Daca pana acum in Romania ma adunam cu prietenii in jurul unei damigene si nu ne ajungea, am reusit terminand aceasta scoala sa ma intorc la Iasi si sa tin 4 prieteni de-ai mei "de damigeana" intr-o singura seara in jurul unei singure sticle. Dupa 4 ore, si-au dat seama ca vorbind despre acest vin si degustandu-l, s-au simtit mai bine daca ar fi baut o damigeana. Si i-am intrebat atunci daca le pare rau. Si-au zis nu. De atunci am castigat la Iasi, in orasul natal, un grup de clienti constanti pentru anumite vinuri de o anumita calitate.
Modul de gandire ti se schimba deoarece in scoala ti se predau cursuri despre cum se asezonezi vinul cu mancarea, despre ce trebuie sa bei inainte de masa, spumant sau o franciacorta si sa nu bem o tuica, cum suntem noi obisnuiti.
Sa va spun cum a inceput
![]() |
Marian Timofti Foto: HotNews.ro |
![]() |
Intr-o seara eram cu sotia si cu fiul la un restaurant. Era aniversarea sotiei si-am cerut cum cere romanul, sticla de vin cea mai scumpa. Cand am solicitat acea sticla de vin, am vazut acea tresarire in ochii ospatarului care nu poate sa atinga anumite sticle de un anumit nivel. Si-a cerut scuze si a trimis la masa un sommelier. A venit foarte galant imbracat si mi-a explicat ca nu-mi poate servi acel vin. Si-atunci l-am intrebat de ce nu-mi poate servi acel vin, era un vin din crama lor, era restaurantul unui producator de vin si aveau sediul deasupra beciului.
Si mi-a spus ca nu asta e problema, vinul il au si aici si in crama, problema era ca nu l-am comandat ieri. Vinul acela necesita o pregatire prealabila ca sa poata fi servit . M-am uitat la sotie si i-am zis ca dansul nu stie cate vagoane de vin am baut eu la viata mea si incearca sa ma invete. Probabil ca a inteles sau a intuit ce am spus si a zis: "bine, am sa va desfac sticla cu vin", i-a facut o oxigenare fortata cu un aparat pentru acvarii, bagand un tub in vin si oxigenandu-l cat timp noi am mancat antreurile si felul intai. Tot atunci a cerut permisiunea sa ne asezoneze cate un fel de vin la fiecare fel de mancare pe care l-am comandat. Si am ramas uimit de toata acea seara petrecuta la restaurant.
Cand ne-a servit felul 2 si ne-a dat vinul comandat de mine, mi-a spus ca deja un sfert din calitatile vinului s-au pierdut prin aceasta oxigenare fortata, dar totusi este un vin excelent, ni l-a servit si noi l-am consumat. La final, a venit cu o sticla din acelasi vin inceputa si mi-a spus ca vinul acela fusese comandat cu 2 zile inainte, servit cu o zi in urma de catre cei care l-au comandat, si asta este ceea ce a mai ramas in sticla fara sa-l atinga nimeni. "Este acelasi vin pe care l-ati comandat dumneavoastra, as vrea sa va rog sa-l gustati."
L-am gustat si mi-am dat seama ca ce am baut eu, era un vin de o calitate mai putin placuta decat cel pe care tocmai il bausem, suferise o oxigenare naturala si se simtea diferenta. Asa m-am indragostit eu de vin.
Inainte de masa se bea un spumant care intr-adevar ne deschide pofta de mancare
Ce face o tuica? O tuica bauta inainte de masa, ii trage un pumn in cap ficatului, il face knock-out, dupa care poti sa bagi peste el orice. Iar el va fi obligat in noaptea respectiva, sau in ziua urmatoare, sa ajute la digestia tuturor bauturilor si mancarurilor pe care i le-ai indesat deasupra, nemaisimtind nimic.
In Italia ne-au invatat ca inainte de masa se bea un spumant care intr-adevar ne deschide pofta de mancare, nu trebuie sa fie dulce, ne-au invatat ce vinuri sau ce bauturi se asezoneaza la fiecare fel de mancare in parte si cum se face aceasta asezonare pe care trebuie s-o gandim noi pentru client. Noi am putea fi denumiti practic si chelneri, niste chelneri cu pregatire superioara.
Cursurile scolii de sommelier dureaza in Italia 3 ani de zile, cat o facultate in Romania. O scoala de sommelieri este o treaba foarte serioasa pentru cel care iubeste meseria. Am invatat acolo cum trebuie servita o sticla de vin, cum se desface o sampanie, cum se desface orice fel de bautura. Cum barmanul are ritualul lui de a manui shakerul pentru cocktail-uri, asa si sommelierul are teatrul lui de a decanta un vin, de a servi o sticla cu vin, de a desface o sampanie, de a sabra o sampanie (taierea sampaniei cu sabiuta). Fiecare are secretele meseriei lui si exista o arta in tot.
![]() |
Marian Timofti Foto: HotNews.ro |
![]() |
Sa facem o teorie a vinului
Noi cu vinul ne nastem. Vinul este considerat un aliment si nu o bautura. Nu este accizat din acest motiv in toata Uniunea Europeana. Vinul ne insoteste de cand ne nastem, la botez suntem botezati cu vin, ne insoteste in toate sarbatorile noastre, la nunti, cumetrii, botezuri, aniversari, la sfarsit de an, de paste, iar la final preotul tot cu vin arunca peste mormantul nostru.
Sunt indragostit de vin de pe la 18-20 de ani. Dar nu la modul la care sunt acum, eram ca toti ceilalti care cauta tarie alcoolica si cantitate. Cu cat un vin era cu un grad alcoolic mai ridicat si intr-o cantitate mai mare, era mai bun. De ce? Pentru ca reusea sa-mi dea acea stare de drog, de euforie necontrolata si asta era tot.
Aceasta scoala m-a invatat ca nu trebuie sa bei la o masa mai mult de 100 de grame din 3 vinuri, cam 30-40 de grame de vin asezonat la fiecare fel de mancare.
Am plecat in 1986, sunt un fugit din vremea cand nu se putea pleca afara
N-am ales sa ma scolesc in Italia. Am plecat in 1986, sunt un fugit din vremea cand nu se putea pleca afara, am facut diverse meserii acolo, dupa care am descoperit aceasta scoala de sommelieri.
Scoala de sommeliri din Italia este foarte complicata, pentru ca totul incepe de la plantarea vitei de vie, nu imediat se trece la o degustare. Intai trebuie sa intelegem ce este vita de vie, cum se planteaza, cum se altoieste, de ce se altoieste, de ce port-altoiul este din Statele Unite, de ce altoirea se face intr-un anumit moment, culesul, vinificarea, si apoi se ajunge la bautul vinului.
In toate orasele italiene exista cate o scoala de sommelieri, sediul central il au la Milano, organizatia de baza este la Roma, dar filiare au in toate provinciile Italiei. La ora actuala, Italia este tara cu numarul cel mai mare de sommelieri din lume, au ajuns la 63.000. Asta inseamna o cultura enologica in randul tinerilor. Noi nu reusim sa implementam aici, nu numai in randul tinerilor.
Noi in Romania avem foarte putine persoane care stiu sa aprecieze un vin, si sa-l deguste, nu neaparat sa-l bea, sa-l bem stim toti. Presupun ca acest lucru se intampla, deoarece acest lucru nu a fost cunoscuta in Romania, de aceea aceasta meserie nici nu a fost inregistrata in codul muncii, nici nu exista ca meserie pana acum cativa ani, sommelier sau ospatar pentru ei era acelasi lucru.
Nu o sa uit niciodata acea tresarie a acelui ospatar italian cand i-am cerut acea sticla cu vin, am vazut retinerea, socul lui ca si cum mi-ar fi transmis ca el nu poate sa atinga asa ceva, nu are voie.
La noi in Romania nu este cunoscuta aceasta meserie
La noi in Romania nu este cunoscuta aceasta meserie si guvernul a adus o modificare legii care spunea ca orice restaurant de 4 si 5 stele este obligat sa aiba un sommelier, ne alianiam intr-un fel normelor internationale. Toata chestia asta a durat 4 ani. Cand a venit la putere celalalt guvern, oameni interesati sau mai bine zis dezinteresati care sunt proprietarii unor restaurante de renume, au schimbat aceasta lege: restaurantelor de 4 si 5 stele li se recomanda sa aiba un sommelier, n-au anulat aceasta lege, au schimbat-o. Lasa la atitudinea patronului care este un nestiutor si nu cauta decat profitor, alegerea unui sommelier in sala, un sommelier care poate sa-i ridice nivelul calitativ al salii unui restaurant, dar el nu isi da seama de acest lucru.
Meseria de sommelier este prost inteleasa la noi. Ce se intampla afara? Un sommelier este cel care achizitioneaza vinul. Acest wine-tasting de la gatul meu, este cel cu care se testau vinurile pe vremuri, cu el mergeau in porturi si degustau vinurile din butoaiele carausilor sau ale producatorilor si spuneau: da p-asta il iau pentru restaurantul meu, p-asta nu-l iau. Este obligatoriu ca restaurantul sa aiba un beci unde sa tina vinul la o temperatura si umiditate controlata, iar sommelierul este cel care stie cum sa aseze sticlele la diferite inaltimi ale beciului si pozitia pe care trebuie s-o aiba sticla.
In al 3-lea rand, vinul acela va fi servit numai de sommelier. In strainatate se foloseste urmatorul sistem: sommelierul este cel care fixeaza pretul la vin in restaurant pentru ca nu poti tu ca patron sa achizitionezi vin de 10 lei, de 50 de lei si de 300 de lei si la fiecare sa mergi cu adaod de 300%. Pe cel de 300 de lei la 900 de lei n-o sa-l vinzi niciodata. Pe cand un sommelier stie la care vin sa puna un adaos de 40-60-80 sau 100%, aducandu-le pe toate la un castig rezonabil si la indemana oricui. Noi nu stim decat sa cautam profitul, si daca se poate maxim.
In Romania exista o singura scoala de sommelieri
![]() |
Marian Timofti Foto: HotNews.ro |
![]() |
Este scoala THR-ului - Turism-Hotel-Restaurant care pregateau in Romania maetre d'hotel si ospatari. In urma unor conventii cu Italia, prin intermediul unui profesor de la o scoala de sommelieri din Italia, doamna Toma care este profesoara si mama sommelierilor, a urmat niste cursuri in Italia si a deschis acesta scoala de sommelieri. Problema este ca la noi se desfasoara intr-un timp foarte scurt, scoala nu este ajutata de catre producatori cu vinuri de toate felurile, de proasta si buna calitate, de culori si zone diferite ca sa inteleaga sommleierul de ce terenul este atat de important in cultura vitei de vie. Nu numai vita de vie este importanta, poti sa ai orice fel de teren, daca nu ei din el de la 2 metri adancime o mostra sa te duci la un specialist care sa-ti spuna aici poti sa pui merlot sau chardonnay, este inutil sa faci pe viticultorul, numai fiindca asa facea tatal tau. Cu pamantul de duci la mester, el iti spune ce vita de vie se adapteaza cel mai bine acelui teren, si din momentul acela incepi sa plantezi si s-o cultivi.
Sommelierii de la noi in cele 6 saptamani de curs, nu au posibilitatea sa guste si sa inteleaga toate tipurile de vin care exista. Noi in Italia in trei ani de zile am gustat vinuri din toata aceasta lume. De ce? Pentru ca sunt recunoscuti international si fiecare tara trimite mostra, bineinteles ca primele 2.000 de vinuri au fost cele italiene, si cerd ca daca as fi facut aceasta scoala in Franta, primele 2000 ar fi fost frantuzesti.
M-am apucat de aceasta meserie la o varsta foarte inaintata, aveam aproape 40 de ani. Fac aceasta meserie de 16 ani si am avut ambitia sa merg la scoala, pentru ca stiam ca in Romania nu este cunoscuta si ma gandeam ca poate odata o sa ajut si-o sa pun umarul la aceasta cultura enologica. Am marea satisfactie ca l-am atras si pe fiul meu care continua sa profeseze in Italia si nu prea are intentii sa vina acasa. Dar sper ca daca eu voi reusi sa-i demonstre ca meseria asta e necesara in Romania, sper sa-l conving sa se intoarca acasa si sa puna umarul alaturi de mine si sa mergem inainte.
Noi ne-am obisnuit ca la orice fel de mancare sa consuma un singur tip de vin si anume Grasa de Cotnari
Cred ca aceasta cultura enologica se poate dezvolta atragand tinerii si incercand sa le explici cum trebuie sa bea, cat trebuie sa bea, si de ce vinul este pe langa un aliment si un medicament, vinul este singurul aliment care este anticancerigen. Vinul baut intr-o cantitate de 70 de grame la masa de pranz si cea de seara, poate deveni un medicament, baut cu regularitate, agentii lui anti-cancerigeni actioneaza numai daca este baut intr-o anumita cantitate.
La ce trebuie sa te uiti cand cumperi o sticla de vin
Un tanar care intra intr-un magazin de vinuri ar trebui sa pipaie fundul sticlei de vin pe interior si exterior. O sa simta niste scriituri pe ea. Sticla este standardizata, are 75 de ml. Urmatorul indiciu este de 70 de ml cat reprezinta cantitatea de vin din sticla. Daca am 75 de ml, in Occident poti sa dai in judecata producatorul pentru ca mi-a furat 5 ml. La 40 de milioane de stice inmultit cu 5 ml furati, inseamna 200 de mii de sticle de vin netrecute prin garda de finante. Reclamatia mea la protectia consumatorului este mult mai ampla.
La noi in Romania, pe nicio sticla nu scrie nimic. Sticla si scrisul de pe fundul ei este primul criteriu dupa care aleg un vin. Al doilea criteriu este eticheta si contra-eticheta vinului, denumirea de origine controlata si garantata, in Romania nu avem si garantata.
Ce inseamna asta pentru mine consumator?
Vita de vie a fost cultivata pe o anumita suprafata, ca a fost culeasa de producator, vinificata si pusa in sticla de producator, asta inseamna DOC. Daca patesc ceva de la vinul asta, am o singura persoana de care sa ma iau. Dar daca unul este cultivatorul, altul vinificatorul, altul il pune in sticle, vinul a trecut prin 3 maini si eu nu mai am de cine sa ma iau in momentul in care vinul are ceva, si-atunci nu mai e DOC, e vin de masa. Ar trebui sa cumparam din alimentara numai vinuri DOC, asta ar trebui sa inteleaga tinerii.
Imi permit sa afirm ca 80% din vinurile din Romania sunt contrafacute
N-au decat sa spuna producatorii ceea ce vor, acesta este marele adevar, ma refer la vinurile de masa sau pe care nu scrie nimic. Un DOC imi da garantia unui produs. Despre frumusetea unui vin iti dai seama fara sa il mirosi si sa il gusti, numai invartind paharul in care se afla vinul. In functie de numarul de ture pe care vinul in face in pahar din momentul in care opresti mana, iti poti da seama de consistenta vinului, daca este apa se invarte pana ii vine ei sa se opreasca, daca este vin, nu are voie sa faca mai mult de 2 ture si jumatate. Dupa ce am oprit mana, observam ca s-au format niste inele pe pahar, care incep sa curga picaturi. Picatura imi spune cu aproximatie cate grade are pentru ca el este compus din alcool si apa. Viteza cu care coboara imi da o aproximatie a gradelor. Se spune ca il vino fa le gambe belle, Dar nu picioarele noastre, ci ale paharelor de vin."
Din pacate am observat ca in Romania nu numai ca nu exista cultura vinului ci incepe sa se evapore si farama de cultura mostenita de la comunisti. Actualmente primitivismul este la mare voga, spre ciuda oamenilor preistorici.
Dragasani,3 Hectare Murfatlar,Oprisor,Jidvei,etc..
Asa cum oamenii 'de rand'protejeaza via proprie,unele vitze fiind pre-filoxera...
Si comunismul a 'terminat'anumite vii de traditie,cum ar fi Teremia Mare,unde au inlocuit via svabeasca aclimatizata sute de ani acolo cu hibrizi,iar in final a rezultat un mare fiasco...
Pt omul din articol,tot respectul...
Cata vreme "Beciul domnesc" (de exemplu) va fi servit drept vin bun, de clasa, nimeni nu poate avea nici o pretentie de la consumatorul roman.
PS: Nu e nimic rusinos sa bei vin cu damigeana, la fel cum nu e rusinos sa bei un vin simplu, facut de bunica in curte.
E insa penibil sa pretinzi ca o mizerie este ceva rafinat, lucru practicat pe scara larga. Aici bate remarca domnului cum ca 80% din vinuri sunt contrafacute, o remarca foarte fina, de altfel. Ceea ce nu spune intervievatul este ca o mare parte a vinurilor de pe piata romaneasca sunt, dupa standardele internationale, incadrate la rubrica "nu ar trebui comercializat".
Superb articol
- deci e f subiectiva treaba...gusturile nu se discuta! Sa te asiguri ca bei un vin ne contrafacut si in rest ...daca iti place e ok..daca nu...
Ce studii exista pentru proprietatile anticancerigene ale vinului?
Iar povestea suna foarte fals, cind tot insista sa pomeneasca despre un asa-zis "tresarit" al ospatarului.
Miine poate sa apara unu care vrea o lege prin care fiecare restaurant e OBLIGAT sa aibe 10 degustatori de brinza, proveniti obligatoriu dintr-o anumita scoala patronata de un baiat smecher.
Ce are impotriva legii actuale, care doar RECOMANDA si nu obliga?
In rest povestea e frumoasa, dar cum am zis, are un iz de impostor.
"Era aniversarea sotiei si-am cerut cum cere romanul, sticla de vin cea mai scumpa."
Păi din cele ce spune, tot românul se comportă ca el, sau aşa el crede :p În consecinţă. tot românul are acces ... lol
Aşa că nu era vorba de restaurante de care cel sub comentariul căruia scrii nu ar avea intrare ...
- ori pe post de chelner (dar ala care face pe el cind i se cere o sticla 'nobila')
- ori pe post de snob; cind vei cere sticla, ti se va sugera ca nu e de nasul tau, dar totusi vei primi o acritura pe care, bineinteles, o vei plati la pret 'nobil'; nu vei recunoaste in ruptul capului ca 'somalezu' te-a luat de prost
Si de asemenea nu condamna tuica inainte de masa sau la inceputul antreurilor...
Asta iti deschide toate papilele gustative, dar trebui bauta incet nu pe stoomacul gol sa se urce la cap repede si outina, un paharel...
Ceea ce nu stii nun inseaman ca in Romanai nu exista, dar e adevarat ca asa cum afirmi, nu era nimic institutionalizat, ca scoala de degustatori si meseria in nomenclator.
Vino pe la Prahova si invata cum din doua butoaie de vin degerat bun se scoate o galeata de vin esenta... Nu exista in lume asa ceva...
Sa-mi trimiteti adresa pe e-mail si va voi trimite eu revista; gratis.
Toate cele bune. M.T.
Inseamna ca vinul, ca sa fie in cantitate de 75 cl, trebuie sa umple sticla pana la acea masura in mm masurand de la gatul sticlei, in jos. Adica de la buza sticlei, 70mm in jos este masura care-mi da cantitatea exacta. daca in loc de acea masura am mai multi mm, inseamna ca am fost furat cu 2,3,4,5 sau cati mm am in plus..... Poate ca pentru un consumator nu e mult, dar la 4.ooo.ooo de sticle produse x 2 mm lipsa, sunt 8.000.000 de mm, ceea ce inseamna zeci de mii de sticle in plus pentru producator. Cam aici sta mica problema a "stclei standardizate". Multi producatori nici nu le folosesc, ca sa nu poate fi controlati. Aici e o mare problema a protectiei consumatorului. Iar in strainatate, garda de finante si OPC-ul au in colectivul lor oameni care au facut scoli de somelarie. Ca sa stie unde sa controleze. La noi nici in scoala de somelieri nu se explica acest "mic" inconvenient. Astept un e-mail. M.T.
sa ramana la nivelul lui de sommelier si sa iti tina gura. daca nu era italia si el, noi muream prosti ca nu stiam cum sa manacam si sa bem sanatos.
decat acriturile din italia, prefer un demi romanesc de mii de ori.
sa ramana el in italia lui, si sa ne lase pe noi cu tuica noastra si cu traditiile noastre.
orice parvenit care trece granita crede ca e mai destept. tot un fugar si un prost ramane. cine nu se adapteaza in tara lui de bastina, sa nu dea la altii lectii de viata. poate povesti orice ca experienta, dar sa nu ii faca pe altii prosti ca nu fac ca el. ar trebui sa ii fie rusine ca a imbatranit degeaba.
Acolo veti gasi raspunsul mai complet, la comentariul dvs. Va pot raspunde mai detailat pe un e-mail daca doriti.
Numai ganduri bune va urez. M.T.
Pentru altii dupa cum se vede mai sus, e fascinanta povestea lui. Iar mai multi ca el ar face ca pretul pe care-l platim pe vin sa fie justificat de calitate.
Nu sunt nici macar suparat, asa suntem noi romanii, mai iuti la vorba, e mai usor sa jignim decat sa demonstram cum e corect.
Toate cele bune.
DIn ce spui tu reiese ca si 2 oameni pot sa plece de la coada vacii si unul trage la saiba 10 ani iar altul face o facultate plus ceva practica si totusi (dupa cum rationezi tu) amandoi ar fi la fel de prosti ca si inainte. N-as crede!
Daca-mi trimite-ti adresa, v-o expediez eu. Gratis
avem masini scumpe, case de lux, si bem din damigeana.
sa fiti sanatosi
Avem si noi oameni care doresc sa se simta la un restaurant din Romania, la fel ca la unul din Paris,Venetia, etc.
Astept un semnal bun de la dvs.
Cu stima, M.Timofti
Italiei i se cuvine titlul european in acesta disciplina, de la vinul de acum cativa ani "care n-a vazut o boaba de strugure la 500 km imprejur", pana la unul din succesurile recente , parca pe nume Montepulciano.
Meseria de sommelier este una respectabila, cu conditia ca sa-si fereasca musafirii de cele 80-99% de posirci. Dar asta e o alta poveste ...
Este vin alb aromat si nu se impaca cu toate meniurile deoarece chiar pe sticla scrie ca este deosebit pt deserturi.
Ii recomand domnului sa faca si un tur la 2000 de sticle romanesti :).
O sa afle ca la vinuri albe si aromatice mai exista si Murfatlar cu Muscat Ottonel si la vinuri digestive (diferit de ce se intelege in vest) este si Busuioaca de Bohotin.
Vinurile rosii din Valea Prahovei sunt atat de multe ca deja poti spune ca esti intr-o patrie a vinului acolo.
Uita insa ca romanii au gusturi mai aparte la vinuri si si gusturile difera fata de Italia, Franta sau Germania.
In general romanii prefera vinuri aromatice sau usor fructate si nu se impaca prea mult cu vinurile seci cu gust taninos.
Sunt chiar curios cum ar clasifica un sommelier o Feteasca Neagra sau o Babeasca. Amandoua tipuri de vin sunt specifice doar romanilor si provin din soiuri de vita de vie de dinaintea filoxerei. Le recomand si nu veti fi dezamagiti! Babeasca este foarte rara dar Feteasca se gaseste.
Filoxera este motivul butasilor din SUA! Rezista la filoxera.
Nu sunt sommelier dar imi plac vinurile si citesc cam tot despre ele.
Din pacate si domnul Timofti cade in acelasi stereotip pe care il au multi straini despre vinurile romanesti, dar fara sa cunoasca despre ce este vorba.
Place sau nu, Romania inca este in clasamentul celor mai mari producatori de vin din lume.
PS:
Vin DOC - vin denominat cu origine controlata.
Surpriza, dar producatorii romani chiar stiu ce este DOC si respecta toate canoanele. Vinul in Romania nu schimba lantul logistic asa cum s-a spus in articol. Nu suntem chiar atat de globalizati. Cel putin nu la vinuri!
Care-i Feteasca Neagra pe care o pot bea......hai ca las' de la mine 3 ani??? Spune-mi.....te rog....nu o tine doar pentru tine!!!
In revista noastra Romanian WINE Art explicam mai multe si despre vinurile romanesti si despre celelalte. Vin si de afara cu "spalaturi de butoaie" cum se spune, deoarece aici gasesc terenul propice pentru desfacere doar fiindca au ....etichete. Dar si cand dau peste cunoscatori ca Paduraru Catalin (Vinexpert), sunt trimisi la plimbare.
Nu fac comentarii la vinuri si asocieri deoarece spatiul este cel care este, dar pot raspunde pe un e-mail daca doriti. Numai ganduri bune. M.T.
exemplu de BS in articol (nu legat de gust): "agentii lui anti-cancerigeni actioneaza numai daca este baut intr-o anumita cantitate".. hmmm! va invata si oncologia acolo, neica, sau e doar axioma (impartasita clar si de d'nul Timofti) emisa de vreun 'filozof' al vinului, care mandru de ceva bun simt in gandire, se crede acum un gen de oracol si 'axiomeaza' de placere?
ier restul.. uau! daca omul vrea sa bea o damingeana, care-i baiul? omul obisnuit rar e in starea \pisicologica' de a aprecia in felul asta un vin bun. e o gramada de ipocrizie la mijloc! iar daca nea Jean vrea sa bea numai grasa de cotnari, care-i baiul? ce bea producatorul de beaujolais si toate neamurile lui din zona? zabernet australian? Nu, nene, numai de\al lui, iar daca-i dai altceva arata ca e batut in cap ca si restul lumii..
il felicit pe d'nul Timofte ptr meserie, dar o sa mai treaca ceva apa pe Dunare pana cand vom fi toti asa de bogati incat sa avem timpul si starea sa apreciem un vin bun, si banii ca sa'l cumparam. cat despre 70g la o masa.. imi mentin oribila personala parere ca e ptr cei prea 'rafinati', ca sa nu zic plin de ...
Asa, si? Si daca?! Hai sifon... Asta ar fi chiar culmea... de fiecare data cand mananc ceva sa ma chinui sa gasesc si vinul potrivit.
Eu beau apa. Ca merge cu orice. Iar vinul doar din via mea, strivit de mine si pus la butoi cum facea tata si bunicu'... Zat flit mai... maccaroni vinificat!
Ma cunosc perfect cu Cristian Baschir si am fost in juriul presei cand a castigat trofeul, pot chiar sa spun ca l-am sfatuit de bine la semifinalele de la Azuga unde am stat cu toti somelierii cele 2 zile cat a durat, iar pentru Sergiu Nedelea si Achim Laurentiu, toata stima. Cititi revista noastra, Romanian WINE Art.
99% din vinul romanesc e contrafacut - mai vorbim cand vor incepe si in Romania controalele si analizele serioase la vinurile romanesti si cand se va lasa cu arestari, asa cum a fost si-n Austria
Cat despre producatorii noi aparuti am toata stima- Davino,Vinarte,Tenuta Odobesti,Rotherfield Propriety (ex Tohani), etc etc, producatori de vinuri mari. Cautati revista noastra Romanian WINE Art si rasfoiti-o.
M.T.
Si inca una, cica memebrii managementul celor de la cramele Prahova Valley nu beau nici odata din vinurile lor. de ce oare?
Asat spune multe despre producatorii nostrii
Nu ma pricep, dar asta poate fi un lucru bun. Asa cum se baga lapte praf in iaurturi "naturale" pentru a asigura aceleasi caracteristici de gust si calitate pe tot parcursul anului (se stie ca laptele are gust diferit in functie de ce mananca vaca, iarba (vara), fan (iarna), concentrate etc.) probabil la fel se face si cu vinurile "constante", au mici adaosuri care le ajuta sa fie asa. Eu le prefer pe cele fara adaosuri.
stiti unde ajung strugurii de soi ? ca materie prima in franta ,unde lipesc eticheta si devine vin frantuzesc ! normal ca noi bem in cel mai bun caz,ce ramane din spalatul butoaielor,plus niste pastile,pilituri de gard,soda caustica,cauciuc de roti si alte chestii delicioase !
http://www.lepatriote.fr/index.php/viticulture/proces-du-sucre-lourdes-amendes-contre-les-viticulteurs
http://www.viti-net.fr/Outils/Fiches/FichesDetail.asp?idRub=11&id=54599
in primul rand vreau sa salut toti cunoscatorii si amatorii de vin si implicit sommelierii din romania.
in ceea ce-l privesti pe acest domn ajuns la pensie, tin sa cred k ar vrea sa-si faca nume din atacurile catre producatorii si lumea vinului, dar nu ar trebui sa uite ca noi sommelierii avem respect pt scoala dansului inceputa la 45-50 de ani, si doar respect nimik mai mult!!! daca ar fi trebuit cineva sa critice lumea vinului din punct de vedere al somelierilor aceia ar trebui sa fie: florin voica, doru dumitrescu, ionel dumitru, virgil dumitrascu, ivan florin, marius bratu, costi dragan, alexandru dan, cristian baschir si nu in cele din urma doamna cornelia toma, oameni care s-au daruit si au castigat concusuri nationale si au avut participari internationale la ''ruinart'' si mondiale.
in monentul in care domnul ziarist va avea performante, atunci cu siguranta va fi bine primit cu astfel de declaratii, pana atunci va ramane un simplu ''ziarist anonim'' care vrea, nu vrea, trebuie sa-si vada de lungul nasului si cauta reclama.
numai bine tuturor, sommelier.
eu crd ca acest individ na vazut nici harta romaniei nici vreo crama romaneasca ,el a fost la munca in italia si brusc sa trezit din somn ,somnul acela de manastire cu maicute la cersit si papucii rupti in picioare .
După 3 ani de scoală și încă vreo 20 de experiență cu vinul, această gafă majoră nu ar fi trebuit să existe...
De când sau unde? poate în Italia, deși din experiență îmi vine greu sa cred.
O sticlă de vin standard are 750 ml sau, 75 cl (văd ca domnul de față se încurcă adesea cu volumlele).