Intalnire DoctorH

VIDEO Victor Olsavsky, reprezentantul OMS in Romania: Suntem atenti la orice nou tip de virus, pentru ca o epidemie pornita bland poate deveni severa

de Redactia     HotNews.ro
Luni, 15 iunie 2009, 11:00 DoctorH - Intreaba un Medic


Victor Olsavsky
Foto: Arhiva personala
Victor Olsavsky, reprezentantul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, a discutat online cu cititorii HotNews.ro despre gripa porcina din Romania, pericolele virusului AH1N1 si ce masuri de preventie trebuie adoptate de catre populatie. Pe teritoriul Romaniei numarul cazurilor de imbolnavire cu gripa noua se ridica la 16. Dintre acestea, 9 persoane sunt deja externate, fiind vindecate.
 • Intalnirea s-a incheiat
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Virusul AH1N1 a infectat 28.774 de persoane din 74 de tari, provocand 144 de decese, arata cel mai recent bilant al Organizatiei Mondiale a Sanatatii, dat publicitatii joi, informeaza AFP. Pertinenta rapoartelor OMS are de suferit, intrucat tarile cel mai grav afectate, precum SUA, au renuntat sa inregistreze toate contaminarile. De asemenea, statele sarace nu au intotdeauna posibilitatile necesare de detectare a prezentei virusului, mai arata OMS in raport.


Citeste mai multe despre   

Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 Dan

  1. De ce OMS raporteaza doar imbolnavirile, nu si vindecarile?
  2. Cate persoane sunt efectiv bolnave la aceasta ora in lume (nu cate au fost infectate, chiar daca ulterior au decedat sau s-au vindecat)?
  3. Cum se compara aceasta cifra cu statistica altor tulpini ale virusurilor gripale?

  Multumesc.

  • Victor Olsavsky

   1. Raportam numai imbolnavirile deoarece o data un om vindecat nu mai este contagios, nu ne intereseaza.
   2.E foarte greu de spus. Avem 895 de persoane noi de la o zi la alta. Probabil ca in acest moment 2-3000 de persoane sunt bolnave in acest moment, nu mai mult de 2-3000.
   3. Vorbim de un virus nou AH1N1 pe care in acest moment il gasim raspandit in multe tari, mai exact 74 de tari din lume si o comparatie cu alte tulpini este prematura.

 • Întrebarea nr. 2 Deea

  1. In ce consta exact tratamentul pentru gripa porcina si care este intervalul de timp mediu in care pacientul la care boala este descoperita in faza incipienta se vindeca?


  2. Cate morti s-au inregistrat pana acum din randul pacientilor identificati in lume cu gripa porcina si care este cauza acestora? De ce tratamentul nu a fost eficient?

  3. Ce sanse sunt ca un bolnav descoperit rapid sa nu supravietuiasca virusului?

  4. Daca gripa se trateaza cu medicamente antigripale (tamiflu) de ce este aceasta mai speciala decat orice alta gripa care netratata ar putea provocat morti?

  Multumesc

  • Victor Olsavsky

   1. Incubatia dureaza intre 2 si 7 zile. Practic putem descoperi boala abia in acest interval de la infectare. Tratamentul este similar ca la oricare gripa cu simptomatice(impotriva febrei, durerilor de cap, etc) si daca este cazul cu antivirale. (oseltamivir si zanamivir).
   2. 145 de decese s-au inregistrat pana acum. S-a observat ca aproape toate cazurile de deces au survenit pe un organism care prezenta o serie de tare(conditii patologice preexistente). In plus la unele decese din Mexic conditiile de tratament si mediul din care proveneau nu au fost cele mai favorabile. In acest moment singura concluzie visavis de decese se axeaza in jurul unor conditii preexistente dificile ale organismului afectat.
   3. Mici. Judecand dupa aceasta mortalitate mica si dupa faptul ca imbolnavirile in majoritatea cazurilor au fost considerate blande spre moderate, supravietuirea pare sa fie regula. Practic, majoritatea imbolnavirilor au fost blande.
   4. Aceasta gripa este mai speciala pentru ca este vorba de un virus nou care nu a mai circulat in randul oamenilor si ca si oricare alt virus prin pasaje repetate de la om la om poate dobandi noi valente. Astfel un asemenea virus poate deveni mai "agresiv" si poate face ca o epidemie ce debuteaza bland la inceput sa continue sever. Cu alte cuvinte daca in acest moment vorbim de o mortalitate aproape neglijabila, exista posibilitatea ca prin evolutia acestui virus sa duca la o mortalitate mai ridicata.

 • Întrebarea nr. 3 Supastar

  1. Cati oameni mor anual de gripa obisnuita in romania?

  2. Cati oameni mor anual de gripa obisnuita in lume?

  • Victor Olsavsky

   1. In ultimele sezoane, au decedat in medie intre 12 si 20 de cazuri pe an in conditiile in care aceste epidemii sezoniere au fost de mici dimensiuni In anii in care gripa sezoniera era mai prezenta in Romania s-a ajuns chiar la un numar de 100 de decese, ex 1999 si 1983.
   2. Aproximativ 500.000.

 • Întrebarea nr. 4 gonzo

  care mai este credibilitatea OMS?

  dupa:
  - esecul tam-tam-ului cu vaca nebuna
  - esecul tam-tam-ului cu gripa aviara
  - faptul ca nu se mentioneaza rata insanatosirilor si antecedentele + varsta celor care au murit de gripa porcina
  - faptul (mentionat chiar si in hotnews) ca aceasta "pandemie" coincide cu discutiile despre reducerea contributiei la OMS
  - modul de impunere a vaccinului (ex: Franta), care in relatie cu producatorii vaccinului le aduce acestora venituri fabuloase, in conditiile punctului de mai jos
  - vaccinurile existente nu si-au demonstrat utilitatea decat intr-un numar infim de cazuri, iar termenul comunicat altor firme (toamna 2009) este prea apropiat pt a se face o verificare reala a eficientei lui (in conditiile in care Roche pretinde ca are deja vaccinul).

  • Victor Olsavsky

   In primul rand n-a fost esec. S-a descoperit care a fost cauza encefalitei spongiforme si s-a dovedit ca prin masurile sanitar-veterinar luate s-a impiedicat transmiterea de la animal la om.
   Nici gripa aviara nu este un esec. S-a obtinut oprirea transmiterii H5N1 de la pasare la om. Atunci exista pericolul ca acel H5N1 sa devina un virus cu potential pandemic prin recombinarea lui in organismul uman. Mai mult decat atat, la aceasta ora exista vaccin impotriva H5N1.
   Din moment ce avem o mortalitate sub 0,1-1,2% inseamna ca restul s-au insanatosit. Din punct de vedere al sanatatii publice ne intereseaza numarul de bolnavi si boala in sine (forma bolii) numarul de bolnavi pentru ca dorim sa stim cum se propaga virusul ca sa putem lua masuri de impriedicare, si forma bolii ca sa intelegem mai bine boala pentru ca s-o putem trata.
   Exista multe "teorii" visavis de aceasta pandemie, cea mai la moda este cea a conspiratiei. Cert este faptul ca virusul exista si se raspandeste, iar productia de vaccin va fi gata pana in aceasta toamna. In general, in fiecare an, OMS anunta formula vaccinului gripal sezonier in asa fel incat toti producatorii au la dispozitie cel putin 6 luni pentru producerea lui.
   Si in acest caz pregatirile pentru productie au inceput demult. Aceste pregatiri cuprind inclusiv procedee de verificare a eficientei.

 • Întrebarea nr. 5 Suparatu

  1. De ce se creeaza panica aceasta bizara?
  2. De ce pacienti care cica au fost detectati in Romania cu acest virus nu sunt tratati cum trebuie: sa ma explic: in primul rand sa li se dea toate informatiile necesare?

  3. De ce sa se declare Pandemie , cand Pandemia prin definitie inseamna (dupa Wikipedia caci mi-e lene sa iau dictionarul , dar cre ca acelasi lucru gasesc acolo:
  du grec ancien πᾶν / pãn (tous) et δῆμος / dễmos (peuple)) est une épidémie touchant une part exceptionnellement importante de la population et présente sur une large zone géographique .

  Iar apoi: "Parmi les nombreux paramètres qui transforment une maladie en pandémie, il faut considérer le temps d'incubation avant les premiers symptômes, et le temps avant la phase de contagion."

  4. Deci, de ce ne panicati? La cine serveste aceasta panica?
  5. Oare nu se incearca o spalare de creierasi?
  6.Oare nu este Pandemie de Panicare?
  7. As dori explicatii pentru:
  http://www.infowars.com:80/vaccines-as-biological-weapons-live-avian-flu-virus-placed-in-baxter-vaccine-materials-sent-to-18-countries/

  • Victor Olsavsky

   1. Mie nu mi se pare ca exista panica. Faptul ca subiectul a incitat diverse controverse si o atentie sporita din partea presei, ne ajuta sa comunicam mai usor riscurile.
   2. Pacientii detectati in Romania sunt tratati cum trebuie.
   3. Definitia pandemiei trebuia sa aiba si o serie de criterii mai clare pentru a putea fi declarata. Conform regulamentului sanitar international 2005 (care are valoare de tratat international) OMS a primit puterea de a declara sau nu pandemii si s-au definit niste criterii. Astfel daca se dovedeste transmiterea sustinuta in comunitati in 2 sau mai multe state din 2 sau mai multe continente avem pandemie si faza 6 de alerta.
   4.Noi nu panicam pe nimeni.

 • Întrebarea nr. 6 zack

  Din cate inteleg eu inca exista nedumeriri:
  1.Imbolnavirea a inceput in Mexic sau in SUA?
  2.Este posibil ca acest virus sa fie unul artificial (produs in laborator)?
  3.S-a comfirmat focarul de unde a inceput totul si cauzele?

  • Victor Olsavsky

   1. Mexic.
   2. Nu pare sa fie unul artificial. Un renumit virusolog a lansat ideea ca acest virus ar fi fost "scapat" dintr-un laborator. OMS impreuna cu laboratoarele de referinta continua cercetarile si in acest sens, dar din datele obtinute pana acum nu s-a putut confirma aceasta teorie.
   3. Se continua cercetarile.

 • Întrebarea nr. 7 nostrabrucanus

  .... dar
  Considerand urmatoarele:
  - legislatia (UE, SUA) legata de situatiile de urgenta (pandemii) si fabricarea vaccinurilor permite utilizarea in masa a unor vaccinuri insuficient testate, producatorii sunt scutiti de orice responsabilitate.
  - In aceasta pandemie, vaccinurile vor fi produse cu o tehnologie insuficient testata si, in plus, aceasta tehnologie ( linii celulare continue NEOPLASTICE care ajung sa fie asa printr-un mecanism foarte putin inteles ) este subiectul multor discutii din 1999 incoace din pricina potentialului de declansare a unor tumori dupa inoculare. Liniile Vero Cell dar si celelalte linii .. toate sunt subiect de controverse legat de posibilul potential de a declansa tumori canceroase. Cercetatorii CRED ca ADN-ul rezidual nu creeaza probleme, dar realitatea ( impactul asupra sanatatii umane) NU se cunoaste!
  - mortalitatea din cauza gripei in sine este foarte mica; majoritatea deceselor apar din cauza pneumoniilor secundare sau din cauza unor conditii medicale pre-existente. In plus, studii noi ce au cercetat datele din ultimul secol legate de gripa pun sub semnul conceptul de pandemie asa cum il promoveaza OMS-ul
  - unele vaccinuri curente utilizate la copii favorizeaza penumoniile ( cazul GSK - Rotarix, conform rapoartelor prezentate in comisiile FDA)
  - avand in vedere favorizarea de catre OMS a producatorilor de vaccinuri din tarile dezvoltate ( conform discutiilor din 2005 incoace )

  Intrebarile sunt urmatoarele:

  1. Ce responsabilitate isi asuma OMS-ul legat de efectele adverse ale vaccinarilor recomandate?
  2. Cum pot cetatenii sa traga la raspundere OMS-ul si guvernele tarilor ce aplica recomandarile OMS-ului IN CAZUL unor efecte adverse periculoase? Care este calea legala in Romania? In Austria este clar, reprezentanta (dna Chan) OMS a fost data in judecata pentru genocid de catre jurnalista Jane Burgermeister.

  • Victor Olsavsky

   Nici legislatia UE si nici legislatia SUA nu permite sub nicio forma utilizarea individuala sau in masa a unor vaccinuri insuficient testate, iar producatorii nu sunt scutiti de responsabilitate.
   Tehnologia de productie a vaccinurilor gripale este foarte bine testata.
   Notiunea de pandemie nu se refera la severitatea bolii in sine si deci implicit la mortalitatea cauzata de o boala sau alta. Pandemia se refera strict la extinderea geografica a unei boli.
   OMS nu favorizeaza niciun producator, odata formula unui vaccin gripal stabilita (tulpinile) acestea sunt puse la dispozitia tuturor producatorilor.

 • Întrebarea nr. 8 ili

  Sunt diverse gripe in fiecare an si nu se declara pandemie pt ele. In plus, din statisticile publicate nu reiese ca mortalitatea ar fi mai mare in cazul gripei porcine decat in cazul altor gripe.

  • Victor Olsavsky

   Am raspuns mai sus.

 • Întrebarea nr. 9 Novartis

  Cum se face ca la o zi dupa ce este anuntata pandemia, producatorul elvetian Novartis anunta finalizarea vaccinului, cu efect direct asupra cursului actiunilor Novartis ?

  Cati actionari importanti se afla in conducerea OMS ?

  • Victor Olsavsky

   OMS inca nu a precizat tulpina candidata pentru vaccinul pandemic. Probabil ca acest lucru se va intampla in urmatoarele saptamani. Conducerea OMS este formata dintr-un consiliu executiv ai carui membri sunt desemnati de catre guvernele statelor membre OMS. Directorul general este ales de catre delegatiile statelor membre. Niciun staff OMS nu are voie sa fie in vreo relatie cu indiustria farmaceutica.

 • Întrebarea nr. 10 Anca

  1.femeile insarcinate sunt mai expuse sa dezvolte forme mai severe ale virusului?

  2.in cazul contaminarii cu A(H1N1) in ultimul trimiestru de sarcina(dupa saptamana 35) , se poate administra tratamentul cu antivirale fara a avea efecte negative asupra copilului?

  3.in cazul in care un vaccin va fi produs, este indicat ca acest vaccin sa fie administrat inclusiv nou-nascutilor sau este o varsta minima de la care vaccinul poate fi administrat?

  Multumesc!

  • Victor Olsavsky

   1. Intr-adevar se pare ca femeile insarcinate au dezvoltat o forma mai severa. Dar acest lucru inca nu inseamna ca devine o regula.
   2. Si in aceasta situatie se aplica o regula generala si anume evitarea pe cat posibil a utilizarii medicamentelor pe parcursul sarcinii. Dar daca situatia o impune, se aplica principiul riscului minim si a interesului mamei. Cu alte cuvinte, daca o astfel de infectie pune in pericol viata mamei, se vor administra antivirale.
   3. Deocamdata incidenta acestei gripe a fost semnalata cu precarede la adultul tanar.

 • catalin

  1. Exista riscul restrictionarii deplasarii in Europa?
  2. Ce tip de 'asigurare de sanatate' trebuie sa ai (daca te afli intr-o tara a UE),pentru a "acoperi" eventuale servicii de asistenta medicala in cazul imbolnavirii cu AH1N1?
  3. Personalul nemedical angajat al Ministerului Sanatatii poate pleca in concediul de odihna in cazul mentinerii pandemiei porcine?
  Multumesc2190 vizualizari

 • Raportarea cazurilor (Duminică, 14 iunie 2009, 17:59)

  Dan [anonim]

  1. De ce OMS raporteaza doar imbolnavirile, nu si vindecarile?
  2. Cate persoane sunt efectiv bolnave la aceasta ora in lume (nu cate au fost infectate, chiar daca ulterior au decedat sau s-au vindecat)?
  3. Cum se compara aceasta cifra cu statistica altor tulpini ale virusurilor gripale?

  Multumesc.
  • a (Luni, 15 iunie 2009, 11:04)

   Victor Olsavsky [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dan

   1. Raportam numai imbolnavirile deoarece o data un om vindecat nu mai este contagios, nu ne intereseaza.
   2.E foarte greu de spus. Avem 895 de persoane noi de la o zi la alta. Probabil ca in acest moment 2-3000 de persoane sunt bolnave in acest moment, nu mai mult de 2-3000.
   3. Vorbim de un virus nou AH1N1 pe care in acest moment il gasim raspandit in multe tari, mai exact 74 de tari din lume si o comparatie cu alte tulpini este prematura.
   • Multumesc (Luni, 15 iunie 2009, 11:53)

    Dan [anonim] i-a raspuns lui Victor Olsavsky

    M-am linistit. Din cei ~29.000 de persoane infectate, ~26.000 s-au facut bine si 145 au murit.

    Va multumesc pentru sinceritate.
 • Tratament (Duminică, 14 iunie 2009, 21:03)

  Deea [anonim]

  1. In ce consta exact tratamentul pentru gripa porcina si care este intervalul de timp mediu in care pacientul la care boala este descoperita in faza incipienta se vindeca?


  2. Cate morti s-au inregistrat pana acum din randul pacientilor identificati in lume cu gripa porcina si care este cauza acestora? De ce tratamentul nu a fost eficient?

  3. Ce sanse sunt ca un bolnav descoperit rapid sa nu supravietuiasca virusului?

  4. Daca gripa se trateaza cu medicamente antigripale (tamiflu) de ce este aceasta mai speciala decat orice alta gripa care netratata ar putea provocat morti?

  Multumesc
  • a (Luni, 15 iunie 2009, 11:13)

   Victor Olsavsky [hotnews.ro] i-a raspuns lui Deea

   1. Incubatia dureaza intre 2 si 7 zile. Practic putem descoperi boala abia in acest interval de la infectare. Tratamentul este similar ca la oricare gripa cu simptomatice(impotriva febrei, durerilor de cap, etc) si daca este cazul cu antivirale. (oseltamivir si zanamivir).
   2. 145 de decese s-au inregistrat pana acum. S-a observat ca aproape toate cazurile de deces au survenit pe un organism care prezenta o serie de tare(conditii patologice preexistente). In plus la unele decese din Mexic conditiile de tratament si mediul din care proveneau nu au fost cele mai favorabile. In acest moment singura concluzie visavis de decese se axeaza in jurul unor conditii preexistente dificile ale organismului afectat.
   3. Mici. Judecand dupa aceasta mortalitate mica si dupa faptul ca imbolnavirile in majoritatea cazurilor au fost considerate blande spre moderate, supravietuirea pare sa fie regula. Practic, majoritatea imbolnavirilor au fost blande.
   4. Aceasta gripa este mai speciala pentru ca este vorba de un virus nou care nu a mai circulat in randul oamenilor si ca si oricare alt virus prin pasaje repetate de la om la om poate dobandi noi valente. Astfel un asemenea virus poate deveni mai "agresiv" si poate face ca o epidemie ce debuteaza bland la inceput sa continue sever. Cu alte cuvinte daca in acest moment vorbim de o mortalitate aproape neglijabila, exista posibilitatea ca prin evolutia acestui virus sa duca la o mortalitate mai ridicata.
 • comparatie (Duminică, 14 iunie 2009, 22:05)

  Supastar [utilizator]

  1. Cati oameni mor anual de gripa obisnuita in romania?

  2. Cati oameni mor anual de gripa obisnuita in lume?
  • a (Luni, 15 iunie 2009, 11:16)

   Victor Olsavsky [hotnews.ro] i-a raspuns lui Supastar

   1. In ultimele sezoane, au decedat in medie intre 12 si 20 de cazuri pe an in conditiile in care aceste epidemii sezoniere au fost de mici dimensiuni In anii in care gripa sezoniera era mai prezenta in Romania s-a ajuns chiar la un numar de 100 de decese, ex 1999 si 1983.
   2. Aproximativ 500.000.
 • care mai este credibilitatea OMS (Duminică, 14 iunie 2009, 23:32)

  gonzo [anonim]

  care mai este credibilitatea OMS?

  dupa:
  - esecul tam-tam-ului cu vaca nebuna
  - esecul tam-tam-ului cu gripa aviara
  - faptul ca nu se mentioneaza rata insanatosirilor si antecedentele + varsta celor care au murit de gripa porcina
  - faptul (mentionat chiar si in hotnews) ca aceasta "pandemie" coincide cu discutiile despre reducerea contributiei la OMS
  - modul de impunere a vaccinului (ex: Franta), care in relatie cu producatorii vaccinului le aduce acestora venituri fabuloase, in conditiile punctului de mai jos
  - vaccinurile existente nu si-au demonstrat utilitatea decat intr-un numar infim de cazuri, iar termenul comunicat altor firme (toamna 2009) este prea apropiat pt a se face o verificare reala a eficientei lui (in conditiile in care Roche pretinde ca are deja vaccinul).
  • a (Luni, 15 iunie 2009, 11:26)

   Victor Olsavsky [hotnews.ro] i-a raspuns lui gonzo

   In primul rand n-a fost esec. S-a descoperit care a fost cauza encefalitei spongiforme si s-a dovedit ca prin masurile sanitar-veterinar luate s-a impiedicat transmiterea de la animal la om.
   Nici gripa aviara nu este un esec. S-a obtinut oprirea transmiterii H5N1 de la pasare la om. Atunci exista pericolul ca acel H5N1 sa devina un virus cu potential pandemic prin recombinarea lui in organismul uman. Mai mult decat atat, la aceasta ora exista vaccin impotriva H5N1.
   Din moment ce avem o mortalitate sub 0,1-1,2% inseamna ca restul s-au insanatosit. Din punct de vedere al sanatatii publice ne intereseaza numarul de bolnavi si boala in sine (forma bolii) numarul de bolnavi pentru ca dorim sa stim cum se propaga virusul ca sa putem lua masuri de impriedicare, si forma bolii ca sa intelegem mai bine boala pentru ca s-o putem trata.
   Exista multe "teorii" visavis de aceasta pandemie, cea mai la moda este cea a conspiratiei. Cert este faptul ca virusul exista si se raspandeste, iar productia de vaccin va fi gata pana in aceasta toamna. In general, in fiecare an, OMS anunta formula vaccinului gripal sezonier in asa fel incat toti producatorii au la dispozitie cel putin 6 luni pentru producerea lui.
   Si in acest caz pregatirile pentru productie au inceput demult. Aceste pregatiri cuprind inclusiv procedee de verificare a eficientei.
 • Suparatu (Luni, 15 iunie 2009, 7:38)

  Suparatu [anonim]

  1. De ce se creeaza panica aceasta bizara?
  2. De ce pacienti care cica au fost detectati in Romania cu acest virus nu sunt tratati cum trebuie: sa ma explic: in primul rand sa li se dea toate informatiile necesare?

  3. De ce sa se declare Pandemie , cand Pandemia prin definitie inseamna (dupa Wikipedia caci mi-e lene sa iau dictionarul , dar cre ca acelasi lucru gasesc acolo:
  du grec ancien πᾶν / pãn (tous) et δῆμος / dễmos (peuple)) est une épidémie touchant une part exceptionnellement importante de la population et présente sur une large zone géographique .

  Iar apoi: "Parmi les nombreux paramètres qui transforment une maladie en pandémie, il faut considérer le temps d'incubation avant les premiers symptômes, et le temps avant la phase de contagion."

  4. Deci, de ce ne panicati? La cine serveste aceasta panica?
  5. Oare nu se incearca o spalare de creierasi?
  6.Oare nu este Pandemie de Panicare?
  7. As dori explicatii pentru:
  http://www.infowars.com:80/vaccines-as-biological-weapons-live-avian-flu-virus-placed-in-baxter-vaccine-materials-sent-to-18-countries/
  • a (Luni, 15 iunie 2009, 11:33)

   Victor Olsavsky [hotnews.ro] i-a raspuns lui Suparatu

   1. Mie nu mi se pare ca exista panica. Faptul ca subiectul a incitat diverse controverse si o atentie sporita din partea presei, ne ajuta sa comunicam mai usor riscurile.
   2. Pacientii detectati in Romania sunt tratati cum trebuie.
   3. Definitia pandemiei trebuia sa aiba si o serie de criterii mai clare pentru a putea fi declarata. Conform regulamentului sanitar international 2005 (care are valoare de tratat international) OMS a primit puterea de a declara sau nu pandemii si s-au definit niste criterii. Astfel daca se dovedeste transmiterea sustinuta in comunitati in 2 sau mai multe state din 2 sau mai multe continente avem pandemie si faza 6 de alerta.
   4.Noi nu panicam pe nimeni.
 • Ne credeti spalati total la cap daca nu idioti? (Luni, 15 iunie 2009, 7:45)

  Suparatu [anonim]

  Da-o-n colo de treaba ce mai e si fraza asta de doi bani?

  Auziti:

  "Pertinenta rapoartelor OMS are de suferit, intrucat tarile cel mai grav afectate, precum SUA, au renuntat sa inregistreze toate contaminarile."

  Pai ce faceti aici chiar credeti ca suntem idioti? Auzi sa se declare Pandemie intr-o regiune (tara, saraca sau bogata) si sa nu se inregistreze numarul de contaminari!
  Si mai ales in SUA!
  Dar ce, nu mai au creion si papirus?
  Sau li s-a intrerupt curentul electric si nu mai au loc pe memoria calculatoarelor de atatatia bolnavi?
 • Intrebari (Luni, 15 iunie 2009, 8:22)

  zack [anonim]

  Din cate inteleg eu inca exista nedumeriri:
  1.Imbolnavirea a inceput in Mexic sau in SUA?
  2.Este posibil ca acest virus sa fie unul artificial (produs in laborator)?
  3.S-a comfirmat focarul de unde a inceput totul si cauzele?
  • a (Luni, 15 iunie 2009, 11:36)

   Victor Olsavsky [hotnews.ro] i-a raspuns lui zack

   1. Mexic.
   2. Nu pare sa fie unul artificial. Un renumit virusolog a lansat ideea ca acest virus ar fi fost "scapat" dintr-un laborator. OMS impreuna cu laboratoarele de referinta continua cercetarile si in acest sens, dar din datele obtinute pana acum nu s-a putut confirma aceasta teorie.
   3. Se continua cercetarile.
 • OMS recomanda diverse .. (Luni, 15 iunie 2009, 9:29)

  nostrabrucanus [anonim]

  .... dar
  Considerand urmatoarele:
  - legislatia (UE, SUA) legata de situatiile de urgenta (pandemii) si fabricarea vaccinurilor permite utilizarea in masa a unor vaccinuri insuficient testate, producatorii sunt scutiti de orice responsabilitate.
  - In aceasta pandemie, vaccinurile vor fi produse cu o tehnologie insuficient testata si, in plus, aceasta tehnologie ( linii celulare continue NEOPLASTICE care ajung sa fie asa printr-un mecanism foarte putin inteles ) este subiectul multor discutii din 1999 incoace din pricina potentialului de declansare a unor tumori dupa inoculare. Liniile Vero Cell dar si celelalte linii .. toate sunt subiect de controverse legat de posibilul potential de a declansa tumori canceroase. Cercetatorii CRED ca ADN-ul rezidual nu creeaza probleme, dar realitatea ( impactul asupra sanatatii umane) NU se cunoaste!
  - mortalitatea din cauza gripei in sine este foarte mica; majoritatea deceselor apar din cauza pneumoniilor secundare sau din cauza unor conditii medicale pre-existente. In plus, studii noi ce au cercetat datele din ultimul secol legate de gripa pun sub semnul conceptul de pandemie asa cum il promoveaza OMS-ul
  - unele vaccinuri curente utilizate la copii favorizeaza penumoniile ( cazul GSK - Rotarix, conform rapoartelor prezentate in comisiile FDA)
  - avand in vedere favorizarea de catre OMS a producatorilor de vaccinuri din tarile dezvoltate ( conform discutiilor din 2005 incoace )

  Intrebarile sunt urmatoarele:

  1. Ce responsabilitate isi asuma OMS-ul legat de efectele adverse ale vaccinarilor recomandate?
  2. Cum pot cetatenii sa traga la raspundere OMS-ul si guvernele tarilor ce aplica recomandarile OMS-ului IN CAZUL unor efecte adverse periculoase? Care este calea legala in Romania? In Austria este clar, reprezentanta (dna Chan) OMS a fost data in judecata pentru genocid de catre jurnalista Jane Burgermeister.
  • a (Luni, 15 iunie 2009, 11:41)

   Victor Olsavsky [hotnews.ro] i-a raspuns lui nostrabrucanus

   Nici legislatia UE si nici legislatia SUA nu permite sub nicio forma utilizarea individuala sau in masa a unor vaccinuri insuficient testate, iar producatorii nu sunt scutiti de responsabilitate.
   Tehnologia de productie a vaccinurilor gripale este foarte bine testata.
   Notiunea de pandemie nu se refera la severitatea bolii in sine si deci implicit la mortalitatea cauzata de o boala sau alta. Pandemia se refera strict la extinderea geografica a unei boli.
   OMS nu favorizeaza niciun producator, odata formula unui vaccin gripal stabilita (tulpinile) acestea sunt puse la dispozitia tuturor producatorilor.
 • De ce e considerata mai periculoasa decat altele? (Luni, 15 iunie 2009, 9:33)

  ili [anonim]

  Sunt diverse gripe in fiecare an si nu se declara pandemie pt ele. In plus, din statisticile publicate nu reiese ca mortalitatea ar fi mai mare in cazul gripei porcine decat in cazul altor gripe.
  • a (Luni, 15 iunie 2009, 11:41)

   Victor Olsavsky [hotnews.ro] i-a raspuns lui ili

   Am raspuns mai sus.
 • A doua zi dupa pandemie... (Luni, 15 iunie 2009, 9:39)

  Novartis [anonim]

  Cum se face ca la o zi dupa ce este anuntata pandemia, producatorul elvetian Novartis anunta finalizarea vaccinului, cu efect direct asupra cursului actiunilor Novartis ?

  Cati actionari importanti se afla in conducerea OMS ?
  • a (Luni, 15 iunie 2009, 11:44)

   Victor Olsavsky [hotnews.ro] i-a raspuns lui Novartis

   OMS inca nu a precizat tulpina candidata pentru vaccinul pandemic. Probabil ca acest lucru se va intampla in urmatoarele saptamani. Conducerea OMS este formata dintr-un consiliu executiv ai carui membri sunt desemnati de catre guvernele statelor membre OMS. Directorul general este ales de catre delegatiile statelor membre. Niciun staff OMS nu are voie sa fie in vreo relatie cu indiustria farmaceutica.
 • Intalnire online reprezentant OMS (Luni, 15 iunie 2009, 9:53)

  Anca [anonim]

  1.femeile insarcinate sunt mai expuse sa dezvolte forme mai severe ale virusului?

  2.in cazul contaminarii cu A(H1N1) in ultimul trimiestru de sarcina(dupa saptamana 35) , se poate administra tratamentul cu antivirale fara a avea efecte negative asupra copilului?

  3.in cazul in care un vaccin va fi produs, este indicat ca acest vaccin sa fie administrat inclusiv nou-nascutilor sau este o varsta minima de la care vaccinul poate fi administrat?

  Multumesc!
  • a (Luni, 15 iunie 2009, 11:48)

   Victor Olsavsky [hotnews.ro] i-a raspuns lui Anca

   1. Intr-adevar se pare ca femeile insarcinate au dezvoltat o forma mai severa. Dar acest lucru inca nu inseamna ca devine o regula.
   2. Si in aceasta situatie se aplica o regula generala si anume evitarea pe cat posibil a utilizarii medicamentelor pe parcursul sarcinii. Dar daca situatia o impune, se aplica principiul riscului minim si a interesului mamei. Cu alte cuvinte, daca o astfel de infectie pune in pericol viata mamei, se vor administra antivirale.
   3. Deocamdata incidenta acestei gripe a fost semnalata cu precarede la adultul tanar.
 • Gripa Noua (Luni, 15 iunie 2009, 10:08)

  catalin [anonim]

  1. Exista riscul restrictionarii deplasarii in Europa?
  2. Ce tip de 'asigurare de sanatate' trebuie sa ai (daca te afli intr-o tara a UE),pentru a "acoperi" eventuale servicii de asistenta medicala in cazul imbolnavirii cu AH1N1?
  3. Personalul nemedical angajat al Ministerului Sanatatii poate pleca in concediul de odihna in cazul mentinerii pandemiei porcine?
  Multumesc
  • a (Luni, 15 iunie 2009, 11:49)

   Victor Olsavsky [hotnews.ro] i-a raspuns lui catalin

   1. Nu.
   2. Nu exista diferentiere.
   3. Da (daca i se da voie)
 • P.S. la Gripa Noua (Luni, 15 iunie 2009, 10:30)

  catalin [anonim]

  Cum va explicati atitudinea ziaristei Jane Burgermeister fata de politica OMS-ului in cazul gripei porcine?
 • Stadiul productiei de vaccin? (Luni, 15 iunie 2009, 11:57)

  Daniel S [anonim]

  1. Puteti spune care este stadiul productiei de vaccin antigripal H1N1 (ce companii au primit virusul, care este procedura de validare din partea OMS -teste clinice, etc, Cand avem primul vaccin pe piata?
  2. OMS verifica si capacitatea de productie a institutelor / companiilor care au cerut virusul?
  3. cum decurge colaborarea cu institutul cantacuzino? Sa avem incredere ca in Romania, la inceperea anotimpului rece, vom avea suficient vaccin anti H1N1, de calitate si din productie interna?


Abonare la comentarii cu RSS

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică