Intel a anuntat ca pe o serie de laptop-uri vor debuta in 2014 camere video 3D perceptuale care pot interpreta miscarile proprietarului sau pot masura distanta fata de diverse obiecte, totul in ideea de a "umaniza" relatia om-computer cat un card SD. In plus, compania a prezentat Edison, un mini-computer care poate fi atasat pe multe lucruri, insa a aratat lumii si casti, dopuri de urechi si ceasuri incarcate cu senzori care masoara diversi parametri.

Intel EdisonFoto: Intel

Computerele care inteleg ce faci

Brian Krzanich, CEO Intel

Brian Krzanich, CEO Intel

Foto: Intel

Intel a vorbit si in 2013 despre viitorul in care computerele vor ajunge sa "vada" sa "auda" si sa "inteleaga" ce se intampla in jur datorita unor mici camere perceptuale 3D care acum au devenit tot mai performante. "Suntem in fata unei revolutii majore (...) Vom schimba pentru totdeauna modul in care interactionam cu computerele. Interactiunea om-computer va fi naturala si intuitiva. O vom face mai umana", a spus Mooly Eden, responsabil pentru divizia de informatica perceptiva la Intel.

In prezent aceste camere 3D sunt foarte aproape de productia de serie si compania a anuntat ca vor aparea spre final de 2014 pe terminale de la Acer, Asus, Dell, Fujitsu, HP, Lenovo si NEC.

Ce pot face aceste camere 3D montate pe laptop-uri si tablete? Pot evalua la ce distanta se afla oamenii si obiectele pe care le filmeaza si pot ajusta focalizarea in functie de pozitia persoanelor.

Pot recunoaste miscarea si pot reactiona la comenzi prin gesturi la jocuri sau pur si simplu pentru deschiderea rapida a unor aplicatii.

Si recunoasterea faciala va fi integrata, iar aceste produse cu camere 3D vor constitui o categorie aparte sub brandul RealSense.

Computerele la purtator - Un segment ce nu poate fi ignorat

Casti inteligente

Casti inteligente

Foto: Intel

CEO-ul Intel Brian Krzanich a tinut la CES Las Vegas primul sau mare discurs de dupa numirea sa, in mai 2013, iar prin el a prezentat design-uri pentru dispozitive "purtabile", precum casti inteligente care furnizeaza informatii biometrice si de fitness, o casca inteligenta compatibila cu aplicatiile existente de asistenta personala si un incarcator wireless inteligent in forma unui vas in care iti pui telefonul.

Ideea este ca Intel are 80% din piata procesoarelor pentru PC-uri, insa in segmentele smartphone si tableta are o prezenta timida. Tocmai de aceea, compania nu vrea sa piarda startul pe segmentul "wearable technology", tehnologie "la purtator" in care mini-computere incarcate cu senzori sunt puse pe diverse parti ale corpului, fie ca e vorba de ochi, nas, urechi, mana sau piele.

"Dispozitivele purtabile nu sunt in prezent atat de populare deoarece nu rezolva probleme importante si nu sunt inca integrate in stilul nostru de viata", a declarat Krzanich. "Suntem concentrati pe aceasta directie. Suntem de parere ca daca un lucru se conecteaza si calculeaza, atunci o face cel mai bine cu Intel Inside", a spus seful Intel.

Edison - un mini-computer cat un card SD

Pentru dezvoltarea segmentului terminalelor"la purtator"

compania a prezentat Intel Edison, un nou computer bazat pe tehnologia Intel Quark si incorporat intr-un dispozitiv de tip card SD, cu capabilitati wireless si suport pentru o multitudine de sisteme de operare.

Tehnologia Quark a fost prezentata in septembrie anul trecut, Intel avand in gand dispozitive precum ceasuri inteligente si chip-uri care sa fie puse pe o serie de obiecte ce pot comunica intre ele, formand acel "internet al lucrurilor" despre care se vorbeste tot mai mult.

"E un PC din clasa pentium sub forma unui SD card", a spus CEO-ul Brian Krzanich, referindu-se la Edison care dispune de dual-core pe tehnologia de 22nm.

Seful Intel spune ca Edison va fi disponibil la jumatatea lui 2014 si a adaugat ca, fiind atat de mic, acest computer va putea fi integrat in diverse lucruri care pot fi extrem de utile in viata de zi cu zi.

Incarcatorul Wireless Intel

Incarcatorul Wireless Intel

Foto: Intel

Ca exemplu, Intel a creat un prototip de ceas inteligent care, spre deosebire de cele existente se poate conecta singur la internet, fara a fi nevoie de sincronizarea cu un smartphone. Smartwatch-ul ar putea fi dat copiilor, iar parintii pot vedea pe unde umbla copilul. O alta aplicatie tine de o centura cu senzori care este pusa pe hainutele unui bebelus pentru a-i monitoriza miscarile, pulsul si ritmul respiratiei. Datele sunt interpretate si trimise catre o cana speciala prin care parintii pot vedea aceste date si pot sti cand copilasul este agitat. Sistemul poate fi conectat si cu un biberon in care este integrat micul computer, iar laptele din biberon va fi automat incalzit daca activitatea micutului indica faptul ca i-ar fi foame.

Intel a pus la bataie si un buget de 1,3 milioane dolari pentru cei care vor crea lucruri noi cu noul computer Edison. Premiul intai este 500.000 de dolari, iar creatiile primilor zece clasati vor fi aduse in productie de Intel si partenerii sai.

Anunturile Intel, pe scurt

CEO-ul Intel Brian Krzanich a prezentat designuri pentru dispozitive purtabile, precum casti inteligente care furnizeaza informatii biometrice si de fitness, o casca inteligenta compatibila cu aplicatiile existente de asistenta personala si un incarcator wireless inteligent;

  •  A prezentat Intel Edison, un nou computer bazat pe tehnologia Intel Quark incorporat intr-un dispozitiv de tip card SD, cu capabilitati wireless si suport pentru o multitudine de sisteme de operare.
  •  CEO-ul companiei a declarat ca Intel va oferi gratuit produsele de securitate ale McAfee pentru dispozitivele mobile, pentru a pastra securitatea pe cele mai populare dispozitive mobile si va lansa in acest an tehnologia Intel Device Protection pentru imbunatatirea securitatii din domeniul business a tuturor dispozitivelor mobile bazate pe Android*;
  • A prezentat Intel Security, care va fi folosit pentru a identifica toate produsele si serviciile de securitate ale Intel. Krzanich a anuntat ca produsele McAfee vor trece in timp sub brandul Intel Security;
  • Krzanich a declarat ca Intel este prima companie producatoare de microprocesoare care are tehnologii in dispozitive ce reunesc intr-unul singur sistemele de operare Windows* si Android.
  • CEO-ul Intel a discutat si despre doua teme importante care umbresc industria de electronice: securitatea datelor si a dispozitivelor si conflictul legat de resursele minerale din Republica Democrata Congo. El a declarat ca mineralele folosite la producerea microprocesoarelor Intel nu sunt din zone de conflict, conform verificarilor directe si a auditurilor facute de organizatii independente.