Farmacist Alice David, senior Brand Manager Sensiblu
Farmacist Alice David, senior
Brand Manager Sensiblu
Foto: Arhiva personala

In plin sezon de concedii, peste 50.000 de romani petrec in fiecare weekend pe litoral. Potrivit statisticilor Inspectoratului de Politie Constanta, aproape la fiecare sfarsit de saptamana, statiunile romanesti de la malul Marii Negre au fost din ce in ce mai aglomerate. Daca in mai, datele oficiale aratau 55.000 de persoane cazate in hoteluri, pensiuni si vile, la inceputul acestei saptamani numarul turistilor a depasit 70.000. Statisticile nu arata si cati dintre ei au avut parte de o vacanta reusita. Alice David, farmacist si senior Pharma Brand Manager la Sensiblu, a dat pentru cititorii Hotnews.ro cateva idei care sa-i ajute in pregatirea unui concediu cat mai placut.

O silueta atragatoare la plaja

Statisticile arata ca peste 80% dintre cei care se intorc din vacanta au cu doua-trei kilograme in plus. Specialistul recomanda ca, inainte de plecare, sa incercam o dieta care sa ne mentina in forma. Este important sa slabim macar doua kilograme dar, atentie, nu prin infometare: eliminarea meselor de dupa ora 7 seara, consumul a maximum doua felii de paine zilnic si scoaterea din meniu a dulcurilor ajuta foarte mult la mentinerea siluetei. Putina miscare facuta in fiecare dimineata – genuflexiuni, abdomene, ridicari de gantere, daca nu inotati sau nu faceti drumetii – au un rol important in tonifierea organismului.

Ce sa nu pui in bagaje

Dupa pregatirea corpului, urmeaza pregatirea bagajului. Concediul presupune sa luam cu noi strictul necesar, nu intreaga garderoba. Recomandat este sa nu solicitam coloana noastra si rabdarea partenerilor nostri impachetand vestimentatie inutila. La fel, atunci cand vine vorba despre produsele cosmetice, e bine sa ne limitam la strictul necesar. Nu trebuie, insa, uitate cremele protectoare si hidratante.

Pregatirea pielii

Ca sa fie gata de plaja, pielea trebuie pregatita din timp. Gelurile de dus cu scrub (abrazive) indeparteaza celulele moarte, dupa care este necesara tonifierea si hidratarea. Tot dupa dus este indicata si folosirea produselor anticelulitice. Dermatologii atrag atentia ca epilarea nu se face in ziua plecarii in concediu, ci cu o zi, doua inainte. Altfel, pot aparea iritatii sau pete nedorite.

Protectia solara

Nu e nevoie sa mai cumperi produse de protectie solara, daca ti-au ramas de anul trecut. Acestea au termen de garantie de peste un an. Trebuie, totusi, verificata eticheta. De retinut ca, in aceasta perioada a anului, o lotiune de plaja cu factor mare de protectie este potrivita mai ales pentru primele zile de plaja, dupa care poate fi inlocuita cu una al carei factor de protectie este mai mic. Pentru un efect de protectie optim, crema de protectie solara se aplica cu 15-30 de minute inainte de expunerea la soare. Pentru copii, exista creme speciale de protectie in farmacii.

Trusa de prim-ajutor

In bagaj este indicat sa existe si cateva pastile, cum ar fi cele pentru scaderea temperaturii, analgezice, pansamente gastrice ori alcool medicinal. Pentru copii, fiecare familie trebuie sa aiba o mini-trusa medicala cu picaturi de nas, siropuri pentru scaderea febrei, antialgice, solutii pentru rehidratare, un sirop de tuse, pansamente si solutii pentru dezinfectarea plagilor, unguente pentru arsuri si intepaturi de insecte, medicamente antialergice. Alice David atrage atentia ca exista si remedii naturiste: pentru vanatai si luxatii - unguent de arnica, extract de fructe de soc pentru raceli si gripa, gel de aloe vera pentru arsuri si iritatii ale pielii, ghimbir sau chimen pentru probleme intestinale.

Pentru mai putin stres

Mare atentie: actele, biletele de avion/ tren, rezervarea la hotel sunt esentiale pentru un voiaj reusit. Din bagaj nu trebuie sa lipseasca prosoapele, sapunul, pasta de dinti, gelul de dus, cremele hidratante, cele de protectie, costumele de baie, ochelarii si palaria de soare.