Lumea în schimbare

Joaca cu sentimentele oamenilor. Un ușor studiu de caz pe care îl cunoaște toată lumea

de Florin Bărbuță     HotNews.ro
Vineri, 26 iunie 2020, 14:34 Lumea in schimbare


Pensionari (Michael Folmer, Colectia Alamy via Profimedia Images)
Foto: Profimedia Images
Unele lucruri nu se schimbă. Alegerile (parlamentare și locale) blochează reforme și decizii cruciale. Ca de obicei, politicienii se joacă cu sentimentele oamenilor prin decizii și declarații. Noi ne planificăm ziua de mâine pe baza acelor informații și, în final, cel mai mare câștigător va fi tot politicianul. Criza coronavirusului nu schimbă asta.

Până să ajungem la studiul de caz, am ales două citate dintr-o carte citită de mai toată lumea:

„Cum știe votantul ce să aleagă? Cel puțin teoretic, alegătorul ar trebui să-și examineze sentimentele cele mai adânci și să le dea curs. Nu e întotdeauna ușor. Ca să pot ajunge la sentimentele mele, trebuie să filtrez sloganurile deșarte de propagandă, minciunile fără margini ale politicienilor nemiloși, zgomotul creat de managerii șireți de campanie, care mă distrage, și opiniile informate ale comentatorilor angajați” - „Homo Deus – Scurtă istorie a viitorului”, de Yuval Noah Harari.

Nu intrăm în detalii cu privire ideea către care merge Harari (nu este ideea textului pe care îl citiți acum și cu toții știți unde ajunge el), ci ne oprim asupra acestui citat.
 • Ne lăsăm manipulați?
 • Folosim sentimentele?
 • Ne lăsăm distrași de comentatori?
Acestea fac parte din arsenalul politicienilor în perioada de dinaintea alegerilor. Pregătirea temeinică începe din timp, iar gândul e mereu la un nou mandat.

„Științele vieții subliniază faptul că, atunci când stau după perdea, nu-mi amintesc tot ce am simțit și am gândit în anii scurși de la ultimele alegeri. Mai mult decât atât, sunt bombardat cu o sumedenie de mesaje propagandistice, interpretări și amintiri aleatorii care mi-ar putea denatura opțiunile” - tot Harari.

Joaca cu sentimentele oamenilor


Cazul Mariei – unul clasic

(Situația de mai jos este o poveste adevărată – povestită de un prieten, fiind vorba bunica sa)

Maria, la cei 78 de ani ai săi, nu are o pensie prea mare, dar se descurca. Locuiește într-un apartament din București, iar toți banii se duc, bineînțeles, pe medicamente, hrana și utilități. E un caz clasic din acest punct de vedere și nici nu-i pasă de politică.

Deși merge zilnic la piață, poate mai mult pentru a se plimba, nu cumpără așa des legume, fructe. Știe cine vinde scump, cine ieftin și o dată la câteva zile își face cumpărăturile.

În 2019, când a fost votată Legea pensiilor, a fost foarte fericită. S-a bucurat de cei 15% din luna septembrie (același an), dar gândul i-a tot stat la marele 40%.

Acel prieten spune că a încercat să discute cu bunica sa, încercând să-i explice că nu e posibil să crească cu 40%, i-a vorbit despre buget, despre cum pot crește prețurile și nu se va bucura așa de mult pe cât crede.

„Nu a înțeles. Nici nu am știut, poate, cum să-i explic. Îmi zicea că s-a votat și că așa va fi, că așa a văzut ea la TV. Ca ea are pensia mică și are nevoie de bani. Și-a făcut chiar un plan să cumpere anumite produse nealimentare”, spunea el.

Un mic studiu de caz: Sentimentul pensiei ce urmează să crească


În situația asta sunt mulți vârstnici. De când s-a anunțat acel procent de 40% (creștere punct de pensie) și-au făcut anumite planuri. Se gândesc la un consum viitor, și-au creat o așteptare, și au un sentiment bun.

Nu ne referim acum la partidul X și partidul Y, că dacă ne uităm la votul din parlament, Legea pensiilor a fost adoptată, cu 197 voturi "pentru" și 70 de abțineri. Nu a fost niciun vot "împotrivă".

Prima dată s-a jucat PSD cu sentimentele oamenilor, care în loc să aplice mai repede noua formulă, ca să se termine cu distorsiunile din sistem, a preferat să se gândească la voturi. Au băgat un 15% în septembrie, ca să arate că se țin de cuvânt, motiv pentru care pensionarii au prins încredere că vine marele 40% în 2020 (ar fi trebuit să avem în vară primele alegeri, dar a venit pandemia). În adâncul lor, cei de la PSD probabil că știau că nu se poate. Diverse surse din Ministerul Finanțelor cu care discutam la acea vreme spuneau că nu se poate da atât, ca e imposibil pentru buget.

Au urmat apoi cei de la PNL la guvernare. Au continuat jocul cu sentimentele oamenilor. De frică să spună realitatea și să piardă voturi, au băgat în bugetul pe 2020 acea creștere din septembrie, deși știau că impactul mare vine din 2021 și că, în realitate, nu se poate crește punctul de pensie atât de mult.

Deci, pensionarii au fost încurajați să viseze bine în continuare.(geogphotos Colectia Alamy, via Profimedia Images)

Între timp, a venit pandemia, un motiv pentru guvernanți să spună că e criză și nu se poate crește cu atât. Probabil se va prezenta ca un triumf, în public, dacă în criză ai mărit pensiile cu 10%. Teama față de finanțarea bugetului a fost mai mare, de aceea am aflat de fapt cu cât cresc pensiile de la S&P.

Astăzi, lipsește o decizie politică de creștere mai mică. Avem doar declarații. Așadar, pensionarii nu știu dacă vor crește cu 40% sau nu până nu se ia o decizie, deoarece încă speră. S-a transformat poate într-un mic stres pentru unii, că nu vor primi atâția bani pe cât au fost anunțați, iar anumite planuri vor cădea.

În ceea ce privește celelalte partide, aveți votul mai sus, doar că nu au avut un rol activ în acest joc.
 • •Ca să fac o paralelă (situație reală), e ca și cum ai comandat un scaun prin internet, ești fericit că azi va veni, iar când sosește observi că este deteriorat. După ce te adresezi companiei care ți l-a vândut, constați că nu prea dorește să facă asta și te ia pe ocolite, prima data spunându-ți să mergi cu scaunul după tine la magazinul fizic și să printezi factura sau să aștepți vreo săptămână până sosește cel nou, dar mai întâi să-l predai pe cel cu probleme. Ești dezamăgit și spui ca nu mai vrei nimic, asta e, ți-ai luat țeapă, nu mai cumperi de la ei.
În cazul de față, pensionarii vor fi dezamăgiți. Ei nu doresc 10%, ci vor 40%, că doar așa s-a vorbit.

Bineînțeles, vor fi politicieni care vor folosi asta propagandistic, spunând că ei ar fi dat 40%. Trebuie crezuți? Atunci de ce nu au dat mai devreme 40%?

Deci, sentimentul de dezamăgire poate că este urmat de o furie interioară ce se va finaliza în cabina de vot, după perdea. Asta este situația, același cerc manipulator asupra sentimentelor care se sfârșește cu ștampila pe unii sau pe alții.

În concluzie, pandemia nu poate schimba cercul manipulării sentimentelor de către politicieni. Ciclul se va repeta. Nu a putut nici măcar să impună măsuri de consolidare fiscală. Gândul politicienilor la alegeri are prioritate, indiferent de probleme medicale sau economice care apar.

Acest articol face parte din proiectul Lumea în schimbare, o inițiativă HotNews.ro, susținută de Fundația Konrad Adenauer. Opiniile prezentate în materialele proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția partenerului nostru.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4934 vizualizari

 • -6 (22 voturi)    
  Mizerabil (Vineri, 26 iunie 2020, 14:50)

  Lexis [utilizator]

  si manipulator articol!
 • -12 (18 voturi)    
  Pensionarii au fost tratati mult prea bine (Vineri, 26 iunie 2020, 14:54)

  emil bobu [utilizator]

  in defavoarea tinerilor - care emigreaza masiv.

  Mi s-a acrit de pensionari, mai ales cei speciali.
  • +6 (8 voturi)    
   las, mai (Duminică, 28 iunie 2020, 10:36)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   ca de vine usr-plus plus plus la guvernare, se vor schimba lucrurile, vor fi trimisi pensionarii, afara, oriunde, iar tinerii vor primi pensii si vouchere pt. cluburi si gratare. plus masini de servociu

   nesimtiti pot fi unii oameni.
  • +2 (2 voturi)    
   Ar fi interesnt de vazut (Duminică, 28 iunie 2020, 20:03)

   Bradisor [utilizator] i-a raspuns lui emil bobu

   e pondere detin pensionarii in de pozitele din banci Se va vedea usor ca prioritatea trebuie acordata investiilor si locutior de munca
   O majorare cu 10% a punctului de pensie ar acoperi inflatia si cresterea salariului mediu Pt cei cu pensii mici, care au muncit si contribuit la sistemul de pensii sa fie gasita alta formula de ajutor banesc in afara iunctului de pensie .Majorarea cu 40% a punctuli ar conduce la crestrea cu totul nejustificata a pensiilor nesimtite si ar genera dificutati insurmontabile pt tara.
   Normal ar fi ca pt cei cu pensii mici punctul de p. sa fie majorat cu 40% dar se pare a este imposibil ca sitemul sa lureze cu doua valori a p.de p. plus c-ar interveni CCR care nu poate rata ocazia sa obtina pensii si mai mari.
 • +1 (11 voturi)    
  cam așa e (Vineri, 26 iunie 2020, 21:15)

  di livio [utilizator]

  dăcît că în Ro nu sînt politicieni, io nu știu nici unu...sînt politruci penibili, de la Klaus pîn la Ciolacu...ca să nu mai creadă oamenii minciunile, ar trebui școală...cu școli închise, fără nici o strategie pt educație, așa va fi mereu...vor mai fi epidemii și oamenii nu vor crede în viruși, nu vor respecta reguli...fiind needucați, vor pune botu la manipulări gen virusu nu există, asta nu înțeleg politrucii...nici presa nu-i interesată de școli...îi noul corona, îi dragnia, dă-le naibii de școli
  • 0 (0 voturi)    
   11% din cat? (Duminică, 28 iunie 2020, 20:12)

   Bradisor [utilizator] i-a raspuns lui di livio

   Prima data trebuie ca tara sa produca si sa fie colectate veniturile la buget si apoi ....
 • +11 (15 voturi)    
  Decădere morală. (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 8:21)

  Omics [utilizator]

  Polonia dă la pensionari 11 % din PIB. România să 7% și se plânge că nu poate mai mult. Decădere morală.
 • +10 (10 voturi)    
  reformulati, (Sâmbătă, 27 iunie 2020, 14:53)

  victor L [utilizator]

  daca nu sinteti antidemocratic: "Alegerile (parlamentare și locale) blochează reforme și decizii cruciale."
  Sa anulam orice alegeri; e bine?
 • +4 (6 voturi)    
  Pai .... (Duminică, 28 iunie 2020, 9:29)

  paulbutoi [utilizator]

  Io credeam ca alegerile in politica ar trebui sa fie bazate - exclusiv - pe ratiune .
  Iar vehicularea teoriei cu " PSD castiga pe baza votului pensionarilor " este nu doar gresita , ci si periculoasa .
  Pentru ca deviaza atentia de la adevaratele probleme ale alegerilor din Ro .
  In Realitate , PSD ia cam 3 ,0 milioane de voturi .
  Numarul de pensionari din Ro este in jur de 5,0 milioane .
  Este evident ca succesul PSD se bazeaza -
  intotdeauna - pe lipsa de participare la vot .
  Cand oamenii tineri au participat la vot - la
  alegerile europarlamentare , 26 mai 2019 - PSD a obtinut 23 % din voturi .
  Util ar fi sa li se reaminteasca oamenilor tineri ca - in Realitate - cele mai importante alegeri sunt cele care urmeaza - locale si , mai ales , parlamentare .
  Cele castigate in 2019 - europarlamentare si prezidentiale - au doar o semnificatie simbolica .
  Puterea in Romania este detinuta de castigatorii alegerilor parlamentare .
  Si este important pentru comunitatile locale ca administrarea problemelor lor sa fie facuta de oameni de buna calitate .
  In Realitate , problema alegerilor parlamentare va fi interzicerea participarii la vot a celor fara mutatie .
  La care se adauga repartizarea incorecta de locuri in Parlament pentru diaspora - a
  reprezentat cam 10 % din votantii la alegerile prezidentiale din 2019 si va primi cam 3 % din locurile in Parlament .
  Cu vreo 2,0 milioane de votanti anti PSD care nu vor putea vota deloc - sau echitabil - lucrurile sunt aranjate pentru PSD .
  • +3 (3 voturi)    
   in mare parte de acord (Duminică, 28 iunie 2020, 11:02)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui paulbutoi

   dar, votul pe liste de partid permite, ca, chiar de se dau mandate suficiente pt. diaspora, sau sa voteze prin posta sau electronic, pe lista vor fi pusi toti clientii pertidelor, care da mai mult.

   deci, alegeri uninominale, in doua tururi de scrutin, sau cu alegeri preliiminare, in cadrul fiecarui partid. ca in america.
   in america, deputatii, alesii din camera reprezentantilor, camera de jos, sutn alesi numai pe mandate de doi ani. dupa alegeri preliminare si alegeri generale. daca dupa doi ani, cand se prezinta la reinoirea mandatului, comunitatea nu'i mai vrea, pierd mandatul, trimit pe altul al congres.
   in felul asta, se elimina clientelarismul si creste responsabilitatea alesilor. sta lemn, in congres, timp de doi ani, pleaca in huiduieli.
   • +1 (1 vot)    
    Pina schjmbam sistemul de vot (Duminică, 28 iunie 2020, 20:24)

    Bradisor [utilizator] i-a raspuns lui nash pandelica

    singura solutie este participarea masiva la vot Asa se poate scapa si de santajul udmr care profita de slaba participare la vot si ca urmare obtin in Parlament mai multe locuri decat li s-ar cuveni in raport cu ponderea in populatia tarii .Votantii udmr au inteles ac. lucru si participa masiv la vot.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by