Salariul minim pe economie in Bulgaria creste, incepand de joi 1 septembrie, de la 240 la 270 de leva (respectiv 137 de euro), informeaza agentia Novinite.

Potrivit ministrului bulgar de Finante, Simeon Djankov, majorarea salariului minim va costa bugetul de stat aproximativ 15-20 de milioane leva. Totodata, cheltuielile din sectorul privat vor fi mult mai mari.

Circa 120.000 de persoane primesc oficial salariul minimim pe economie in Bulgaria, potrivit institutului national de statistica, 20.000 dintre acestia fiind bugetari.

De asemenea, tot incepand cu 1 septembrie, pensia de urmas pentru vaduvi/vaduve va creste de la 20% din pensia sotului decedat la 26.5%.

Potrivit unui studiu reallizat recent de Universitatea de economie nationala si mondiala din Sofia, Bulgaria va avea nevoie de 41 de ani pentru a atinge nivelul salarial minim din statele cele mai dezvoltate ale Uniunii Europene.

In prezent, salariul minim in Bulgaria este de nici jumatate din suma de bani considerata de catre institutul national de statistica a fi necesara pentru o persoana, pentru ca aceasta sa supravietuiasca o luna in conditii "normale".