Luna august a acestui an a fost prima de la inceputul razboiului din Irak in 2003 in care niciun soldat american nu a fost ucis, relateaza BBC, potrivit site-ului icasualties.org care centralizeaza bilantul victimelor in fiecare luna.

Colonelul american Douglas Crissman a afirmat ca acest lucru demonstreaza cat de departe a ajuns securitatea din Irak. Site-ul nu are inca datele legate de victimele inregistrate in randul fortelor de securitate si a civililor irakieni, iar in luna august s-au inragistrat mai multe atacuri majore.

Duminica, un atentat sinucigas cu bomba la o moschee sunita a ucis 32 de oameni in Bagdad, iar alte atacuri in serie pe 15 august au provocat moartea a cel putin 60 de persoane.

Cei 48.000 de soldati americani aflati in Irak se vor retrage la sfarsitul anului. In cei circa 8 ani de prezenta in Irak, circa 4.500 au murit. Politicienii irakieni au anuntat insa la inceputul lunii august ca vor incepe discutii cu Washington pentru prelungirea misiunii de atrenament militar pana in 2012.