​Intalnire online webPR

Bolile pulmonare ucid anual 1,3 milioane de copii in lume. In Romania 1 din 4 copii care isi pierd viata, moare din cauza bolilor respiratorii. Medicul Valeria Herdea a discutat online despre necesitatea vaccinarii gratuite a copiilor

de     Smile Media
Luni, 19 noiembrie 2012, 18:29 DoctorH - Intreaba un Medic


Dr. Valeria Herdea
Foto: Hotnews
Otita medie acuta, pneumonia, sinuzita si meningita sunt boli pneumococice care ucid anual milioane de copii. Organizatia Mondiala a Sanatatii sustine ca singura masura de prevenire a bolilor pneumococice este vaccinarea. Doctorul Herdea Valeria a discutat online despre necesitatea vaccinarii gratuite a copiilor.

In 23 de state europene copiii sunt protejati impotriva acestei boli prin programe de vaccinare derulate de autoritati. In Romania vaccinarea ramane la latitudinea parintilor si a banilor. Doar 2% dintre parintii romani isi permit in prezent sa cumpere vaccinul pneumococic si sa-si imunizeze copiii impotriva bolilor pneumococice.

"Spune DA introducerii vaccinului pneumococic!" este o petitie adresata autoritatilor care solicita ca din 2013  copiii din Romania sa aiba acces gratuit la vaccinul pneumococic. Puteti semna petitia accesand acest link.

CV Valeria Herdea

- A urmat cursurile Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures si a Universitatii Carol Davila din Bucuresti
- intre 2011-2012 a urmat cursurile Programului formare de formatori, in domeniul "Medicina de familie"
- din anul 1999 pana in prezent este medic primar medicina de familie

Nota Redactiei:
 • Puteti posta intrebari prin intermediul formularului de comentarii.
 • Fiecare cititor poate posta un singur comentariu, care poate contine cel mult 2 intrebari, pentru a da posibilitatea cat mai multor cititori sa intre in dialog cu invitatul.
 • Pentru coerenta si relevanta discutiei, nu vom aproba comentariile care nu se refera la tema anuntata, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste mai multe despre   

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


2925 vizualizari

 • cat de grave sunt (Luni, 19 noiembrie 2012, 18:54)

  ela1985 [utilizator]

  Doamna Doctor, as dori sa va intreb care sunt cele mai grave boli pneumococice si cat de raspandite sunt la noi in comparatie cu alte state care au introdus deja vaccinul pneumococic in calendarul de imunizari gratuite? Cand ar trebui facut vaccinul in cazul copiilor? va multumesc!
  • Raspunde (Marţi, 20 noiembrie 2012, 15:23)

   Valeria Herdea [hotnews.ro] i-a raspuns lui ela1985

   Cele mai grave boli pneumococice sunt cele invazive: pneumonia, meningita si cea mai raspandita - otita medie, care apartine grupei de varsta sub 2 ani.
   Statisticile OMS spun ca 1 din 4 copii sufera de afectiuni produse de pneumococ, procentul de imbolnaviti de la noi din tara fiind situata undeva la 20 - 25%.
   important este faptul ca 195 din decesele produse sub 5 ani se datoreaza bolii pneumococice invazive. Acesta este doar varful iceberg-ului pentru ca starea de boala produsa de pneumococ este subdiagnosticata:
   1. lipsa unor recoltari - exudat nazal, exudiat faringian - recoltate la timp - in timpul consultatiei si prelucrate rapid - lispa unui laborator
   2. nediagnosticarea purtatorilor aparent sanatosi (colectivitati de copii, ingrijitori, educatori).
   In cazul copiilor vaccinarea este racomandata dupa urmatoarea schema:
   1. vaccinare sub un an - incepand cu varsta de 2, 4, 6 luni, concomitent cu vaccinarile din Programul National de Imunizare (PNI) sau 3, 5, 7 luni cu un rapel pa un an si jumatate (3 +1)
   2. 7 luni si 9 luni cu rapel la un an si jumatete (2 + 1)
   3. daca vaccinarea se face intre 1 an si 2 ani se pot face 2 doze la inteval de 2 luni (2)
   4. varianta de la 2 la 5 ani - o doza
   Recomandarea OMS este ca populatia la risc sa fie vaccinata la 10 ani, in functie de vaccinul ales.
   Se recomanda vaccinare timpurie si consiliere medicala inainte de vaccinare.
 • Despre vaccin (Luni, 19 noiembrie 2012, 18:56)

  ela1985 [utilizator]

  As dori sa va intreb - in contextul actual, in care vaccinurile sunt uneori contestate - cat de sigur este acest vaccin, exista teste in acest sens, este folosit si de alte state? Care sunt cele mai frecvente reactii adverse? Va multumesc!
  • Raspuns (Marţi, 20 noiembrie 2012, 15:44)

   Valeria Herdea [hotnews.ro] i-a raspuns lui ela1985

   In lumina celor prezentate anterior, recomandarile pe care le face orice medic implicat in activitatea de vaccinare reprezinta asumarea unor responsabilitati reale. Utilizaea vaccinurilor are o istorie lunga, incepand cu 1780 (Jenner - vaccinul antivariolic). De-a lungul timpului savanti si cercetatori in domeniul medical au sacrificat din timpul si din viata lor pentru a pune la punct metode de preventie a bolilor cu risc vital.
   La ora actuala putem vorbi despre eradicarea unor boli severe: poliomielita, variola, tetanos, difterie, boli care au dus la pierderi de vieti omenesti in diverse perioade ale istoriei si poate si mai grav de atat, la suprevietuiri cu dizabilitati neuro-psiho-motorii, la grade severe de invaliditate, constituind traume de netrecut, uneori, atat pentru cel care poarta trauma, dar mai ales pentru cei care participa la ingrijirea lui.
   Pentru a putea fi puse pe piata, vaccinurile trec printr-o perioada de 10 ani de studii si cercetari aprofundate, timp in care sunt prelucrate pentru a nu fi nocive si pentru a avea cat mai putine efecte secundare sau deloc.
   In cazul vaccinului pneumococic vorbim despre o experienta de cca 30 de ani, cu aplicabilitate in cele mai dezvoltate state ale lumii. Vaccinul a suferit imbunatatiri, aparand forme avansate, cum sunt si vaccinurie pneumococice comnjugate, aparute in jurul anului 2000.
   Vaccinul este introdus in schema nationala a celor mai multe dintre statele de dincolo de granita Romaniei - Franta, Anglia, Italia etc.
   Cat despre reactiile adverse pe care le produc vaccinurile, acestea po fi:
   - reactii sistemice - generale - febra moderata pana la inalta (apare in special la imuno-deprimati), inapetenta, agitatie, fenomene neurologice de amploare moderata - cefalee etc.
   - reactii locale - roseata, tumefactie locala, caldura, inflamatie.
   Toate aceste fenomene sunt tranzitorii si nu raman sechele.
 • Doua intrebari (Luni, 19 noiembrie 2012, 19:00)

  ovipetre [utilizator]

  1. Ce parere aveti despre cartea "Vaccinurile - preventie sau boala" care prezinta efectele negative a vaccinurilor si modul in care chiar si acelea care nu contin toxine si multiple efecte secundare (asa cum sunt majoritatea) priveaza de fapt organismul uman de o dobandire pe care naturala a imunitatii prin asa-zisele boli ale copilariei ?

  2. De ce credeti ca tot mai multe voci si site-uri precum NUVACCINURILOR vorbesc despre transformarea medicinei intr-o afacere, iar despre medici, politicieni si persoane cu drept de decizie drept simple papusi corupte in buzunarul Big Pharma a carui scop este cat mai multi "clienti" deci cat mai multi bolnavi, timp in care solutiile simple, ieftine si naturale sunt ignorate sau de multe ori interzise si defaimate cu buna stiinta ?
  • Raspuns (Marţi, 20 noiembrie 2012, 16:04)

   Valeria Herdea [hotnews.ro] i-a raspuns lui ovipetre

   Cu scuzele de rigoare, nu am citi cartea, dar am lecturat o recenzie a ei.
   1. Ceea ce va pot spune cu certitudine este ca "dobandirea pe care naturala a imunitatii prin asa-zisele boli ale copilariei" poate fi benefica pentru un procent de maxim 3 - 5% din situatii, in cazul formelor foarte usoare de boala si care apar, de obicei, la copii cu schema de vaccinare incompleta (a se vedea situatiile din cazul infectiilor cu Rotavirus, unde a fost efectuata o singura doza de vaccin in loc de doua). Copiii care au trecut prin infectii cu Streptococcus Prneumoniae, Influenza nu raman cu imunitate.
   ex. In cazul unei meningite cu pneumococ, acelasi copil poate repeta infectia la un interval de timp variabil, de la cateva luni, la cativa ani, cu acelasi microb, fara ca de la infectia anterioara sa ramana imunitate care sa il protejeze. Pentru a-l putea proteja de o infectie viitoare se recomanda vaccinarea antipneumococica, singura care poate sa genereze o imunitate de durata.
   2. Libertatea de exprimare este un drept al fiecarei persoane. Rolul meu ca medic de familei sau invitat intr-o emisiune unde mi se solicita parerea, cristalizata din experienta mea proprie, nu este sa desfiintez munca altuia de pe un site sau altul. Corect este sa asculti parerile tuturor, argumentele tuturor si sa decizi, cu liberul tau arbitru, in deplina cunostinta de cauza.
   Informatia si eucatia pentru preventie raman cele mai puternice arme de lupta impotriva bolii. Asumarea responsabilitatii de catre un parinte, for sau de catre un coordonator al unui site sau editor al unei carti este o povara destul de dificila si automat aceasta povara poate marca in mod nefast sanatatea si viitorul unui copil. A nu se uita ca acest copil se afla la varsta cand nu isi poate exprima propriul liber arbitru si, in consecinta, i se incalca un drept fundamental, acela de a trai liber si sanatos.
 • alegere vaccin (Luni, 19 noiembrie 2012, 21:38)

  ioana.popa [utilizator]

  Buna seara! Doamna doctor, as vrea sa va intreb, cum ar trebui sa alegem vaccinul cel mai potrivit? Exista mai multe tipuri de vaccin pneumococic?
  • Rapuns (Marţi, 20 noiembrie 2012, 16:09)

   Valeria Herdea [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioana.popa

   Pentru alegerea vaccinului cel mai bun sfat este sa va adresati fie medicului de famile, fie pediatrului care ingrijeste copilul. Consilierea de specialitate reprezinta primul pas pentru o decizie inteleapta pentru sanatatea copilului dvs.
   In functie de particulatritatile starii de sanatate a copilului dvs. (prezenta de alergii in antecedente, diverse alte imbolnaviri) poate fi luata o decizie informata privitoare la o vaccinare corecta si completa a copilului dvs.
 • nu (Luni, 19 noiembrie 2012, 21:41)

  fvgrthbfvdf [utilizator]

  Vaccinurile pneumococice asigură protecție exclusiv împotriva Streptococus pneumoniae, nu și împotriva: bacteriemie, septicemie și meningită.
  De ce mi-as inocula colpilul cu antigene, cand otita/sinuzita/pneumonia se trateaza cu antibiotice?
  Sunt impotriva obligativitatii acestui vaccin.
  • Raspuns (Marţi, 20 noiembrie 2012, 16:19)

   Valeria Herdea [hotnews.ro] i-a raspuns lui fvgrthbfvdf

   Bacteriemie, septicemie si meningita reprezinta forme de boala care pot fi produse de Streptoccocus Pneumoniae, dar si de alti germeni puternic patogeni. Putem face un calcul simplu cost/eficienta intre a trata un copil cu antibiotic, pentru o boala deja declansata si a preveni o imbolnavire severa - acesta fiind un aspect al problemei. Un al doilea aspect il reprezinta complicatiile severe care pot urma unei septicemii sau meningite. Si daca facem un calcul simplu, fie si numai dpdv economic veti observa ca este incomparabil mai ieftin sa previi decat sa tratezi, atat pe termen scurt, cat si in perspectiva.
   In afara argumentului economic, un argument extrem de puternic il reprezinta faptul ca tratarea unei septicemii sau meningite nu insemana administrarea doar a unui antibiotic, ci un sir interminabil de zile de spitalizare, suferinta, sechele, dizabilitati, traume pe toata viata pentru pacient si pentru familie.
   In ce priveste antibioticele, administrarea lor intempestiva, abuziva de catre persoane neavizate si in situatii care nu necesita in mod real antibioterapie au dus, in ultima perioada intr-un ritm galopant la aparitia fenomenelor "rezistenta la antibiotice = plurirezistenta=rezistenta incrucisata" si automat la selectionarea unor tulpini microbiene intens patogene si rezistente la cela mai multe dintre antivioticele cunoscute si, in consecinta, la imbolnaviri extrem de severe.
 • un exemplu (Luni, 19 noiembrie 2012, 22:48)

  fvgrthbfvdf [utilizator]

  România este cea mai vaccinată ţară contra tuberculozei şi de ani de zile este prima din coada Europei la incidenţa şi prevalenţa tuberculozei. Ţările nordice nu şi-au vacciant niciodată şi nu işi vaccinează populaţia împotiva tubercuozei. Şi nu au nici un caz de tuberculoză sau au o incidenţă foarte mică.
  • Raspuns (Marţi, 20 noiembrie 2012, 16:38)

   Valeria Herdea [hotnews.ro] i-a raspuns lui fvgrthbfvdf

   In ce priveste tuberculoza, Romanaia are o situatie particulara intrucat vorbim despre o boala care a afectat in special tari sarace - atat in privinta alimentatiei, sanitatiei, educatiei in preventie, depistarii precoce, cat si a posibilitatii de a urmari evolutia bolii.
   Ani de zile Romania s-a confruntat cu probleme socio-economice severe pe fondul carora boli precum tuberculoza au fost destul de greu de stavilit. In ultimii ani s-au obtinut progrese remarcabile in privinta profilaxiei si tratamentului acestei boli. Cat priveste comparatia cu tari nordice, este indiscutabil in favoarea acestora intrucat procentul acordat din PIB pentru serviciile de sanatate este de 15%, pe cand in Romania, in mod real avem alocati pentru sanatatea nostra intre 3 si 5%.
 • Despre stiinta si fanatism (Luni, 19 noiembrie 2012, 23:34)

  Un cititor [utilizator]

  Stimata d-na doctor,

  Va scriu pentru a va atrage atentia asupra unui fenomen tot mai des intilnit in ultima perioada in lumea medicala romaneasca: tratamentul cu lozinci. Am asistat nu cu mult timp in urma la un spectacol ridicol promovat la acea vreme de un domn Cercel care indemna omenii sa se vaccineze impotriva gripei aviare si agita sus si tare drapelul pericolului iminent al unei catastrofe.Apoi un alt domn a inceput sa agite lozinca cu vaccinul impotriva cancerului de col uterin.Cum ca acest cancer ar putea, chipurile, fi prevenit prin vaccinare. Eu ca om simplu apreciez foarte mult ca statul roman se gandeste la saracii oameni si vrea sa-i ajute sa nu se imbolnaveasca sau, Doamne-fereste, sa nu moara. Dar pentru ca eu suspectez statul roman de rea-credinta nu cred o iota din lozincile pe care acest stat le vantura. Asadar , va intreb direct , ce va determina sa luati parte la inscenarea aceasta ridicola: naivitatea, incompetenta , cinismul sau interesul material?
  Cu stima ,
  Jean Dalidis
  • Raspuns (Marţi, 20 noiembrie 2012, 16:46)

   Valeria Herdea [hotnews.ro] i-a raspuns lui Un cititor

   Stimate interlocutor, domnule Jean Dalidis. Numele meu este Herdea Valeria sunt medic primar medicina de familie, instructor formator, profesez de 23 de ani si, in general, atunci cand am o nelamurire intr-o problema accesez o forma de dialog si nu de monolog.
   Presupun ca Jean Dalidis nu inseamna asumarea din partea dvs. a unei identitati reale. Eu insa, ma confrunt cu probleme reale ale tarii careia ii apartin: si cu boala, si cu saracia, "si cu nevoile" - ca sa parafrazam un exponent minunat al neamului nostru. Si mai cred, cu tot respectul fata de parerea dvs. ca, daca niciunul dintre noi nu isi va asuma responsabilitati reale, tara asta a noastra chiar va avea de suferit.
   In momentul in care nu tinem cont de sanatate, de educatie, cultura chiar incepem sa avem probleme. Haideti sa incercam sa purtam un dialog constructiv si eficient. Decizia finala asupra actului vaccinal oricum va fi a dvs. personal, dupa cum la fel de bine si responsabilitatea.
 • vaccin tuberculoza (Marţi, 20 noiembrie 2012, 0:00)

  IuliaSol [utilizator]

  Buna ziua,
  Va scriu in legatura cu vaccinul contra tuberculozei BCG SSI. Locuim in Franta. Aici vaccinul nu mai este obligatoriu din 2007.

  1.Ce parere aveti de faptul ca atat institutul Pasteur din Franta precum si institutul Cantacuzino din Romania au incetat sa produca vaccinul. In prezent fiind comercializat cel din Danemarca, Institutul din Copenhaga. Este buna o asfel de globalizare ?

  2. Pentru ca am calatorit intr-o tara cu risc mare, ne-au sfatuit totusi sa il facem fetitei nostre de 5 ani. A facut o reactie la vaccin, iar dupa 5 luni inca nu i s-a inchis rana. Toata lumea spune ca este normal sa avem rabdare. Pe prospect spune ca asfel de cazuri apar cand nu a fost bine facut ( prea adanc sau doza prea mare). Consider ca este usor de dat vina pe personalul medical. Din punc de vedere statistic, persoanele care fac forme grave de tuberculoza sau meningiita au fost ele vaccinate, stiin ca in Romania este un vaccin obligatoriu? Va multumesc.
  • Raspuns (Marţi, 20 noiembrie 2012, 16:50)

   Valeria Herdea [hotnews.ro] i-a raspuns lui IuliaSol

   1. Institutul Cantacuzino din Romania a sistat momentan sa produca vaccinul intrucat se doreste ca acest institut sa functioneze la parametri optimi, motiv pentru care a fost initiat un proces de modernizare a institutului.

   2. Persoanele care fac forme grave de tuberculoza sau meningita nu au antecedente vaccinale cunoscute si, in general, sunt imunodeprimate si prezinta si alte boli.
 • Studii+eficienta (Marţi, 20 noiembrie 2012, 1:01)

  ivasile [utilizator]

  1 .La o scurta cautare am constatat ca aceste vaccinuri anti-pneumococice nu sunt deloc "leacul suprem" si nu stiu daca ar trebui sa ne grabim sa le introducem...

  - http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22040368
  "Increasing incidence of invasive pneumococcal disease and pneumonia despite improved vaccination uptake: surveillance in Hull and East Yorkshire, UK, 2002-2009"

  -. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20823436
  A 2 + 1-dose PCV-7 schedule was associated with an increase in serotype 19A nasopharyngeal acquisition compared with unvaccinated controls

  -. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22771186

  While PCV7 incidence decreased by 88% (95%CI: 83 to 91) in children <16 years both in pneumococcal meningitis and non-meningitis IPD, an increase in Non-PCV7 serotypes was observed which was more pronounced in non-meningitis cases (168%; 95%CI: 140-257) than in pneumoccocal meningitis (65%; 95%CI: 23-123).

  Asadar sunt studii care arata ca vaccinarea a avut exact inversul efectului dorit(1) studii care arata ca odata imunizati la anumite serotipuri incluse in vaccin (maxim 23 din cele 84 cunoscute) creste incidenta la celelalte serotipuri dintre care unele cu rezistenta sporita la antibiotice(2-3).

  Aveti cunostinta despre aceste studii? S-au facut in Romania studii serioase despre cat de benefica este vaccinarea anti-pneumococica? (pentru ca daca pui statul sa plateasca milioane de euro pe un program de vaccinare trebuie sa ai dovezi serioase ca nu arunci banul direct in buzunarul producatorilor farma)

  2. In articol se spune : "Doar 2% dintre parintii romani isi permit in prezent sa cumpere vaccinul pneumococic si sa-si imunizeze copiii impotriva bolilor pneumococice" . Intrucat aceasta exprimare lasa de inteles ca protectia este de 100% impotriva bolilor pneumococice, as vrea sa ne prezentati rata reala de protectie oferita de vaccinare .
  Multumesc.
  • Raspuns (Marţi, 20 noiembrie 2012, 16:59)

   Valeria Herdea [hotnews.ro] i-a raspuns lui ivasile

   Vaccinurile sunt utilizate in preventie si nu pentru tratamentul bolilor.
   Legat de eficienta utilizarii vaccinului pneumococic conjugat, in Statele Unite, dupa introducerea acestuia in programul national de imunizare s-a redus incidenta bolilor pneumococice invazive cu 76%, indiferent de serotip, iar cea a bolilor pneumococice invazive determinate de serotipurile incluse in vaccin aproape cu 100%.
   Exista date relevante si din alte tari europene - Norvegia, Olanda, Germania etc.
   In privinta serotipului 19 A, la care faceti referire, este adevarat ca s-a inregistrat cresterea incidentei la nivel global, dar acesta este si urmare a faptului ca se inregistreaza si o crestere a rezistentei la antibioticele uzuale - argument in plus pentru vaccinare.
 • Chiar asa? (Marţi, 20 noiembrie 2012, 11:54)

  O mama [anonim]

  Cum poate otita si sinuzita sa ucida un om? Astea sunt afectiuni destul de usoare care se pot trata usor
  • Raspuns (Marţi, 20 noiembrie 2012, 17:00)

   Valeria Herdea [hotnews.ro] i-a raspuns lui O mama

   Otita si sinuzita nu ucid, dar lasa sechele grave. Se pot trata relativ usor daca pacientul se prezinta la primele semne de boala, dar sunt greu tratabile mai ales la pacientii cu risc (cronici).
 • Avantaje vaccinare (Marţi, 20 noiembrie 2012, 13:01)

  ioana.popa [utilizator]

  Care sunt avantajele introducerii vaccinului pneumococic? Se pot observa rezultate inca din primul an de program?
  • Raspunde (Marţi, 20 noiembrie 2012, 17:10)

   Valeria Herdea [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioana.popa

   In calitate de medic recomand cu tarie vaccinarea pneumococica. Acest lucru nu ar avea decat beneficii din punct de vedere al ratei mortalitatii infantile, dupa un an de vaccinare numarul de imbolnaviri fiind redus cu 50%. Vaccinarea pneumococica la sugari este importanta tocmai pantru ca dupa nastere nivelul anticorpilor materni scade inainte ca sugarii sa poata dezvolta un raspuns imun protector, mai ales la cei care nu sunt alaptati la san.
   In fiecare an s-ar putea salva peste 1,6 milioane de vieti in lume prin preventia bolilor pneumococice, din care aproape jumatate ar fi copii cu varsta pana la 5 ani. Tocmai de aceea OMS recomanda vaccinarea.
 • Un caz (Marţi, 20 noiembrie 2012, 13:26)

  niko10 [utilizator]

  Doamna doctor, eu am avut marele ghinion sa nu ii fac copilului acest vaccin. La cateva luni dupa nastere a facut meningita pneumococica. Nu va pot spune prin ce chinuri am trecut. Acum ma tem cel mai mult ca cel mic va ramane cu sechele, desi medicii mi-au spus ca sunt sanse sa nu se intample acest lucru.

  Spuneti-mi va rog care sunt riscurile si cum pot fi sigura ca totul este in regula? Baietelul meu abia a implinit un an.

  De ce medicii de familie nu recomanda tuturor parintilor acest vaccin?
  • Rapuns (Marţi, 20 noiembrie 2012, 17:03)

   Valeria Herdea [hotnews.ro] i-a raspuns lui niko10

   In principiu este important sa ramaneti in contact cu medicii care l-au ingrijit pe bebelus, efectuati la 3 - 6 luni controale la pediatru si neurolog si vaccinati copilul cu schema completa.
   Medicii de familie recomanda parintilor vaccinarea antipneumococica de foarte mult timp, important este insa ca in procesul de vaccinare medicul si pacientul sa devina parteneri, insemnand educatie si comunicare
 • vaccinarea este benefica!!! (Marţi, 20 noiembrie 2012, 13:32)

  maria.08 [utilizator]

  Buna ziua!

  Vreau sa va spun ca eu mi-am vaccinat fetita cu vaccinul pneumococic si nu regret nicio clipa acest lucru. Medicul pediatru ne-a recomandat acest vaccin si dupa putina documentare, am ales sa facem vaccinarea. Anul trecut, in sezonul rece, multi colegi de gradinita de-ai fetitei s-au imbolnavit de pneumonie, si m-am fericit ca eu facusem pasul catre vaccinare, pentru ca fiica mea a fost protejata.

  In calitate de mama, va recomand cu tarie sa va interesati care sunt beneficiile vaccinului impotriva bolilor pneumococice si sa alegeti sa va protejati copilul!!!

  Stau si ma intreb de ce nu sunt toti parintii informati si de ce nu informeaza toti medicii despre beneficiile acestui vaccin? Doamna doctor, de ce exista inca parinti care habar nu au ca isi pot proteja micutii cu un simplu vaccin?
  • Raspuns (Marţi, 20 noiembrie 2012, 17:08)

   Valeria Herdea [hotnews.ro] i-a raspuns lui maria.08

   Felicitari pentru decizie, este una inteleapta si, in acelasi timp, poate cea mai buna investitie financiara pe care ati facut-o in privinta preventiei imbolnavirii  fetitei dvs.
   Pentru educatia parintilor, sa stiti ca nu este important doar medicul de familie, ci si acei parinti care au trecut de varsta vaccinarii copiilor lor, i-au vaccinat, au reusit sa previna imbolnavirile ca urmare vaccinarii iar faptul ca ei si-au ferit copiii de suferinta reprezinta un exemplu foarte bun pentru parintii cu care vin in contact si cu care sunt prieteni.
 • Schimbare de paradigma (Marţi, 20 noiembrie 2012, 16:36)

  JDK [anonim]

  1) Care este solutia tehnica recomandata in lumea medicala in cazul in care doresc sa previn imbolnavirea de toate bolile provocate de virusuri pt care exista vaccin (daca este sa fac toate vaccinurile (unele anual) mi se pare exagerat)?
  2) Nu cumva aceasta paradigma nu functioneaza la infinit si trebuie schimbata cu ALTCEVA, dat fiind faptul ca pot aparea o multime de virusuri noi (mutatii naturale sau arme biologice)?
 • multumiri (Marţi, 20 noiembrie 2012, 16:57)

  DanDa [utilizator]

  Vreau doar sa profit de ocazie si sa va adresez multumiri pentru toate eforturile pe care le depuneti in relatia cu pacientii dumneavoastra.
 • Prevenar (Marţi, 20 noiembrie 2012, 18:00)

  fvgrthbfvdf [utilizator]

  In prospectul vaccinului Prevenar: asigură protecție exclusiv împotriva serotipurilor de S. pneumoniae incluse în vaccin, nu și împotriva altor serotipuri de pneumococ și nici împotriva altor microorganisme care determină boli INVAZIVE, de exemplu Haemophilus influenzae sau Neisseria meningitidis (meningococul). Împotriva acestor germeni există alte vaccinuri specifice.
  Deci vaccinul pneumococic se recomanda doar pt boli usor tratabile ca otita/sinuzita ??? Ati raspuns mai sus, dar nu m-am lamurit. Puteti clarifica va rog? Multumesc.
 • Importanta efectuarii vaccinarii la copii (Marţi, 20 noiembrie 2012, 18:31)

  Maria [anonim]

  As dori doar sa precizez, pentru acei parinti care au inca indoieli asupra importantei vaccinarii copilului lor, ca dupa parerea mea este fundamental sa fie vaccinati. Eu personal am avut o experienta negativa atunci cand fetita mea, in varsta de 5 ani, s-a imbolnavit si, desi am fost de nenumarate ori la doctor (ca sa nu mai spun ca locuiam in strainatate), nu i s-a aplicat nici un tratament cu antibiotice pentru ca nu avea febra desi varsa zilnic. Dupa vreo 3 saptamani m-am imbolnavit si eu precum si fratele ei mai mic si ajungand la urgente, am descoperit ca era vorba de o pneumonie atipica. De aunci sunt la zi cu vaccinurile lor si vreau sa va asigur ca nu s-au mai imbolnavit de atunci asa de grav.
 • despre prevenar (Marţi, 20 noiembrie 2012, 19:02)

  lumi [anonim]

  si eu am facut la copil prevenar varianta 7 la virsta de 3 ani,dupa care copilul a intrat in colectivitate-gradinita unde intr-un an a facut adenoidita care e cronicizata,2 otite medii congestive,4 pneumonii tratate cu antibiotic....nu-mi pare rau ca l-am injectat dar totusi...tulpinile existente la noi cred ca-s putin mai mult decit cele incluse in vaccin.si nicaieri nu se fac analize-exudate da,la inceput de an...dar din nas,git pt ceilalti care ar putea fi purtatori.degeaba faci tu si vaccin si de toate daca restul vin bolnavi in colectivitate...
 • Intrebari (Marţi, 20 noiembrie 2012, 20:12)

  ivasile [utilizator]

  Dragi parinti, dincolo de grija pentru a asigura tot ce este mai bun pentru sanatatea copilului dumneavoastra, trebuie sa va puneti intrebari.
  Sunt foarte multe lucruri pe care nu vi se spun, iar omisiunea cu buna stiinta este echivalenta cu minciuna.
  Spre exemplu nu va spune nimeni ca nici o vaccinare nu ofera 100% imunitate. In cazul de fata, sunt peste 90 de tipuri de pneumococ . Imunizarea la copii sub 2 ani se face pentru maxim 13 tipuri. Desi aceste 13 tipuri acopera o mare parte din cauzele infectiilor pneumococice, raman neacoperite restul de aproape 80 de serotipuri care pot infecta copilul.
  De altfel studiile tocmai asta arata: imunizarea contra unor tipuri de pneumococ face sa creasca numarul de infectii pentru tipurile de pneumococ pentru care nu s-a facut imunizare, tipuri care pot fi mult mai violente si mult mai rezistente la antibiotice.

  Tot despre eficienta acestor vaccinuri, sa luam spre exemplu vacinul BCG, obligatoriu in Romania. V-ati intrebat cum de mai avem bolnavi de TBC, si inca o rata foarte mare comparativ cu europa, daca toata populatia este vaccinata? Uitati-va pe aceasta harta, tarile civilizate au renuntat la acest vacin, tocmai pentru ca s-a descoperit ca este absolut inutil... http://www.bcgatlas.org/

  Despre efectele secundare nu spune nimeni nimic. V-ati intrebat cumva cum Dumnezeu a aparut autismul, boala inexistenta inainte de primul razboi mondial? Ia cititi aici, document oficial de la FDA (food and drug administration, institutia americana care reglementeaza /autorizeaza medicamentele):http://www.fda.gov/downloads/Biologi.../UCM101580.pdf

  "Adverse events reported during post-approval use of Tripedia vaccine include idiopathic thrombocytopenic purpura, SIDS, anaphylactic reaction, cellulitis, autism, convulsion/grand mal convulsion, encephalopathy, hypotonia, neuropathy, somnolence and apnea."
  Asadar DTPa legat dierct de autism intr-un document oficial. Notati ca autismul nu exista inainte de inventarea acestor vaccinuri
 • Mai multe vaccinuri (Miercuri, 21 noiembrie 2012, 0:04)

  sorin medic de familie [anonim]

  Foarte bine argumentate comentariile dlui IVASILE. Sunt f multe "inadvertente" in ultimii ani privind vaccinarea: gripa aviara, gripa porcina, vaccinuri retrase si activitate stopata la Inst. Cantacuzino, campanie dezastroasa privind vaccinarea impotriva cancerului de col uterin, loturi de vaccin Rotarix contaminate sau atitudini clare si ferme a unor cercetatori in publicatii medicale celebre.
  Firmele de medicamente au o putere enorma de a manipula pacientii si medicii. Adevarul o sa-l vedem poate peste 50 de ani.


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by