​Unul dintre fiii liderului libian Muammar Gaddafi, al-Saadi, incearca sa-si negocieze termenii propriei predari, a declarat miercuri comandantul rebelilor din Tripoli, citat de YahooNews. Abdel Hakim Belhaj a afirmat ca al-Saadi l-a sunat prima oara marti si l-a intrebat daca securitatea sa va fi garantata.

UPDATE Saadi Kadhafi, a precizat miercuri ca zvonurile potrivit carora el se va preanu sunt adevarate, potrivit CNN.

Potrivit AP, Belhaj i-ar fi spus fiului lui Gaddafi: "Nu te teme pentru viata ta. Iti vom garanta drepturile tale ca fiinta umana si te vom trata omeneste".

Comandantul rebelilor a spus ca, in cazul in care va fi arestat, al-Saadi va fi predat autoritatilor legale libiene.

Analistii afirma ca, daca oferta facuta de al-Saadi se confirma, predarea acestuia ar reprezenta o lovitura importanta pentru regimul lui Gaddafi. Rebelii incearca in prezent sa inconjoare ultimul bastion major al fortelor pro-guvernamentale, orasul Sirte, iar loialistii mai controleaza doar cateva localitati importante din Libia.

Belhaj a declarat ca al-Saadi i-a marturisit ca el n-a ucis pe nimeni si ca "nu este impotriva poporului". "I-am spus ca acesta este un lucru bun. Ce e important pentru noi este sa nu varsam sange libian. Cel mai bun mijloc de a face asta pentru membrii regimului este sa se predea", a afirmat liderul rebel.

Comandantul rebel a spus ca al-Saadi l-a sunat din nou miercuri, insa el a ratat apelul. Abdel Hakim Belhaj a adaugat ca stie unde se afla fiul lui Gaddafi, dar prefera sa negocieze predarea acestuia.

Afirmatiile lui Belhaj au venit la cateva ore dupa ce purtatorul de cuvant al lui Gaddafi, Moussa Ibrahim, a sunat la sediul AP din New York, afirmand ca liderul libian doreste sa-l trimita pe al-Saadi sa negocieze cu rebelii si sa formeze un guvern de tranzitie.

Ibrahim a respins si ultimatumul rebelilor adresat loialistilor aflati in Sirte. Acestia trebuie sa se predea pana sambata, daca nu vor fi atacati. "Nicio natiune demna si onoranila n-ar accepta un ultimatum de la bande inarmate", a spus purtatorul de cuvant al lui Muammar Gaddafi.