29% dintre participantii la un chestionar online nu stiu nimic despre papiloma, virusul uman, si despre conditiile in care acesta poate produce cancer, in timp ce 18% au auzit de HPV, dar stiu foarte putin. La chestionarul online au participat peste 4.162 de cititori (pana luni, 15 iunie, ora 11.00).

Chestionarul a plecat de la faptul ca studiile stiintifice sustin: cancerul de col uterin este cauzat de papiloma, virusul uman (HPV).

La intrebarea "Ai auzit vreodata de papiloma, virusul uman?", 29% dintre respondenti au declarat ca nu au auzit niciodata de acest virus, 18% spun ca au auzit vorbindu-se de HPV, dar ca nu stiu mai nimic despre virus.

30% au raspuns ca stiu cate ceva despre HPV, in timp ce 22% s-au declarat informati cu privire la acest virus.

Este nevoie de mai multe informatii despre acest virus sau considerati ca se stie suficient?

Important

De subliniat este ca HPV este foarte frecvent. Se estimeaza ca 4 femei din 5 sunt infectate cu HPV în timpul vietii. Toate cazurile de cancer de col uterin sunt provocate de infectii persistente cu tulpini oncogene ale acestui virus HPV, peste 70% dintre ele datorandu-se tulpinilor 16 si 18.

Uneori organismul poate elimina virusul, dar atunci cand infectia persista in organism, aceasta duce la cancer de col uterin, fara ca femeia respectiva sa aiba vreun simptom de boala.

Odata ce virusul exista in organism, acesta nu poate fi eliminat cu niciun fel de medicament, singura solutie fiind preventia secundara prin control periodic Babes-Papanicolau. Astfel se pot identifica modificari ale celulelor si se poate interveni devreme in cazul declansarii unei stari precanceroase sau canceroase, crescand sansele de supravietuire.

Cancerul de col uterin - o boala frecventa

Cazurile de cancer de col uterin sunt frecvente si ingrijoratoare in Romania, in fiecare zi sunt diagnosticate 9 femei iar 6 mor si suntem primii in Europa, atat ca incidenta cat si ca mortalitate. Din pacate, aceste cifre se datoreaza in primul rand faptului ca femeile din Romania cunosc foarte putin despre cauzele care provoaca acest tip de cancer si despre mijloacele de preventie.

Cateva statistici cu privire la cancerul de col uterin (arhiva, sursa: Ministerul Sanatatii)

  • HPV este prezent in 99,7% din cazurile de cancer de col uterin si care omoara zilnic sase romance.
  • Potrivit datelor publicate de Ministerul Sanatatii, peste 3.000 de romance sunt nou diagnosticate in fiecare an cu cancer de col uterin, flagel ce reprezinta in Romania prima cauza de mortalitate prin cancer la femeile cu varsta cuprinsa intre 15 si 44 de ani.
  • Romania depaseste rata mortalitatii cauzate de virusul HPV din statele comunitare de 6,3 ori.

Care este cauza cancerului de col uterin, cum se transmite HPV si cum poate fi tratat

Infectia genitala cu HPV este cauza a peste 99% din totalul cazurilor de cancer de col uterin. Cele mai agresive tipuri de HPV, 16 si 18, sunt responsabile pentru aparitia cancerului de col uterin in 8 cazuri din 10. HPV se transmite direct, prin simplu contact cutanat, in timpul tuturor tipurilor de activitate sexuala, dar nu numai astfel. O femeie este expusa riscului de cancer de col uterin, chiar daca nu are activitate sexuala.

Cele mai multe infectii genitale cu virus HPV nu se manifesta prin niciun simptom, asa ca o persoana nu poate sti daca este sau nu infectata, daca nu consulta un medic. Testele citologice Babes-Papanicolaou sunt singurele care detecteaza celulele anormale ale colului uterin.

Cancerul de col uterin poate fi tratat atunci cand este depistat in stadii cat mai usoare, dar de multe ori interventia chirurgicala este radicala iar femeia respectiva, chiar daca isi salveaza viata, va suporta o trauma psihica uriasa. Cancerul de col uterin poate fi si prevenit, conditia principala fiind sa cunosti cauzele care il determina si sa stii cum sa actionezi. In acest moment, oamenii de stiinta afirma ca exista un vaccin care poate preveni infectia cu cele doua tulpini HPV inalt oncogene 16 si 18 care determina peste 70% din cazurile de cancer de col uterin.

Intaintea oricarei decizii, vezi cateva adrese utile: