Un om de afaceri si sotia sa au fost arestati in Italia sub acuzatia ca l-au santajat pe premierul Silvio Berlusconi, a anuntat politia italiana, preluata de CNN. Gianpaolo Tarantini (36 de ani) si Angela Devenuto (34 de ani) au fost retinuti la locuinta lor din Roma, fiind ulterior dusi la Napoli pentru a fi audiati de catre procurori. Acuzatiile de santaj sunt legate de scandalul sexual in care este implicat premierul Berlusconi.

Silvio BerlusconiFoto: Reuters

Tarantini si Devenuto sunt figurile centrale ale scandalului care ameninta sa il doboare pe Silvio Berlusconi acum doi ani. Tarantini declarase atunci ca a furnizat premierului italian, in schimbul unor sume de bani, 30 de femei dintre care cel putin sase si-ar fi petrecut noaptea alaturi de seful guvernului.

Judecatorii au emis joi un mandat de arestare pentru inca o persoana, Valter Lavitola, despre care autoritatile afirma ca era legatura intre Berlusconi si Tarantini. Autoritatile cred ca Lavitola, editorul unui ziar italian care l-ar fi santajat pe Berlusconi, de la care primea lunar sume de bani prin secretara personala a premierului, nu se afla in prezent in Italia.

Tarantini, care este acuzat de procurori ca platea femei pentru a merge la petrecerile organizate de Berlusconi, a spus ca premierul nu stia de plati.

Procurorii din Napoli sustin insa ca Silvio Berlusconi a fost o victima "unor amenintari voalate si tacite", el platindu-i 500.000 de euro lui Tarantini.

Berlusconi a declarat pentru ziarul Panorama, detinut de grupul sau media, ca i-a dat banii lui Tarantini "in scop caritabil": "Prin intermediul lui Lavitola, am ajutat o persoana (Tarantini) cu familie si copii, aflata in prezent intr-o situatie economica proasta. Nu am ce sa regret. Nu am facut nimic ilegal; doar am ajutat un om disperat fara sa cer nimic in schimb".

Tarantini a declarat ca va coopera cu autoritatile. El a negat ca l-a santajat pe Berlusconi, caruia i-a "exprimat toata recunostiinta pentru ceea ce a facut pentru mine si familia mea".

Intr-un proces separat, la Milano, Berlusconi este acuzat ca a platit pentru a intretine relatii sexuale cu Karima el Mahroug, alias Ruby, o dansatoare marocana care la acel moment avea 17 ani, o infractiune pedepsita cu inchisoare de la sase luni la trei ani.

El este, de asemenea, acuzat de abuz de putere dupa ce ar fi sunat la politie sa o elibereze pe Ruby, arestata pentru furt, actiune care l-ar putea costa pana la 12 ani de inchisoare. Berlusconi spune ca a intervenit pentru ca el a crezut ca Ruby era nepoata fostului presedintele egiptean Hosni Mubarak, dar anchetatorii spun ca el a intervenit de fapt pentru a preveni ca Ruby sa faca declaratii incriminatoare.

Berlusconi si Ruby au negat ca au avut relatii sexuale in vila din Arcore a miliardarului. Tanara recunoaste doar ca a participat la dineuri "absolut normale si cuminti", referindu-se la petrecerile organizate in vila lui Berlusconi.

Rubygate este al treilea scandal sexual in care este implicat Berlusconi, dupa cazurile Noemi (mai 2009), o minora a carei frecventare a condus in cele din urma la divortul de Veronica Lario, sotia sa, si D'Addario (iunie 2009), o prostituata care a povestit cum a petrecut o noapte torida cu Il Cavaliere. Acesta pare insa cel mai serios caz, deoarece ii poate aduce o condamnare de trei ani pentru prostitutie cu minore si 12 ani pentru abuz de functie.