Dan Sova: Pragul electoral va fi scos, probabil, din Legea Ponta-Antonescu la Camera Deputatilor
Intrebat cum va introduce Legea Ponta-Antonescu privind uninominalul intr-un singur tur sistemul majoritar, in care candidatul care obtine majoritatea intr-un colegiu este declarat ales, in conditiile mentinerii pragului electoral pentru formatiunile politice, Sova a precizat ca pragul electoral va fi scos de catre Camera Deputatilor.
"Pragul electoral va fi scos, probabil, la Camera Deputatilor", a declarat Dan Sova.
In ceea ce priveste candidatii independenti, senatorul PSD a precizat ca actul normativ nu va prevedea redistribuirea voturilor si ca la alegeri poate candida oricine, inclusiv independentii, iar un independent care va castiga in colegiul sau va fi declarat ales.
Senatorul PNL Ioan Ghise, membru in Comisia juridica, a declarat miercuri pentru agentia de presa ca, prin pastrarea pragului electoral in legea uninominalului pur votata de plen marti, candidatii isi asuma riscul trecerii pragului de catre partide, legea avantajand partidele mari.
"Daca mergi independent, intri in Parlament, ca reprezentant al colegiului in care ai candidat si ai castigat cele mai multe procente. Din partea partidelor politice, daca esti desemnat, iti cresc si sansele, intrucat esti sustinut de o formatiune politica, dar si partidul are conditie sa treaca pragul stabilit", a declarat Ioan Ghise.
Senatorul PNL a precizat ca exista posibilitatea ca partidul sub sigla caruia candidezi si castigi colegiul sa nu fie bine vazut la nivel national, astfel ca iti asumi si riscul de prag: "Asta avantajeaza partidele mari si creeaza majoritati mai usor".
Intr-o postare pe blog intitulata "Doua erori in legea Ponta", europarlamentarul PDL Cristian Preda atentioneaza ca legea votului uninominal adoptata marti in Senat elimina distribuirea mandatelor catre independenti si, prin mentinerea pragului electoral, permite accesul in Parlament a celor care nu au castigat colegiul.
"Prima este legata de mentinerea pragului electoral. Daca regula first pass the post e introdusa, pragul nu mai are sens. Daca s-ar mentine un prag la scara nationala, atunci e evident ca s-ar continua practica inventata in 2008, in virtutea careia au primit mandate cei clasati pe 2 sau pe 3. Uninominalul ar fi, deci, impur", scrie Cristian Preda.
"A doua eroare priveste candidaturile independente. Legea mentine posibilitatea depunerii unor asemenea candidaturi, dar cand vine vorba despre distribuirea mandatelor, independentii dispar. Scaparea tradeaza dispretul fata de candidaturile care nu intra in cartelul partidelor", a adugat europarlamentarul PDL.

Se vor întoarce și studenții în amfiteatre din semestrul al doilea? Universitatea București: Cursuri online în continuare, cu mici excepții. UBB: Se conturează varianta hibrid
INTERVIU cu ambasadorul României la Berlin, Emil Hurezeanu: Prin trecut și „milionul de mesageri români din Germania, ne leagă de această țară și germani un extraordinar patrimoniu comun”
Kremlinul ripostează, după imensul succes online al anchetei lui Navalnîi despre "palatul lui Vladimir Putin" / Tinerii se mobilizează în special pe Tik Tok pentru protestele anunțate sâmbătă în întreaga Rusie
Cutia neagră a banilor publici. Secretariatul de Stat pentru Culte a alocat anul trecut o sumă record de 750.000 de lei Mănăstirii „Sf. Cuv. Parascheva", ctitorită de PF Daniel. Ani la rând Curtea de Conturi a constatat nereguli la SCC
Oamenii invizibili: Bolnavii cronici nu se pot programa la vaccinare din cauză că statul român nu a știut niciodată câți sunt / "Dacă ar exista registre de pacienți, ar dispărea toate serviciile și decontările fictive"
Pe de alta parte, un ungur a spus zilele astea ca sistemul cu liste ar fi mai bun si inclin sa-i dau dreptate, cu conditia ca sa avem dreptul sa punem stampila pe cine vrem noi de pe lista, indiferent de ordinea in care ne-au fost furnizate numele. In felul asta am avea o combinatie optima de functionalitate si uninominal, evitandu-se si cheltuielile inutile prin vacantarea vreunui post de parlamentar (alegerile in colegii declarate vacante n-ar mai fi necesare prin existenta listei).
Cred ca ar trebui o discutie serioasa pe aceasta tema, fara populisme si ganduri ascunse!
Sistemul uninominal fara prag electoral asigura participarea oricui dintr-un colegiu, oricine, inclusiv independent, se poate prezenta, fara prag de semnaturi.
Dar in afara de prag avem o grava disfunctionalitate daca se pastreaza si "parlamentari din oficiu" ca cei ai minoritatilor, altele decat maghiara.
Ar insemna ca minoritari turci, rusi, sarbi, bulgari sau evrei sa intre in Parlamentul national al Romaniei pe doar cateva sute sau mii devoturi fiecare in timp ce un deputat roman sau maghiar se va bate cu disperare sa obtina zeci de mii de voturi.
E o discriminare anti-romaneasca si anti-maghiara imbecila din cauza grijii excesive a guvernantilor romani de a da minoritatilor mai multe drepturi decat oriunde in UE.
Legea electorala in privinta minoritatilor ar trebui sa prevada principiul european si democratic al reciprocitatii.
Dac
Insa intr-o Camera a Deputatilor cu 318 locuri, asa cum propune USL (300 de la referendum + 18 din oficiu pt minoritati), nr locurilor pt minoritarii altii decat maghiari nu ar trebui sa depaseasca 6-7, atat.
Daca se vor mentine 18, ar insemna ca minoritatile sa fie de 3 ori mai importante in parlament decat sunt in populatia Romaniei, ceea ce este ne-constitutional pt ca afecteaza egalitatea intre cetateni "indiferent de etnie" !
Cam de aia.
astazi cand USL e pe val (desi n-a facut nimic) Crin Antonescu vrea uninominal pur pt ca stie ca va fi pe primul loc
despre uninominalul pur USL striga ca e VOINTA PPOPORULUI (desi nu a intrebat nimeni poporul)
Nicolicea: "Este dorinţa electoratului..." dar reducerea nr de parlamentari pe care poporul a cerut-o prin vot USL a uitat
Se poate intampla apoi ca un partid care ia 20% din voturi la nivel national sa nu aiba niciunu reprezentatnt sau foarte putini reprezentanti in parlament (sub cota la nivel national). O sa fie loterie curata.
Sunt curios ce o sa faca in privinta minoritatilor (altele decat UDMR) care indiferent de cate voturi obtin, au loc garantat in parlament... de ce garantat?
Trebuie sa recunoastem ca primele astfel de modificari, facute tot din interese personale si meschine, au fost facute de coalitia cu PDL si UDMR in frunte si incurajate de Traian Basescu, pentru alegerea primarilor, desi nimeni nu se plansese niciodata de modul de alegere a primarilor. O sa vedem rezultatul in curand.
In final pierde cetateanul alegator.
Panarama cu minoritatile nu prea o pricep dar de, se pare ca acesta a cam fost pretul platit de usl pentru sustinere- ca de, doar nu degeaba or votat minoritatile contra guvernului MRU.
Sa avem in continure aceeasi fauna in Parlamentul Romaniei, fauna care va moderniza si reforma Romania nereformata la Sfantu Asteapta!!!