închinare, nu la cultul în sine. Locul de închinare este elementul obiectiv care în timpul pandemiei, din cauza aglomerării de persoane, poate contribui la răspândirea virusului. Un stat responsabil s-a uitat obiectiv la fenomenul religios și a identificat că lăcașul de cult poate pune probleme din punct de vedere sanitar, nu Biserica ca organizație în sine. Dl Guran are dreptate că ducem în spate această moștenire din secolul 19, dar elementul determinant a fost moștenirea comunismului.
 • La noi, paradigma de a gîndi restricțiile s-a derulat într-o manieră de tip comunist. În primul rând nici azi nu există un dialog instituționalizat între stat și culte. Asa ar presupune proceduri, liste de participanți, proces verbal, conferințe de presă în care vii în fața publicului și explici de ce anumite decizii arată într-un fel și nu în alt fel și rutine birocratice. Acesta e cadrul recomandat de OSCE pentru un dialog minimal Stat-Culte.
 • Statul, în România, și-a permis să reglementeze inclusiv gesturi religioase desfășurate emnamente în intimitatea locuinței private. Niciun regim democratic nu reglementează gesturi religioase în intimitate. Nu poți să vii să spui că în interiorul unei locuințe private dacă îți chemi duhovnicul, trebuie să stai la doi metri de el. Dacă mergem pe retorica aceasta, fără să mai amintesc de restricționarea euharistiei, vă spun că se naște un partid cum e AUR. Reacțiile care tensionează societatea hrănesc ideologic și doctrinar voci extremiste care nu sunt ale Bisericii. Există oaze de extremism în diferite cotloane ale societății -online sau offline, și care din cauza acestei comunicări de tip pumn în gură practicate de Stat în perioada pandemiei, au prins curaj să-și expună mesajele și au avut și succes. Așa se explică cum un partid care înainte de pandemie era cunoscut de 1-2% din populație, azi are 10% din membrii Parlamentului României. Am dat doar un exemplu unde se poate ajunge dacă atunci când restricționezi viața religioasă nu urmezi pașii din standardele internaționale.
Vezi mai jos întreaga discuție pe tema relației Stat-Culte:


Acest articol face parte din proiectul Lumea în schimbare, o inițiativă HotNews.ro, susținută de Fundația Konrad Adenauer. Opiniile prezentate în materialele proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția partenerului nostru.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16527 vizualizari

 • +23 (47 voturi)    
  Wow, (Joi, 10 decembrie 2020, 10:16)

  feroviarul123 [utilizator]

  Interesanta discuția. Era bine daca se făcea acum 3 luni. Acum e doar istoria unui eșec. Se vad diferențele dintre BOR care vrea sa facă ce vrea ea și ceilalți care admit ca este o problema adevărată și trebuie tratata în comun. Dealtfel este binecunoscut ca exceptând cultele ortodoxe celelalte au anulat multe din pelerinaje și slujbe cu participare masiva. Poate ca exista într-adevăr o legătură mai buna intre stat și culte sau poate ca celelalte culte au înțeles ca vor fi făcute răspunzătoare pentru creșterea infectărilor și respectiv moartea enoriaşilor. Din păcate la noi odată cu venirea legionarilor in Parlament vor continua cu negarea virusului şi , pe buna dreptate multa va renunța la restricții cu efecte catastrofale. Sa speram ca vine vaccinul şi va fi eficientă campania de vaccinare( adică vom reuşi vaccinarea a 70% din populaţie). Sper să înţeleagă noua guvernare că dacă nu vor reuşi să oprească pandemia la următoarele alegeri nu-i va vota nimeni.
  • -26 (50 voturi)    
   Ți-a trecut (Joi, 10 decembrie 2020, 12:20)

   revelare [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   prin cap să compari incidența în Mexic cu cea din RO ?
   Ai citit ce a cerut BOR enoriașilor pt combaterea epidemiei?
   Ai văzut pozele de la slujbele și de la pelerinaje ?
   Iți dau eu răspunsul, pt că l-ai dat deja: NU !
   De asta vorbești ca un părerolog.

   Și încă ceva, fără perdea : celelalte culte sunt povești de operetă.

   Și a fost cum a spus PF Daniel: Orban a căzut.
   • +18 (36 voturi)    
    Asa zici matale... (Joi, 10 decembrie 2020, 13:33)

    grongobar [utilizator] i-a raspuns lui revelare

    ...ca "celelalte culte sunt povești de operetă". Si cultul matale ce poveste e ? De tragedie greaca cumva? Sau mai nou ruseasca? Sau totusi neaos romaneasca, dar mare amatoare de Mercedes S-klasse?
    • +13 (21 voturi)    
     nu e opereta, e circ (Joi, 10 decembrie 2020, 20:00)

     fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

     de aia sunt imbracati ca niste clovni
   • +21 (33 voturi)    
    Wow, miracol. (Joi, 10 decembrie 2020, 13:39)

    feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui revelare

    O sa vina comuniștii înapoi? Voi va bucurați ca va luați bisericile pe care vi le-a dat cizmarul de la greco catolici. Te-ai gândit ca la noi incidenta a fost mica pentru ca s-au luat masuri mai stricte și ca am avut bani de o masca sau un oxigenator.
   • 0 (0 voturi)    
    incep sa cred... (Luni, 14 decembrie 2020, 12:24)

    mamenervat [utilizator] i-a raspuns lui revelare

    ca, hAUR este creatia Rusiei cu sprijinul temeinic al falangei sale BOR si cu puternica sustinere tembela si nociva a unei parti importante din natia noastra ipocrita si analfabeta functional...Ortodoxia romana este nociva prin reprezentantii sai, nu prin doctrina, se aplica la o populatie profund inculta si surda la principiul esential al crestinilor adevarati: toleranta. Incep sa cred ca fundamentalismul islamic este "mic copil" pe langa ce se poate naste in Romanica zilei de azi din cauza marelui negustor Daniel! O sa-mi caut linistea adevarat crestina la greco-catolici, sunt slujitori adevarati intre Dumnezeu si umilii nelinistiti muritori, asa ca mine!
  • -13 (29 voturi)    
   Te dezamagesc la sperante (Joi, 10 decembrie 2020, 13:49)

   baimarean [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   Statul e in urma cu toate. Si Partidul AUR pe asta a mizat.
   C´mon man, si OlivSter cu partidul ei a luat-o inaintea statului cu promo in mass media
   Statul ....sta. Cu Staff cu tot.
   Urmatoarele alegeri? AUR va fi mai sus, cu toata mizeria spusa despre ei si incercarea de a-i discredita...NU asa ii scoti din Parlament. Dar in fond, fiecare nas isi are nasul: UDMR cu AUR, de exemplu.
   • +1 (1 vot)    
    dar ramane ceva in toata ecuatia asta (Duminică, 13 decembrie 2020, 19:24)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui baimarean

    ramane omul/individul care poate ramane deoparte si de AUR si de biserica - care este ea, indiferent.

    sa ne intelegem - a ramane deoparte de Biserica nu inseamna sa nu respecti ceea ce este scris ci doar sa nu fii masa de manevra in jocurile Bisericii sau Haur.

    BOR a castigat multi adepti pentru ca PSD-ul a sponsorizat la greu biserica ortodoxa si atat. NU este corect fata de celelalte culte si daca ma intrebi pe mine eu nu as fi sponsorizat nici un cult, daca lucram la stat, si lasam ca enoriasii, prea-supusii lor sa cotizeze dupa puterile lor si atat.

    Bisericii Ortodoxe i-a placut cand statul le-a dat bani - acum ca a intrat cu un picior in acest cult si urma sa puna si al doilea picior, si poate chiar l-a pus, nu le mai place -

    Bisericile sa aleaga simplu ce doresc - cu stat sau fara de stat - punct.

    In ceea ce priveste AUR o sa vezi ca vor cadea - acum incepe trezirea in randul celor care dezinformati sau neinteresati sa afle cu adevarat pe ce au pus/ pun stampila,asta in ideea de a exclude din start, desi nu cred, orice alte masinatiuni efectuate in spate
 • +21 (35 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 10 decembrie 2020, 11:17)

  [anonim]

 • -16 (28 voturi)    
  Si totusi bisericile sunt pline (Joi, 10 decembrie 2020, 11:23)

  RazC82 [utilizator]

  Serviciile cica nu ar fi mecesare dar desi s-au construit mai multe biserici in ultimii ani, observ ca acestea sunt pline duminica. Asta nu ne face totusi mai buni, din nefericire.
  • +29 (41 voturi)    
   Minunat ca sunt asa pline... (Joi, 10 decembrie 2020, 13:34)

   grongobar [utilizator] i-a raspuns lui RazC82

   Inseamna ca nu mai e nevoie de finantare de la stat.
   • -7 (7 voturi)    
    Cuza (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 22:59)

    MirceaV [utilizator] i-a raspuns lui grongobar

    Finantarea de la stat edge o cutuma istorica. Intreaba-l pe Cuza
    • +4 (4 voturi)    
     E o diferență, s-au construit mii de biserici noi (Duminică, 13 decembrie 2020, 4:47)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui MirceaV

     Din bani de la stat. Inclusiv mausoleul lui Dany
     Cuza a secularizarea averile mănăstire ști pentru ca toate profiturile erau exportate de staretii greci fie la muntele Athos, Constantinopole, etc
     Din pământurile alea (un sfert din terenul arabil) au fost improprietariti țăranii clacasi și eliberați din sclavia sub boierime.
     Poate inclusiv bunicii sau străbunicii tăi
  • -3 (3 voturi)    
   Sunt de acord, acum vreo 200 de ani (Duminică, 13 decembrie 2020, 10:59)

   clint [utilizator] i-a raspuns lui RazC82

   nu prea exista politie, criminalistica. Voiai sa il omori pe vecinul, il asteptai noaptea cand venea de la carciuma si ii dadeai una in cap, "Ion" like.
   Trebuia sa existe ceva care sa ne faca buni, sa ne faca sa ne fie frica de Dumnezeu, daca de autoritati nu.
   Azi, frica de autoritati, lege, functioneaza in sensul acesta.
   Biserica, religia, au dupa mine inca o paine buna de mancat din a defini binele si raul. Vedem ca in politica, companii, cam in toate organizatiile, cei care ne conduc sunt psohopati, sociopati, iar noi suntem fascinati uneori de ei, si abia cand e prea tarziu deschidem ochii. Aici psihologia devine concurentul bisericii, pentru ca poate defini chiar "binele", adica ce ne face fericiti, ce inseamna sa fim buni, care sunt valorile noastre ca fiinta. Biserica, din pacate e mult ramasa in urma la acest capitol, si nici nu este un exemplu prea fericit. Cat despre "oitele" lor, acestia habar nu au despre toate lupta asta dintre bine si rau, cred ca daca pupa icoane si fac semnul crucii in biserica duminica, "se pun bine" cu Doamne-Doamne, iar niste banuti strecurati in buzunarul incapator al popii vor "unge" si mai bine smecheria.

   Biserica o tine pe a ei, adica "frica de Dumnezeu" si alte lucruri din Evul Mediu, insa, la ce enoriasi are, eu cred ca fac bine ce fac din punct de vedere al business-ului, si mai putin al spiritualitatii.
 • +28 (40 voturi)    
  intrebare (Joi, 10 decembrie 2020, 11:55)

  titi_rulment [utilizator]

  daca biserica este un spatiu privat asa cum ne spune dl catalin raiu, de ce primeste finantare publica?
  • +18 (32 voturi)    
   Pentru ca e privat (Joi, 10 decembrie 2020, 13:41)

   feroviarul123 [utilizator] i-a raspuns lui titi_rulment

   In sensul ca face presmecheritul Dani ce vrea el cu banii. Daca maine ai zice pea finantare de la stat si fiecare biserica sa se intretina din contributiile enoriasilor in 2 saptamani se face supermarket in biserici. Hm , deja-vu...
 • +22 (34 voturi)    
  Cum mai atei? (Joi, 10 decembrie 2020, 14:08)

  feroviarul123 [utilizator]

  N-a zis preasmecheritul Dani ca nu sunt atei în România? ca tara e 99,99999% creștină? Nu suntem tara cu cele mai multe biserici și cele mai puține spitale? Daca sunt asa de putini. de ce sunt asa de speriați si poparii și aurolacii?
  • -14 (20 voturi)    
   mai berbecule (Vineri, 11 decembrie 2020, 6:05)

   exis [utilizator] i-a raspuns lui feroviarul123

   ce legatura e intre una si alta? suntem si tara cu cele mai multe veceuri in curte. sa inteleg, folosind logica ta, ca banii de spitale s-au dus pentru construirea veceurilor din curte? use your brain, for f... sake!
   • +7 (9 voturi)    
    jigniri aiurea (Vineri, 11 decembrie 2020, 15:26)

    radu_ [utilizator] i-a raspuns lui exis

    De ce jignesti partenerii de discutie daca nu esti in stare nici macar sa urmaresti un fir logic?

    Nu vine statul sa construiasca veceuri in curtea oamenilor. Comparatia ta nu are legatura cu subiectul.
 • +11 (23 voturi)    
  Ce trebuie facut (Joi, 10 decembrie 2020, 14:26)

  Alui [utilizator]

  Statul sa nu mai mentioneze in nici un document oficial nici o referire la ceva in legatura cu religia. Nici la restrictiii, n-au decat sa se infecteze toti de COVID (sunt persoane mature), nici la finantari!
 • -9 (21 voturi)    
  Serviciile Bisericii sunt pentru sufletul omului (Joi, 10 decembrie 2020, 16:16)

  luciannn [utilizator]

  Serviciile Bisericii sunt pentru crestinul de rand, pentru sufletul omului.

  Nu-i face nici un serviciu Statului...
  • +16 (24 voturi)    
   exact (Joi, 10 decembrie 2020, 20:04)

   fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui luciannn

   si crestinul de rand interesat de serviciile respective sa binevoiasca sa plateasca pentru ele. statul nu are nici un motiv sa plateasca daca nu i se face nici un serviciu.
   • -4 (4 voturi)    
    Statul (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 23:01)

    MirceaV [utilizator] i-a raspuns lui fl0rin

    Plateste pentru ca a nationalizat averile bisericii
    • +4 (4 voturi)    
     foarte posibil (Duminică, 13 decembrie 2020, 14:02)

     fl0rin [utilizator] i-a raspuns lui MirceaV

     nu putem decat sa speram ca o sa deschida ochii si o sa le mai nationalizeze odata. preferabil definitiv de data asta, de exemplu prin specificarea in constitutie a faptului ca le este interzis cultelor religioase sa detina proprietati. in fond si la urma urmei, biserica are un obiect de activitate pur spiritual, nu? ce nevoie au de proprietati, ca sa nu mai vorbim de averi nesimtite?
  • +1 (1 vot)    
   ei - degetul a fost pus pe o rana deschisa... (Duminică, 13 decembrie 2020, 19:49)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui luciannn

   Biserica ar trebui sa se ocupe de sufletul omului dar...

   Clint spunea ca acum avem lege si ca nu mai este nevoie de biserica - am dat minus, mi s-a blocat calc. si la reluarea sesiunii nu mai aparea minusul si imi dadea si mesajul ca i-am dat votul meu desi contorul este pe zero... Interesant tare...

   Este nevoie de un ceva altul decat statul care sa dea o directie in viata oamenilor.mai ales cand societatea este bolnava.

   Acum in afara de stat care este bolnav, avem si o societate bolnava si curg idealurile false, principiile nu mai exista sau sunt false si acelea si este o mare problema pentru ca toate aluneca mai jos si mai jos.

   Atunci cand statul rateaza, atunci cand familia nu poate sau nu prea exista, atunci cand societatea este bolnava ar trebui undeva, cumva sa fie ceva care sa dea speranta, incredere si sa deseneze o cale de urmat pentru omul simplu - seniorul spunea Principiile nu se negociaza - aici este rolul si misiunea Bisericii dar nu prea vad decat cu o singura exceptie in dialogul de mai sus sa fie inteleasa misiunea...

   Poate ca expertii ar putea ajuta la intelegerea situatiei paradoxale
 • -16 (28 voturi)    
  N-avem nevoie de studii. Noi pe Domnul cautam! (Joi, 10 decembrie 2020, 18:29)

  gie [utilizator]

  Le sta in gat la bolshevicii astia Biserica lui Hristos. Amagitorul se teme de aghiasma, de Biserica, de Sfanta Impartasanie si de Sfintele Taine. Sa ne pocaim cu totii in fata Domnului cat mai este timp. Chinurile pe lumea cealalta nu pot fi imaginate. La fel cum nu ne putem imagina nici slava lui Hristos si a Imparatiei Domnului datorita pacatelor in care traim. Dar stau ca marturie Noul Testament, Evangheliile si vietile si scrierile tuturor sfintilor. De asta suntem unde suntem si nu mai avem nici un reper moral, al binelui si al raului. Nimic nu este posibil fara Dumnezeu. Iar prin Sfanta Biserica ne putem apropia de Domnul si ne putem apropia si intre noi intr-un spirit crestinesc si putem sa ne pocaim intr-un Hrisos. Si daca ne pocaim sincer Domnul ne va ierta si vom putea trai in pace si bucurie. Noi aici traim de 2000 de ani intr-un Hristos si au venit acu niste neica nimeni mari cercetatori sa ne zica noua cum sa traim viata intru Hristos. Ce-ar fi domnilor cercetatori de mare renume sa va luati studiile si sa mergeti de unde ati venit si sa ne lasati in pace. Pt ca NU NE INTERESEAZA studiile dvs. Daca aveti nevoie de ajutor cereti si va vom da. Asa cum de 2000 de ani tot dam la toti. Dar nu ne mai mahniti si amarati. Lasa-ti-ne sufletul in pace. Noi pe Domnul nostru Iisus Hristos cautam acum si in Veac!
  Domnul fie cu noi! Sa aveti pace si liniste sufleteasca!
  • +16 (22 voturi)    
   I-a inainte! La Dumnezeu zic. (Joi, 10 decembrie 2020, 19:07)

   Alui [utilizator] i-a raspuns lui gie

   Eu nu ma grabesc. Tot ce vreau e ca habotnicii sa ma lase in pace asa cum ii las si eu pe ei.
   Daca vor sa mearga buluc in biserici (si sa refuze vaccinul), foarte bine. Suprafata Romaniei e destul de mare pentru toate mormintele “credinciosilor”.
   Si daca sunt atat de multi, se descurca cu banii, nu mai au nevoie de bani de la stat.
  • +12 (16 voturi)    
   Cu teoria stam bine! (Vineri, 11 decembrie 2020, 12:06)

   bcorina [utilizator] i-a raspuns lui gie

   Imi pare rau dar poti sa crezi in Dumnezeu te poti ruga in casa ta si nu esti mai putin crestin decat cel care merge zilnic la biserica este vocal si acasa cand ajunge nu mai respecta nimic,, bea, isi agreseaza familia dar acesta este crestin ca merge zilnic la biserica.
   La noi conducerea BOR si-a pierdut identitatea crestina, ca sa ajungi preot paroh dai spaga , esti obligat in incinta bisericii sa nu lasi oamenii sa isi aprinda lumari decat cele cumparate din acea biserica, pentru orice la biserica dai bani, deci despre ce vorbim?
   Acesta institutie nu face altceva decat sa ceara bani, unde este credinta , de care vorbesti?
   Nu se compara reprezentantii Bisericii de acum 2000 de ani cu cei de acum? Cat de cretineste este sa vezi opulenta capetelor Bisericesti in a-si cumpara ultimul tip de masina, casa cea mai mare sau aroganta cu care vorbesc oamenilor in Biserica?
   Eu cred ca aceste comparatii nu isi au rostul. Pana in prezent Biserica Ortodoxa Romana se comporta ca clericii musulmani islamisti in sensul de a nu respecta Statul de Drept, de a nu respecta legile unei tari, ( A SE VEDEA CAZUL PREOTULUI DE LA CONSTANTA) iar maI GRAV CA INDEAMNA CREDINCIOSII SA NU POARTE MASCA SI SA IGNORE TOATE LEGILE , chiar daca ne aflam in stare critica ca si tara cu spitale pline etc.
   Si ca veni vorba cate spitale a construit Biserica Ortodoxa Romana din 1990 pana in prezent pentru ca si-a recuperat toate avutiile din trecut (terenuri, cladiri, paduri, etc)?
  • +7 (7 voturi)    
   Povești visate de unul într-o noapte (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 14:07)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui gie

   Nu exista nicio dovadă a crestinarii poporului roman de către Sf Andrei.
   Se zice ca ar fi fost în Scitia e nordul Mării Negre, posibil sa fi ajuns și în Anglia, dar unul a visat in 1940 că într-o grotă din satul lui in mijlocul pustietatii ar fi propovăduit Sf Andrei (mno, Dobrogea e Scitia minor, iar cu excepția a câtorva zeci de ani pe la 1400 nu a facut parte din tarile române decât după 1856)
   https://www.vice.com/amp/ro/article/93wk83/originile-sfantului-andrei
   Logica nu e esențială pentru BOR, dar vroia și ea Sfântul ei...

   Moaștele Sf Paraschiva există, pui un cais deasupra mormântului, sau un anumit tip de pământ, dar povestea este o făcătură medievală ca vroiai și bulgarii Sfânta lor.
   În perioada aia în lipsa verificării s-au vândut bucăți din crucea lui Isus cât păduri întregi, la fel 8 capete ale Sf Ioan, etc
   https://www.vice.com/ro/article/qjpdx7/povestea-reala-a-moastelor-sfintei-parascheva
 • +17 (25 voturi)    
  Vreti libertate religioasa? De ce cereti bani... (Joi, 10 decembrie 2020, 19:11)

  Alui [utilizator]

  De la stat?
  Libertate inseamna independenta, financiara inclusiv.
  Bisericile din Romania sunt construite din banii statului! Popii sunt platiti de stat! Unde ati mai vazut angajati care sa refuze ordinele patronului, cel care da banii si cladirea?
  • -12 (16 voturi)    
   Interesant (Vineri, 11 decembrie 2020, 14:58)

   vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   Da matale de ce stai acasa de Craciun si Paste ca zile libere? Beneficezi de pe urma unor sarbatori religioase. Mergi la munca poate si duminica desi daca te intreb cine a stabilit ca duminica sa fie zi libera de odihna nu sti. Daca tot aveti idei din astea crete de ce matale ai evidenta anilor dupa biserica. Faceti-va un calendar al vostru. Stii cine a stabilit calendarul actual? Cred ca nu stii. Cel care a stabilit duminica sa fie zi libera a fost sfantul imparat Constantin iar impartirea timpului si a istorie in era noastra si era inainte de noi a fost stabilita de catre un calugar roman din Dobrogea, De ce va raportati la nasterea lui IIsus? Nici nu va dati seama cite lucruri si reguli au fost stabilite de biserica si le folositi zilnic incepand cu cele 10 porunci in rest garagara neocomunista iar crestini se bucura ca va dati de ceasul morti poate asa pentru cultura ta stii fericirile? crestini spun : fericiti veti fi cand va vor ocari pe voi si va vor prigoni si vor spune tot cuvantul rau impotriva voastra mintind pentru mine. Fericiti veti fi, Asa ca baieti faceti spume la gura.
   • +9 (11 voturi)    
    Concediul si 8 ore pe zi... (Vineri, 11 decembrie 2020, 18:55)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

    Nu sunt meritul bisericii.
    Sincer ma lipsesc de zile libere de pasti si craciun, daca imi raman cele 40 de zile de concediu pe an ca la toata lumea.
   • +8 (10 voturi)    
    Si ce lagatura are asta cu finantarea bisericii? (Vineri, 11 decembrie 2020, 18:57)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

    Ma lipsesc de sarbatorile religioase daca raman cu acelesi numar de zile libere ca toti angajatii din tara unde traiesc. De fapt acum cu teleworking, putem lucta si sambata si duminica.
   • +6 (8 voturi)    
    Eu o sa lucrez de craciun (Vineri, 11 decembrie 2020, 19:01)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

    Nu ca trebuie, ci doar ca sa-ti inchid gura.
   • +8 (10 voturi)    
    Oare medicii, politistii, pompierii (Vineri, 11 decembrie 2020, 19:33)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

    Conductorii de tren, ingrijitorii de batrani, asistentele medicale, soferii de pe salvari, electricienii, instalatorii, taranii, nu lucreaza cand zici tu?
   • +5 (9 voturi)    
    Zile libere le-au obținut sindicatele muncitorești (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 14:28)

    jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui vodatepes

    Spre deosebire de oamenii care cresc animale și practic nu pot avea o zi libera, doar cu munca mai redusa, majoritatea muncitorilor nu trebuie sa aibă un program permanent (mno sau sa facă treaba și pe lângă casă).
    Plus ca toate popoarele au ajuns la un moment dat în istorie la necesitatea unei zile libere din când în când de la evrei, romani, francezi.
    https://en.m.wikipedia.org/wiki/Workweek_and_weekend
    Mai recent s-a observat ca zilele libere pot crește alte industrii : turism, transporturi, automotive, mall.
  • -4 (4 voturi)    
   Banii (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 23:03)

   MirceaV [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   trebuie platiti pentru ca statul a nationalizat averile bisericii
   • +3 (3 voturi)    
    Care stat? Care biserica? (Duminică, 13 decembrie 2020, 0:32)

    Alui [utilizator] i-a raspuns lui MirceaV

    Te referi la Cuza? Romaniai si-a castigat independenta si a devenit stat national dupa! Deci nu e vorba de acelasi stat? Care biserica? BOR a luat fiinta in 1919! Nu mai mintiti atat, popilor, ca e pacat!
 • -11 (23 voturi)    
  Utilitatea bisericii (Joi, 10 decembrie 2020, 19:46)

  Setalcott [utilizator]

  O intrebare pentru domnul Guran: de ce trebuie toata lumea sa adopte logica sa utilitarista? In aceasta logica, nici statele nationale nu-si mai au justificarea, motiv pentru care vedem marsul globalismul dezlantuit.
  Cum propune sa ramana relevanta o institutie spirituala in logica sa materialista?
  La inceputul secolului 20 papa Pius al X-lea a dat o bula in care condamna modernismul. Apoi a urmat valul conciliului Vatican II, care a crezut ca poate ramane relevant indulcindu-si atitudinea fata de modernitate. Pana la urma se dovedeste ca papa anti-modern a fost vizionarul: ramai relevant provocand cultura dominanta in fundamentele ei.
  • +5 (11 voturi)    
   Modernitate (Vineri, 11 decembrie 2020, 15:22)

   radu_ [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   De ce nu respingi si tu modernitatea? Trimite-ti mesajul prin grai viu.

   De ce folosesti calculator modern pentru a trimite mesaje?
   • -3 (7 voturi)    
    Modernitatea e o paradigma (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 3:04)

    Setalcott [utilizator] i-a raspuns lui radu_

    Eu nu confund tehnologia cu modernitatea. Tehnologie aveau si in antichitate, si in evul mediu.
   • -1 (7 voturi)    
    Cred ca se refera (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 6:26)

    moto33 [utilizator] i-a raspuns lui radu_

    La respingerea modernitatii ca ideologie, modul de a privi lumea ateist/materialist/nihilist/hyperrational etc si nu se refera la tehnologie.
 • +1 (5 voturi)    
  Puteti gasi aspecte clarificatoare (Vineri, 11 decembrie 2020, 13:30)

  UpNext [utilizator]

  in excelenta lucrare a prof. dr. Victor Kernbach - Biserica in involutie (Ed. Politica - 1984). Doar pentru cei ce inteleg...;)
 • -4 (14 voturi)    
  Hmmmm (Vineri, 11 decembrie 2020, 14:07)

  noi2013 [utilizator]

  "În primul rând au devenit marginale prin scăderea evident dramatică a frecventării bisericilor pe fondul unei des-creștinări galopante a societății și sigur că orice fel de servicii din acestea de tip ideologic pe care le poate aduce Biserica devine marginal”, spune cercetătorul."

  daca tot o facem pe cercetatorii, pe baza caror studii/ technici de investigare, rationalizare a ajuns domnul la aceasta concluzie?! A fost el duminica la biserica?! daca s-ar duce ar vedea ca nu-s chiar goale.... Mai mult, daca ar fi stat in fiecare cateva minute si ar fi ascultat o predica poate devenea si ceva mai intelept....
  • -9 (13 voturi)    
   Nu merita (Vineri, 11 decembrie 2020, 15:02)

   vodatepes [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   Nu merita domnule . Astia au dat de ceasul morti iar crestini spun Fericiti veti fi cand va vor ocari pe voi si va vor prigoni si vor spune tot cuvantul rau impotriva voastra mintind pentru mine Bucurati-va si va veseliti ,,,,,,,,,,
  • +5 (9 voturi)    
   Acum 200 de ani (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 14:43)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui noi2013

   Preotul era printre cei mai educați oameni din sat, știa sa scrie, sa citească, avea o școală și cu putina pricepere putea trece drept empatic.
   Între timp oamenii nu mai au nevoie de credință ca să supraviețuiască bolilor, ci se ocupă medicina de asta. Dacă simți ca o iei cu capul, mergi la psiholog,

   Ai observat ca la televiziunile "de știri" care ne baga pe gat religia, 10% din program se refera la practici păgâne - horoscoape, numerologie, rune, astrologie, clarvăzătoare și alte practici vrajitoresti. De fapt, aceleași platitudini rastalmacute folosite cu succes de religie, iar mai nou de marketing.
   • -3 (7 voturi)    
    Despre religie (Sâmbătă, 12 decembrie 2020, 18:38)

    moto33 [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Preotii au fost utili odata, acum pot sa fie aruncati la gunoi sa inteleg ok.

    Religia exista cel putin pentru a ne conditiona sa ne simtim raspunzatori in fata unei forte superioare pentru faptele comise in viata.

    Psihologul la fel foloseste platitudini.

    Nu ne mai baga tv-ul religia pe gat, ne baga NETFLIX altceva acum sa umple vidul.
    • +3 (5 voturi)    
     Psihologul ne bagă platidutini, dar nu povești (Duminică, 13 decembrie 2020, 4:52)

     jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui moto33

     Nu condiționează ieșirea de sub o dependență cu o alta.
     Nu e vorba de aruncat, ci să nu mai controleze popimea păcătoasă statul.
     Dacă vrei biserica nouă, mai întâi sa fie școală în sat, dispensar, drumuri, rețele de apa, canal, curent și gaz. Până atunci doar din donații...
     • -3 (3 voturi)    
      Ok (Duminică, 13 decembrie 2020, 21:53)

      moto33 [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

      Inteleg punctul de vedere. E adevarat ca sunt multi preoti corupti care poftesc la afluenta, inclusiv patriarhul. Poate exista si o inflatie de preoti cum exista si o inflatie de diplome.

      Cei drept, au murit niste oameni pt tara asta crezand in acele "povesti" si multi au vrut la capatai o cruce pentru sacrificiu. Cand ataci biserica si credinta, jignesti practic credinciosii care s-au sacrificat pentru tara asta, inclusiv medici, ingineri care contribuie semnificativ la buget si cred in acele "povesti". Cunosc cateva astfel de persoane, extrem de inteligente si capabile in domeniul lor.

      Oricum, statul risipeste multe resurse din banii contribuabilor, pe tot felul de programe sau pura coruptie, exemple nenumarate. Sunt multe entitati care se bat sa redistribuie banii statului, subventii pt diverse programe etc.

      Totusi cred ca este un focus coordonat pe atacarea credintei din anumite motive. Presa cand ataca religia, scoate in evidenta persoane cu educatie precara, ca sa creeze o asociere in mintea oamenilor intre atributele prost, incult, inapoiat, superstitios, habotnic, retrograd si calitatea de a fi credincios.

      Scolile, dispensarele, etc pot fi renovate la fel, prin donatii, dar nu este eficient si nu-s multi doritori ?!.

      Cum este atacat clerul, poate fi atacata clasa IT pt ca are parte de tratament preferential din partea statului, nu toate servicile din IT sunt esentiale, se face mult outsourcing, multe joburi sunt de dragul de a fi.

      Btw, lucrez in IT.
      • +1 (1 vot)    
       Evolutie prin educatie (Vineri, 18 decembrie 2020, 1:46)

       jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui moto33

       In lipsa unor oameni educati care sa caute morlitatea faptelor lor, oamenii au avut nevoie de .
       Depinde de cine spui ca au murit pentru povesti:
       1. martirii au murit pentru ca au iesit in evidenta. Inca exista locuri unde a fi crestin inseamna pedeapsa cu moartea (Iran), China are o problema cu musulmanii (Xinjiang).
       2. cruciadele si luptele pentru credinta impotriva turcilor erau de fapt razboaie de expansiune. Dintr-o parte sau alta, sau ambele.
       Cumva am evoluat peste secole, mai ales in ultima jumatate de secol.
       IT-ul isi plateste taxele legal conform legilor in vigoare, clerul ia spaga, la greu (am dubii ca si cutia milei intra pentru sarmani si nu in buzunarele "clerului").
       IT-isti sunt printre putinii care pot lucra oriunde, chiar si de acasa. De vazut pandemia.
       Alte state au limite la contributii, nu ca la noi. Un IT-ist mai spalat la 10-15 ani experienta are 20 mii brut. Asta inseamna ca da LUNAR 2000 la sanatate si nu primeste NIMIC, are asigurare de sanatate, e tanar, in Germania contributia e limitata la MAXIM 363 euro = 1750 lei.
       Am platit toate taxele timp de 13 ani, cat timp a fost impozit 16%, fara sa beneficiez de ceva, medicul de familie m-a intrebat de 3 ori daca sunt pacient cand am cerut adeverinta sa imi schimb permisul de conducere.
       Conform constitutiei se platesc taxe, iar educatia e gratuita. Chiar sunt miscari impotriva fondului clasei. Dar in mod ciudat, primariile arunca bani in directia bisericilor. Inteleg, sa fie platite salariile, dar constructiile noi?
    • -2 (2 voturi)    
     se vede clar cine este inca in mreaja comunismului (Duminică, 13 decembrie 2020, 20:14)

     ..13 [utilizator] i-a raspuns lui moto33

     Nu vede individul cu nevoiele sale speccifice ci doar statul

     capitalismul da o mai larga deschidere pentru ca intelege individul si individualismul fara insa a respinge societatea si colectivitatea si nici biserica in larga lor abordare.

     Oare o sa intelegem cat de complex este animalul numit om???
     Biserica, dupa parerea mea, ar trebui sa pune omul sa se uite intr-o oglinda si sa aleaga daca ii place ceea ce vede sau NU si daca alege ca nu ii place sa ii da o cale pentru a face altceva, altcum...

     Tocmai complexitatea si varietatea umana fac ca oamenii sa aiba nevoie de o implinire materiala si/sau de una spirituala.

     Implinirea spirituala poate exista si fara cea materiala si este rotunda, completa dar sunt rare aceste cazuri as spune exceptionale.

     Avem un exemplu extraordinar de puternic Seniorul - oare de ce suntem indiferenti?
     • 0 (2 voturi)    
      Nu sunt atat de batran. (Duminică, 13 decembrie 2020, 22:48)

      moto33 [utilizator] i-a raspuns lui ..13

      Nu am prins comunismul IRL.

      Cand consideri ca omul este un animal, practic dai frau liber si justificare celui mai puternic (darwinism social/capitalist) sa-si aloce o cantitate uriasa de resurse de tot felul, fara niciun respect fata de comunitate/colectiv.

      Cand esti usor pro religie, nu inseamna ca esti de facto nostalgic fata de comunism.

      S-a creat o dialectica cumva intre capitalism, tehnologie, globalizare, libertate - ortodoxism, nationalism, traditie.

      Individul submineaza colectivul, iar colectivismul nu e neaparat de tip comunist.
      • +1 (1 vot)    
       Cativa preoti au murit in comunism,dar majoritatea (Vineri, 18 decembrie 2020, 1:58)

       jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui moto33

       au fost partasi... au fost INFORMATORI ai regimului comunist
       Romania nu e totuna cu BOR, cel putin nu acum cand tot scopul lor e sa acapareze cat mai multe resurse, sa-si aroge merite (majoritatea covarsitoare a activitatilor cu care se LAUDA sunt din donatii si voluntariat, minus banii luati de preoti si ai lor).
       Traditia e o optiune personala, nu sa-ti spuna CpF singurul tip de familie acceptat ...
       Oricum ai da-o colectivismul e socialist
       Ortodoxia se situeaza singura in afara tehnologiei (CARD = DRAC) , anti-vaccinisti, acum anti-masca si perpetuu admiratori legionari, ca sa nu zic fascisti sau nazisti.
 • +12 (20 voturi)    
  prea multe discutii si atentie acordata bisericii (Vineri, 11 decembrie 2020, 19:43)

  Coresponedntu [utilizator]

  aici in Olanda nu discuta nimeni asa ceva. Bisericile nu comenteaza ce au decis laicii legat de pandemie. Bine, nici nu are cine sa comenteze ca nu prea au clienti, majoritatea populatiei fiind atee sau agnostica. Daca treci pragul unei biserici se dau peste cap sa devii crestin practicant. Prea multe ifose si pretentii pe cultele de la noi, mai ales la BOR. Dar din cate am vazut BOR e o adevarata industrie, a pus stapanire pe Romanica. Am fost asta vara in tara si pe unde am ajuns la munte, in Ceahlau, nordul Moldovei, totul era in mana bisericii. Era sa zic, mßam crucit, desi sunt ateu. Am mai inteles ca popii nici nu platesc impozite si taxe. Si in plus mai si sfideaza legislatia tarii cu pelerinajele in pandemie, sabotand eforturile si sacrificiile celorlalti romani. Ar trebui ignorati , daca nu mai au adepti se reprofileaza sarlatanii si nu vor mai fi parazitii societatii. Dar poate in 20-30 de ani se va ajunge si in Romanica la fel ca in Olanda, cu biserici care se vor transforma in asezaminte sociale, de cultura sau, am vazut chiar in locuinte. Romania are multe astfel de lacase care ar putea deveni utile, suntem pe primul loc in Europa la numarul lor si de popi si pe ultimul la spitale si numar de doctori sau scoli.
  • +2 (2 voturi)    
   misiunea unor Biserici in acord cu a politcienilor (Duminică, 13 decembrie 2020, 20:21)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Coresponedntu

   Tine oamenii prosti!

   De aceea spun ca este important sa declare care este misiunea lor si cum se vad in raport cu statul.

   Punct.
 • +7 (7 voturi)    
  Pacatele Bisericii BOR- Marturie mincinoasa! (Duminică, 13 decembrie 2020, 9:57)

  Alui [utilizator]

  BOR sustine ca merita finantarea de la stat pentru ca averile i-au fost confiscate de Cuza.
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Secularizarea_averilor_mănăstirești
  “ În iulie 1863 guvernul a oferit o sumă importantă călugărilor greci drept despăgubire (30 milioane franci), dar aceasta a fost refuzată de patriarhul Constantinopolului Sofronie al III-lea.
  ...În total au fost trecute în proprietatea statului 75 de mănăstiri închinate bisericii grecești, dintre care 44 din Țara Românească și 31 din Moldova, care dețineau la rândul lor mai multe metocuri și moșii. Numărul moșiilor închinate era de 560 (366 în Țara Românească și 194 din Moldova).[6] Ele totalizau circa un sfert din teritoriul arabil al țării, plus numeroase păduri.
  Legea secularizării prevedea o compensație de 82 milioane lei (din care aveau să se scadă 31 milioane datoare statului de așezămintele religioase), o sumă mare pentru bugetul țării, bani pe care călugării greci i-au refuzat nemulțumiți. Conducerea Bisericii Ortodoxe Elene a hotărât să refuze oferta făcută de statul român, în speranța că Puterile garante vor interveni. În final călugărilor nu li s-a mai plătit nimic.”.

  Manastilrile au fost despagubite anterior pentru emanciparea robilor de pe mosiile detinute de aceastea.
  https://ro.wikipedia.org/wiki/Robia_în_țările_române
  “ După aproape 8 ani, la 8/20 februarie 1856 a fost votată „Legiuirea pentru emanciparea tuturor țiganilor din Principatul Țării Românești“. Va fi desființată robia țiganilor particulari, dându-se drept despăgubire 10 galbeni pentru fiecare țigan, din Casa fondului de despăgubire.”

  E de tinut minte ca masura a afectat teritorii care nu corespund Romaniei de azi, nu includeau Transilvania, si practic nu e vorba de statul Roman de azi. In plus , masurile nu au afectat BOR care a luat fiinta dupa 1919, ci manastirile grecesti! Ce face BOR azi, e MARTURIE MINCINOASA!
  Prin acest fals, i s-au returnat sute de mii de hectare de padure in Moldova, e scutita de la plata taxelor, etc.
  • +1 (1 vot)    
   Big like! Finantarea e una, expansiunea e alta (Vineri, 18 decembrie 2020, 2:02)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Alui

   mai ales ca e anacronica.
   Din ce in ce mai multi nu mai cred in BOR, nu-i mai poate convinge preotul din sat sau chiar mitropolitul sau patriarhul, de acum 150 ani au aparut o gramada de biserici protestante sau oameni care nu mai cred.
   Sau daca cred, nu le trebuie noi si noi biserici, unele facute impotriva dorintei majoritatii locatarilor.


Abonare la comentarii cu RSS

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by