Vaclav Havel, Dalai Lama si Desmond Tutu sunt printre semnatarii unei scrisori care avertizeaza in termeni categorici asupra turnurii anti-democratice din Ucraina, somand in acelasi timp Uniunea Europeana sa-si dinamizeze politica referitoare la Ucraina. In finalul scrisorii se solicita eliberarea pe cautiune a fostului premier Iulia Timosenko, detinuta in prezent pentru acuze de abuz de putere.

Iulia Timosenko (foto arhiva)Foto: Agerpres

"Ucraina a ajuns la o intersectie", mentioneaza scrisoarea publicata de project-syndicate.org. "Un semn indica spre democratie; celalalt spre autocratie. De la alegerea in 2010 a presedintelui Viktor Yanukovych, Ucraina a experimentat o deteriorare alarmanta a cadrului democratic." Semnatarii acuza implicarea crescuta a serviciilor secrete in viata politica, intarirea controlului prezidential asupra executivului si asupra justitiei si hartuirea presei independente si a partidelor de opozitie.

Printre ceilalti autori ai scrisorii, Havel, Dalai Lama si Desmond Tutu acuza Uniunea Europeana de individualism si oportunism in ceea ce priveste Ucraina: "Este in interesul vital al Uniunii Europene sa depuna toate eforturile pentru o politica mult mai activa in ceea ce priveste Ucraina. Acest efort nu trebuie abandonat din oportunism politic sau motivand un simplu interes economic propriu", avertizeaza scrisoarea. In final, semnatarii solicita eliberarea Iuliei Timosenko: "Uniunea Europeana ar trebui sa ceara ca Tymoshenko si alti lideri ai opozitiei sa fie eliberati pe cautiune pentru a-si putea construi o apararea mai viguroasa in tribunal."