Tel Aviv e un oras nou pornit de la un port vechi si are un tip de sofisticare, nearoganta, care-l face definitiv interesant. Arhitectura lui, accentele moderne, tusele europene, aspiratiile americane, muzeele, casele memoriale permit calatorilor sa traiasca in el si o experienta culturala.Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului.

Muzeul de arta contemporana - Tel AvivFoto: Hotnews

Muzeul de arta moderna din Tel Aviv are colectii care includ artisti de la Monet la Yayoy Kusama, cu o consistenta selectie de suprarealisti, inclusiv un Victor Brauner.

Desi nu e un muzeu foarte mare, densitatea de opere relevante, valoroase, il face sa stea confortabil langa cele mai bune astfel de muzee ale lumii. Puteti vedea Picasso, dar si un perete intreg de Chagall, misteriosul evreu rus care descopera culoarea albastra la Paris, acolo unde-si gaseste o a doua casa.

Cele mai multe lucrari, precum si corpuri intregi de cladire sunt donatii de-ale filantropilor evrei din afara sau din interiorul Israelului, lucru care se reflecta uneori si in expunerea lucrarilor care sunt grupate si dupa colectionarul lor. Puteti petrece, fara probleme, o zi intreaga in Muzeul de Arta Moderna, in liniste si mai ales, fara sa va luptati cu grupuri mari de turisti care alearga de ici colo, asa cum adesea se intampla in marile muzee europene.

Tel Aviv e, in multe sensuri, un oras cu o viata artistica vie si asta se vede si din multimea de graffitti-uri pe care le poti vedea pe strazi. Spiritul relaxat al orasului si umorul generatiei tinere din Tel Aviv se traduce uneori in mici capodopere in culoare pe ziduri. Unul dintre cele mai bune, amuzante si interesante tururi e cel din cartierul florentin, cunoscut ca partea boema a orasului. Puteti sa o luati singuri la pas sau insotiti de un ghid, care costa in jur de 100 de lei.

Jaffa, partea de sud a metropolei, este si cea mai veche parte a ei. Intri, deodata, intr-o lume din piatra de culoarea sofranului, dimineata invaluita uneori de ceata data de apropierea marii. Cartierul e destul de mic si in centrul lui gasesti puzderie de restaurante si baruri, printre zone de targ de antichitati si magazine de design contemporan. In Jaffa se simte bine multiculturalismul orasului: puteti vizita vechea Sinagoga Libiana (acum muzeu), manastirea ortodoxa Arhanghelul Mihail unde exista si o comunitate de calugari romani sau moscheea Al-Bahr, de secol 17, care e asezata pe o stanca, chiar pe malul marii.

Pentru cei cu un interes pentru artele populare, tot in Jaffa se gaseste Galeria Farkash, unde e o colectie larga de afise si printuri fotografice legate de cultura si civilizatia israeliana. Unele dintre ele sunt remarcabile si de vanzare. Cartierele din Tel Aviv merita explorate la pas, mai ales ca orasul e linistit si foarte verde in cele mai multe dintre partile lui. White City, orasul alb, e o zona protejata UNESCO din 2003, unde puteti admira o multime de cladiri in stil Bauhaus, care amintesc de faptul ca locuitorii de astazi ai Israelului sunt veniti aici din diverse tari europene in secolul 20 si ca au adus cu ei, inclusiv arhitectura locurilor de unde au plecat. Cele mai reprezentative strazi pentru orasul alb sunt Rothschild, Sheinkin si Bialik.

Neve Tzedek e ceva mai vechi decat partea alba a orasului, fiind construit in 1887 ca o anexa la Jaffa, dar in ultimii ani a inceput sa aiba o faima de loc cool, in parte pentru ca stradutele lui cu librarii si buticuri la moda au o discreta aroma orientala si o mai pronuntata atmosfera artistica.

De altfel, cartierul a avut multi rezidenti scriitori sau artisti de-a lungul timpului, lucru neschimbat nici in zilele noastre. Nu ratati fosta gara, HaTachana si magazinul de suveniruri Made in TLV unde gasiti obiecte incredibile si creative care nu seamana cu ce va puteti inchipui despre un suvenir turistic obisnuit. In plus, in fiecare joi seara, locul se transforma intr-o expozitie in aer liber, insotita de muzica pusa de DJ, iar vineri dimineata se tine o piata de produse organice.

Excursii de o zi din Tel Aviv

Pentru ca distantele in Israel sunt mici, iar infrastructura excelenta, daca stati in Tel Aviv puteti cumpara de la agentiile locale tururi de o zi in alte zone ale Israelului.

  • Combinati Masada, fortareata antica, cu cateva ore de plaja la Marea Moarta. 
  • Vedeti orasul Haifa, tot pe coasta Mediteranei si gradinile Baha'i, care sunt minunate. 
  • Mergeti o zi pe urmele lui Iisus si ale apostolilor pe malurile Lacului Galileea. 
  • Incercati o experienta off-road in desertul Neghev, cu un pranz alaturi de beduini. 
  • Aventurati-va in Inaltimile Golanului si decoperiti raul Iordan, locul botezului lui Hristos
  • Vezi aici oferte de city break pentru Israel

Citeste si:

Un articol sustinut de Lapam