Un avion britanic al Royal Air Force a transportat astazi prima transa de 212 milioane de dolari, echivalentul a 280 de milioane de dinari, in Libia din totalul de 1,6 miliarde de dolari, valoarea activelor bancare libiene detinute de Londra si deblocate marti de ONU, a anuntat o sursa guvernamentala, potrivit AFP.

Suma, echivalentul a 280 de milioane de dinari, va fi utilizata de banci pentru a alimenta bancomatele, precum si pentru plata functionarilor publici de sarbatoarea Eid, zi care marcheaza sfarsitul Ramadanului, a adaugat sursa.

Aceasta decizie "reprezinta un alt pas important catre acordarea unui ajutor necesar poporului libian", a afirmat marti ministrul de externe britanic, William Hague. El a subliniat ca acesti bani vor servi drept ajutor umanitar pentru nevoile urgente ale poporului libian, pentru impulsionarea sectorului bancar, plata functionarilor publici din sectoarele-cheie sau pentru eliberarea de lichiditati in economie.

Regimul dictatorului Muammar Gaddafi a tiparit echivalentul unui miliard de euro in Marea Britanie, prin intermediul societatii De La Rue, insa guvernul britanic a blocat transferul bancnotelor la sfarsitul lunii februarie, in momentul in care Gaddafi a intensificat presiunile asupra poporului libian.