Ne aflăm într-o perioadă în care atenția noastră este îndreptată în mare parte către infecția COVID-19. Să nu uităm însă, că și în această pandemie mortalitatea de cauză cardiovasculară a rămas pe primul loc în România, ca și în întreaga Uniune Europeană. Ce efecte are corornavirusul asupra inimii și de ce bolile cardiovasculare și hipertensiunea se asociază cu un risc crescut de mortalitate, aflăm de la dr. Iuliana Petre, medic primar cardiologie MedLife

Iuliana PetreFoto: MedLife

Efectele coronavirusului asupra inimii

Cea mai gravă complicație a SARS-CoV 2 este pneumonia cu insuficiență respiratorie acută. Efectele directe ale virusului asupra cordului (miocardita virală, miocardita limfocitara) sunt foarte rare. De obicei, complicațiile cardiovasculare survin ca o consecință a severității bolii respiratorii.

Intre comorbidități, bolile cardiovasculare au ocupat primul loc ca risc de deces

Vârsta peste 60-70 ani, comorbiditățile (boli cardiovasculare, boli cerebrovasculare, diabet zaharat, boli pulmonare cronice, neoplasm) se asociază cu risc mai mare de deces datorat infecției cu coronavirus. Au fost studii publicate care au demonstrat că între comorbidități bolile cardiovasculare au ocupat primul loc ca risc de deces.

Un alt aspect important, din experiența țărilor cu incidența foarte mare a infecției cu Covid-19 a reieșit că pacienții cu evenimente cardiovasculare acute cum este infarctul miocardic acut au fost admiși, diagnosticați și tratați mai târziu decât înainte de pandemie și au avut o rată mai mare de complicații.

Coronavirus și hipertensiune arterială

Bazat pe niște raportări inițiale din China care au arătat ca hipertensiunea arterială se asociază cu risc crescut de mortalitate, s-a sugerat un potențial efect advers al tratamentului hipertensiunii cu o clasa de medicamente larg folosită la acești pacienți (inhibitorii de enzima de conversie ai angiotensinei/ blocanții de receptori ai angiotensinei). Aceste speculații nu au baze științifice solide. Mai mult, există studii pe animale care sugerează mai degrabă un rol protector asupra complicațiilor pulmonare pe termen lung. De aceea, societatea europeană de cardiologie (ESC) recomandă ferm ca medicii să prescrie și pacienții să continue tratamentul cu antihipertensivele lor uzuale. Dacă pacienții hipertensivi tolerează bine tratamentul și tensiunea arterială este bine controlată nu sunt motive pentru a schimba tratamentul.

Recomandări pentru pacienții cu boli cardiovasculare

Pacienții cu boli cardiovasculare sau cu factori de risc cardiovasculari trebuie să știe că este foarte important ca în această perioadă, mai mult decât oricând, să renunțe la fumat, să fie atenți la alimentație (consum de fructe, legume, sărac in grăsimi de origine animală ), să respecte cu strictețe schemele terapeutice prescrise. Dacă observă o modificare a stării lor de sănătate, apariția unor simptome de alarma (durere în piept, senzație de lipsă de aer, palpitații, pierderea stării de conștientă, valori necontrolate ale tensiunii arteriale) să se adreseze medicului.

---

Acest articol este parte a demersului MedLife – Izolați, dar împreună. Susținut de medici și specialiști, demersul este menit să informeze corect și să ofere suport medical și emoțional celor care au nevoie. #izolatidarimpreuna vorbește despre solidaritate și despre cum putem acționa responsabil în tot acest timp: prin izolare, prin informare corectă și prin dedicare, cu empatie și căldură, putem depăși acest impas.

Împreună facem ca adaptarea la aceste noi condiții să fie mai ușoară. Să scăpăm de incertitudini, să fim responsabili și rezilienți în fața provocării cu care ne confruntăm. Învățăm să fim uniți, prezenți unii pentru ceilalți, chiar dacă o facem de la distanță, să ne protejăm pe noi, dar și pe cei care au cea mai mare nevoie. Pentru că în noi stă puterea de a schimba traiectoria acestei perioade și pentru că fiecare dintre noi poate face diferența. Dacă crezi că acest articol poate să fie și altora de ajutor, te rugăm să îl dai mai departe.