Lumea în schimbare​

Criza economică a început deja. La final nu va fi ca după "Marea Ravenă", dar poate evoluăm

de Florin Bărbuță     HotNews.ro
Joi, 14 mai 2020, 16:27 Lumea in schimbare


Criza economica
Foto: Profimedia Images
Această criză medicală s-a transformat în criză economică. Viața și mișcarea economiei nu va fi, probabil, ceva în genul situației de după „Marea Ravenă” descrisă de Liu Cixin în cel de-al doilea volum din seria „Amintiri din trecutul Terrei” (SF), dar probabil mici schimbări se vor observa (ne referim aici la amploarea schimbărilor, nu la efecte propriu-zise). De precizat că acolo a venit Marea Ravenă după o criză îndelungată (alt tip de criză, bineînțeles, dar în general astfel de evenimente au lucruri comune). Poate povestea menționată e puțin „apocaliptică”, dar a avut „rolul” de a împinge umanitatea în față. Să sperăm că nu se va întâmpla vreodată ceva în genul acela.

Încă nu știm cât va dura până va fi disponibil un vaccin. O așteptare lungă, o criză prelungită, poate crea o „Mare Ravenă”, poate nu ca cea prezentată de Liu Cixin (nu dau prea multe detalii din cauză de spoiler), dar la un nivel mai redus.

Înainte de Marea Ravenă, criza a avut ca efecte: inflație, standard de viață scăzut, climat politic înrăutățit, cenzură, foamete. În final, „Marea Ravenă”, ce a durat jumătate de secol, a dus la scăderea populației. Acolo era vorba și de schimbări climatice etc., de aceea nu discutăm acum de un nivel asemănător cu acela.

Acum putem gândi ca e puțin invers, că suntem într-o „Mică Ravenă” ce a venit la pachet cu o criză economică (Mica Ravenă e și ea, în sine, o criză).

Știm cu toții, crizele sunt ciclice. Declanșatorul în cazul de față este reprezentat de criza medicală.

Nu știm dacă coronavirusul va duce la o criză mai dură decât cea din '29-'33. Nimeni nu știe. Sunt doar bănuieli ale celor pesimiști. Cei optimiști văd o revenire în V. Cert e că impactul economic încă nu îl simțim dar, așa cum a spus analistul economic Petrișor Peiu pentru HotNews.ro, îl vom conștientiza după relaxarea restricțiilor.Sursa foto: Profimedia Images


Unii analiști se gândesc că multe firme se vor închide și ne vom trezi cu un șomaj ridicat. Alții spun că nu va fi așa de mare.

Ridicarea stării de urgență ar veni cu un impact direct, pe termen scurt în mod sigur. Nu știm dacă și pe termen lung. Statul nu va avea destule resurse pentru a susține toate business-urile afectate, iar din ce înțelegem de la Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, focusul va fi pe industrie.

Se vor transforma unele lucruri, precum modul de lucru, dar nu cu viteză amețitoare.

Cei mai afectați, în general, sunt cei săraci, în cazul unei crize.

Institutul de Cercetare a Calității Vieții spune că perioada cea mai dificilă pentru standardul de viaţă va urma după ce criza medicală va trece sau se va reduce. La momentul aprilie 2020, populaţia se raportează încă, psihologic, la nivelul veniturilor din februarie-martie, nu la privaţiunile din viitor.

Mai mult, spune institutul, consecinţele socio-economice ale pandemiei asupra calităţii vieţii românilor vor domina cel puţin prima parte a deceniului 2020-2030.
 • Particularitatea situaţiei actuale constă în faptul că, pentru prima dată, experimentăm o criză care îşi are originea în sănătate

Poate vom învăța mai mult decât din criza precedentă


Așa cum spunea profesorul Bogdan Suditu, criza din 2008 a fost ratată, în sensul că nu am învățat din ea, dar a existat o criză care a transformat România în bine.

"Un rezultat (al unei crize n.r.) care nu a fost nul a fost momentul 1918 – 1920. A fost o presiune atât de mare atunci a societății asupra decidenților pentru a crea schimbare, încât societatea românească de la 1925 – 1930 nu mai semăna absolut deloc cu cea de la 1918. Mă refer la un domeniu în care eu mă simt confortabil, la locuire. Lucrurile s-au schimbat, iar politicile publice au avansat foarte mult sub presiunea societății civile, fricii de societate să nu reacționeze greșit. S-au făcut foarte multe legi bune, iar banii s-au orientat către dezvoltare. Evident, nu toate au mers foarte bine", a spus Suditu, într-un interviu acordat HotNews.ro.

Dacă am fi învățat ceva din criza din 2008, spune el, puteam să fim o altă națiune astăzi care să fi integrat, valorificat toate oportunitățile de finanțare europeană, care să fi discernut foarte clar ce a fost rău și ce e bine, care sunt țintele și care sunt obiectivele în materie de economie, de locuire, de calitatea vieții, de sănătate publică pentru populația noastră. Nu am făcut lucrul ăsta.

Sănătatea ar trebui privită ca un Tezaur


După criza asta economică ar trebui să vedem o schimbare mare în zona sănătății. Acum România poate a conștientizat că sănătatea este foarte importantă, dar se vor aloca resurse suficiente? Va trebui privită ca un Tezaur ce trebuie protejat. Poate vom vedea un sistem de sănătate nou, curat și de top.
Sursa foto: Profimedia Images

Pe acest subiect, HotNews.ro a discutat cu analistul economic Petrișor Peiu. El crede că autoritățile nu se vor concentra pe alocarea unor resurse mai mari pentru sectorul sanitar, după finalizarea crizei medicale.

„Nu, pentru că nu există aceste resurse. Așa cum este construit bugetul la noi, trebuie să ne gândim că salariile, pensiile și partea alocată Casei de de asigurări de sănătate reprezintă niște cheltuieli fixe de care nu ne putem atinge și care trebuie făcute în fiecare an. Va crește ponderea datoriei publice pentru că acum se fac împrumuturi și pe termen scurt”, spune el.

Potrivit acestuia, bugetul are partea asta de cheltuieli fixe extrem de mare.

„Libertatea pe care o are un Guvern de a redirecționa puținii bani disponibili e foarte mică. Pe acele sume foarte mici disponibile concurează și transporturile și sănătatea și apărarea. Nu cred posibil acest lucru, doar dacă se va crește valoarea contribuției la Fondul Unic de Sănătate. Atunci vor fi bani. Menținerea sumelor care se dau astăzi pe fondul crizei sectorului de sănătate în viitor, mi se pare nerealistă, dacă nu se schimbă economia sau filosofia bugetară. Poate să vină cineva să zică: „Hai să restructurăm cheltuielile bugetare, inclusiv cele de personal!”, explică el

Asta, spune el, nu o poate face decât un guvern ales cu reprezentativitate, cu greutate politică. „Guvernul nostru nu răspunde deocamdată nici celei mai mari întrebări care se pune pe partea bugetară: Se cresc pensiile cu 40% sau nu? Asta e o întrebare esențială. Noi nu ne putem aștepta la mari restructurări bugetare, dacă nici la această întrebare nu se răspunde. E și problema pensiilor speciale. Sunt multe probleme lăsate așa în suspensie de către Guvern din cauza faptului că e pus pe o perioadă scurtă și vin alegeri. Nu vrea să supere pe nimeni”, a explicat Peiu.

În concluzie:Am menționat la început de „Marea Ravenă” ca pe un exemplu. Ceea ce trăim acum poate fi considerată „O Mică Ravenă” care va lăsa unele fenomene evolutive în societatea românească.

E adevărat că încă nu știm cum vom trece peste această criză. Speranța tuturor este că rapid, deși nu există credința acestui lucru. Că am vorbit de evoluție, unele lucruri s-au schimbat deja în bine totuși. Pe alocuri am avut o informatizare a statului și a mediului privat. Mai mult, unii antreprenori români au dat dovadă de flexibilitate. Și-au adaptat business-ul la noile cerințe ale pieței. De asemenea, unele companii, nu toate, vor menține munca la distanță, care poate deveni un standard. Lucrurile se transformă, nu repede, nu încet, dar mai rapid decât înainte de criză.

Bineînțeles, munca la distanță poate duce la scăderea interacțiunii umane. Încă nu știm cum va afecta asta din punct de vedere psihologic.


 • Seria „Amintiri din Trecutul Terrei”, de Liu Cixin, este apreciată, printre alții, de fostul președinte american Barak Obama și de fondatorul Facebook Mark Zuckerberg. La jumătatea lunii mai va apărea în România și cel de-al treilea volum al seriei.

  Acest articol face parte din proiectul Lumea în schimbare, o inițiativă HotNews.ro, susținută de Fundația Konrad Adenauer. Opiniile prezentate în materialele proiectului nu reprezintă în mod necesar poziția partenerului nostru.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


18827 vizualizari

 • +6 (16 voturi)    
  da alea 1 milion de masti defecte (Joi, 14 mai 2020, 19:40)

  Je__ [utilizator]

  luate de echipa lu arafat de la parteneri lui cercel? Cu alea ce ati facut?
 • 0 (12 voturi)    
  blabla (Joi, 14 mai 2020, 19:47)

  hanu [utilizator]

  inca o scuza sa acordam statului si mai multa putere. Cred ca o las balta in privat si ma angajez la stat.
 • +5 (13 voturi)    
  Care "Ravena"? (Joi, 14 mai 2020, 20:14)

  ipolitic [utilizator]

  Poate din groapa in groapa. Noi mergem tot mai sus, pe o panta descendenta. Ca o societate sa evolueze, e nevoie de o masa critica de oameni politici destepti si hotarati. Nu am avut, nu avem si nu vom avea asa ceva. Nici impinsi din spate de UE, dar nici asta nu va tine la infinit. Caderea care urmeaza va fi brusca si ireversibila.
  • +2 (2 voturi)    
   E o iluzie ... (Duminică, 17 mai 2020, 16:48)

   Eu the first [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

   ... sa crezi ca oamenii politici, sau ca in general conducatorii, pot schimba ceva. Cei ce pot schimba ceva sunt doar oamenii multi, laolalta.

   Conducatorii sunt doar o consecinta, o expresie a celor pe care-i conduc. Nici un conducator nu se poate mentine pe termen lung daca ajunge in contradictie cu cei pe care-i conduce. Aproape nici un dictator nu moare de moarte buna. Chiar si Ceausescu a avut viata atat de lunga in fruntea statului pentru ca existau suficienti care sa-l sustina. In absenta unui stat dictatorial, durata pe care se poate mentine un leader neaprobat la butoane e foarte scurta.

   Asa ca sa nu ne imbatam cu apa rece. Dragnea n-a fost el acolo pentru ca era el rau si noi astia de pe strada buni, a fost la butoane pentru ca in tara asta exista mult prea multi care-l luau de exemplu, care fac oricand au ocazia aceleasi lucruri pe care le face si el, chiar daca la scara mai redusa. Cand platesti oameni la negru, cand accepti sa fii platit la negru, cand mergi cu trenul sau cu tramvaiul fara bilet, cand treci pe rosu la semafor, cand accepti sa nu ti se dea bon fiscal, de fiecare data contribui, chiar daca foarte putin, la pastrarea starii de fapt in Romania. E intotdeauna un lucru greu de acceptat ca macar o parte din ce se intampla in jurul tau e intotdeauna si responsabilitatea ta, dar este.

   Asta e ce trebuie sa pricepem. Ca conducatorii pe care-i avem, padurile care se taie, praduiala banilor statului, starea proasta a sistemului de sanatate si-a celui educational, ingerintele politicului in justitie, poluarea crunta din marile orase, starea jalnica a transportului in comun, toate astea sunt, in fapt si in ultima instanta, din cauza ca noi, sau cel putin mult prea multi dintre noi, sustinem starea asta de fapt, daca nu prin implicare activa, macar prin pasivitate.
 • +9 (11 voturi)    
  articol (Joi, 14 mai 2020, 21:19)

  danton68 [utilizator]

  Singura concluzie care nu o formulam noi ci ne este sugerata de autor sau de fundatia sponsor este : "Nu cred posibil acest lucru, doar dacă se va crește valoarea contribuției la Fondul Unic de Sănătate."
  Cred ca putem propune si alte solutii cum ar fi manageri profesionisti nu politici, achizitii inteligente si multe altele care nu inseamna bani cheltuiti ci bani economisiti.
  • +7 (9 voturi)    
   Foarte corect! (Vineri, 15 mai 2020, 11:43)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui danton68

   Fondurile pentru Sanatate sunt insuficente, dar asta este abia pe locul doi la probleme, cal mai rau este ca banii, atat cati sunt, sunt gestionati foarte prost!
   Pana nu se rezolva cu ineficenta, coruptia si risipa, degaba pompezi chiar zeci de miliarde in sistem, ca tot inutil o sa fie ...
   • +6 (6 voturi)    
    EXACT! (Vineri, 15 mai 2020, 15:52)

    danton68 [utilizator] i-a raspuns lui Jegul Cristian Ioan

    asta spuneam ...... manageri profesionisti si achizitii inteligente!
    • +2 (2 voturi)    
     Slabe sperante! (Duminică, 17 mai 2020, 19:32)

     Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui danton68

     DIn pacate, asta gu gestionarea proasta a banilor mi-a spus-o un medic, pe la sfarsitul anilor '90.
     Intre timp dumnealui s-a pensionat, dar problema ramana EXACT ACEEASI!
     Desi intre timp am intrat in UE, iar la Putere s-au succedat mai multe guverne sau coalitii ...
 • +10 (12 voturi)    
  ! (Joi, 14 mai 2020, 23:32)

  tudorr [utilizator]

  Pustiule care ai scris articolul, cred ca esti nascut dupa 1990, noi astia care eram si inainte de revolutie, am trait de-a criza dupa 1989 de ne-am plictisit de ele, una in plus sau in minus nu schimba lucrurile...
  • +8 (12 voturi)    
   hai (Vineri, 15 mai 2020, 9:09)

   Cib Ara [anonim] i-a raspuns lui tudorr

   sa traiesti ! si eu m-am plictisit din acelasi motiv . foame inainte de 89 , harababura dupa , generatia de sacrificiu etc .. o sa treaca si trsnaia asta . ..
 • +9 (11 voturi)    
  opa (Vineri, 15 mai 2020, 9:12)

  Cib Ara [anonim]

  care criza ,bre ? atata timp cat impingi carucoarele alea gigantice si zici ca i criza nu sti cum era pe timpu lui ceasta , cand veneai acasa cu o punga de fulgi de carrtofi intr o plasica de aia cu ochiuri .. ia nu mai aruncati parale pe artificii si praf de stele pe petreceri si terase si baute si nopti pierdute .. ia mai potoliti va si nu va mai vaicariti ...
  • +2 (10 voturi)    
   E un bun motiv sa nu platesti furnizorii (Vineri, 15 mai 2020, 11:25)

   Ecce_Homo [utilizator] i-a raspuns lui Cib Ara

   Ca si in 2008, aceasta criza va fi tot una relativ superficiala. Vor fi oameni care vor refuza sa investeasca sau sa isi achite facturile pentru ca "nu au de unde". Sunt cateva afaceri destul de afectate dar odata repornita activitatea isi vor reveni. In perioada asta, numai in cartier am vazut 3 masini cu numere rosii. In masina curierului care imi aduce diverse documente de la clienti am vazut plasme, cutii cu pantofi si haine. Eu ma bazez mereu pe comportamentul bizar al oamenilor. Consumerismul nu e opreste asa usor. Nici cu frica mortii oamenii nu se vor opri din mers la cumparaturi. Poate ca nu va mai fi boom. Poate ca unii vor inchide. Dar, per total, lucrurile se vor reaseza.
   • +4 (6 voturi)    
    daa (Vineri, 15 mai 2020, 20:26)

    cib [anonim] i-a raspuns lui Ecce_Homo

    la consumerismul asta s-a dus lupta de convingere vreo 30 de ani . ( si acuma imi mai suna pe ceier aia cu aquafres in 3 culori de prin anii 0 ) noral ca nu se opreste acest comportament in 30 de zile. faza e ca pe ici pe colo mai sunt unii care n-au televizor . copiii (si deci si viitorii nepoti) nu sunt/vor fi spalati si nici spalabili pe creier . multumesc cerului ca mi-a dat la timp un gram de minte .. la mine-n birlog nu e criza si nici nu arunc azi ceam cumparat ieri . .. cat despre asa redresare .. cum bate un firicel de vant , cum se opreste economia ot noi facem si vindem teoria batului de chibrit iar chinezii fac chibrituri ..
  • +9 (9 voturi)    
   nu numai! (Vineri, 15 mai 2020, 11:46)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui Cib Ara

   Nu doar in anii '80, cand Alimentarele erau goale, cand nu gaseai nimic.

   Chiar in anii 60 si 70, cand nu ne plingeam de lipsuri, la "autoservire" ne descurcam cu un cosulet impletit minuscul, nu erau necesare imensele carucioare de acum!
   Atunci cum se putea?
   • +8 (8 voturi)    
    da (Vineri, 15 mai 2020, 20:28)

    cib [anonim] i-a raspuns lui Jegul Cristian Ioan

    imi aduc aminte cosurile alea din sarma impletite parca cu shuvite de plastic colorat rosu si albastru ..
    • +2 (2 voturi)    
     albastru si alb? (Duminică, 17 mai 2020, 19:35)

     Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui cib

     Nu mia stiu culorile, dar erau MINUSCULE, cosuletele alea din sarma impletita, si in ultimii zece ani ma tot intreb cum de atunci nu muream de foame cu cosuri asa de mici?
     Plus ca Alimtentarele aveau program redus, nici vorba sa fie deschise non-stop, ca hypermarketurile de acum!
 • -2 (2 voturi)    
  Back to normal (Duminică, 17 mai 2020, 18:49)

  ..13 [utilizator]

  Daca nu ar mai exista limitarile astea oarecum prostesti nici nu am mai stii ce a fost acum 1 luna in urma.

  Consecintele raman sa fie vazute de fiecare, daca vor fi vazute - vom vedea daca fiecare dintre noi va trage macar o invatatura din toata povestea asta.

  Economic nu se vor schimba lucrurile prea repede - vom reveni oarecum la ceea ce a fost in trecut, relativ repede...

  Sunt insa alte consecinte....

  Prima care mie mi se pare fantastica este ca este extrem de clar ca suntem intr=o lume globala indiferent cat vrea unul sau altul sa fim fiecare cu patratica sa - este imposibil sa ne mai limitam la o patratica. Vrem sau nu vrem am ajuns aici si cred ca asta este un progres urias asa cum a fost, la timpul ei, folosirea masinii cu aburi

  A doua daca unul face prost ceva atunci o luam pe cocoasa toti.
  Deci ochii mari sa ne ferim de prostiile altora ca si de ale noastre. Competenta incepe sa insemne din ce in ce mai mult. Asta este morala care pana mai ieri cred ca nu era cunoscuta si recunoscuta. Tocmai pentru ca traim intr-o lume globala.

  Are implicatii incredibile si asupra politicului indiferent de culoare si orientare - a treia consecinta - caruia ii doresc de prea multa vreme sa ii moara capra - cred ca incep sa se vada consecintele politizarii excesive pe ici, pe colo, numai prin partile esentiale. Reactia va veni sau cred ca deja a venit si poate sa fie vazuta-

  Articolul mi s-a parut slab.
  • 0 (2 voturi)    
   nu! (Duminică, 17 mai 2020, 19:37)

   Jegul Cristian Ioan [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Consecintele politizarii excesive s-au vazut de muult, dar nu cred ca o amarata de criza mondiala sau o banala pandemie vor reusi sa schimbe asta!

   Sigura speranta de schimbare este un asteroid precum cel care a lichidat dinozaurii, un Extinction Level Event ...


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by