DoctorH, Intalnire online

Prof. Dr. Nossrat Peseschkian, fondatorul psihoterapiei pozitive: Exista patru probleme mari cu impact asupra psihicului - cresterea populatiei, urbanizarea, supra-specializarea si problemele transculturale

de Redactia     HotNews.ro
Miercuri, 21 octombrie 2009, 11:39 DoctorH - Intreaba un Medic

Prof. Dr. Nossrat Peseschkian in dialog cu cititorii
Foto: HotNews.ro
Ce este psihoterapia pozitiva? Ce faci daca vrei ceva ce n-ai avut niciodata, si trebuie sa faci ceva ce n-ai facut pana acum? Prof. Dr. Nossrat Peseschkian, fondatorul psihoterapiei pozitive, a discutat online cu cititorii HotNews.ro. Nossrat Peseschkian este specialist in psihiatrie si neurologie. S-a nascut in Persia in 1933 si traieste in Germania din 1954. S-a specializat in psihoterapie in Germania de Vest, Elvetia si Statele Unite. Este cunoscut ca fondator al psihoterapiei pozitive, pe baza abordarii transculturale. Munca sa a presupus investigatii in ceea ce priveste relatia dintre cultura si boala, si asupra conceptelor culturale existente in 18 grupuri culturale diferite.

Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana


Prof. Dr. Nossrat Peseschkian, fondatorul psihoterapiei pozitive, este autorul a 20 de carti de specialitate — dintre care Povesti orientale ca instrumente de psihoterapie a fost tradusa si in limba româna la Editura Trei — si intemeietorul Academiei Internationale pentru psihoterapie pozitiva si psihoterapie transculturala.

Lector international, Peseschkian a sustinut discursuri in mai multe universitati si colegii din Statele Unite, Hawai, Canada, Noua Zeelanda, Australia, Papua Noua Guinee, Kenia, Japonia, India, Brazilia, Elvetia, Austria si Germania. Este profesor asociat pentru Psihoterapie al Academiei de Studii Medicale Continue a Asociatiei Medicale din Hessen, Germania, iar in 1969 a deschis o clinica de zi pentru Medicina Psihosomatica, Psihoterapie si Terapie de familie in Wiesbaden.

Modelul Psihoterapiei Pozitive este o sinteza de psihodinamica si terapie comportamentala care se concentreaza pe aspectele pozitive ale conflictului si suferintei. Modelul ofera perspective transculturale sub forma de proverbe, povesti si fabule, in care pacientul se poate recunoaste pe sine in termeni alegorici si astfel poate fi capabil sa stabileasca o noua forma de autoincredere si siguranta.

Povesti orientale ca instrumente de psihoterapie — cu 100 de studii de caz pentru educatie si autoajutor — reprezinta o noua abordare care adreseaza fantezia si intuitia si reactiveaza potentialul individual de rezolvare a conflictului.

Prof. Dr. Nossrat Peseschkian se afla in Romania pentru a sustine o conferinta la Bucuresti cu tema "What's on your heart? The heart from a psycho-somatic point of view.", miercuri, 21 octombrie.

Nossrat Peseschkian este fondatorul si fostul director al Academiei de Psihoterapie din Wiesbaden si directorul Academiei Internationale de Psihoterapie Pozitiva - fundatia Peseschkian. In ianuarie 2006, Prof. Dr. Nossrat Peseschkian a primit Distinctia: Crucea de Merit pentru Serviciu, din partea presedintelui Germaniei.


Citeste mai multe despre   

Comentarii alese de moderator

 • 3 questions (Miercuri, 21 octombrie 2009, 13:41)
  bogdan [anonim]

  1.Why 80% of the diseases have psychical causes?
  2.Why is so important the role of psychotherapy?
  3.Please define for Romanian audience positive psychotherapy and the benefits that brings.

 • Arie de acoperire / durata medie (Miercuri, 21 octombrie 2009, 13:46)
  Ciprian Cioiulescu [anonim]

  Buna ziua,

  abordarea dvs. psihoterapeutica mi se pare extrem de interesanta. 2 Intrebari:
  - Ce fel de probleme psihice pot fi abordate prin aceasta tehnica, sau, mai bine zis: la ce fel de probleme s-a obtinut cel mai mare succes prin aceasta tehnica ?
  - Ce frecventa si durata medie are terapia dvs. ? (Nr. mediu de sedinte saptamanale / durata aproximativa - ani/luni) ?
  - In ce masura joaca credinta in Dumnezeu un rol in aceasta tehnica. Conteaza in ce Dumnezeu crezi ?

 • love life (Miercuri, 21 octombrie 2009, 17:38)
  bri [anonim]

  I'm a succesfull woman, having a very good job, a good solcail position, but I'm divorced for 12 years and my love life is a mess. Any relationship breaks within 1-2 years.
  What can I do to improve it?

 • schizofrenia (Miercuri, 21 octombrie 2009, 18:46)
  Oana [anonim]

  Q1 : Is schizofrenia curable? If not, it's a desease that "is always going to be there", no matter what you do? And is it a desease that progresively "wipes" you out?

  Q2: if it's a mental problem, why does it have physical repercusions, mainly on the nervous system?

 • Education for all (Miercuri, 21 octombrie 2009, 19:17)
  Children [anonim]

  Is this approach to life appropriate to educate the children from young age? In what way should it be applied(at home or in school) ? Please explain.

 • questions (Miercuri, 21 octombrie 2009, 19:51)
  wal [anonim]

  1. what is the mechanism behind the pain we feel when we have a loss : breakup, death, distance, etc..

  2.is love (and i refer to intimacy;or relationship, not only to the phyisical aspect) something that we are born with as an instinct , or is it something that we learn from society, and to what extent ?

  3.what is the mechanism that pushes certain people to hurt themself(drugs, alcohol, self inflicting wounds, etc..) in oprder to escape pain or life difficulties?

 • agorafobie (Miercuri, 21 octombrie 2009, 21:53)
  Mihaela [anonim]

  Exista sanse de vindecare a agorafobiei macar pina la stadiul minimal de a circula chiar si insotit? N-am mai iesit din casa de peste 2 ani, iar medicatia si terapia pe care o fac ma ajuta doar sa depasesc atacurile de panica din casa. Credeti ca exista solutii?

 • Psihoterapie ortodoxa (Miercuri, 21 octombrie 2009, 22:40)
  Eva [anonim]

  Am avut experienta atacurilor de panica si a starilor anxioase . Am depasit totul . Am urmat si un tratament medicamentos timp de un an de zile dar consider ca salvarea mea a venit din refacerea legaturii cu Dumnezeu .

  Care este punctul dvs de vedere vis a vis de :

  - legatura dintre tulburarile psihice si relatia cu Dumnezeu

  - efectele pacatului asupra starii constiintei si implicit asupra impacarii cu sine

  - efectele marturisirii/spovedaniei in fata preotului si a primirii iertarii lui Dumnezeu asupra eliberarii constiintei de trecut si deci de balastul mental

  Multumesc .6590 vizualizari

 • 3 questions (Miercuri, 21 octombrie 2009, 13:41)

  bogdan [anonim]

  1.Why 80% of the diseases have psychical causes?
  2.Why is so important the role of psychotherapy?
  3.Please define for Romanian audience positive psychotherapy and the benefits that brings.
  • Psychotherapist understands the conflict behind th (Joi, 22 octombrie 2009, 10:43)

   Nossrat Peseschkian [anonim] i-a raspuns lui bogdan

   1. In the last years there were 4 problems: the population, the urbanisation, the specialisation and transculture problems. People that are not able to solve tese problems in a positive way are facing different risk factors as well: smoking, alcohool and drugs, eating disorders, sedentarism and emotional stress;
   2. Medical doctors have an important role because they understand the neurophisological part of a problem and the phisical symptom. Psihoherapist understands the conflict behind the simptoms;
   3. What every people in the world have in common is the fact that has a rational and emotional parts which need to extend and integrate eachother. It is a transcultular aproach which fits with all kind of problems and people from different cultures.
   • aaa (Joi, 22 octombrie 2009, 10:55)

    Nossrat Peseschkian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nossrat Peseschkian

    1. Exista 4 probleme: populatia, urbanizarea, specializarea si problemele trans-culturale. Persoanele care nu se descurca sa rezolve aceste probleme intr-un mod pozitiv, se confrunta cu diferiti factori de risc: fumatul, alcoolul si drogurile, probleme de nutritie, sedentarism si sters emotional.
    2. Medicii joaca un rol important in a intelege si descifra partea neuro-pshihologica a problemelor si simptomelor fizice.
    3. Ceea ce oamenii au in comun, sunt emisferele stanga si dreapta, partea rationala si emotionala, care trebuie armonizate. Este o abordare traansculturala care se potriveste celor mai multe probleme ale oamenilor care apartin culturilor diferite.
 • Arie de acoperire / durata medie (Miercuri, 21 octombrie 2009, 13:46)

  Ciprian Cioiulescu [anonim]

  Buna ziua,

  abordarea dvs. psihoterapeutica mi se pare extrem de interesanta. 2 Intrebari:
  - Ce fel de probleme psihice pot fi abordate prin aceasta tehnica, sau, mai bine zis: la ce fel de probleme s-a obtinut cel mai mare succes prin aceasta tehnica ?
  - Ce frecventa si durata medie are terapia dvs. ? (Nr. mediu de sedinte saptamanale / durata aproximativa - ani/luni) ?
  - In ce masura joaca credinta in Dumnezeu un rol in aceasta tehnica. Conteaza in ce Dumnezeu crezi ?
  • how someone should put his energy in the 4 areas o (Joi, 22 octombrie 2009, 10:55)

   Nossrat Peseschkian [anonim] i-a raspuns lui Ciprian Cioiulescu

   The positive psichotherapy encourages firstly people to see and to find out their abilities and opportunities and the problem is on the second place. That is why, psichotherapy could be the right solution to many problems as well: how someone should put his energy in the 4 areas of his life: body, acchievement, contact and future.

   Normaly, a therapy last 6 to 25 sesions for chronic disorders as: astma, reomathism, migrene, alergy, diabetis so one. For accute problems, about 10 session twice a week.

   A very good questions because it is usually neglected in dofferent therapies. We approach the issue of life meaning in our theraphy because this reach all the 4 areas of life previously mentioned. What is very important is the differenciation between: institution, religion and faith.
   • a (Joi, 22 octombrie 2009, 11:18)

    Nossrat Peseschkian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nossrat Peseschkian

    Psihoterapia pozitiva ajuta si incurajeaza oamenii in primul rand in identificarea si utilizarea abilitatilor si oportunitatilor, si rezolvarea problemei in sine pe locul doi. De aceea, psihoterapia pozitiva poate fi solutia pentru mai multe sau diferite probleme, de exemplu, cum ne putem doza energia pentru a echilibra cele 4 componente ale vietii cotidiene: corpul, realizarile,comunicarea si planurile de viitor.
    In mod normal terapia dureaza intre 6 si 25 de sedinte pentru probleme cronice: astm, alergii, diabet, reumatism. Pentru probleme acute, este nevoie de 10 sedinte de doua ori pe saptamana.
    Este o intrebare foarte buna, deoarece este adesea neglijata in diferite terapii. Folosim terapia pozitiva prin abordarea problemelor vietii pentru ca reuseste sa atinga cele 4 zone ale existentei pe care le-am mentionat ma sus. Ce este foarte important este sa facem diferenta intre institutie, religie si credinta.
 • love life (Miercuri, 21 octombrie 2009, 17:38)

  bri [anonim]

  I'm a succesfull woman, having a very good job, a good solcail position, but I'm divorced for 12 years and my love life is a mess. Any relationship breaks within 1-2 years.
  What can I do to improve it?
  • "the right partner, the right reason in the right (Joi, 22 octombrie 2009, 11:03)

   Nossrat Peseschkian [anonim] i-a raspuns lui bri

   Please consider following "the right partner, the right reason in the right time". The right partner means to understand what partnership means in your oun family and what partnership meant in your former partnership. The reason means to look at the 4 area of life. The right time means that you need to find out which are your personal capabilities you use in a relationship and which are the differences between your capabilities and your partner's.
   • a (Joi, 22 octombrie 2009, 11:24)

    Nossrat Peseschkian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nossrat Peseschkian

    Va rog sa va ganditi la partenerul potrivit , motivul potrivit si locul potrivit.partenerul potrivit este acela care intelege ce inseamna o relatie in familia dumneavoastra, si ceea ce a insemnat relatia anterioara pentru dumneavoastra. Motivul se referaa la a privi la cele 4 aspecte ale vietii. Sincronizarea inseamna ca aveti nevoie sa aflati care sunt abilitatile personale pe care le puteti folosi intr-o relatie si care sunt diferentele dintre abilitatile dvs si ale partenerului.
    • traducere... (Joi, 22 octombrie 2009, 17:08)

     vlad [anonim] i-a raspuns lui Nossrat Peseschkian.

     Cred ca ati pierdut sensul frazei de-a lungul traducerii.

     "The right partner means to understand what partnership means in your oun family and what partnership meant in your former partnership"

     Se refera mai degraba la faptul ca a intelege care este partenerul potrivit inseamna a intelege ce fel de relatii exista in familia ta si ce au insemnat relatiile anterioare.

     Cu alte cuvinte e important sa stii ce fel de partener ti se potriveste si ce anume doresti de la o relatie, altfel ii vei considera pe toti "nepotriviti"
 • schizofrenia (Miercuri, 21 octombrie 2009, 18:46)

  Oana [anonim]

  Q1 : Is schizofrenia curable? If not, it's a desease that "is always going to be there", no matter what you do? And is it a desease that progresively "wipes" you out?

  Q2: if it's a mental problem, why does it have physical repercusions, mainly on the nervous system?
  • the conception of man and philosophy of life of th (Joi, 22 octombrie 2009, 11:10)

   Nossrat Peseschkian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Oana

   This is a very important question in nowdays. According to my research as a psichiatrist in the last 42 years, I can tell you that my way of treatment helped a lot of peple with this disease basesd on the 3 principles we use in our method: the principle of hope, the principle of balance and that of consultation. Another very important poin in the therapy of schizofrenia is the conception of man and the philosophy of life of the theraphist.
   • a (Joi, 22 octombrie 2009, 11:28)

    Nossrat Peseschkian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nossrat Peseschkian

    Este o problema foarte serioasa in zilele noastre. In cei 42 de ani de cercetare ca si psihiatru, va pot spune ca metoda mea de tratament a ajutat o serie de oameni ce sufereau de aceasta boala, bazandu-ma pe 3 principii: principiul sperantei, principiul echilibrului si cel al comunicarii. Un alt punct cheie al terapiei in schizofrenie este viziunea asupra omului si asupra vietii a terapeutului.
 • Education for all (Miercuri, 21 octombrie 2009, 19:17)

  Children [anonim]

  Is this approach to life appropriate to educate the children from young age? In what way should it be applied(at home or in school) ? Please explain.
  • Education starts "before the child is born." (Joi, 22 octombrie 2009, 11:14)

   Nossrat Peseschkian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Children

   There are 4 parts where we can apply the 3 principles we discussed before: education, self help, theraphy and transcultural understanding. Education starts "before the child is born." In Germnay, we have special programs for parents. You can read about this in the new book that will be launched tomorrow: "Psihoterapia vietii cotidiene"
   • a (Joi, 22 octombrie 2009, 11:37)

    Nossrat Peseschkian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nossrat Peseschkian

    Sunt 4 zone in care putem aplica cele 3 principii discutate anterior: educatia, auto-ajutorul, terapia si intrelegerea transculturala. Educatia incepe "inainte de nasterea copilului". In Germania avem programe speciale pentru parinti. Putem citi despre acest lucru in noua carte ce va fi lansata maine "Psihoterapia vietii cotidiene".
 • questions (Miercuri, 21 octombrie 2009, 19:51)

  wal [anonim]

  1. what is the mechanism behind the pain we feel when we have a loss : breakup, death, distance, etc..

  2.is love (and i refer to intimacy;or relationship, not only to the phyisical aspect) something that we are born with as an instinct , or is it something that we learn from society, and to what extent ?

  3.what is the mechanism that pushes certain people to hurt themself(drugs, alcohol, self inflicting wounds, etc..) in oprder to escape pain or life difficulties?
  • Every person is born good (Joi, 22 octombrie 2009, 11:26)

   Nossrat Peseschkian [hotnews.ro] i-a raspuns lui wal

   1. It depends of the way I develop the 3 principles of life: hope (what I belive regarding life after life), balance (the place of spirituality in my life) and consultation (from where I receive support);

   2. The capacity to love is something we born with, but the develop of this capacity is influenced by the culture. That means that every person is born good. Because everybody has the capacity to love and to know;

   3. There are perceived as solutions to resolve the interior conflicts. But this way is the wrong one. We need to look behind the simptoms that are only alarm signals and behind them is the conflict we have to solve.
   • a (Joi, 22 octombrie 2009, 11:42)

    Nossrat Peseschkian. [hotnews.ro] i-a raspuns lui Nossrat Peseschkian

    Depinde de cele 3 principii ale vietii: speranta(ceea ce cred ca urmeaza in viata de apoi), echilibrul, (locul pe care il ocupa spiritualitatea in viata mea) si comunicarea (de unde primesc sprijin).
    2. Capacitatea de a iubi este cea cu care ne nastem, dar dezvoltarea acestei capacitati este influentata de cultura. Asta inseamna ca fiecare dintre noi se naste bun. Pentru cca fiecare are capacitatea de a iubi si a cunoaste.
    3. Sunt percepute ca si solutii pt rezolvarea conflictelor interioare. Dar acesta este un mod gresit. Trebuie sa privim in spatele simptomelor care sunt singurele semnale de alarma si in spatele lor este conflictul pe care trebuie sa il rezolvam.
 • From time immemorial (Miercuri, 21 octombrie 2009, 20:22)

  Basic education [anonim]

  Your approach to learning from other “charachters” life experiences through some sort of “parallel identification” is it not a time immemorial historical approach to education? It is known the fact that no human being can manipulate a human being directly for long time (The first law of Ethics). Based on this law it appears that no educational approach is possible directly for a period of time. At such , traditionally the most difficult it was to educate the future rulers when children. The dangers were twofold in these cases: the teacher could be punished din future if using harsh methods and the future ruler must be very well educated for the safety of the citizens.Do you agree that writings like “The Panchatantra[1][2][3][4] (IAST: Pañcatantra, Sanskrit: पञ्चतन्त्र, 'Five Principles') was originally a canonical collection of Sanskrit (Hindu) as well as Pali (Buddhist) animal fables in verse and prose. The original Sanskrit text, now long lost, and which some scholars believe was composed in the 3rd century BCE,[5] is attributed to Vishnu Sarma” is an example ? http://en.wikipedia.org/wiki/Panchatantra
 • agorafobie (Miercuri, 21 octombrie 2009, 21:53)

  Mihaela [anonim]

  Exista sanse de vindecare a agorafobiei macar pina la stadiul minimal de a circula chiar si insotit? N-am mai iesit din casa de peste 2 ani, iar medicatia si terapia pe care o fac ma ajuta doar sa depasesc atacurile de panica din casa. Credeti ca exista solutii?
  • Future oriented (Joi, 22 octombrie 2009, 11:33)

   Nossrat Peseschkian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaela

   The person with this difficulty is future oriented. This is your capability you need to focuss on. Second, you need to think about the 4 areas of your life: body, accievment, contact and future/spirituality. Third, please think the way you usually try to resolve the problem. Please think about what will you do different in your life after you will not have these simptoms.
 • În derivă (Miercuri, 21 octombrie 2009, 22:33)

  Nadia RACZ [anonim]

  Sunt funcţionar public de carieră. Am o experienşă de 29 de ani în domeniul administraţiei - într-o instituţie subordonată ministerului Muncii-Am urcat în ierarhia profesională exclusiv pe merite profesionale fără a mă abate vreodată de la principii sănătoase, de la litera legii şi de la etica profesională.Ca structură umană, mă definesc prin următoarele- respect adevărul, urăsc minciuna, găsesc soluţii , accept noul, respect opinia celuilalt, sunt un funcţionar public cinstit.
  activitatea mea a fost apreciată ca f.b sau excepţional pe parcursul celor 29 de ani- de cei 10 şefi pe care i-am avut-
  Fără nici o motivaţie, reală sau legală am fost epurată politic,
  Am câţtigat în instanţă dar SENTINŢELE NU SUNT PUSE ÎN APLICARE...
  Am epuizat toate căile legale , de bun simţ

  Chiar dacă voi fi reabilitată , am un sentiment de lehamite de sistemul administrativ din această ţară.
  Simt nevoia să încep o nouă viaţă.
  Din păcate un funcţionar public, corect din ţara noastră - fie el şi director de instituţie- nu are un salariu care să-i permită să pună bani de-o parte.
  salariul meu este de 1.950 lei ROn+25% Spor de conducere,
  Daţi-mi un sfat!

  Mulţumesc1
  • reabilitare (Joi, 22 octombrie 2009, 13:48)

   vasi [anonim] i-a raspuns lui Nadia RACZ

   Daca aveti impulsul interior de a incepe o noua viata cel mai bun lucru este sa faceti chiar asta!
   Experienta profesionale si calitatile Dumneavoastra personale va recomanda si puteti sa va gasiti calea persoanala in aceasta lume tumultoasa! Veti fi mai fericita si implinita decat daca ati reveni acolo de unde ati fost pe nedrept indepartata.

   Mult succes!
 • Psihoterapie ortodoxa (Miercuri, 21 octombrie 2009, 22:40)

  Eva [anonim]

  Am avut experienta atacurilor de panica si a starilor anxioase . Am depasit totul . Am urmat si un tratament medicamentos timp de un an de zile dar consider ca salvarea mea a venit din refacerea legaturii cu Dumnezeu .

  Care este punctul dvs de vedere vis a vis de :

  - legatura dintre tulburarile psihice si relatia cu Dumnezeu

  - efectele pacatului asupra starii constiintei si implicit asupra impacarii cu sine

  - efectele marturisirii/spovedaniei in fata preotului si a primirii iertarii lui Dumnezeu asupra eliberarii constiintei de trecut si deci de balastul mental

  Multumesc .
  • Religion gives the meaning of life and science fin (Joi, 22 octombrie 2009, 11:39)

   Nossrat Peseschkian [hotnews.ro] i-a raspuns lui Eva

   In positive psychotheraphy, we believe that religion and science work together. Religion gives the meaning of life and science finds the meaning of it.
 • In need of approval (Miercuri, 21 octombrie 2009, 22:47)

  Ionut [anonim]

  Is there an easy way to get rid of the need of being appreciated and your ideas being accepted in order to be happy? I feel that for everything I do, I need approval from the people around me.

  This leads also to conflicts in my relationship with my girlfriend because I seek for approval in what I do. The problem is that conflicts don't motivate me, but they have the exact opposite effect, more suffering. Is therapy a way to solve my problem, or can I do it on my own?
 • intrebare (Miercuri, 21 octombrie 2009, 23:55)

  Adela [anonim]

  Buna ziua,
  1.Sunt studenta la Psihologie in ultimul an si vreau sa imi realizez licenta in domeniul clinic.M-ati putea ajuta cu o tema de actualitate din domeniul psihoterapiei pozitive sau din orice alta arie a psihoterapiilor umaniste?(ceva ce poate fi demonstrat prin metoda experimentului)
  2.As dori sa aflu ce tehnici si metode ale psihoterapiei pozitive as putea sa aplic pentru a ajuta o persoana sa renunte la fumat.
  3.Ce carti imi recomandati in legatura cu aceste subiecte?
 • alcoholism (Joi, 22 octombrie 2009, 0:53)

  ValT [utilizator]

  Is alcoholism curable? Do you consider it a desease? What would you recommend a person who has this problem since 25 years?

  And: What means hyperreactivity from psychological point of view?

  Thank you for your answer.
 • izolare (Joi, 22 octombrie 2009, 1:07)

  elisdg [anonim]

  ani de zile am avut o parere nu prea buna despre mine, as putea spune ca din pubertate-adolescenta. am realizat acest lucru pe la varsta de 21 ani din cauza ca nu aveam prieteni. singurele mele ocupatii incepand de la varsta de 15 ani era sa merg la scoala si in rest sa-mi petrect timpul cu familia. nu mi se parea nimic iesti din comun. cu timpul am realizat ca nu este bine. am incercat sa ma schimb, dar nu am reusit. care ar fi cauza (poate o depresie?) si ce m-ati sfatui? stiu ca pare ciudat ca o persoana se izoleaza in zilele noastre, dar din pacate aceasta este situatia mea.

  multumesc,
  ana
  • un raspuns (Vineri, 23 octombrie 2009, 0:41)

   max [anonim] i-a raspuns lui elisdg

   Ma regasesc pe mine in ceea ce zici tu. Din liceu nu am mai pastrat legatura cu nimeni (doar cu o persoana, dar m-a uitat iar o alta s-a facut nevazuta dupa ce a incercat sa ma pacaleasca), si doar cu cateva persoane din facultate (dar si aici, era mai mult apel din partea mea asa am cam renuntat, desi nu am neglijat niciodata sa raspund la vreun mesaj). Odata am ajuns in discutie cu cineva care era ffff stresat; de ce? el dorea aprecierea celorlalti. Acel stres se vedea in comportarea lui, iar rezultatul era contrariu.

   Daca nu devii un "monstru" in cautare de prieteni poti sa devii unul care e impotriva tuturor - un fel de repulsie fatza de oricine, ca o razbunare.

   O definitie simpla a prietenului din pucntul meu de vedere " sa ii distrugi masina , sa il suni la ora 2 noaptea, iar el sa te intrebe daca te simti bine", greu de gasit asa oameni dar nu imposibil.

   Invata, citeste, invata limbi straine, asa vei avea sansa sa cunosti mult mai multi oameni si mai diferiti, si pleaca din tara. Sa nu crezi ca va fi usor, dar daca tot nu ai prieteni, nu pierzi nimic. Si prietenii o sa apara; nu ai nevoie de o colectie, sunt suficienti 4 prieteni din cele 4 zari; 4 din 6 miliarde de oameni, dar vei sti ca sunt prieteni adevarati, restul ... sunt amici, care trec, se schimba, care pana la urma nu trebuie sa te irosesti pentru ei (cum spunea un chinez "trebuie sa fie o situatie de tip win-win", pe asta nu l-as dori prieten nici daca imi da mana lui dreapta)

   Vezi deci nu esti singur; stii ca cel putin o alta persoana a "trecut" prin aceeasi situatie.

   PS: depresie va ajunge daca te vei stresa cu acest lucru, deci relax, take it easy
   Si nu fa nebuni ca sa impresionezi pe eventualii "prieteni", acestia nu te vor vedea ca un prieten ci ca un clown care ii distreaza.
 • 30 years (Joi, 22 octombrie 2009, 6:24)

  Ion [anonim]

  Hello,

  I have 30 years and I realized that I dont have any passions in life. I can really say that I dont like anything. I started many things in my life and had lots of activities but I could not finish any of them.
  Can Positive Psychotherapy help me? Or I should just live making nothing of my life?

  Thank you.
  • ..... (Joi, 22 octombrie 2009, 15:29)

   maze [anonim] i-a raspuns lui Ion

   Faptul ca esti constient de asta e un pas inainte. Fii atent la sfaturile apropiatilor tai e posibil sa auzi lucruri importante din perspectiva lor referitoare la tine, si sa incerci sa intelegi care cauza esecurilor.

   E posibil sa iti subminezi orice actiune printr-o atitudine pesimista sau critica.,daca e adevarat incearca sa iti reconsideri atitudinea fata de viata.

   http://www.youtube.com/watch?v=nMUjfi5hbhU
 • loosing someone we love (Joi, 22 octombrie 2009, 7:43)

  Tina [anonim]

  I lost my 3 years child in an accident five months ago. Together with my husband, we try to survive, to continue for each other and for the second baby we had few months ago. It's not easy to live. The choice we made is to beleive that is something after, that our beloved child is happy now somewhere. But the doubt is there alwyas. As a mother, I feel that a part of me ceesed to live, I am a half person who lives a half life.
  Which kind of therapy is possible in our case?
  • ... (Vineri, 23 octombrie 2009, 13:46)

   pdb [anonim] i-a raspuns lui Tina

   I-a si fa un test - gandeste-te pentru o clipa ca ai pierdut pe amandoi copii in acel accident.
   Nu te indrepta prea mult catre religie decat intr-o oarecare masura, de cele mai multe ori poti ajunge la ceea ce eu numesc paranoia religioasa. Nu te minti cu idei de genul "asa a dorit Dumnezeu", fiindca s-ar putea sa te stresezi cu intrebarea "si totusi de ce a dorit asa".
   In astfel de situatii vezi care sunt lucrurile care iti fac placere, si fa-le pe acestea.
   Gandeste-te ca ai trecut o lectie, dura intr-adevar, din care poti sa inveti ca pe langa lucrurile de nimic dupa care alergam, viata are cea mai mare insemnatate (viata si iubirea fatza de altcineva).
 • despre puterea gandului pozitiv (Joi, 22 octombrie 2009, 8:03)

  neimportant [anonim]

  ...atat profesional cat si personal am tot ce mi-am dorit (am crezut foarte mult in visele mele)...si totusi ceva lipseste. Dorinta de a fi buna in tot ceea ce fac, de a asimila tot mai multe informatii de a intelege tot ceea ce se intampla ...toate acestea ma imping adesea spre gandul ca de fapt nu am nimic. Duc o lupta permanenta cu mine insami, in sensul de a-mi demonstra cat de multe am realizat cu puterea gandului pozitiv...si totusi ceva lipseste
  • ce lipseste ? (Joi, 22 octombrie 2009, 12:52)

   vazi [anonim] i-a raspuns lui neimportant

   Noi oamenii preluam multe lucruri - bune si rele - din copilarie. Trasaturile de caracter, comportamentele si atitudinile cele mai puternice ale persoanelor care au autoritate asupra noastra - de cele mai multe ori parintii - sunt insusite ca litera de lege si ne urmaresc toata viata.
   In cazul Dumenavoastra este posibil ca mama sa fi fost permanent nemultumita de ceea ce faceati. La dansa putea fi vorba doar de o nemultumire generata de relatia cu sotul (tatal dvs.) sau orice altceva. Aceasta nemultumire se exterioriza si o proiecta prin gesturi si cuvinte catre Dumneavoastra. Dumneavoastra incercati sa fiti cat mai buna ca sa nu mai fiti criticata.
   Timpul a trecut, nu mai sunteti cu parintii, dar dorinta de a face totul cat mai bine a ramas.

   Pentru a va vindeca e nevoie sa intelegeti ca sunteti perfecta asa cum sunteti in prezent. Nu e nevoie sa adaugati sau sa scoateti nimic. Incercati sa "savurati" starea de multumire si de impacare cu sine!
   Este necesar de asemenea sa schimbati imaginea persoanei - mama daca va aflati in situatia presupusa - care v-a adresat critici. Imaginati-va pur si simplu ca acea persoana este plina de liniste, de pace, de calm si de iubire.
   Nu este usor dar cu insisitenta veti reusi si atunci si reactia Dumneavoastra interioara se va schimba. Veti inceta sa cautati continuu si veti fi impacata cu sine insusi.
   Atunci va veti bucura cu adevarat de viata !

   /
   • multumiri (Joi, 22 octombrie 2009, 13:47)

    neimportant [anonim] i-a raspuns lui vazi

    Apreciez faptul ca ati fost interesat/interesata de subiectul meu. Cu siguranta am sa iau in considerare sfatul dvs.
  • he he... (Joi, 22 octombrie 2009, 15:43)

   maze [anonim] i-a raspuns lui neimportant

   Iti lipseste starea de implinire, pentru ca din ce spui ai alergat sa iti indeplinesti anumite obiective care credeai ca te fac fericitia, sabloane mostenite de la parinti ,societate.

   Starea de a face(a stii) domina starea de A FI de aici apare tot conflctul.

   Gandeste-te cum ii privesti pe cei care nu sunt la fel de competitivi ca tine. De ce?!
   • raspuns... (Miercuri, 28 octombrie 2009, 19:26)

    neimportant [anonim] i-a raspuns lui maze

    ...sincer...ma intreb cum pot fi asa de nepasatori (desi poate este un cuvant si o acuzatie mult prea dura), iar pe de alta parte ...oare de ce nu pot fi si eu asa??...imi dau seama apoi ca ...fiind ca ei nu as mai fi eu
 • Intrebare (Joi, 22 octombrie 2009, 9:21)

  Carina [anonim]

  Poate avea suferinta efecte pozitive? Sufar (nu conteaza din ce motive) si cred ca asta ma va marca negativ pentru toata viata. Nu pot curma suferinta caci nu depinde numai de mine dar ma gandesc ca timpul o va atenua. Ce efecte pozitive concrete ar putea sa existe?
  • efecte suferinta (Joi, 22 octombrie 2009, 13:24)

   vasi [anonim] i-a raspuns lui Carina

   Suferinta nu are nici un efect pozitiv in sine. Ea genereaza doar durere si chin.
   Insa intelegerea cauzelor suferintei are un puternic efect pozitiv. De cele mai multe ori - chiar daca ne este f greu sa acceptam sau sa intelegem asa ceva - cauza suferintei este in noi insine.
   Cand am constientizat cauza reala a suferintei noastre se produce tranformarea noastra interioara. Aceasta este cea mai nobila caracteristica a fiintei umane!
 • anxietate (Joi, 22 octombrie 2009, 9:36)

  crinu [anonim]

  Buna ziua, as dori sa stiu cum se poate vindeca o persoana care a suferit de anxietate dobandita ca urmare a stresului emotional?
  va multumesc, crinu
 • FIGHTING LES (Joi, 22 octombrie 2009, 10:02)

  Laura [anonim]

  Since I was 19 (now 25) I'm suffering of LES. At first I didn't know much about this desease and I was very optimist that in the future I will be cured, idea that helped me to get into remission, but 1 year . Everything was in order for 2 years after (no drugs, no pains). Then I had a relapse. At that moment I didn't know whom to adress and in which doctor to trust, as no tratment was good to me and my body was becoming worse. Now I don't trust anyone. I have read a lot about LES and I am a litlle scared about its causes. I LOST MY CONFIDENCE. HOW CAN I RECOVER IT? HOW CAN I TRUST AGAIN DOCTORS? I feel like fighting in the future but I need an urge. Which can be this? Thank you and good luck!
 • Mituri si legende (Joi, 22 octombrie 2009, 10:12)

  mit [anonim]

  Exista mituri care se regasesc in majoritatea culturilor? Sau care au caracter regional? Sunt acestea dovezi ale unui mental colectiv sau a unei istorii comune?
  In ceea ce priveste relatia dintre cultura si boala, metoda dvs de tratament se poate aplica doar la nivel de individ sau si la nivel de comunitati? Are doar caracter curativ sau si preventiv? Ar putea fi de interes pentru sistemul educational?
  Multumesc
 • societate versus psihic (Joi, 22 octombrie 2009, 10:21)

  Cornel Cretu [anonim]

  Care este părerea dvs. cu privire la influenţa sau noninfluenţa societăţii în ansamblu (educaţie, cultură, religie, structură politică, mediu, alimentaţie etc) asupra psihicului şi cum putem influenţa în sens pozitiv dezvoltarea personală din acest punct de vedere? Societatea ar trebui să fie supusă unor norme pentru aceasta? Şi dacă da, cine trebuie să le impună şi cum?
 • suferinta ,conflictul si depresia (Joi, 22 octombrie 2009, 10:32)

  koka13 [utilizator]

  Ca multi dintre romani am atins toate cele trei rele ,respectiv suferinta,conflictul si depresia.Am 54 de ani si sunt pictor.Prin natura meseriei am incercat sa depasesc aceste neajunsuri si evident m-am putut pacali multi ani.Rezultatele acestora le traiesc acum cind as vrea sa -mi practic meseria si nu reusesc.Ma simt ca o leguma nefolositoare.Societatea imi da si o mina de ajutor sa ma simt asa.Culmea e ca am optimizat pe cei din jur intotdeauna dar pentru mine nu reusesc sa evaluez corect o eventuala iesire.Natura ar fi fost atit de necesara dar e mult prea scumpa pentru un artist.Ca si tratamentele de altfel.Cerul gri si lipsa confortului minim nu ma pot ajuta sa revin la o stare pozitiva si crizele nervoase le evit prin izolarea de ceilalti.Izolare care oricum exista si fara sa o doresc.Nu cred ca ceea ce traiesc eu este ceva aparte fata de multi dintre conationalii mei si chiar dintre ceilalti ai lumii.Transformarile climei si societatii acestui secol nu poate face fata valurilor de suferinte de acest gen iar metodele de alinare sunt din ce in ce mai neputincioase.Evident ca binele colectiv s-ar rasfringe si peste mine cu o parte pozitiva.Dar....cum nu mai suntem capabili de generozitate fata de aproapele nostru ma tem ca aspectele acestea sunt inspre agravare.Sau poate ma insel eu si vad printr-o prisma a suferintelor mele si atunci rog pe DomnulProf. Dr. Nossrat Peseschkian, sa-mi raspunda daca eu vad deformat si ce ar trebui sa fac pentru rectificarea opiniilor mele.Yoga,acupunctura,medicina traditionala si cea netraditionala,repet cred ca nu pot sa fie accesibile sau capabile sa ma poata sustrage de la a gindi asa cum gindesc.Dar rezultatul ..este doar confesiune aproape inutila.Starea de bine aproape ca am uitat-o si partile bune ale unicei vieti ce am trait-o nu le mai vad.Multumesc de rabdare si de timpul acordat si imi cer iertare daca va intristez.
  • starea ta (Joi, 22 octombrie 2009, 15:37)

   Razvan [anonim] i-a raspuns lui koka13

   Citisem un citat interesant intr-ocarte, nu il mai stiu exact, dar era ceva de genul.

   Bate si ti se va deschide,
   Ofera si vei primi,
   Nu intreba de ce ai primit ce ai primit ci ce ai facut tu cu ce ai primit,
   Asculta-ti inima in liniste si vei invata,
   ....si multe altele...

   ideea e sa inveti sa gandesti pozitiv, sa nu plangi dupa trecut ci sa inveti din el si sa privesti spre viitor traind prezentul.

   Ai o depresie, suferi, e normal, toti trecem prin asta, tu esti chiar binecuvantat, esti pictor, iti poti exprima toate trairile prin pictura ta s ite poti elibera de suferinta si de toate sentimentele negative asa. Cien a zis ca trebuie pictate doar lucrurile frumoase,sau natura, picteaza ceea ce simti, arata suferinta umana, mizeria umana, poluarea sau efectele incalzirii globale, asta trebuie sa faca un pictor, sa creeze o imagine a ceea ce vede cu sufletul, parerea mea. Toate starile astea nu l-au impiedicat pe Bacovia sa devina un artist foarte mare, in timp dupa ce te vei elibera de starea asta si vei ajunge sa gandesti mai pozitiv, poate vei avea si lucruri, tariri frumoase de pictat.

   Ai zis-o si tu, toata medicina traditionala si netraditionala nu te poate scoate din starea asta, daor tu ai puterea asta, trebuie sa vrei si vei reusi, tot ce trebuie sa faci este sa te eliberezi de sentimentele negative, mai ales ca estipictor si o poti face si sa gandesti pozitiv.
 • Therapy (Joi, 22 octombrie 2009, 11:07)

  Eli [anonim]

  I've started therapy a few months ago, with a therapist that was recommended to me. Currently i have two issues with him - actually with his therapy:
  1.) He does not allow me to finish my ideas, but cuts me off and draws a conclusion based on the first sentence(s). This is bothering because i feel that he should listen to all that i want to say in order to completely understand
  2.) I don't fully trust him - sometimes i doubt whether what he tells me is right
  Under these circumstances - although I think it did help me - do you think it maskes sense for me to keep going to him or shoul di get another tharapyst?
  Thank you in advance,
  Eli
  • schimba-l (Vineri, 23 octombrie 2009, 14:45)

   MB [anonim] i-a raspuns lui Eli

   :)
   2) decurge inevitabil din 1)
   Oamenii, in general, prefera sa li se dea directive in privinta problemelor, si unii terapeuti imbratiseaza bucurosi aceasta alternativa, iar pe baza experientei anterioare, povestilor care incep cu istorii similare, etc dau sfaturi la pachet, fara a incerca sa te asculte pina la capat.

   ... SAU stilul acesta ar putea fi parte a terapiei , sa te forteze cumva sa-ti expui nemultumirea , si atunci cel mai bine ar fi sa il confrunti, sa ii zici in fata ca nu ai nici o multumire ca nu te asculta si ca vei dori sa il schimbi.... daca se bosumfleaza / e oripilat , si crede ca nu porti recunostinta muncii lui, e valabil titlul :)
 • Chronic headaches (Joi, 22 octombrie 2009, 11:26)

  radurux [anonim]

  Do you know a story for someone with chronic headaches ? Thank you !
 • lonely and sad (Joi, 22 octombrie 2009, 11:34)

  andstahl [anonim]

  I am a woman with a succesfull career and a high social position, 2 wonderful children and a lovely husband who adores me and satisfy any wish I have. No reason not to be happy for the outside. In fact, I feel lonely and sad, I have moments when I want to run away from them and I am not at all sexually attracted to my husband. In fact, I am about to destroy everything with my attitude and I started wondering if there is a mental problem with me. Please tell me what can I do.
  • option (Vineri, 23 octombrie 2009, 1:08)

   pbn [anonim] i-a raspuns lui andstahl

   diversity; find a hobby, don't try to find another man, otherwise you're going to lose everything.

   "I started wondering if there is a mental problem with me" Mental? are you crazy? (a small joke). You're fine but take into account first line; you're just bored of your life; I mean you aren't a robot to the same things over and over again.

   Good-luck
 • Multumiri (Joi, 22 octombrie 2009, 11:53)

  Magda Barascu [hotnews.ro]

  Profesorul Peseschkian multumeste cititorilor HotNews.ro pentru interesul si intrebarile care i-au fost puse, si isi cere scuze ca nu a putut raspunde la toate intrebarile. Pentru mai multe raspunsuri la intrebari, profesorul Peseschkian recomanda cartile sale care sunt traduse si in limba romana.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Marţi