Comisia juridica a Camerei Deputatilor a dat luni raport favorabil legii privind sistemul uninominal majoritar intr-un singur tur de scrutin cu 14 voturi pentru, 5 impotriva si o abtinere. Comisia juridica a Camerei a amendat proiectul Ponta-Antonescu si a introdus un amendament potrivit caruia in judetele unde exista comunitati minoritare cu reprezentare mai mare de 7%, minoritatea respectiva primeste un mandat de parlamentar in plus. "Aceasta modificare va creste numarul de mandate de deputat cu maxim zece, a explicat vicepresedintele Comisiei Juridice", Florin Iordache. De asemenea, deputatii juristi au eliminat din textul legii pragul electoral de 5%.

Vicepresedintele Comisiei juridice din Camera Deputatilor, Florin Iordache, a declarat ca prin amendamentul privind reprezentativitatea minoritatilor la legea privind votul uninominal va creste numarul parlamentarilor, cu maxim 10 mandate de deputat in plus fata de cate sunt acum.

"Cei care au reprezentativitate peste 7% intr-un judet primesc un mandat de deputat. De exemplu, pentru Harghita si in Covasna sunt patru deputati. Daca toti cei patru care castiga mandate sunt maghiari, automat, pe langa cei patru, romanii vor primi un mandat de deputat.

In Brasov sau in Cluj, unde maghiarii au peste 7%, daca ei nu castiga un mandat in aceste judete vor primi automat un mandat de deputat. Ni se pare normal si credem ca este oportun si in Brasov, Cluj sau alte judete populatia etnica sa aiba un deputat. in extremis, exista 7, 8, 10 mandate care ar aparea in plus fata de cele care sunt acum prin acest amendament", a explicat Iordache.

Initiativa legislativa a USL propune modificarea legii electorale astfel incat alegerile parlamentare sa se desfasoare in sistem uninominal majoritar intr-un singur tur (atribuirea mandatelor de deputat si senator se va face intr-o singura etapa). Sistemul uninominal presupune ca, in urma alegerilor parlamentare, sunt declarati invingatori cei care reusesc sa obtina cele mai multe voturi in colegiile in care candideaza.

In cazul unui blocaj, initiatorii propun organizarea, la doua saptamani de la primul tur de scrutin, unui nou tur de scrutin, la care sa participe numai candidatii aflati in situatie de egalitate. In urma desfasurarii celui de-al doilea tur de scrutin, este declarat ales candidatul care a obtinut numarul cel mai mare de voturi valabil exprimate.

Deputatii juristi au respins amendamentul propus de PDL privind reducerea numarului de parlamentari la 300 si au decis sa pastreze aceleasi colegii electorale ca la alegerile din 2008.

Raportul a fost votat de catre deputatii PSD, PNL si UNPR in timp ce PDL a votat impotriva iar UDMR s-a abtinut. Proiectul de lege a fost dezbatut in regim de urgenta la Senat si a fost criticat atat de PDL si UDMR cat si de reprezentantii societatii civile.

Camera Deputatilor este for decizional. Proiectul de lege urmeaza sa intre marti dimineata in sedinta de plen a Camerei Deputatilor, la vot final.

Citeste si: