Poate ca vi se pare ciudat ca o platforma de stiri, care azi pare coerenta si pusa la punct (stim, ne laudam!), sa aiba la baza o idee venita la o bere (hai, doua!). Ei bine, prin iarna lui '99, ne-am adunat mai multi redactori de prin presa romaneasca sa ne varsam frustrarile si sa ne laudam reusitele, la un pahar de ceva. Si dintr-una in alta, am atins un subiect comun si dureros (culmea, nu doar la figurat): caratul ziarelor, zi de zi, la traditionala sedinta de redactie.

Va puteti da seama cat de obositor e sa umbli cu teancul de ziare dupa tine, chior de oboseala fiind, sa-l imprastii pe mese (uneori impreuna cu cafeaua din ceasca) si sa rasfoiesti fiecare ziar, pagina cu pagina, in cautarea unor stiri? Va zicem noi: e inuman.

Si pentru ca am cazut de acord ca nu se mai poate asa, ne-a si venit o idee: cum ar fi daca ar exista toate ziarele in acelasi loc, cu titluri puse in ordine si cu sumare gata facute? Mai mult de atat, cum ar fi sa fie totul online, doar sa dai scroll prin pagini si din cateva click-uri sa vezi pe de-a-ntregul presa romaneasca?

Nu mai facuse nimeni asta in Romania. Parea ceva wow, dar era si tare infricosator. Insa, simteam cu totii ca asta-i marea idee de care si noi aveam nevoie, si publicul cititor de presa.

Sa nu care cumva sa va inchipuiti ca munca s-a oprit aici: caram in continuare ziarele pe care Rodipet ni le lasa noaptea in benzinarie, revistele ni le plateam singuri si unii dintre noi chiar se trezeau cu noaptea-n cap sa puna stirile pe site. Ne placea ce faceam si stiam ca punem cu totii umarul la o schimbare importanta pentru presa romaneasca.

Si uite asa, maldarul de ziare, un lucru atat de simplu cu care ne intalneam in fiecare zi, s-a transformat in www.revistapresei.ro. Apoi am facut un site numai pentru transmisii on-line, www.tvweb.ro, am produs primele talk-show-uri pe internet, intalniri intre cititori si politicieni sau ziaristi.

A urmat www.anchete.ro, o publicatie dedicata materialelor de presa care nu-si gaseau loc in ziarele din anii 2001-2004. Mai tarziu, am tradus in engleza atat anchete.ro, cat si revistapresei.ro, iar pentru un an, ne-am vazut in fiecare zi, in direct, pe canalul Astral. Era straniu sa tastezi o stire pe PC-ul de acasa si s-o vezi pe ecranul televizorului dupa 15 secunde! N-am castigat bani, da' macar ne-am distrat.

Experimentele astea, unele esuate, ne-au ajutat sa pricepem ce putem face pentru a transforma un lucru simplu in ceva cu adevarat de valoare:www.Hotnews.ro, prima platforma online de stiri din Romania.