Dr. Mihai Crețeanu, Medic Primar Spitalul AngioLife, Specialitate Radiologie Intervențională, a acordat un interviu în care a discutat despre varicocel, care sunt simptomele și ce diferențe există între operația clasică și emobolizarea (intervenția minim invazivă). "Varicocelul este întâlnit la cam 10-15% dintre bărbați. Însă, ca să devină și simptomatic și să îl pună pe pacient pe gânduri, vorbim de o incidență de 4-8% din bărbați" - Dr. Crețeanu Mihai.

Dr. Mihai CreteanuFoto: Captura YouTube

Ce este varicocelul?

Varicocelul este o afecțiune a bărbaților, afecțiune la nivelul testiculelor și se manifestă printr-o dilatare a venelor testiculare. Poplar putem spune că sunt varice ale testiculelor.

Simptome

Un bărbat poate simți o presiune la nivelul testiculului după un efort îndelungat sau după ce a stat în picioare mult timp. În principiu, simptomele apar la nivelul testiculului stâng. Această jenă poate să devină permanentă în cazul unor varicocele de grad 2 sau grad 3. Un alt simptom pe care îl poate experimenta un bărbat, în cazul unui varicocel, este acela sub forma unei dureri după un contact sexual.

Varicocelul este o afecțiune care se dezvoltă în timp, neexistând un puseu acut. Există doar dureri mai intense pe care le poate experimenta pacientul. Un alt simptom de luat în calcul este creșterea în volum a testiculelor, cu precădere a celui stâng. Această creștere este dată de ghemul de vase pe care pacientul îl simte la palpare ca un sac cu sârme. Așa îl descriu de obicei pacienții.

Toate aceste lucruri se întâmplă în timp și la un moment dat pacientul ia decizia să meargă la un medic urolog. Urologul recomandă cel mai frecvent o radiografie testiculară cu semnal Doppler. Bine, varicocelul poate fi descoperit și întâmplător. Spre exemplu, în cazul tinerilor care doresc să se înscrie la școlile militare, în timpul consultului medical, se poate descoperi această problemă.

Incidență

Varicocelul este întâlnit la cam 10-15% dintre bărbați. Însă, ca să devină și simptomatic și să îl pună pe pacient pe gânduri, vorbim de o incidență de 4-8% din bărbați. Cea mai mare problemă care poate apărea este infertilitatea. Iar în cazul bărbaților care ajung să aibă probleme cu infertilitatea, 8 din 10 bărbați sunt depistați și cu varicocel.

Diferențele din operația clasică și embolizare

Intervenția clasică, făcută de medicul urolog, este o intervenție care necesită o anestezie. Emoblizare, în schimb, este o procedură minim invazivă, fiind o procedură de radiologie intervențională, cu anestezie locală la nivelul plicii piciorului, a venei femurale. O altă diferență este timpul de spitalizare. La intervenția de embolizare, acesta este de 3 ore, iar la intervenția clasică este de 1-2 zile. În plus, perioada de recuperare și reintegrare socială este aproape imediată în cazul emoblizării. A doua zi pacientul își poate relua activitățile cu o minimă restricție la efort fizic de 5-7 zile. În cazul intervenției chirurgicale, repaosul este de la o săptămână în sus.

Embolizarea mai are și beneficiul că prezintă riscuri mult mai reduse, de sub 1%, și aici vorbim de riscuri minime, cum ar fi un hematom la locul de puncție sau o jenă la nivelul testiculului care a fost embolizat.

Interviul video cu medicul Mihai Crețeanu