Farmacist Gabriela Manoliu, diriginte Help Net
Farmacist Gabriela Manoliu,
diriginte Help Net
Foto: arhiva proprie

In cadrul rubricii Intreba-l pe Doctor H/Invitatul sau raspunde, puteti adresa intrebari pe tema unui stil de viata sanatos, pe teme de ingrijire personala, sfaturi cum sa te protejezi de canicula, alte recomandari de sezon. Printre primii invitati, farmacist Gabriela Manoliu propune un set de reguli pe tema ce ai nevoie pentru bebe in vacanta, pentru a evita orice risc medical, pentru micut si pentru parinti, in concediu.

Multi tineri parinti viseaza la concediile pline de relaxare, iar cand vine vara incearca sa-si organizeze vacanta impreuna cu cel mic. Dar o plimbare de cateva zile a acestuia in afara mediului sau de viata obisnuit poate fi o provocare, caci nevoile sale sunt, ca si acasa, prioritare. Daca nu tii cont de ele riscul este ca ceea ce ar trebui sa fie o perioada de relaxare pentru toata familia sa se transforme intr-un vis urat.

Pentru cel mic nu uita sa iei in bagaje:

• imbracaminte potrivita sezonului de vara, dar si eventualelor schimbari de vreme

• trusa cosmetica a bebelusului

• trusa de prim ajutor a bebelusului

• rezerve de alimente cu care este el obisnuit, biberoane, canite, linguritele lui preferate pentru ca masa sa fie foarte aproape de ce primeste zilnic

• jucaria preferata, pernuta preferata, cartile cu povesti care ii plac cel mai tare.

Pentru siguranta, daca vei merge si cu masina stabileste obiectele sau jucariile care-l pot distra in timpul drumului, cand este treaz.

Parintii, care il cunosc cel mai bine pe micut, trebuie sa fie siguri ca vor putea asigura confort si siguranta acestuia in toata perioada de vacanta. El oricum va avea nevoie de cateva zile de adaptare, deci cel mai bine ar fi sa nu fie mutat prea des dintr-un loc in altul. Itinerarii sofisticate sau vizitarea unor puncte turistice interesante e mai bine sa fie amanate pentru varste ceva mai mari ale copilului.

Pe plaja pana in ora 11.00 si dupa 17.00

  • Expunerea la soare a unui nou nascut este INTERZISA. Dupa un an, micutul trebuie sa fie totusi imbracat cu tricou alb si sapca daca este expus la soare, sa fie protejat cu o lotiune solara speciala cu factor mare de protectie. El nu va iesi la soare mai mult de 30 de minute la inceput si doar dimineata  pana in ora 11:00 sau seara dupa ora 17:00. Ochii micutului trebuie obligatoriu protejati cu ochelari de soare speciali sau cu o palarie suficient de mare.

Bebe in vacanta
Bebe in vacanta
Foto: HotNews.ro
Atentie! Plecand in vacanta, la inceput, bebelusul va fi fara nici un motiv mai agitat. Este doar o chestiune de adaptare, care dupa prima, cel mult a doua zi va disparea si bebelusul va intra in ritmul lui normal.

  • Imbracamintea bebelusului trebuie sa fie adecvata locului in care parintii s-au hotarat sa-si petreaca vacanta, la mare sau la munte. Pe lânga imbracamintea mai usoara de vara, palariute, umbrelute si imbracaminte ceva mai groasa, nu vor lipsi costumasele din bumbac gros, costumasele matlasate, costumul din material impermeabil cu gluga pentru vreme ploioasa sau ninsoare, caciulita, fular, ghetutele, mai ales daca este vorba despre o vacanta la munte
  • Scutecele de unica folosinta si servetelele umede care s-au folosit pâna in momentul plecarii de acasa, ocupa un loc special in bagajul bebelusului. Ele trebuie sa fie luate intr-o cantitate corespunzatoare cu numarul de zile de vacanta, deoarece schimbarea lor brusca poate produce iritatii nedorite ale pielii bebelusului.
  • Când se pleaca pentru prima data in vacanta cu bebelusul, pentru continutul trusei medicale a bebelusului, se cere parerea medicului pediatru care il ingrijeste in mod normal.
  • Daca bagajul bebelusului va fi organizat cu atentie si separat de cel al parintilor, surprizele neplacute vor fi rare si vacanta poate fi o experienta noua si frumoasa pentru toti trei.

Intreaba-l pe invitatul lui Dr. H: Ai intrebari la care iti poate raspunde un specialist? Adreseaza intrebarea ta folosind formularul de la finalul articolului pe teme precum: frumusete, ingrijire personala, stil de viata natural, ingrijirea pielii in sezonul estival etc