​​Ministrii europeni cu competente in domeniul competitivitatii vor discuta, cu ocazia intalnirii de miercuri 29 mai, despre problematica drepturilor de autor. Discutiile se vor derula in contextul recomandarilor facute in Raportul Vitorino care arata ca actualul sistem de remuneratie compensatorie pentru copia privata este depasit, inechitabil si constituie o sursa de distorsiuni si plati multiple pentru acelasi serviciu in cadrul Pietei unice europene, informeaza DIGITALEUROPE, organizatia europeana a companiilor de ICT.

Potrivit unui comunicat dat presei de Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC), reprezentanta in Romania a DIGITALEUROPE, fostul comisar european Antonio Vitorino, imputernicit de comisarul pentru piata interna Michel Barnier sa realizeze o analiza a situatiei actuale in materia drepturilor de autor, va lua parte la intalnirea de miercuri ocazia cu care le va explica ministrilor europeni problemele actualului sistem de remuneratie compensatorie pentru copia privata.

Raportul Vitorino constata ca existenta acestor remuneratii compensatorii, instituite in perioada echipamentelor si dispozitivelor analogice, nu se mai justifica in actuala era digitala si sustine nevoie de reforma a sistemului actual de remuneratie compensatorie pentru copierea privata a operelor protejate prin drept de autor si drepturi conexe.

DIGITALEUROPE a realizat un studiu de impact care arata ca numai in Belgia, peste 500 milioane de euro, colectati de organismele de gestiune colectiva pentru copie privata, inca nu au ajuns la titularii de drepturi. Pe de alta parte, potrivit aceleiasi surse, reformarea si adaptarea sistemului de compensare pentru copia privata la era digitala ar injecta peste 2 miliarde de euro in economia europeana.