Anul acesta am fost a patra oara in Israel, pentru doar patru zile. Desigur, prea putin pentru o tara a carui densitate de obiective turistice te poate face sa o parcurgi la pas, doar ca in patru zile s-au comprimat experiente pe care in alte locuri le poti avea in doua saptamani. De la plaja la pelerinaj si de la cluburi futuriste la bazaruri antice, le-am vazut pe toate. De aceea, am intocmit o lista limitata la 10 lucruri pentru care, chiar si intr-un city break, le poti bifa in Israel.

Tel Aviv Foto: Hotnews

Sansa la o revelatie

Nici macar nu trebuie sa fii foarte religios ca sa intelegi ceva din traditia si civilizatia crestina. Sfantul Mormant e adapostit de o aglomerare de biserici si are o vibratie religioasa unica in lume. Contaminarea de la ceilalti pelerini, poate mai ferventi, ajuta si ea sa ai momente de gratie pe care altfel, in lumea de azi, cu greu le obtii.

Ii poti intelege mai bine pe altii

Israelul e o lectie de istoria religiilor pe repede inainte si foarte graitoare. Ierusalimul, casa pentru cele trei religii abrahamice, e orasul in care poti intelege mai bine islamul, dar si iudaismul. In plus, locurile sfinte ale acestor religii sunt vizitabile, ceea ce nu se intampla in multe alte centre religioase. Experienta pe propria piele a acestor lucruri va poate aduce mai multa intelegere a lumii.

Gastronomia israeliana

Hummusul e pomenit in Biblie, in Cartea lui Rut, adica intr-un text scris acum aproape 3500 de ani. Va imaginati cum a avut timp sa evolueze si sa se rafineze aceasta bunatate a Orientului Mijlociu in atata amar de timp! Dincolo de mancarurile tipice, Israelul e o tara cu restaurante de top, similare cu cele din marile metropole ale lumii si cu o scena de food, mai ales in Tel Aviv, care va va plimba pe toate continentele. Daca vreti un tur exclusiv culinar, n-o sa va plictisiti nici o saptamana.

Plajele uimitoare

Israelul e, probabil, destinatia de plaja si mare cea mai trecuta cu vederea din lume, doar din pricina faptului ca are atata istorie si cultura care eclipseaza acest aspect. Dar Mediterana israeliana e incredibila, cu nisip fin si apa azurie, cu atmosfera de petrecere si libertate. In plus, pentru diversitate, puteti incerca unica Mare Moarta - veti veni acasa cu cea mai fina piele din lume si tot timpul anului calda Mare Rosie - aici sa faceti neaparat o sesiune de scuba diving, peisajele subacvatice sunt halucinante.

Cluburile si barurile

Viata de noapte din Tel Aviv nu e incredibila doar pentru ca are locuri hip, cool, super-trendy, ci mai ales pentru ca locuitorii acestui oras par sa se fi nascut intr-o cultura hedonista greu de asimilat altfel. In aerul cald si dezinhibat din Tel Aviv noptile par scurte si nu sunt niciodata conventionale. E o destinatie de petrecere absolut de incercat.

Shopping with a twist

Daca vrei sa vii acasa cu marfuri de lux, nicio problema. In plus, iti vei recupera TVA-ul la aeroport, ceea ce transforma experienta intr-o afacere foarte buna. De asemenea, poti cumpara bijuterii cu modele religioase exceptional lucrate, piele prelucrata manual si haine futuriste de tineri designeri. Daca iesi din circuitul magazinelor conventionale, trebuie sa mergi in piete si bazaruri, unele dintre ele chiar milenare. Pleci de acolo nu numai cu bunatati locale, dar si cu o experienta de povestit mai departe.

Oamenii Israelului

Sunt pur si simplu exotici si uluitor de diversi. De la relaxatii de Tel Aviv la ultrareligiosii de Ierusalim, Israelul e plin de personaje care spun o poveste. Intrati in vorba cu localnicii, multi dintre ei vorbesc engleza (daca n-aveti surpriza sa vi se raspunda chiar in romana, dat fiind numarul relativ mare de evrei plecati din Romania) si provocati-i sa va spuna istoria lor, istoria locurilor. Greu sa te plictisesti.

Natura

Nu pare o destinatie de experiente outdoor, dar este. Desertul Neghev e un ecosistem unic, spectaculos ca peisaj, zona lacului Galileei e o frumusete vesnic inflorita, Ierusalimul are in el o combinatie de ariditate si bogatie vegetala foarte speciala. Infrastructura turistica excelenta face toate aceste locuri usor de vizitat, cu ghizi adecvati care stiu sa puna in valoare si acest tip de patrimoniu al tarii.

Evenimentele

In Israel mai tot timpul se intampla ceva si uneori, acel ceva e si complet neasteptat. Desigur, calendarele religioase ale crestinilor, musulmanilor si evreilor genereaza niste spectacole unice in vechea cetate a Ierusalimului. Dincolo de asta, programul anual e plin de excelente festivaluri de film sau de muzica, de una dintre cele mai mari si colorate petreceri de strada din lume, Gay Parade din Tel Aviv, de expozitii si concerte ale artistilor locali sau internationali.

E rezonabil ca pret

In ultima vreme, zborurile catre Tel Aviv s-au inmultit, iar preturile au scazut destul de mult odata cu intrarea pe aceasta ruta a a operatorilor low cost. Cazarea, de buna calitate, costa ceva mai putin decat in metropolele turistice europene. Optiunile pentru mese sunt atat de diverse, incat doar bugetul vostru hotaraste ce va doriti. Israelul e o tara mica, cu o retea de transport public, in afara si in interiorul oraselor, excelenta si ieftina.

Cum organizezi o calatorie in Israel

Exista posibilitatea excursiilor gata facute, care au preturi mici, dar care se axeaza in general pe patrimoniul religios si pot fi foarte obositoare, alaturi de grupuri relativ mari de oameni. Partea lor buna este ca, intr-un timp scurt, poti ajunge in multe locuri interesante. Apoi, puteti apela la o agentie locala sa va deseneze un program personalizat sau sa va furnizeze servicii punctuale, cum ar fi cazare sau transport cu masina. Israelul e, insa, suficient de prietenos sa va puteti descurca pe cont propriu. Luati-va cel putin 4 zile pentru experienta si bucurati-va de ea. Va fi irepetabila!

Citeste si:

Un articol sustinut de Lapam