Q&A (suplimentul publicitar Asigurari si Pensii) 

Care sunt garantiile sistemului de pensii private?

Vineri, 2 octombrie 2009, 13:47 Asigurari si Pensii - Intrebari si Raspunsuri


Intrebare: Care sunt garantiile sistemului de pensii private?

ING: Sistemul de pensii private din Romania, conceput dupa un model testat si recomandat de Banca Mondiala, ofera participantilor garantii solide, astfel incat orice participant sa poata avea incredere in stabilitatea si siguranta sa. Elementele de siguranta sunt numeroase si se refera la toate aspectele activitatilor de pe piata de pensii.

In primul rand, pentru a putea functiona pe piata pensiilor private obligatorii si facultative orice companie trebuie autorizata de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), o institutie specializata, aflata sub controlul Parlamentului. Comisia, al carei obiectiv este protejarea intereselor participantilor, supravegheaza piata, sanctioneaza orice nereguli si, daca este cazul, retrage autorizatii. 
Apoi, activele fondului de pensii sunt separate si gestionate distinct de cele ale administratorului, contributiile participantilor varsandu-se direct in contul fondului, care este deschis la o banca depozitara. Aceasta inregistreaza, verifica si monitorizeaza permanent activele. Toate operatiunile financiare ale fondului de pensii se realizeaza prin intermediul depozitarului, iar administratorul poate sa foloseasca banii doar pentru investitii, existand reguli stricte si in privinta investitiilor.

Activitatea fondurilor si a administratorilor este auditata, anual, de companii independente de audit, autorizate de CSSPP iar rezultatele acestui audit sunt publice. In plus, administratorii publica, anual, rapoarte despre activitatea si situatia financiara a fondurilor de pensii gestionate, dar si alte informatii de interes pentru participanti, cu diferite frecvente.
E important sa stiti ca, prin lege, un fond de pensii nu poate da faliment; chiar si in situatia in care un administrator are dificultati, fondul de pensii este in deplina siguranta. Daca, in mod ipotetic, un administrator nu mai poate gestiona un fond in bune conditii, intervine procedura de administrare speciala – un alt element de siguranta al sistemului, gandit pentru a proteja participantii.

Nu in ultimul rand, "plasa de siguranta" a sistemului ofera protectie sporita pentru banii participantilor prin garantiile cerute. Legea spune ca rata de rentabilitate a fiecarui fond se va compara cu rata minima de rentabilitate a tuturor fondurilor din piata. Daca la un moment dat se intampla ca vreun fond sa aiba acest indicator sub rata minima timp de patru trimestre consecutive, administratorul isi pierde autorizatia de functionare iar activele sunt transferate spre un alt fond. In plus, exista un Fond de Garantare, constituit din contributiile administratorilor de pensii private, menit sa acopere obligatiile datorate, in caz ca administratorul intra in imposibilitate de plata.

(suplimentul publicitar Asigurari si Pensii)

Pentru o centralizare eficienta a intrebarilor/comentariilor, va rugam adresati intrebarile dvs. folosind formularul din pagina, coltul din dreapta sus (Pune intrebarea ta aici)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

363 vizualizari

 • -1 (1 vot)    
  UNDE E PROTECTIA (Vineri, 2 octombrie 2009, 14:14)

  cris [anonim]

  CSSPP este o institutie infintata pentru colectarea de banii de la fondurile de pensii spre anumite partide politice parlamentare (prin colectare se intelege taxa de protectie ca in cazul interlopilor). Singurii ce ies sifonati din afacerea asta sunt contizantii care nu pot realiza un venit fara ca sa-l zeciuasca cu aceste inrtitutii de jarmaneala. Peste tot in lumea asta cand dai spre pastrare un ban unei istitutii financiare aceasta iti ofera dobanda. In cazul pensilor obligatorii se traduce prin faptul ca aceste fonduri iti iau din bai pentru ca le administreaza, iar tu ca un dobitoc ce esti nu esti in satre sa ai grija banilor. Prin urmare banii pe care ii dai fondurilor de pensii (obligat cei drept ) sunt erodati de doi factori taxa de administratie si inflatie.
  • 0 (0 voturi)    
   Aberaţii la superlativ (Luni, 12 octombrie 2009, 22:23)

   senator [utilizator] i-a raspuns lui cris

   Omule, nu spun că totul este perfect la CSSPP, dar că banii ajung la partide... Scuză-mă, dar eşti deja pe arătură.
   Poţi să spui că pot fi micşorate contribuţiile care finanţează această instituţie, poţi să spui că ar putea bine merci sa functioneze contopită cu CSA într-o singură instituţie (aşa cum e şi la alţii), dar aberaţiile de genul celor enunţate de tine, nu.
   Din ce crezi tu că ar fi corect să fie finanţată această instituţie? Cunoşti vreun organism asemănător din Occident (de exemplu) care are o altă sursă de finanţare decât contribuţiile participanţilor? Te-ai interesat să vezi cam cât la sută din contribuţia ta se duce la finanţarea acestei instituţii? Ia fă o solicitare către ei în virtutea dreptului la informare ca să vezi care-i realitatea?
   Banii care ajung la fondurile de pensii nu sunt la PĂSTRARE, ci SE INVESTESC. Ai habar de această diferenţă?
   Uite, azi s-au publicat nişte rezultate ale acestor fonduri de pensii. Văd că un randament de 17,4% faţă de o inflaţie de 4,95% nu te mulţumeşte. Înţeleg că tu investeşi mai bine banii de pensie.
   Câţi bani ai investit tu până acum pentru PENSIA TA, şi ce randament ai avut? Poate ai vreo idee extraordinară.
   De curiozitate, ai calculat randamentul obţinut de statul român în pensia ta? Fă după aia un clasament al randamentelor obţinute de cei trei: tu, fondurile de pensii şi statul român. Şi spune-ne şi nouă că poate tu ştii mai bine decât noi.


Abonare la comentarii cu RSS
Asigurari si Pensii

ESRI

Distractie si confort maxim la pret modest. Pensiune Azuga-Casa Barcaru. Cazare 28 locuri, bucatarie si bar. Rezervari: 0744.302.373, 0244.326.418
S-a dat START-ul la sezonul nuntilor! Inscrieri urgente! Castiguri garantate! 0730.32.32.16
Google Apps Business si Managed Hosting in Romania, Olanda si SUA prin Appnor MSP.
Cel mai mare numar de marfuri si camioane. Peste 10.000 de membri. Bursa de transport nr. 1 in Romania.
Perdele, draperii, falduri romane. Proiectare si montare perdele, draperii, accesorii pentru orice tip de fereastra. Solutii si executii pretentioase. Noi modelam lumina in casa ta! www.lafereastra.ro
Agrocom France, radacina proiectelor tale. Arhitect peisagist, proiecte 2D/3D, plante ornamentale. Universul dvs exterior modelat cu bun gust. www.pepiniera.com
Reduceri consistente la Zaza Pizza: 12 lei pizza. Intra pe pagina noastra de Facebook si afla produsul si parola zilei.
Vrei permis de camion/autobuz, recunoscut in UE? Vino la PILOTAJ PROF BUZAU pentru permis categoriile B, C, CE si D pe autovehicule de ultima generatie!
Auto Grand - Rent a car. Inchirieri autoturisme cu sau fara sofer. Preturi incepand de la 19 euro/zi.
Calm, Putere, Relaxare. Aikido cu mintea si corpul coordonate. Invatati cum sa va relaxati si cum sa va pastrati calmul in conditii de stress.
Fiecare pacient spune o poveste. Enigme medicale si arta de a formula diagnostice. O carte scrisa de Lisa Sanders, cea care prin rubrica din New York Times a inspirat crearea serialului Dr. House. Pe Psihoshop.ro. Carti de psihologie.

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by