Intrebare: Care sunt garantiile sistemului de pensii private?

ING: Sistemul de pensii private din Romania, conceput dupa un model testat si recomandat de Banca Mondiala, ofera participantilor garantii solide, astfel incat orice participant sa poata avea incredere in stabilitatea si siguranta sa. Elementele de siguranta sunt numeroase si se refera la toate aspectele activitatilor de pe piata de pensii.

In primul rand, pentru a putea functiona pe piata pensiilor private obligatorii si facultative orice companie trebuie autorizata de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), o institutie specializata, aflata sub controlul Parlamentului. Comisia, al carei obiectiv este protejarea intereselor participantilor, supravegheaza piata, sanctioneaza orice nereguli si, daca este cazul, retrage autorizatii.

Apoi, activele fondului de pensii sunt separate si gestionate distinct de cele ale administratorului, contributiile participantilor varsandu-se direct in contul fondului, care este deschis la o banca depozitara. Aceasta inregistreaza, verifica si monitorizeaza permanent activele. Toate operatiunile financiare ale fondului de pensii se realizeaza prin intermediul depozitarului, iar administratorul poate sa foloseasca banii doar pentru investitii, existand reguli stricte si in privinta investitiilor.

Activitatea fondurilor si a administratorilor este auditata, anual, de companii independente de audit, autorizate de CSSPP iar rezultatele acestui audit sunt publice. In plus, administratorii publica, anual, rapoarte despre activitatea si situatia financiara a fondurilor de pensii gestionate, dar si alte informatii de interes pentru participanti, cu diferite frecvente.

E important sa stiti ca, prin lege, un fond de pensii nu poate da faliment; chiar si in situatia in care un administrator are dificultati, fondul de pensii este in deplina siguranta. Daca, in mod ipotetic, un administrator nu mai poate gestiona un fond in bune conditii, intervine procedura de administrare speciala – un alt element de siguranta al sistemului, gandit pentru a proteja participantii.

Nu in ultimul rand, "plasa de siguranta" a sistemului ofera protectie sporita pentru banii participantilor prin garantiile cerute. Legea spune ca rata de rentabilitate a fiecarui fond se va compara cu rata minima de rentabilitate a tuturor fondurilor din piata. Daca la un moment dat se intampla ca vreun fond sa aiba acest indicator sub rata minima timp de patru trimestre consecutive, administratorul isi pierde autorizatia de functionare iar activele sunt transferate spre un alt fond. In plus, exista un Fond de Garantare, constituit din contributiile administratorilor de pensii private, menit sa acopere obligatiile datorate, in caz ca administratorul intra in imposibilitate de plata.

(suplimentul publicitar Asigurari si Pensii)

Pentru o centralizare eficienta a intrebarilor/comentariilor, va rugam adresati intrebarile dvs. folosind formularul din pagina, coltul din dreapta sus (Pune intrebarea ta aici)