Lumea în schimbare

Investiții personale în criză. Andrei a investit de Black Friday, nu a cheltuit. N-are acasă un Turbion în miniatură, dar gândește pe termen lung

de Florin Bărbuță     HotNews.ro
Vineri, 27 noiembrie 2020, 11:38 Lumea in schimbare


Investitii (Oleg Dudko, via Dreamstime.com)
Foto: Dreamstime.com
Mulți investitori și-ar dori, probabil, să aibă propriul Turbion acasă. Nu în sensul dicționarului român, ci în cel descris de Robert Charles Wilson în cartea cu același nume. Bineînțeles, nu la aceeași amploare. Adică propriul apartament/casă să fie înconjurat de o „membrană” controlabilă în care timpul să treacă mai încet în interior decât afară. 1 secundă = câțiva ani. Astfel, ai face o investiție, ți-ai activa câmpul acela și după câteva secunde constați că ai produs mulți bani, că ești bogat, deoarece timpul în afară a trecut mai repede. E SF și o exagerare, bineînțeles, dar ideea este că investițiile se văd în timp.

În luna mai l-am prezentat pe Andrei, care avea 22 de ani când a venit criza din 2008. Ați putut vedea atunci în ce fel s-a schimbat comportamentul său față de economisire și studiu, pentru a fi cât de bun poate în domeniul său de activitate. Așa cum știți deja, el nu mai dă banii pe prostii, adică pe lucruri care crede că nu-i folosesc, cu excepția celor care îl ajută în munca pe care o prestează.
 • materialul nu reprezintă o recomandare de investiții
Alte informații din text, în afară de povestea lui Andrei:
 • Purcărea (BRD AM): În momentul de față nu prea sunt instrumente cu risc scăzut care să acopere inflația
 • Pot să consider piața de acțiuni ca fiind un risc scăzut dacă am orizontul de timp potrivit (Purcărea)
 • Dacă avem orizontul de timp potrivit se găsesc oportunități
 • Aurul nu oferă dividende sau alte surse de cashflow și este un activ foarte volatil (Purcărea)
 • În trecut, spune Purcărea, era folosit și pentru evenimente extreme – de exemplu un război sau un colaps economic total, fiind un activ pe care îl pui în geantă și poți fugi cu el.
 • Iancu Guda (AAFBR): Jumătate din depozitele românilor sunt overnight și nu bonifică nimic
 • Vă dați seama ce prostie? Banii s-ar putea duce la bursă. Odată aduși acolo ar atrage alte companii (Guda)
 • Educația financiară este tavanul de care ne vom da cu capul mereu atunci când vom încerca să facem ceva, să stimulăm ceva (Guda)
 • Oamenii blochează banii în depozite bancare, care jumătate nu produc, și în imobiliare. Cumpără apartamente, garsoniere și le închiriază. Altceva nu știu (Guda)
Ce nu v-am spus atunci totuși despre Andrei, deoarece era textul deja prea lung, este ca de câțiva ani investește pe piața de capital. Nu sume mari. Prima dată a început cu fonduri de investiții, cu o sumă mică lunară, iar apoi a decis să plaseze câteva mii de euro direct pe piața de capital printr-un broker. A avut câștiguri din tranzacții atunci când a cumpărat ieftin și a vândut ulterior mai scump. În perioada aceea se folosea mult de lumânările japoneze (candlesticks).Asta cu excepția ultimului an. A avut mult de muncă, mai puțin timp pentru a urmări piața, și nu a făcut decât să încaseze banii din dividende, pe care i-a reinvestit în companiile respective. Între timp, el a tot economisit. Banca cu care lucrează i-a oferit, atunci când și-a făcut contul de salariu (a fost o ofertă specială în urmă cu vreo 5-6 ani), două conturi curente: lei și euro, cu zero costuri pe cel în moneda europeană.

Pentru că moneda națională este una care se depreciază în fața celei europene de la an la an, el a schimbat leii pe euro la fiecare salariu. Bineînțeles, nu a folosit aplicația băncii pentru schimbul valutar decât la început, dar îl nemulțumea cursul. Era cu mult peste cel al BNR. Ulterior a făcut ceea ce face mai toată lumea: a folosit o aplicație a unui fintech (nu îi dăm numele, dar o cunoașteți cu toții) pentru a schimba la prețul pieței, apoi făcea transfer bancar.

S-a strâns o sumă frumușică.

De Black Friday nu și-a cumpărat telefon sau alte gadgeturi, ci titluri de stat Fidelis


Titlurile de stat Tezaur nu l-au atras. Nu pentru că dobânzile erau mici, erau chiar bune și încă sunt, dar își dorea să facă totul din câteva click-uri, nu să meargă la Poștă sau Trezorerie.

O paranteză:
 • (O cunoștință apropiată i-a spus că va cumpăra aur. Prețul a urcat mult, doar că acea persoană a înțeles greșit că investiția în aur nu înseamnă să cumperi bijuterii de la amanet sau persoane pe care nu le cunoști. Dincolo de faptul că prețul este cu mult peste cel care se tranzacționează. Andrei a încercat să-i explice că dacă totuși își dorește să achiziționeze aur fizic, să cumpere lingouri de la o bancă, de exemplu. El totuși i-a spus că se poate cumpăra aur și prin intermediul unei platforme de tranzacționare, doar că nu va avea fizic acasă metalul prețios. Acea cunoștință nu l-a ascultat. A mers la Amanet.)
În vara acestui an a venit o oportunitate: titluri de stat Fidelis pe lei și euro. Bineînțeles, a decis să subscrie pentru cele în euro pe 5 ani. 2% pe an i se părea o bună oportunitate. Uitându-se pe site-ul Finzoom pentru a face comparație cu depozitele și conturile de economii ale băncilor a constatat că e o decizie bună. Chiar a fost.

A subscris. Nu a pus o sumă mare, o parte din bani.

În toamnă a mai sosit o emisiune pe euro, dar de data asta cu 1,85%/an. Între timp a sosit și Black Friday. Nu și-a cumpărat gadgeturi și nu crede în aceste reduceri. În schimb a decis să subscrie și restul banilor. Timp de 5 ani va primi bani. E o investiție, nu o cheltuială.

Nu se va îmbogăți, bineînțeles, dar nu lasă banii degeaba în cont, să se deprecieze, iar eventualele riscuri și le asumă. Fiind lichide, în caz de nevoie poate obține repede sumele de care are nevoie.Orice criză oferă și oportunități, iar cazul de față (COVID) nu este deloc diferit


În momentul de față nu prea sunt instrumente cu risc scăzut care să acopere inflația. Pe un orizont lung însă se pot găsi oportunități, susține Mihai Purcărea, CFA, director general BRD Asset Management. Potrivit acestuia, depinde foarte mult de orizontul de timp pe care îl avem si definiția pe care o dăm riscului.

Dacă definiția riscului scăzut este să am lichiditate imediată la bani și valoarea investiției să fie mereu mai mare sau egală cu suma investită atunci nu rămâne decât varianta depozitelor bancare, însă ele probabil că nu vor acoperi mulți ani de aici înainte rata inflației.
 • “Dacă prin risc scăzut înțeleg că îmi doresc ca banii investiți pentru facultatea copiilor să producă valoare în termeni reali peste 15 ani, atunci inclusiv acțiunile pot fi văzute cu risc scăzut. Dacă ne uităm la piața americană de exemplu, niciodată în istorie bursa nu a adus pierderi 15 ani mai târziu”, a spus el.
Poate părea un pic ciudat, spune el, „dar pot să consider piața de acțiuni ca fiind un risc scăzut dacă am orizontul de timp potrivit”.

“După aceeași definiție, cea a randamentului în termen real, pot considera riscant un plasament în instrumente cu venit fix. De exemplu fac o investiție într-o obligațiune cu randament anual de 2% si maturitate de 15 ani. Dacă rata medie a inflației în această perioadă a fost de 3% atunci 15 ani mai tarziu voi avea o pierdere importantă a puterii de cumpărare”, a explicat Purcărea.

Conform reprezentantului BRD Asset Management, dacă avem orizontul de timp potrivit se găsesc oportunități.
 • Dacă orizontul de timp însă este scurt, din punctul meu de vedere nu putem găsi oportunități care să ne ofere randament în termen real.

Aurul, risc de fluctuație


Aurul are o volatilitate, un risc de fluctuație mult mai mare decât au piețele de acțiuni, afirmă Purcărea.

În criza precedentă, spune el, cine a investit în aur a înregistrat pierdere timp de aproape 10 ani.

“Aurul nu oferă dividende sau alte surse de cashflow și este un activ foarte volatil. De exemplu aurul era cotat în 1980 la 665 dolari. S-a întors peste acel preț în 2007. 27 de ani mai târziu. Aurul poate fi folosit ori cu scop speculativ, ori într-un portofoliu diversificat ca modalitate de hedging”, a mai afirmat el.

În trecut, spune Purcărea, era folosit și pentru evenimente extreme – de exemplu un război sau un colaps economic total, fiind un activ pe care îl pui în geantă și poți fugi cu el.

„Economia însă avansează - se inventează permanent lucruri noi, produse, servicii, astfel încât în mod agregat va crește. Nu neapărat toate companiile vor beneficia de creșterea economică și unele probabil vor da faliment, însă în mod agregat, la nivelul unei economii se generează valoare iar acest lucru se reflectă în valoarea agregată a companiilor și în prețul acțiunilor”, precizează el.

Din păcate, arată Purcărea, nu avem o experiență îndelungată cu economia de piață și piețele financiare.
 • Asta se reflectă în comportamentul pe care îl avem în crize. Rațional, când un activ se ieftinește, îi scade prețul și ar fi normal să devină mai atractiv și să-l cumpărăm. Ce s-a întâmplat la noi în criză a fost că oamenii au ieșit din aproape tot ce era considerat puțin mai riscant, respectiv volatil. S-au speriat, au vândut și s-au dus în cash sau depozite. Adică invers de cum ar fi rațional să se întâmple.
„De asta este important să avem un plan de investiții pe termen lung și să nu ne lăsăm pradă emoțiilor de moment”, concluzionează el.Ce face mare parte din populație: banii stau în depozite și imobiliare


Jumătate din depozitele românilor sunt overnight și nu bonifică nimic, susține Iancu Guda, vicepreședinte al Asociației Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

“Vă dați seama ce prostie? Banii s-ar putea duce la bursă. Odată aduși acolo ar atrage alte companii, unele să se listeze sau să emită obligațiuni suplimentare sau părți din companie și ar crea o spirală pe creștere a valorii adăugate”, a afirmat el.

Potrivit acestuia, educația financiară trebuie masiv crescută începând din învățământul primar.
 • Este tavanul de care ne vom da cu capul mereu atunci când vom încerca să facem ceva, să stimulăm ceva.
„Oamenii blochează banii în depozite bancare, care jumătate nu produc, și în imobiliare. Cumpără apartamente, garsoniere și le închiriază. Altceva nu știu”, a mai spus Guda.
 • • Când populația nu deblochează un asemenea capital, vorbim de o avuție a poporului de aproape 2.000 de miliarde de lei. Despre ce vorbim? Păi 10% dacă s-ar debloca și s-ar duce în piața de capital sau în Pilonul III, despre ce vorbim? Despre 200 miliarde lei? Despre 40 miliarde euro? Păi, de-acolo s-ar crea Pilonul III care mai departe ar investi și așa mai departe. S-ar crea efecte pozitive.

Acest articol face parte din proiectul Lumea în schimbare, o inițiativă HotNews.ro, susținută de Fundația Konrad Adenauer. Opiniile prezentate în materialele proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția partenerului nostru.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

21601 vizualizari

 • +10 (28 voturi)    
  Sfaturi de lup moralist (Vineri, 27 noiembrie 2020, 12:26)

  Kap [utilizator]

  Ce se mai trezesc periodic înțelepți din ăștia cu situație financiară deosebită să le predice superior ”muritorilor” ce-ar trebui să facă dacă ar avea ”educație financiară”.

  Subscrierea la Fidelis în euro presupunea contract de intermediere financiară. Alte costuri altă distracție. Cel în lei, nu, dar riscul devalorizării monedei mai ales în această perioadă e mare.
  În plus, câți oameni fără avere în familie se pot lipsi de bani mult timp pentru un depozit pe 2,3,5 ani?
  Degeaba se bate șaua, iapa a priceput esențialul, iar românii s-au fript de prea multe ori cu țepe ”investiționale ca să mai aibă încredere în bursă sau alte variante în afara depozitelor la bănci. Și nici varianta imobiliară nu este deloc rea, poate prezenta avantaje dacă e făcută cu prudență.

  Încă un articol publicitar, poate poate se mai lasă vreun tânăr naiv amăgit să dea banii pe mâna brokerilor.
  • +5 (9 voturi)    
   Sunt multi romani cu telefoane de 1000 euro (Vineri, 27 noiembrie 2020, 14:14)

   galeo [utilizator] i-a raspuns lui Kap

   Ce peste 3 ani vor valora 200 euro.
   Deci romanii au ceva bani dacă își permit așa telefoane, bani ce ar putea fi investiți.
   • -2 (12 voturi)    
    Economisiți, nu investiți (Vineri, 27 noiembrie 2020, 16:21)

    Kap [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Asta cu investitul o cam împrăștie cine are interes și e tare riscantă.
   • -5 (7 voturi)    
    da, concluzia e buna (Vineri, 27 noiembrie 2020, 16:29)

    gigiduru_ [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    Romanii au ceva bani.
    De ce ar trebui sa se zgarceasca de black friday?
    Viata e scurta si se termina brusc.
   • +1 (3 voturi)    
    Chestia asta cu (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 6:38)

    Zache58 [utilizator] i-a raspuns lui galeo

    telefoanele de 1000 euro a expirat.De cand cu pandemia se vede mai bine saracia poporului;daca iei in rate un telefon scump nu inseamna ca ai bani.Kap are dreptate:doar cei bogati vor fi mai bogati,prostimea va avea de suferit mereu pentru ca la salarii mici rezulta pensii mici,boala si suferinta.Vad ca HN are cititori inteligenti:s-au prins toti ca a investi in Romania,si nu numai,este un risc pe care si-l asuma doar cei bogati.De aceea se zice banul la ban trage si paduchele la paduche.Dupa ce ai obtinut casa,masina,job pe bani multi,ti-ai satisfacut placerea de a calatori in lume,abia atunci iti pui, eventual, problema cu investitiile.
    • +8 (8 voturi)    
     Cei care au pus bani deoparte (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 9:06)

     galeo [utilizator] i-a raspuns lui Zache58

     In anii anteriori, evitând să spargă banii pe chestii inutile, acum o duc chiar bine, sunt oportunități de investiții, activele sunt ieftine.

     Mai rău decât să fii sărac este sa ai mentalitate de sărac: sa spargi banii pe tot felul de inutilități și apoi să te plângi că viața e grea.
     • +3 (3 voturi)    
      Discutabil (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 21:53)

      jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui galeo

      Cine a avut curaj și inspirația sa vândă în februarie și sa cumpere imediat după ce scăzuse bursa cu 30% da. Dar acum nu poți sa spui ca activele sunt ieftine... Dow Jones a revenit peste maximul anterior din februarie
      • +2 (2 voturi)    
       Se aștepta să vina o criza (Duminică, 29 noiembrie 2020, 11:28)

       galeo [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

       Toată lumea simțea lucrul asta, deci doar naivii cu "trăiește clipa" nu au pus un ban deoparte pentru zile negre.

       In martie, in plina stare de urgență, a fost prima dată când mi-am făcut un cont de tranzacționare bursiera sibpot sa zic că am câștigat binișor după.
  • +7 (9 voturi)    
   Fidelis iti permite sa iesi repede si in castig (Vineri, 27 noiembrie 2020, 16:54)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Kap

   Titlurile Tezaur, da, iti tin banii blocati 1-2-3-5 ani.
   • +3 (3 voturi)    
    Căștig și nu prea (Vineri, 27 noiembrie 2020, 21:37)

    Kap [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    Așa este, cu Fidelis se poate ieși mai repede de scadență. Dar atenție, la valoarea pieței.
    Dacă dobânzile cresc? Atunci titlurile cu scadență de un an cu dobânzi rămase în urmă mai sunt dorite pentru tranzacționare în avans?
    Și dacă nu, ce câștig mai au și la scadență dacă inflația crește?

    În plus, nu e impozit dar există comision fix plus procent din sumă pentru vânzare anticipată.

    Și toate astea în apele tulburate de pandemie care adaugă riscuri suplimentare.
   • +3 (3 voturi)    
    Castigi praful de pe toba.. (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 19:09)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui jorj_bv

    La cati bani pompeaza ECB in toate economiile din zona Euro, inflatia in 2021 va fi sigur peste 1%. Scazi inflatia, scazi comisionul si nu mai ramane nimic. Asta in cazul fericit in care nu iesi in pierdere.
    Titlurile de stat sunt printre cele mai sigure investitii. Ca urmare, au randamente foarte scazute.
  • +1 (3 voturi)    
   Greșit (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 15:29)

   oxbridge [utilizator] i-a raspuns lui Kap

   1. Mi-am deschis in vara un cont 100% online de intermediere financiară, pentru a subscrie la emisiunea din vara, fără nici un fel de costuri. Alternativa era să-mi deschid cont la BT sau la BCR, unde am zis pas (un kil de documente, plus costuri ulterioare lunare cu acel cont.
   2. Subscrierea la Fidelis a fost cu comision zero. Doar la vânzare voi plati 0,1%, minim 1,9 lei.
   3. Titlurile Fidelis din emisiunea din vara au fost de atunci cele mai tranzacționate obligatiuni, cu rulaje zilnice chiar și de milioane de euro. Informație publica pe site-ul Bursei de Valori Bucuresti, rapoarte zilnice sau lunare.
 • 0 (18 voturi)    
  asa o fi (Vineri, 27 noiembrie 2020, 13:02)

  mihai123456 [utilizator]

  Da ok deci aveti nevoie de noi fraieri sa intre in hora mismasurilor financiare sa bage bani. Nu mai au rechinii financiari pe cine face de bani.
  In depozite si imobiliare ai o siguranta. In asa-zisele "instrumente financiare" sunt indivizi/firme super versate. Care doar cu asta se ocupa: analiza, folosesc modele avansate de forecast. Publicul larg baga bani sa-i piarda atras de castiguri iluzorii.
  Indemn autorul/autorii ca in loc de vacante/cumparturi sa se "delecteze" exclusiv din placerea investirii in alba-neagra pietelor financiare.
  • +7 (11 voturi)    
   :) (Vineri, 27 noiembrie 2020, 21:48)

   Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui mihai123456

   E o vorba- la bursa se intalnesc oamenii cu bani cu oamenii cu experienta.

   La final oamenii cu experienta raman cu banii, iar cei cu bani raman cu experienta :)
 • 0 (18 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 27 noiembrie 2020, 13:09)

  [anonim]

  • +3 (3 voturi)    
   Subscriu si plusez! (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 19:20)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui

   Banii astia tot o hartie care "bla, bla" sunt. Mai bine ne intoarcem la economia de troc! Sa-ti platesca salariul la sfarsitul lunii direct in saci de grau si cartofi!... ;))
   • +1 (1 vot)    
    educatie financiara (Duminică, 29 noiembrie 2020, 13:40)

    Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    Aici primeaza educatia financiara, in a intelege care hartii au valoare si care nu au, care implica riscuri si care nu.

    Banii sunt inca hartiile cu cele mai mici riscuri, dupa care vin titlurile de stat- dar nu aduc venituri prea mari.

    Pe masura ce creste randamentul cresc si riscurile- si trebuie sa intelegem foarte bine cum anumite "hartii" pot da faliment, sau custodele lor (aici vad riscurile cele mai mari, poti sa ai de ex titluri beton dar custodele poate da faliment si devii creditor la masa credala, de cele mai multe ori o firma straina...). Deci cand alegem titluri nu trebuie sa verificam doar bonitatea lor, ci si a celor care le pastreza "in numele nostru".
 • +5 (11 voturi)    
  Sa avem incredere in investitori (Vineri, 27 noiembrie 2020, 14:57)

  Casargoz [utilizator]

  “Vă dați seama ce prostie? Banii s-ar putea duce la bursă. Odată aduși acolo ar atrage alte companii, unele să se listeze sau să emită obligațiuni suplimentare sau părți din companie și ar crea o spirală pe creștere a valorii adăugate”, a afirmat el.

  Era odata un fond austriac de investitii (pilonul III la austrieci : ) a venit in romania si a investit intr-o firma locala pana la momentul in care sa poata fi cotata la bursa. Multi angajati au investit mai mult decat economiile. Si intr-o zi dupa niste porcarii facute de administrator, a venit ANAF si a cerut niste bani. Dar nu asa in mod esalonat cum isi imaginau austriecii, toti odata. Erau multi bani, si de buna credinta, chiar daca administratorul ii furase, actionari au vrut sa plateasca ceva. Dar nu era etic... sau toti banii pe loc sau la revedere.
  Firma e in faliment, Anaf nu a recuperat nici banii pe care vroiau sa-i dea austriecii la inceputul ipoteticei reesalonari, si tatul lui Andrei si-a risipit si banii si investitia. Va dati seama ce prostie?

  Sa avem incredere in investitori? Investitorii in romania nu produc profit. Produc cotizatie entru partid sau mor. Asa ca draga Andrei: vrei ceva bun pentru tine? Nu economisi. Lasa politicienii sa economiseasca, tu sa traiesti pe datorie: fa un imprumut pentru studii, invata, munceste cere cetatenie. Uita de tara asta!
  • +3 (3 voturi)    
   Este un cerc vicios (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 19:44)

   pehash [utilizator] i-a raspuns lui Casargoz

   Banii atrag investitori de calitate. O diferenta majora intre Romania si paradisul "unicornilor" (SUA) este ca acolo investitorii accepta esecul ca pe un rau necesar. Din 10 afaceri in care investesc, 50-75% (depinde pe cine intrebi) nu supravietuiesc. Dar daca din restul de 25-50% una singura ajunge sa fie evaluata la miliarde, dupa investitii de milioane, atunci ai un randament de 1:1000. Merita sa pierzi 90%, nu?

   Problema Romaniei este ca acesti investitori experimentati (VCs - venture capitalist) nu isi pierd vremea cu pietele subdezvoltate, blocate de coruptie. Asa ca noi avem personaje gen Cristian Sima, care erodeaza increderea populatiei in operatiunea care sta la baza capitalismului - investitiile de capital.

   Asa ca Andrei isi pune banii in titluri de stat, al caror randament tot el il va plati, din impozitele pe care statul i le ia ca sa il lase sa munceasca. Penibil.
   • -1 (1 vot)    
    1:1000 (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 23:07)

    Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui pehash

    1:1000 in cazul in care ai pierdut in 90% nu e corect. Devine 90:1000 (daca o fi asa, da rnu prea se intampla).
    In general fondurile d einvestitii foarte solide prin State iti dau un 30% in cel mai bun caz.
    Cherry picking nu stiu prea multi a face...Buffet si cu Soros sunt din alta liga, in general se investeste pe portofoliu si se castiga exact pe index, nimic mai mult. Visatorii pot merge la ruleta...e acelasi lucru. Pun 1000 pe rosu si probabilitatea e destul de buna (48%) sa iasa rosu. Multi spun ca d efapt nu e ruleta, ca la actiuni nu pierzi totul. Aici e discutabil pentru ca comportamentul jucatorului pe bursa e ciudat (ca si al gamblerului) si de multe ori nu ies de pe actiunile pierzatoare la timp bun sperand la revenire.
    • +2 (2 voturi)    
     Sa nu ne blocam in bursa (Duminică, 29 noiembrie 2020, 4:23)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

     1. Daca ai pierdut 90% si ai ramas cu 10% si ai o rata de multiplicare de 1:1000 la acei 10%, per total ai 1:100. Ai riscat 10 milioane, 9 s-au pierdut, 1 s-a facut miliard.
     2. Se poate investi si inainte de listarea la bursa. De fapt, majoritatea asa fac. Cand se listeaza deja la bursa afacerea, investitorii initiali incep sa incaseze.
 • +11 (13 voturi)    
  Articol amuzant (Vineri, 27 noiembrie 2020, 15:37)

  spirache [utilizator]

  Asta cu Andrei e noua glumă? Dacă Andrei are 1000 de euro e la mintea cocoșului că își va lua un iPhone 12 pentru a- si impresiona iubita si colegii de muncă. Va fi fericit cam 2-3 săptămâni de achiziția făcută si de prilejul de a fi băgat în seamă de ceilalți cocalari si pitzipoance. Pe de altă parte, daca Andrei ar cumpăra titluri de stat Fidelis cu cei 1000 de euro, peste 1 an ar avea inapoi 1030 de euro. Așadar, isi va cumpăra si o husă originală pentru iPhone ori cu cei 30 de euro va merge la cinema cu prietena. Cât despre investițiile in aur, e o glumă bună. Cumperi aur ușor, f ușor. In schimb nu prea poți sa il mai vinzi, ca nu cumpără nimeni.
  • +1 (5 voturi)    
   Nu inteleg (Vineri, 27 noiembrie 2020, 22:34)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui spirache

   Unde ai cumparat aur? Buillon ma refer, nu bijuterii. De regula vanzatorul este si cumparator. Cand cumperi, e drept, cumperi la pret cu un comision adaungat fata de pretul spot (cam 70 euro in plus pe uncie) dar la cumparre iei pretul spot pe loc. Chiar si pe net poti lua si apoi vinde aceluiasi cumparator. Se da pretul spot deci ca sa nu pierzi trebuie sa creasca cam cu 70 euro pe uncie. Ma refer la buillon. La paper gold e mult mai mic doar ca e ceva pe car enu il vezi/simti si din cauza asta te simti in discomfort.
   Eu nu am avut probleme la vanzare, fiti insa atenti sa nu il scoateti din cutiuta (sau cu mare grija...carpita) pentru ca orice zgarietura se lasa cu taiere de vreo 5%. M-am fript odata.
 • +2 (10 voturi)    
  Andrei e o diversiune (Vineri, 27 noiembrie 2020, 16:33)

  gigiduru_ [utilizator]

  Ieri era familia Ionescu. Alaltaieri erau analistii imobiliari care iti spuneau ca trebuie sa cumperi.

  Baieti - sunt banii vostri, faceti ce vreti, traiti-va viata. Maine poimane suntem cu totii la ATI
 • +3 (5 voturi)    
  :) (Vineri, 27 noiembrie 2020, 21:46)

  Xorciser [utilizator]

  Andrei asta cine e, Andrei Caramitru? Un milion de calcule pentru o investitie de 1000 de euro...

  Lasand gluma la o parte, educatia financiara nu inseamna sa arati omului pestii (aur, actiuni, samd) ci sa il inveti sa pescuiasca. Cuvantul de baza aici este "oportunitate", si fiecare trebuie sa evalueze singur oportunitatile, in functie de orizontul de timp pentru care isi doreste sa investeasca- termen scurt, mediu sau lung. Fiecare trebuie sa inteleaga ca luand o decizie isi asuma si riscurile aferente. Uneori riscurile depasesc suma investita.

  Pasul 1: identifica oportunitatile.
  Pasul 2: verifica avantajele si dezavantajele fiecarei oportunitati.
  Pasul 3. Evalueaza evolutia in timp, stabileste care au fost istoric punctele de minim si maxim.
  Pasul 4. Cumpara in punctul de minim.
  Pasul 5. Vinde in punctul de maxim. (Daca ai intre timp si cash flow aditional- dividende, chirii, dobanzi samd- cu atat mai bine).

  Ah, inca o chestie. Security Analysis- Ben Graham. Lectura obligatorie pentru cine vrea sa cumpere titluri (actiuni, obligatiuni etc.)

  Exemple de investitii rentabile pentru un roman- dupa 2008- dupa parerea mea (pe termen mediu si lung):

  a. terenuri agricole- 2010.
  b. aur- 2015
  c. petrol si metale- 2020.

  Vad ca se face multa reclama bursei romanesti, care e aceeasi gluma de ani de zile. Lichiditate mica, aceiasi rechini. Cand vreti sa investiti pe bursa romaneasca, revedeti filmul cu Patriciu care desena pestisori, pesti, rechini si balene care se mananca intre ei in ordinea lantului trofic.
  • +1 (1 vot)    
   Terenuri (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 17:47)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

   Da si nu:
   terenuri agricole nu mi se pare ca mi-au adus yielduri semnificative desi am cumparat intre 2004 si 2012 pana la 20 hectare. E prafuld e pe toba in Romania.
   Aur. corect.
   Petrol 7 metale mi se pare volatil...
   • 0 (0 voturi)    
    hm (Duminică, 29 noiembrie 2020, 13:36)

    Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

    Tocmai ca terenurile agricole au fost cea mai buna investitie, cel putin din punctul meu de vedere. In 2010 am cumparat teren agricol cu 5000 lei/ha, care azi se vinde cu 30-35.000 lei/ha. Mie mi se pare o super-investitie!!

    Azi la 30.000 lei/ha nu cred ca as mai cumpara....

    2021 eu il vad anul "commodities"- trebuie doar aleasa cea performanta si cumparata in puncte de minim. E pentru cei cu nervii tari, pentru ca e posibil ca dupa un maxim sa urmeze o cadere puternica.
    • +1 (1 vot)    
     Unde? (Duminică, 29 noiembrie 2020, 14:01)

     Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

     Unde au crescut terenurile agricole cu exponentul acela? Eu am cumparat in medie cu 2000-3000 euro (acte incluse care uneori erau jumatate din pret) si acum poate sunt la 5000 max. Pamant foarte bun pe Lunca/dealurile Prutului.
     Oricum pentru mine investitie e ceva care produce yield (adika ROI) si pamanturile agricole nu imi par asa ceva dintre toate investitiile mele de pana acum (aur, apartamente). Daca e sa vand probabil ca as avea ceva de genul 100% max ceea ce in teorie arata bine da rin pactica trebuie sa ai si ce sa faci cu acei bani "castigati".
     • 0 (0 voturi)    
      :) (Duminică, 29 noiembrie 2020, 18:41)

      Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

      Intamplator tot la Prut- in jud Vaslui :) Cumparat in 2010. Azi terenul este irigat, probabil de aceea valoarea lui este mai mare. Din pacate in perioada aia in jud Vaslui era un atotcumparator dl Porumboiu si se gaseau foarte putine terenuri agricole de cumparat, nu am reusit sa cumpar cat am vrut si unde am vrut.

      In miezul crizei (din 2008) a fost un articol pe Hotnews pe tema asta.

      https://economie.hotnews.ro/stiri-investitii_personale-5276480-investi-astazi-moldova.htm

      Mie mi s-a parut o investitie foarte buna terenul agricol. Chiar si in cazul tau, 100% in 10 ani inseamna 10% pe an, ceea ce bate aurul (la apartamente nu cred, dar depinde si unde sunt apartamentele si cand ai cumparat :) ). Oricum ai o "structura investitionala" si o gandire similara cu a mea...

      PS: daca ai dat 2-3000 eur/ha banuiesc ca ai cumparat dupa 2011-2012 cand deja se scumpisera terenurile; sau te-ai dus intr-o zona mai scumpa.
      • 0 (0 voturi)    
       Iasi (Duminică, 29 noiembrie 2020, 21:00)

       Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui Xorciser

       Aici vorbesc de Iasi, 30 km la nord de oras. Primul hectar l-am luat prin 2003 sau 4 cred si al 20lea prin 2012 sau 14. Am mentionat si costurile cu actele (uneori succesiune, cadastru) care au marit suma. Acum realizez ca de fapt 3000 nu am platit pe nici un hectar...cred ca max a fost 2500.
       Si pe la mine prin zona este un mega exploatator fermier mare...acum nu mai gasesc de cumparat dar nici preturile nu au crescut semnificativ, dupa cum spuneam.
       PS. Problema cu saracia terenurilor de cumparat are de-a face cu succesiunile...sunt terenuri de vanzare dar sunt mosteniri cu multi succesori si tehnic este imposibil...sau costa toata povestea cat nu face.
       PPS. Am zis max 100%...asta nu inseamna 10% :).
       • 0 (0 voturi)    
        mda (Luni, 30 noiembrie 2020, 14:21)

        Xorciser [utilizator] i-a raspuns lui Atoatestiutorul

        Posibil in Iasi sa fi fost terenurile mai scumpe, eu am cumparat in Vaslui tocmai pentru ca erau cele mai ieftine. Am luat terenuri cu acte deja facute, cu titlu de proprietate, cu intabulare (nu cu acte partiale, cu chitante de mana, succesiuni dezbatute partial samd).

        Din nou, am fost ultra-incantat de achizitie dar la preturile de azi nu cred ca as mai avea aceeasi incantare. Plus ca o perioada indelungata terenurile agricole au crescut, dupa perioade de seceta sau criza mai si scad...

        Acum as investi fie in valorificarea lor superioara (culturi mai sofisticate), fie in procesare.

        Ma gandesc in continuare si la bursa (remarca cineva mai sus ca au fost randamente bune, ceea ce e corect dar si riscurile au fost mari). Inca nu sunt convins de bursa romaneasca.
 • +3 (7 voturi)    
  Vorbesc prostii astia (Vineri, 27 noiembrie 2020, 22:28)

  Atoatestiutorul [utilizator]

  Stiu ca uitandu-se la cineva ca mine vor spune ca nu am educatie financiara. De fapt ce propovaduiesc indivizii astia sunt scheme ponzi (au si zis...cu cat intra mai multi cu atat caruselul e mai mare si mai rapid). Problema e sa nu intri in carusel la momentul nepotrivit (cum s-a intamplat de atatea ori pentru multi). Indicele burzier iti da normal can 3-5% pe an deci praful de pe toba. Ma refer la ceva cat de cat sigur si nu speculativ. 3-5% ii scoti usor si din imobiliare, degeaba se cracaneaza ei ca ar vrea banii de acolo pentru ei.
  Aurul este foarte ok, toti investitorii recomanda 10-15% din total assets in aur. Astia se trezesc c anu aduc dividente. Pai e normal ca nu aduc, aurul e refugiu nu investitie. Desi poate fi si speculativ. Dar nu recomand. Eu am facut vreo 5000 euro recent pe aur dar pana la urma am decis sa iau aur solid (bouillon) si sa il tin la mine prin casa doar la nevoie. Normal ca nu bagi toti banii in aur.
  Mai e o chestie cu actiunile pe bursa...platesti taxe la castiguri deci e posibil sa iesi mai coafat cu aur sau cripto (alta bula). unde nu se platesc taxe pe castiguri.
  Per ansamblu astia umbla cu cioara vopsita pretinzand ca-s papagal.
 • +2 (4 voturi)    
  faceti ce vreti domnilor (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 15:53)

  local observer [utilizator]

  Bursa a fost o zona foarte buna de investiții, cu cresteri bune, mult peste dobanda bancara sau apartamente.
  Dar nah, voi cumparati aur cum zicea un ”vizionar” supraviețuitor in niste bloguri de înțelepciuni de viata, prin 2008. Luați aur si apartamente fraților, pana va ies pe nas.
  • 0 (2 voturi)    
   Aduci discutia in derizoriu (Sâmbătă, 28 noiembrie 2020, 17:34)

   Atoatestiutorul [utilizator] i-a raspuns lui local observer

   CAnd pui in acelasi cos dobanda bancara cu apartamentele aduci dicutia in derizoriu. DObanda la banci e inexistenta deci de ce o mai aduci in dicutie?
   Apoi, istoric vorbind indicele bursier american e undeva la 8% pe an (medie)...asta la bursa americana. Investesti tu acolo? La aia romanesca ce yielduri sunt? Nu am gasit nimic.
   Deci...8% la care platesti taxe ramai cam cu 5%.
   Un apartament fain renovat isi mobilat iti aduce dupa taxe un yield cam de 5% pe putin. Asadar tot acolo esti cu diferenta ca esti propriterul unui bun tangibil si nu a unor hartii intermediate de brokeri sau institutii financiare mai mult sau mai putin credibile.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by