Dr.Victor Olsavsky, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii: Persoanele cu varsta de peste 50 de ani infectate cu virusul West Nile, prezinta un risc mai mare in dezvoltarea unei boli mai severe

de Magda Barascu     HotNews.ro
Marţi, 31 august 2010, 11:42 DoctorH - Intreaba un Medic


Victor Olsavsky
Foto: HotNews.ro
Ministrul Sanatatii, Attila Cseke, a anuntat luni aparitia in Romania a sapte cazuri de infectare cu virusul West Nile si decesul a doua persoane. Potrivit reprezentantilor ministerului, virusul West Nile se transmite prin intepatura tantarilor infestati si boala nu se transmite de la om la om. Ce este acest virus? Care sunt simptomele bolii? Ce masuri ar trebui sa ia populatia pentru a se putea proteja de acest virus? Dr.Victor Olsavsky, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a raspuns online intrebarilor cititorilor HotNews.ro.

Ministerul Sanatatii a confirmat cazuri de infectare in judetele Alba, Sibiu, Teleorman, Galati, Constanta, Dolj si municipiul Bucuresti. Alte doua suspiciuni de infectare sunt in curs de evaluare in Cluj si Mures, iar 80 de cazuri sunt investigate de autoritati.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 AlinaM

  Buna ziua,
  Chiar exista acest virus? Chiar exista acele cazuri de decese si oameni infestati?
  Pentru ca vaca nebuna a disparut, la fel si gripa aviara, dragonul de mare cu pestele-n gheare etc. Pentru fiecare s-a facut valva mare, inclusiv doctori renumiti au acordat interviuri sustinand nebunia generala, ca apoi sa se desumfle toata gogoasa si nimeni sa nu mai zica nimic de nici una din acestea sau sa recunoasca , ca a contribuit la instaurarea isteriei si panicii, respectiv la cresterea vanzarilor pentru anumite produse/medicamente.
  Cum facem sa aflam adevarul ca sa putem lua masurile necesare (NU impuse de interese economice). Multumesc!

  • Victor Olsavsky

   Chiar exista. Si a fost descris pt prima data in 1937 in Uganda intr-o provincie a Nilului de Vest. Din acest motiv poarta numele de virusul Nilului de Vest.
   Si aviara si boala vacii nebune inca mai exista, n-au disparut, in schimb avem "ac de cojocul lor" si masuri ca sa nu se mai raspandeasca.
   In cazul virusului West Nile nu exista vaccin, nu exista tratament specific, practic nicio companie comerciala n-ar avea un interes economic.

 • Întrebarea nr. 2 td

  Cat de specifice sunt testarile serologice care se fac?Se poate face diferentierea dintre o infectie recenta sau una care a lasat in urma doar anticorpi? Ma refer aici la pacienti care nu ajung sa faca meningita, deci nu se va face punctie lombara. Infectia lasa imunitate sau pot aparea reimbolnaviri la cei cu serologia pozitiva anterior?

  • Victor Olsavsky

   Infectia lasa imunitate, astfel putem spune ca intr-adevar lasa o urma care poate fi detectata prin studii serologice.
   Diferentierea pe care o mentionati ar avea utilitate doar din punct de vedere epidemiologic si al studierii circulatiei virusului pentru ca o infectie asimptomatica recenta sau veche nu pune niciun fel de probleme de sanatate a individului.

 • Întrebarea nr. 3 hs

  Buna ziua,
  Am fost in Delta Dunarii in aceste zile si am zeci de ciupituri de tantari pe tot corpul. Conform celor aparute pana acum in presa ar trebui sa astept 5-7 zile sa vad daca unul dintre "nemernici" a fost WN? Chiar nu se pot face teste avand in vedere ca totusi exista niste pustule?
  Multumesc.

  • Victor Olsavsky

   Exista sau nu a pustulelor nu are legatura cu manifestarea clinica a infectiei cu virusul West Nile. Reactia cutanata la intepatura de tantar poate sa fie oricat de dramatica, ea nu spune nimic in legatura cu infectarea cu acest virus. Singurul lucru care trebuie sa atraga atentia intr-o astfel de situatie este acea simptomatologie descrisa si comunicata si de Ministerul sanatatii: febra, dureri de cap, ameteli, greturi, varsaturi, etc.

 • Întrebarea nr. 4 Dalidis Jean

  OMS are o imagine serios sifonata dupa ultimele dezvaluiri legate de legaturile ei oneroase cu producatorii mondiali de medicamente. Cum se face ca dvs, ca reprezentatnt al OMS in Romania nu iesiti la rampa decit cu ocazia unor astfel de "pandemii". De ce nu luati in discutie situatia medicinei preventive, sigurantei a alimentelor sau protectiei fumatorilor pasivi?

  • Victor Olsavsky

   A exista o tentativa de a ne sifona imaginea, dar OMS a reusit sa arate ca aceste legaturi mentionate de catre dvs nu au existat iar modul in care s-a actionat s-a bazt pe criterii strict stiintifice. Din pacate suntem solicitati "sa iesim la rampa" doar in astfel de situatii cand autoritatile simt nevoia unor "intariri" cunoscandu-se faptul ca ceea ce putem oferi in astfel de situatii ca si consultanta este de mare calitate tehnica si neutra politic.
   Situatia medicinei preventive, a sigurantei alimentelor si lupta impotriva fumatului sunt aspecte prioritare ale activitatii noastre in care am lansat programe si strategii. Conform constitutiei noastre noi emitem doar recomandari pe care statele membre le implementeaza sau nu. Statele noastre membre nu au obligatia de a implementa recomandarile noastre. In acest moment avem doar 2 instrumente prin care statele noastre membre sunt obligate sa faca sau sa nu faca un anumit lucru: regulamentul sanitar international si conventia cadru privind lupta impotriva consumului de tutun. Ambele instrumente au valoare de tratat international, iar efectele lor au inceput sa se vada. In primul caz, in momentul cand apare o situatie care ameninta sanatatea publica intr-un anumit stat, statul respectiv este obligat sa ne raporteze si astfel celelalte state pot sa-si ia masuri de preventie (valabil si pt siguranta alimentelor). In al doilea caz, efectele tratatului se simt si in Romania, nu se mai face publicitate la tigari, pe pachetele de tigari s-au aplicat pictograme, iar in spatiile publice se fumeaza din ce in ce mai putin. Aceste lucruri se intampla in Romania, in alte tari conventia a fost implicata si mai drastic (cine isi imagina ca in Irlanda se va interzice fumatul in baruri?)

 • Întrebarea nr. 5 Mama Africa

  Acolo de mii de ani au treaba cu aceste insecte. Cum se explica ca mai exista populatie in Africa, de ex?

  • Victor Olsavsky

   Intr-adevar in Africa multe din aceste boli si acesti virusi sunt endemici, adica sunt cantonati acolo. Oamenii incearca sa se adapteze de mii de ani si sa traiasca cu ei. Dar in lipsa unor masuri de combatere, efectele acestor boli se vad in populatia intregului continent. Prin comparatie cu celelate continente, speranta de viata aici este mult mai mica, iar mortalitatea datorata bolilor infectioase, transmise sau nu prin insecte si alti vectori, este cea mai mare din lume si ramane in continuare in unele tari din Africa, principala cauza de deces. In Europa sau in Americi, principalele cauze de deces sunt bolile cronice, bolile de inima, iar speranta de viata se duce mult dincolo de 75 de ani, lucruri care pentru populatia Africii raman in continuare un deziderat aproape de neatins.

 • Întrebarea nr. 6 bogdan

  care sunt masurile pentru prevenirea infectiei cu acest virus?
  exista pericolul declansarii unei epidemii?
  din cate am auzit au mai existat astfel de cazuri in Romania anii trecuti. de ce a reaparut virusul?

  • Victor Olsavsky

   Virusul n-a plecat, a ramas aici , anual au fost raportate cazuri sporadice. La fel anual s-au raportat cazuri sporadice si in Italia, Portugalia, Franta, Spania, Cehia. Din enumerarea acestor tari se vede ca circulatia acestui virus e mai pregnanta in sud-ul Europei, unde de altfel fiin mai cald, mai umed, exista si mai multi tantari, deci vectorii care pot transmite virusul. Deoarece nu se transmite de la om la om, nu exista pericolul unei epidemii.
   Masurilde de combatere sunt cele de combatere a vectorului, si anume tantarul: plase de tantari, solutii, spay-uri impotriva tantarilor, pastile si dispozitive impotriva tantarilor, asanarea baltilor, dezinsectie, etc.

 • Întrebarea nr. 7 daniela

  cat de expusi sunt copiii? cum se manifesta virusul la copii?

  • Victor Olsavsky

   La fel de expusi ca si adultii, doar ca formele severe cu meningita si encefalita au fost observate doar la adult iar cazurile severe la batrani cu o conditie patologica preexistenta. Practic se poate spune ca persoanele cu varsta de peste 50 de ani, prezinta un risc mai mare in dezvoltarea unei boli mai severe.

 • Întrebarea nr. 8 andu matei

  cum afecteaza virusul sistemul nervos?
  ce istoric are acest virus?

  • Victor Olsavsky

   In forma cea mai severa de meningita sau de encefalita prezinta aspectele tipice acestor doua manifestari. In rest, din cate stim nu lasa sechele.
   A fost descris pentru prima data in Uganda in 1937. De atunci a fost intalnit atat la om cat si la cai, in tari precum Albania, Belarus, Bulgaria, Croatia, Serbia, Slovacia, Ucraina plus tarile mentionate anterior.

2223 vizualizari

 • west nile (Marţi, 31 august 2010, 12:22)

  AlinaM [anonim]

  Buna ziua,
  Chiar exista acest virus? Chiar exista acele cazuri de decese si oameni infestati?
  Pentru ca vaca nebuna a disparut, la fel si gripa aviara, dragonul de mare cu pestele-n gheare etc. Pentru fiecare s-a facut valva mare, inclusiv doctori renumiti au acordat interviuri sustinand nebunia generala, ca apoi sa se desumfle toata gogoasa si nimeni sa nu mai zica nimic de nici una din acestea sau sa recunoasca , ca a contribuit la instaurarea isteriei si panicii, respectiv la cresterea vanzarilor pentru anumite produse/medicamente.
  Cum facem sa aflam adevarul ca sa putem lua masurile necesare (NU impuse de interese economice). Multumesc!
  • raspuns (Miercuri, 1 septembrie 2010, 12:03)

   Victor Olsavsky [hotnews.ro] i-a raspuns lui AlinaM

   Chiar exista. Si a fost descris pt prima data in 1937 in Uganda intr-o provincie a Nilului de Vest. Din acest motiv poarta numele de virusul Nilului de Vest.
   Si aviara si boala vacii nebune inca mai exista, n-au disparut, in schimb avem "ac de cojocul lor" si masuri ca sa nu se mai raspandeasca.
   In cazul virusului West Nile nu exista vaccin, nu exista tratament specific, practic nicio companie comerciala n-ar avea un interes economic.
 • Dirofilaria (Marţi, 31 august 2010, 12:51)

  bastos [anonim]

  Ce parere aveti de infectia provocata de intepatura tantarilor si care provoaca "viermii de sange" sau dirofilaria ?
  In Romania nu exista tratament pentru asa ceva ?
  • raspuns (Miercuri, 1 septembrie 2010, 12:47)

   Victor Olsavsky [hotnews.ro] i-a raspuns lui bastos

   Pana in acest moment, Romania nu a raportat la OMS prezenta vreunui caz din boala mentionata de dvs. Ea este in primul rand apanajul tropicelor, iar in contextul intensificarii circulatie oamenilor, un asemenea import este intotdeauna posibil.
   Ca si in cazul malariei in care cele cateva cazuri aparute in Romania au fost toate de import, (persoane care au calatorit in zone endemice) tratamentul specific exista sau daca nu exista "pe stoc" se achizitioneaza de urgenta.
 • specificitate (Marţi, 31 august 2010, 13:17)

  td [anonim]

  Cat de specifice sunt testarile serologice care se fac?Se poate face diferentierea dintre o infectie recenta sau una care a lasat in urma doar anticorpi? Ma refer aici la pacienti care nu ajung sa faca meningita, deci nu se va face punctie lombara. Infectia lasa imunitate sau pot aparea reimbolnaviri la cei cu serologia pozitiva anterior?
  • raspuns (Miercuri, 1 septembrie 2010, 12:09)

   Victor Olsavsky [hotnews.ro] i-a raspuns lui td

   Infectia lasa imunitate, astfel putem spune ca intr-adevar lasa o urma care poate fi detectata prin studii serologice.
   Diferentierea pe care o mentionati ar avea utilitate doar din punct de vedere epidemiologic si al studierii circulatiei virusului pentru ca o infectie asimptomatica recenta sau veche nu pune niciun fel de probleme de sanatate a individului.
 • teste (Marţi, 31 august 2010, 15:23)

  hs [anonim]

  Buna ziua,
  Am fost in Delta Dunarii in aceste zile si am zeci de ciupituri de tantari pe tot corpul. Conform celor aparute pana acum in presa ar trebui sa astept 5-7 zile sa vad daca unul dintre "nemernici" a fost WN? Chiar nu se pot face teste avand in vedere ca totusi exista niste pustule?
  Multumesc.
  • raspuns (Miercuri, 1 septembrie 2010, 12:11)

   Victor Olsavsky [hotnews.ro] i-a raspuns lui hs

   Exista sau nu a pustulelor nu are legatura cu manifestarea clinica a infectiei cu virusul West Nile. Reactia cutanata la intepatura de tantar poate sa fie oricat de dramatica, ea nu spune nimic in legatura cu infectarea cu acest virus. Singurul lucru care trebuie sa atraga atentia intr-o astfel de situatie este acea simptomatologie descrisa si comunicata si de Ministerul sanatatii: febra, dureri de cap, ameteli, greturi, varsaturi, etc.
 • Imaginea OMS (Marţi, 31 august 2010, 16:40)

  Dalidis Jean [anonim]

  OMS are o imagine serios sifonata dupa ultimele dezvaluiri legate de legaturile ei oneroase cu producatorii mondiali de medicamente. Cum se face ca dvs, ca reprezentatnt al OMS in Romania nu iesiti la rampa decit cu ocazia unor astfel de "pandemii". De ce nu luati in discutie situatia medicinei preventive, sigurantei a alimentelor sau protectiei fumatorilor pasivi?
  • raspuns (Miercuri, 1 septembrie 2010, 12:22)

   Victor Olsavsky [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dalidis Jean

   A exista o tentativa de a ne sifona imaginea, dar OMS a reusit sa arate ca aceste legaturi mentionate de catre dvs nu au existat iar modul in care s-a actionat s-a bazt pe criterii strict stiintifice. Din pacate suntem solicitati "sa iesim la rampa" doar in astfel de situatii cand autoritatile simt nevoia unor "intariri" cunoscandu-se faptul ca ceea ce putem oferi in astfel de situatii ca si consultanta este de mare calitate tehnica si neutra politic.
   Situatia medicinei preventive, a sigurantei alimentelor si lupta impotriva fumatului sunt aspecte prioritare ale activitatii noastre in care am lansat programe si strategii. Conform constitutiei noastre noi emitem doar recomandari pe care statele membre le implementeaza sau nu. Statele noastre membre nu au obligatia de a implementa recomandarile noastre. In acest moment avem doar 2 instrumente prin care statele noastre membre sunt obligate sa faca sau sa nu faca un anumit lucru: regulamentul sanitar international si conventia cadru privind lupta impotriva consumului de tutun. Ambele instrumente au valoare de tratat international, iar efectele lor au inceput sa se vada. In primul caz, in momentul cand apare o situatie care ameninta sanatatea publica intr-un anumit stat, statul respectiv este obligat sa ne raporteze si astfel celelalte state pot sa-si ia masuri de preventie (valabil si pt siguranta alimentelor). In al doilea caz, efectele tratatului se simt si in Romania, nu se mai face publicitate la tigari, pe pachetele de tigari s-au aplicat pictograme, iar in spatiile publice se fumeaza din ce in ce mai putin. Aceste lucruri se intampla in Romania, in alte tari conventia a fost implicata si mai drastic (cine isi imagina ca in Irlanda se va interzice fumatul in baruri?)
 • Care este treaba acolo?? (Marţi, 31 august 2010, 21:24)

  Mama Africa [anonim]

  Acolo de mii de ani au treaba cu aceste insecte. Cum se explica ca mai exista populatie in Africa, de ex?
  • raspuns (Miercuri, 1 septembrie 2010, 12:27)

   Victor Olsavsky [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mama Africa

   Intr-adevar in Africa multe din aceste boli si acesti virusi sunt endemici, adica sunt cantonati acolo. Oamenii incearca sa se adapteze de mii de ani si sa traiasca cu ei. Dar in lipsa unor masuri de combatere, efectele acestor boli se vad in populatia intregului continent. Prin comparatie cu celelate continente, speranta de viata aici este mult mai mica, iar mortalitatea datorata bolilor infectioase, transmise sau nu prin insecte si alti vectori, este cea mai mare din lume si ramane in continuare in unele tari din Africa, principala cauza de deces. In Europa sau in Americi, principalele cauze de deces sunt bolile cronice, bolile de inima, iar speranta de viata se duce mult dincolo de 75 de ani, lucruri care pentru populatia Africii raman in continuare un deziderat aproape de neatins.
 • Imunitate (Miercuri, 1 septembrie 2010, 8:55)

  Gheorghe [anonim]

  O problema importanta ar fi comunicarea cu media, mai ales ca este previzibila o epidemie de informatii eronate si inexactitati din cauza cunostintelor sumare de medicina si neascultarii opiniilor specialistilor(e senzational, trebuie dat pe sticla).
  Domnul profesor Cercel se pare ca a descoperit imunitatea in urma trecerii prin boala, lucru pe care nu l-am gasit in nici o sursa medicala,nici macar CDC.Sa ne comunice domnia sa ce e cu aceasta informatie.
  Nu in ultimul rand,cazuri de meningita au mai fost,inclusiv cu lichid clar...
  A s vrea sa stiu de ce nu li se explica oamenilor corect informatia medicala,exceptand sursele de informare media,care repet, vor alege senzationalul.E o prostie sa zici caz suspect,doar asa,ca e lichidul clar,dar poporul vrea suspecti,nu cazuri confirmate-infirmate cu laboratorul.Stupi ziaristi se vor inghesui prin spitale si vor arata la nesfarsit lighioana de tantar!
  Cu stima,
  Costel Gheorghe
 • 3 intrebari (Miercuri, 1 septembrie 2010, 9:44)

  bogdan [anonim]

  care sunt masurile pentru prevenirea infectiei cu acest virus?
  exista pericolul declansarii unei epidemii?
  din cate am auzit au mai existat astfel de cazuri in Romania anii trecuti. de ce a reaparut virusul?
  • raspuns (Miercuri, 1 septembrie 2010, 12:39)

   Victor Olsavsky [hotnews.ro] i-a raspuns lui bogdan

   Virusul n-a plecat, a ramas aici , anual au fost raportate cazuri sporadice. La fel anual s-au raportat cazuri sporadice si in Italia, Portugalia, Franta, Spania, Cehia. Din enumerarea acestor tari se vede ca circulatia acestui virus e mai pregnanta in sud-ul Europei, unde de altfel fiin mai cald, mai umed, exista si mai multi tantari, deci vectorii care pot transmite virusul. Deoarece nu se transmite de la om la om, nu exista pericolul unei epidemii.
   Masurilde de combatere sunt cele de combatere a vectorului, si anume tantarul: plase de tantari, solutii, spay-uri impotriva tantarilor, pastile si dispozitive impotriva tantarilor, asanarea baltilor, dezinsectie, etc.
 • copiii (Miercuri, 1 septembrie 2010, 9:45)

  daniela [anonim]

  cat de expusi sunt copiii? cum se manifesta virusul la copii?
  • raspuns (Miercuri, 1 septembrie 2010, 12:40)

   Victor Olsavsky [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniela

   La fel de expusi ca si adultii, doar ca formele severe cu meningita si encefalita au fost observate doar la adult iar cazurile severe la batrani cu o conditie patologica preexistenta. Practic se poate spune ca persoanele cu varsta de peste 50 de ani, prezinta un risc mai mare in dezvoltarea unei boli mai severe.
 • 2 intrebari (Miercuri, 1 septembrie 2010, 9:48)

  andu matei [anonim]

  cum afecteaza virusul sistemul nervos?
  ce istoric are acest virus?
  • raspuns (Miercuri, 1 septembrie 2010, 12:43)

   Victor Olsavsky [hotnews.ro] i-a raspuns lui andu matei

   In forma cea mai severa de meningita sau de encefalita prezinta aspectele tipice acestor doua manifestari. In rest, din cate stim nu lasa sechele.
   A fost descris pentru prima data in Uganda in 1937. De atunci a fost intalnit atat la om cat si la cai, in tari precum Albania, Belarus, Bulgaria, Croatia, Serbia, Slovacia, Ucraina plus tarile mentionate anterior.
 • Repartitia pe harta (Miercuri, 1 septembrie 2010, 13:45)

  Marius [anonim]

  Pe mine ma mira repartitia cazurilor:
  2 in sud-est (Constanta/Galati
  2 in centru (sibiu, Alba)
  2 in sud (Buc si TR)
  1 in sud est

  tot cate doua cazuri in judete vecine...
  Tantarii astia se iau cate 2, zboara impreuna 3-400 de kilometri, apoi se despart si inteapa. Dupa aia o alta pereche vine si in inteapa pe un infectat, mai zboara impreuna 3-4 sute de km si ciclul se repeta... Si asta se intampla dintr-o data.

  Acum avem doi suspecti in centru nord, deci peste cat timp vom mai descoperi cele doua cazuri din Iasi si Botosani sau Maramures si Satu-Mare?


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by